El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Occident busca una “resposta col·lectiva” a l’amenaça russa sobre Ucraïna
  • CA

Reunió d’urgència dels Estats Units, l’OTAN i la Unió Europea per buscar una “resposta col·lectiva” a l’amenaça russa sobre Ucraïna. El president dels EUA, Joe Biden, ha organitzat una trobada telemàtica amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg; la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen; el president del Consell Europeu, Charles Michel; i diversos presidents de països europeus per analitzar com respondre a un eventual atac rus.

“Volem que triomfi la diplomàcia, però ens estem preparant per a tots els escenaris“, ha advertit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, que ha mostrat la seva preocupació per la “gravetat de la situació”. L’OTAN ha anunciat aquest dilluns que enviarà més vaixells de guerra al Mar Negre i al Mar Bàltic, zones pròximes a Rússia. Per la seva banda, els EUA han posat en alerta 8.500 tropes per si cal enviar-les a Ucraïna.

“Hem parlat sobre els nostres esforços col·lectius per dissuadir Rússia, com els preparatius per imposar forts costos econòmics a Rússia i reforçar la seguretat al flanc oriental“, ha explicat el president dels EUA, Joe Biden, en una piulada després de la reunió, a la qual també han assistit el president de França, Emmanuel Macron; el canceller alemany, Olaf Scholz; el primer ministre d’Itàlia, Mario Draghi; el president de Polònia, Andrzej Duda; i el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson.

El gran absent de la reunió ha estat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que no ha estat convidat a participar de les converses. Fonts de la Moncloa han negat que els EUA i la UE hagin deixat de banda l’estat espanyol, malgrat que hagi sigut l’únic gran país europeu que no ha intervingut en el gabinet de crisi per tractar les maniobres de Rússia per desestabilitzar Ucraïna i que amenacen d’obrir un nou conflicte amb Occident.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa