El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Reunió de JxCAT per reconduir la crisi amb ERC
  • CA

 

Poques hores després que els dos socis de Govern escenifiquessin al Parlament un desacord important sobre la resposta que cal donar a la suspensió de funcions dels diputats a la presó i a l’exili per part del jutge del Suprem Pablo Llarena, el grup parlamentari de JxCAT, i alguns consellers de JxCAT, s’han reunit a la sala de grups per mirar de bastir una estratègia que els permeti reconduir la crisi oberta amb ERC, i també per mirar de traçar un cordó sanitari perquè no afecti l’estabilitat del Govern. La reunió arriba entre rumors que el Govern de Quim Torra podria quedar dissolt en els propers mesos i anar a eleccions si els dos partits independentistes on són capaços –o estratègicament no els interessa- de mantenir la unitat d’acció al Parlament davant del bloc unionista.

 

Alguns diputats de JxCAT explicaven als passadissos que si bé es va donar una imatge de tensió màxima i de mala maror, “això encara es pot resoldre”, però veuen difícil que la solució arribi en les properes hores. En tot cas, avui al Parlament no s’han vist diputats d’ERC, que no han comunicat si tindran reunió de grup parlamentari, però podria celebrar-se a Calàbria i no al Parc de la Ciutadella. “Hi ha ferides obertes de fa temps, i no acceptem un tracte diferent per als presos i els exiliats”, admeten fonts republicanes en ser preguntades per la possibilitat de refer els ponts de forma immediata.

 

Mentre que ERC acceptava que els diputats poguessin veure substituït el seu vot de forma temporal, JxCAT només ho acceptava pels diputats a la presó, però no per a Carles Puigdemont. I d’aquí la trencadissa, perquè els junters asseguraven que aquesta diferenciació ja estava pactada i ERC ho negava. I JxCAT no va voler retirar cap dret al president a l’exili, entenent que ni el vot ni les funcions de Puigdemont no poden ser assumides per cap altre membre de la seva candidatura, en principi els portaveus. ERC creu que aquesta fórmula per blindar Puigdemont podria posar en problemes la Mesa del Parlament, presidida pel republicà Roger Torrent, perquè creuen que hi podria haver conseqüències legals. Però encara hi ha una escletxa d’acord, i és que Puigdemont no delegui el seu vot en aquest ple i JxCAT perdi un vot.  Tot plegat va provocar la suspensió del ple per part de Roger Torrent. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa