El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Tribunal Superior de Madrid tomba la maniobra de Rajoy per esquivar la justícia andorrana

De moment, a l’expresident espanyol no li ha sortit la via de fuita que ha intentat per fugir de l’escomesa de la justícia andorrana. Aquest dimecres el Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha difós la interlocutòria dictada el passat dilluns per la que aixeca la suspensió cautelar ce la comissió rogatòria d’Andorra contra Rajoy per la trama de l’operació Catalunya’ al Principat. Una maniobra a la que fins i tot el ministeri públic s’hi va oposar.

D’aquesta manera, els jutges del TSJM permeten que continuï la tramitació de la petició andorrana per tal que Rajoy declari davant les autoritats judicials andorranes. Tot en un cas que es va encetar el 2017 i que el passat juliol va generar, finalment, les comunicacions d’imputació tant per Rajoy com pels seus ministres d’Interior i Hisenda, Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro, així com membres de la direcció del Cos Nacional de Policia per les seves activitats relacionades amb la policia patriòtica a Andorra.

Part dispositiva de la interlocutòria que aixeca la mesura cautelar per tramitar la comissió rogatòria de Rajoy a Andorra/QS
Part dispositiva de la interlocutòria que aixeca la mesura cautelar per tramitar la comissió rogatòria de Rajoy a Andorra/QS

Evitar la declaració

Arran de la comissió andorrana, Rajoy així com Fernández Díaz i Montoro s’hi van oposar al·legant que no s’havia fet un mínim de contrast en si les conductes investigades també eren delicte a Espanya. El passat 20 d’Octubre, després de dos recursos en primera instància i en l’Audiència de Madrid, el TSJM va aturar la tramitació de manera cautelaríssima a petició dels lletrats de l’expresident i els exministres. El seu argument era la vulneració de drets fonamentals com ara la tutela judicial efectiva, precisament per no comparar la legislació penal andorrana amb l’espanyola.

Ara els magistrats giren la truita i carreguen contra la petició de Rajoy. En aquest marc qualifiquen els arguments de l’expresident de genèrics i inconsistents”. Així mateix, la resolució insisteix que la justícia espanyola té un acord de reciprocitat entre estats fruit del conveni del Consell d’Europa i que deixa ben clar que el paper de la justícia receptora és de poc més de comunicació. Així deneguen la mesura cautelaríssima i cautelar i permeten la continuïtat la decisió de la Direcció General de Cooperació Jurídica Internacional del Ministeri de Justícia de donar curs a la comissió rogatòria internacional demanada per la justícia andorrana.

Un bon gruix de delictes

La justícia andorrana investiga Rajoy, els exministres i membres del gabinet d’Interior per delictes de coaccions, amenaces, xantatge, extorsió, coaccions a òrgans constitucionals i creació de document fals en el marc de l”operació Catalunya, que va derivar en suposades pressions a directius de la Banca Privada d’Andorra (BPA) i la caiguda de la seva filial a Madrid. De fet, aquestes dues conseqüències es troben judicialitzades a Espanya i Andorra.

Més notícies
L'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz

La BPA es querella contra Fernández Díaz per la trama andorrana de l’Operació Catalunya

Notícia: La BPA es querella contra Fernández Díaz per la trama andorrana de l’Operació Catalunya
Comparteix
Maniobra processal que obre un nou front contra la policia patriòtica
Notícia: La BPA es querella contra Fernández Díaz per la trama andorrana de l’Operació Catalunya - Mobile
El president espanyol, Mariano Rajoy

L’Audiència de Madrid avala que Andorra investigui Rajoy

Notícia: L’Audiència de Madrid avala que Andorra investigui Rajoy
Comparteix
Els magistrats, però, creuen que s'hauria d'haver revisat al petició d'auxili judicial
Notícia: L’Audiència de Madrid avala que Andorra investigui Rajoy - Mobile

Sospites de frau processal per protegir Rajoy de la justícia andorrana

Notícia: Sospites de frau processal per protegir Rajoy de la justícia andorrana
Comparteix
Els advocats andorrans denuncien que fiscalia vol aplicar una llei que no pertoca
Notícia: Sospites de frau processal per protegir Rajoy de la justícia andorrana - Mobile
El comissari Narcís Ortega, Chicho, en una imatge d'arxiu/Delegació del govern espanyol a Catalunya

Un excap del CNP a Catalunya denuncia Cospedal i Fernández Díaz a la fiscalia

Notícia: Un excap del CNP a Catalunya denuncia Cospedal i Fernández Díaz a la fiscalia
Comparteix
Narcís Ortega es considera víctima de l'Operació Catalunya i els acusa d'organització criminal, prevaricació, malversació i revelació de secrets
Notícia: Un excap del CNP a Catalunya denuncia Cospedal i Fernández Díaz a la fiscalia - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: JordiP a novembre 02, 2022 | 13:18
  JordiP novembre 02, 2022 | 13:18
  Aixó. A veure si, malgrat els recursos que M.Rajoy i col·legues de latrocini sens dubte interposaran davant el TS i el TC, acaben processats i els tribunals andorrans aconsegueixen demostrar la culpabilitat d'aquests pressumptes xorissos que viuen penjats dels PPGGE i manipulen la estructura econòmica i financera dels sectors del país que tenen al seu abast. Que són tots, dissortadament. I, de pas, a veure si algú fica el nas en el "Caso REACE" de Redondela, en el qual va morir fins l'apuntador: el cas va quedar desert d'acusats. I, a continuació, el nen M.Rajoy va acabar la carrera en un tris-tras i les oposicions a registrador de la propietat a la primera convocatòria. Cas únic i fins aleshores inèdit. Té algo a veure, tot aixó? Per cert: sembla que al TSJM hi ha algun que s'ha llegit les Directives Europees sobre legislació integrada. Rara avis. Enhorabona.
 2. Icona del comentari de: marxem a novembre 02, 2022 | 15:37
  marxem novembre 02, 2022 | 15:37
  No passa res, Andorra cobrarà uns quants milions per sota mà i tot arreglat i tal dia farà un any. Encara hi ha algú que es creu que M.Rajoy serà jutjat? i a Andorra?
 3. Icona del comentari de: Josep a novembre 02, 2022 | 16:22
  Josep novembre 02, 2022 | 16:22
  carcel o garrtote, elige tu futuro patán español
 4. Icona del comentari de: M.RAJOY ESTÁS CAPUT a novembre 03, 2022 | 00:26
  M.RAJOY ESTÁS CAPUT novembre 03, 2022 | 00:26
  M.RAJOY EN UNA CARCEL CATALANA ACABARÁS. Al final nos vamos a descojonar, el que iba pidiendo firmas contra Catalunya. Pagarás por tus crimenes, que no te quepa duda. Y luego hay que ir a por las otras dos basuras: AZNAR y GONZALEZ.
 5. Icona del comentari de: Català a novembre 03, 2022 | 03:21
  Català novembre 03, 2022 | 03:21
  Doncs mira, Marxem: jo estic segur de que no li passarà res a en Rajoy. Aquesta fauna sempre se'n surten de tot.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa