Podem registra al Congrés una proposició per crear una empresa pública d’energia

La formació morada manté també la petició d'establir un preu màxim a l'energia nuclear i hidràulica

Podem ha registrat aquest dijous al Congrés una proposició de Llei per a la creació d’una empresa pública d’energia. La iniciativa arriba després de setmanes de discrepàncies amb el seu soci de coalició, el PSOE, que insisteix que no es pot combatre l’augment de preu de la factura elèctrica amb “solucions senzilles” que acaben per “agreujar” el problema.

La proposició de Llei de Podem preveu crear una empresa de “Producció elèctrica espanyola” (EPE) que seria “una entitat de dret públic” que actuaria a través de “l’ús privatiu de les aigües mitjançant l’assumpció de la gestió de les concessions finalitzades del domini públic hidràulic”. La formació de Yolanda Díaz sosté que l’empresa pública s’ocuparà d'”implementar una rebaixa a la factura de la llum” i “treballarà de forma coordinada amb les empreses públiques municipals ja creades o que es puguin crear en el futur per a la comercialització i gestió de la seva pròpia energia”.

En roda de premsa, el portaveu de Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha assegurat que -contràriament al que insinua la part socialista del govern espanyol- la proposta de Podem és “totalment compatible” amb la normativa europea. A més, segons Podem, aquesta empresa duria a terme també la creació de noves instal·lacions d’energies renovables i actuaria com un “agent essencial a l’hora d’assolir els objectius plantejats a l’horitzó verd” perquè impulsaria “la transformació del mercat elèctric”.

Podem sosté que la creació de l’empresa “és una mesura estructural de mitjà termini” i complementa la proposta de “posar un preu fix al megavat nuclear i al megavat hidroelèctric com a mesura estructural però immediata per rebaixar la factura de la llum”. Fonts de la formació recorden que països com França, Itàlia, Suïssa, Països Baixos, Àustria o Finlàndia ja compten amb una empresa pública d’energia, i que actualment l’energia produïda pel sector públic espanyol suposa només un 5% del total.

Nou comentari