El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Laura Borràs, pendent de si la Junta Electoral li retira l’escó aquest dijous

La Junta Electoral Central (JEC) es reuneix aquest dijous per abordar la retirada de l’escó de la presidenta de Junts i presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, després de la condemna a quatre anys i mig de presó i 13 anys d’inhabilitació pel fraccionament de contractes quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). L’ens examinarà els escrits presentats per PPC, Cs i Vox perquè li retiri l’acta de diputada encara que la sentència no sigui ferma, igual que va passar amb l’expresident Quim Torra i l’exdiputat de la CUP Pau Juvillà.

Fonts de l’òrgan han explicat a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) que també té sobre la taula la possibilitat de traspassar el cas a la Junta Provincial Electoral, que ja està constituïda de cara a les eleccions del 28-M. Si finalment la JEC opta per assumir el recurs dels partits unionistes, el més probable és que segueixi la línia dels pronunciaments anteriors i consideri que la sentència del TSJC per prevaricació i falsedat documental és motiu suficient per dictar la seva inelegibilitat sobrevinguda, tal com estableix l’article 6.2 b) de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG).

La presidenta de Junts, Laura Borràs, durant el judici al TSJC / Europa Press

Els precedents de Torra i Juvillà, un mal auguri per a Borràs

L’article en qüestió, que ja es va utilitzar per retirar l’escó a Torra i Juvillà, estableix que “són inelegibles els condemnats per sentència, encara que no sigui ferma, per delictes de rebel·lió, de terrorisme, contra l’Administració Pública o contra les Institucions de l’Estat quan la mateixa hagi establert la pena d’inhabilitació per a l’exercici del dret de sufragi passiu o la d’inhabilitació absoluta o especial o de suspensió per a lloc de treball o càrrec públic”. En el cas de Borràs, la inhabilitació per 13 anys afecta a qualsevol càrrec públic electe o de funcions de govern o administració.

Un cop presa la decisió de retirar-li l’escó, la JEC la traslladarà a la Mesa del Parlament, que haurà de fer-la efectiva. Posteriorment, el grup parlamentari de Junts haurà de decidir com substitueix la presidenta suspesa de la cambra. Una opció seria fer córrer la llista i que el següent nom passi a ocupar el seu escó i l’altra es deixar-lo vacant a mode de protesta. Si, en canvi, la Junta Electoral Central opta per enviar el cas a la Junta Provincial, els temps de decisió s’allargarien i qualsevol decisió es podria recórrer a la mateixa JEC. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Sisco a abril 12, 2023 | 16:24
    Sisco abril 12, 2023 | 16:24
    Aquest Sra. ja hagues tingut que dimitir fa mesos, pero els calers son els calers i a la Institucio i al poble que els fotin.
  2. Icona del comentari de: Ja falta menys a abril 12, 2023 | 16:44
    Ja falta menys abril 12, 2023 | 16:44
    A Catalunya a la JEC també la despatxarem.
  3. Icona del comentari de: Ja era hora a abril 12, 2023 | 16:48
    Ja era hora abril 12, 2023 | 16:48
    A Catalunya, els corruptes no hi tenen lloc a la política. Els hi hem deixar clar!
  4. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a abril 12, 2023 | 17:58
    Doctor Strangelove abril 12, 2023 | 17:58
    L'important és que un personatge com aquest no tingui un sou públic de per vida! Doc.
  5. Icona del comentari de: almogaver.caqt a abril 12, 2023 | 18:16
    almogaver.caqt abril 12, 2023 | 18:16
    Demà, 13/04/23 Serà un dia trist i històric a Catalunya i d'alegria pels enemics i malvats col·laboradors contra Catalunya i la Patriota Minoria Catalana. Tots quedareu/m ben remarcats per sempre. Com escriuria en Pitarra: " El vostre mal, del bé; us allunya. Sou traïdors a Catalunya" Nos som fidels a la Catalunya lliure i a vos; al Parlament i la Nació Catalana. Estarem amb vos Sra. Laura. I on aneu, amb vós, anirà: La Honorable Presidenta del Parlament de la Catalunya Lliure! De malvades urpes castellanistes i Caifà's col·laboracionistes. Sempre amb Vós, presidenta, amb l'exili i sempre Junts a la Catalunya Lliure!
    12
    Icona de dislike al comentari de: almogaver.caqt a abril 12, 2023 | 18:16 19
    Respon
  6. Icona del comentari de: 1 d'octubre: Diada Nacional de Catalunya a abril 12, 2023 | 19:57
    1 d'octubre: Diada Nacional de Catalunya abril 12, 2023 | 19:57
    Cap dubte del que decidirà la junta espanyola aquesta. La santa croada dels colonialistes amb els titelles del tripartit (ximplets de la CUP inclosos) contra la senyora Borràs no té aturador. P.S. Les webs de merda que comencen amb un “Su privacidad es importante...” etc. com “MonPlaneta”, en la llengua dels castellans, menyspreen la nostra llengua i no s’hi ha d’entrar
  7. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a abril 13, 2023 | 13:08
    Pere LLimonera i Citronell abril 13, 2023 | 13:08
    ... Yo desde hace 3 años ya N0 como queso Catalán... decidí N0 comer mas que Queso de Cabra del Vall d'Aran... Todo por Laura Borrás, y me va muy bien; se nota mucho psicológica y moralmente; y en el organismo evidentemente también... Apa, Adeu!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa