El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El govern espanyol porta al TC un article de la llei catalana antidesnonaments
  • CA

El govern espanyol ha portat al Tribunal Constitucional (TC) un article de la llei catalana antidesnonaments perquè “afecta la regulació de la propietat privada i vulnera el principi d’interdicció de l’arbitrarietat dels poders públics”. Segons ha informat la Moncloa, el Consell de Ministres ha acordat presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra aquest article després d’haver arribat a un acord amb la Generalitat per esmenar altres apartats de la llei.

L’article recorregut, publicat al BOE el passat 17 de març, es va afegir durant l’última modificació de la llei per afrontar la crisi d’habitatge que viu Catalunya després d’un pacte a cinc bandes entre ERC, Junts, els comuns, el PSC i la CUP. La modificació obligava els grans tenidors a oferir un lloguer social a les famílies que estiguin ocupant un dels seus pisos abans de posar en marxa la maquinària judicial per efectuar un desnonament.

Desnonament al bloc Llavors, al Poble-sec, el 25 de maig del 2021 / David Cobo
Desnonament al bloc Llavors, al Poble-sec, el 25 de maig del 2021 / David Cobo

Segon recurs al TC per la llei catalana antidesnonaments

És la segona vegada que la llei catalana antidesnonaments acaba al TC. A finals del 2019, la Generalitat va aprovar un decret de mesures urgents per intentar frenar els desnonaments de famílies en situació de vulnerabilitat que ocupen pisos de grans tenidors. En aquella ocasió, el Partit Popular va ser qui va anar al TC, que a principis del 2021 va anul·lar el decret per unanimitat.

De fet, el recurs d’inconstitucionalitat del govern espanyol fa menció al decret 17/2019 anul·lat pel TC i recorda que el nou article en “reprodueix novament alguns preceptes”. L’article recorregut obliga els grans tenidors a oferir un lloguer social a les famílies que ocupin un dels seus pisos sempre que l’habitatge estigui inscrit al registre de pisos buits i que els seus ocupants acreditin que hi van entrar a viure abans de l’1 de juny del 2021.

El govern espanyol recorda que tant el Consell d’Estat com el Consell de Garanties Estatutàries han emès sengles dictàmens que avalen el recurs davant el Tribunal Constitucional. L’anunci es produeix en ple debat per la llei estatal d’habitatge, que es troba encalla al Congrés dels Diputats per les diferències entre el PSOE i Podemos sobre el grau de protecció que la norma ha d’oferir a les famílies més vulnerables que ocupen pisos de grans tenidors com bancs o la Sareb.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Polítics catalans = escanya propietaris a desembre 06, 2022 | 09:14
    Polítics catalans = escanya propietaris desembre 06, 2022 | 09:14
    És que els nostres cretins es pensen que poden traslladar als particulars la responsabilitat política de l'administració, és a dir, la feina que ells no han fet. Cal recordar que grans tenidors no són només bancs i fons voltors, també ho és qualsevol particular amb deu immobles. O sigui, algú que hagi invertit en un petit parc d'habitatges.
  2. Icona del comentari de: adolf a desembre 06, 2022 | 09:22
    adolf desembre 06, 2022 | 09:22
    Criminalitzar el propietari i protegir clarament el ocupant del habitatge està portant a que els propietaris optin per la venta, es a dir, fora problemes i amb la qual cosa caurà l'habitatge de lloguer i pujada dels lloguers dels que quedin.
  3. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell (irreverente y rebelde Demócrata desde la cuna casi, espejo del Estado de Derecho, azote de supremacistas, castigo de separatas y pluma contra sectarios, totalitarios e intolerantes) a desembre 06, 2022 | 11:44
    Pere Llimonera i Citronell (irreverente y rebelde Demócrata desde la cuna casi, espejo del Estado de Derecho, azote de supremacistas, castigo de separatas y pluma contra sectarios, totalitarios e intolerantes) desembre 06, 2022 | 11:44
    ... Los partidos supremacistas fantasiosos, impostores, demagogos y fascistoides, siempre legislando como si estuvieran en Narnia... siempre legislando sobre aquello en lo que saben perfectamente que N0 tienen competencias, para luego hacer populismo, demagogia barata y Marketing supremacista independenciero... Saben perfectamente que el orden de poder ejecutivo, de actuacion y representación, y de autoridad legislativa va así: Local, Regional/Autonómico, Nacional y Europeo (Unión Europea, que N0 Europa)... Saben perfectamente que, por ejemplo, una Autonomía Regional N0 puede legislar nada en que las competencias sean Nacionales o de la UE, como por ejemplo podría ser asuntos sobre el régimen y ordenamiento fluvial... pero, ellos en sus extremos e indecencia victimista y argucias sibilinas suprematas, lo hacen cada vez que les da la gana, para luego decir que si España les prohíbe esto o lo otro, etc.; y hacer populismo, demagogia, y con ello a la vez, hacer perder TieMPo y enormes cantidades de Dinero a todos (a los organismos y administraciones Autonómicos, así como a los del Estado de la Nacion)... Luego habrá quien se sorprenda de que Catalunya vaya cada vez peor, y de que esté en la Ruina, (con Deuda Basura según todas las Agencias de Rating); pero, eso N0 es mas que la consecuencia de muchas acciones erróneas y muchas políticas equivocadas previas, durante varias Décadas ya... Es lo que se han buscado y provocado a si mismos algunos, con sus acciones estúpidas, alocadas, ilegales y contraproducentes durante demasiado tiempo ya... "Perdoneu, però Algú ho havia de dir!" ... "Apa, Adéu!"
  4. Icona del comentari de: joandoménec a desembre 06, 2022 | 13:39
    joandoménec desembre 06, 2022 | 13:39
    Res a dir Rufián, Junqueras i tota la patuleia d'ERC...? Calladets oi? Millor callats perquè si badeu boca serà per a mentir i tirar balons fora.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa