El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Òmnium avisa que la via triada per modificar la sedició pot “criminalitzar” la dissidència

Òmnium Cultural s’ha mostrat reticent amb la manera com es farà la reforma del Codi Penal que ha plantejat el govern espanyol per eliminar el delicte de sedició. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat la substitució del delicte de sedició per un de desordres públics agreujats en una entrevista a La Sexta a última hora d’aquest dijous i, l’entitat, alerta de les conseqüències de la creació del nou tipus penal. En una atenció als mitjans aquest divendres davant el Parlament, el president d’Òmnium, Xavier Antich, ha assenyalat que la modificació del delicte de desordres públics pot suposar “un pas endavant en la criminalització de la dissidència política” i podria escalar la persecució del dret a protesta, també més enllà de l’independentisme. A més, Antich ha alertat que la introducció d’aquest nou tipus penal facilita “encara més” la contínua vulneració de drets fonamentals de l’Estat contra la ciutadania.

El líder de l’entitat ha insistit que la sedició és un “delicte totalment antidemocràtic, propi d’un Estat autoritari” i remarca que la seva única finalitat és la de “criminalitzar la persecució del dret de protesta”. Per això, des d’Òmnium Cultural no acceptaran com a positiva cap altra via que no sigui la derogació d’aquest tipus delictiu. De fet, l’entitat es manté en la reclamació de l’amnistia perquè veu necessari torbar una “resposta col·lectiva” per a tots els encausats per participar en accions de defensa del dret a l’autodeterminació.

La junta d'Òmnium fa una declaració per l'1-O / Òmnium
Imatge d’arxiu de la junta d’Òmnium, durant una declaració per l’1-O / Òmnium

La modificació incorpora la “intimidació”

Aquest divendres, Antich també ha lamentat que la supressió del delicte de sedició “no dona resposta” a totes les persones represaliades per l’Estat espanyol.

La reforma del Codi Penal que planteja el govern espanyol, assenyala el president d’Òmnium, “amplia perillosament” el delicte de desordres públics i això, com a activistes, els “preocupa enormement”. Antich ha especificat que la modificació “incorpora el concepte d’intimidació” i s’ha preguntat, de manera retòrica: “Qui decideix quan n’hi ha? Els mateixos que van decretar presó contra Jordi Cuixart per exercir el dret a protesta?”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Rufi a novembre 11, 2022 | 21:51
  Rufi novembre 11, 2022 | 21:51
  Ara explicali al traidor de rufian
 2. Icona del comentari de: ciutadà a novembre 12, 2022 | 08:38
  ciutadà novembre 12, 2022 | 08:38
  Exacte. Ara et podran empaperar per no res; només de dir. "Aquest ha fet aixó"- sigui o no sigue veritat- i a la garjola.
 3. Icona del comentari de: FAM a novembre 12, 2022 | 19:04
  FAM novembre 12, 2022 | 19:04
  semblant que les meus ultims missatges..sembla que no agraden? no es publiquen? doncs si es així perdeu un lector! ara salut.
 4. Icona del comentari de: FAM a novembre 12, 2022 | 19:40
  FAM novembre 12, 2022 | 19:40
  1.Es deroga el delicte de sedició. 2.Es redueix la pena per desordres, en quantitat d'anys i en el detall del delicte .Abans parlava d'amenaces..i ara parla d'intimidacions. 3.Es negociar la rebasa i el concepte del delicte de malversació, durant el tràmit fins a final d'any. Tan dolent es això...? i quina alternativa hi ha a negociar amb el teu enemic, quant aquest es molt mes fort que tú? salut
 5. Icona del comentari de: joandoménec a novembre 13, 2022 | 12:42
  joandoménec novembre 13, 2022 | 12:42
  Oooooh quina fluixera la d'aquest home.Quanta gent ha abandonat Omnium? La tebior els delata, corretja de transmissió d'ERC.
 6. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a novembre 13, 2022 | 13:49
  Doctor Strangelove novembre 13, 2022 | 13:49
  Aquest individu, germà del batxiller Antich de El Nacional, és un funcionario español de clase A! Predica amb l'exemple com va dir Jesús, tros de fariseu! Doc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa