El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Mossos admeten l’ús de drons per gravar aldarulls i desnonaments
  • CA

Els Mossos d’Esquadra utilitzen drons -aparells de vol no tripulats- per fer tasques de seguretat i vigilància i gravar imatges d’aldarulls, botellots o desnonaments. Així ho admet el mateix conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en una resposta parlamentària dirigida al diputat de la CUP, Xavier Pallicer, portaveu d’Interior de la formació anticapitalista. Un document, al que ha tingut accés El Món, on s’espeficica que la novedosa Unitat de Vehicles Aeris no Tripulats (UDRON) dels Mossos d’Esquadra, que va posar en marxa l’actual número dos de la Prefectura, el comissari Eduard Sallent, s’ha activat en 31 ocasions des del passat 27 de juny.

Segons detalla el mateix departament, els Mossos d’Esquadra disposa de “drons de diferents característiques” que permeten afrontar diverses tipologies de serveis. Precisament en aquest punt, apunta que aquests aparells estan preparats “també” per a “la transmissió i gravació, si cal, d’imatges en mobilitzacions”. Ara bé, la resposta puntualitza que només s’enregistren imatges “sempre que sigui requerit pel cap d’un dispositiu i amb la pertinent comunicació a la Comissió de Videovigilància“.

Un dron durant la manifestació de l'11 de setembre a la Via Laietana/Quico Sallés
Un dron durant la manifestació de l’11 de setembre a la Via Laietana/Quico Sallés

En aquest punt, Interior assenyala i emfatitza “que de manera ordinària no es grava cap mobilització ni acte al carrer, a no ser que hi hagin aldarulls i/o sigui requerit pel cap del dispositiu pertinent“. En tot cas, la polèmica sobre les gravacions d’imatges en protestes i manifestacions és motiu d’estudi per part de la Agència de Protecció de Dades arran d’una denúncia de la CUP. Interior, però, afirma que sempre que es realitzen gravacions es “complimenta sempre la documentació requerida d’acord amb la normativa”.

De tota manera, la resposta parlamentària insisteix que la regulació de l’ús, la gravació, el dipòsit de la informació i les bases de dades de les imatges obtingudes amb els drons és la genèrica” establerta en relació amb les imatges en la normativa i els procediments interns de la policia catalana. En aquest sentit, Interior assegura que “sempre que s’enregistren imatges és a requeriment del cap d’un dispositiu o pels investigadors”. Així mateix asseguren que “aquestes imatges obtingudes són comunicades, en el primer cas, a la Comissió de Videovigilància i, en el segon cas, a la Unitat d’Investigació que actua sota l’empara d’unes diligències judicials”. Les imatges, atès la resposta d’Interior, no s’emmagatzemen en cap alre dispositiu. De fet, hi ha la sospita que la Comissaria General d’Informació manté oberta una base de dades amb un banc d’imatges de manifestants i activistes.

El conseller Miquel Buch, el director dels Mossos, Pere Ferrer, i el comissari en cap, Eduard Sallent, amb un tècnic que ensenya un inhibidor de drons, el 6-7-20/ACN
El llavors conseller Miquel Buch, i l’encara director dels Mossos, Pere Ferrer, i el comissari Eduard Sallent, amb un tècnic que ensenya un inhibidor de drons del projecte Kuppel, el 6-7-20/ACN

Ara bé, pel que fa estrictament a les manifestacions, des de que la UDRON va entrar en
servei el passat 27 de juny, Interior informa que n’ha cobert dues: la de la Diada de l’11 de setembre i 12 d’octubre. En cap d’aquestes dues, assegura el departament es van enregistrar imatges. “Únicament es van retransmetre al Centre de Coordinació Policial (CECOR)”, estableixen.

Per altra banda, en el balanç d’actuacions, s’han cobert també set dispositius de visita de personalitats i en alguna d’aquestes visites s’han produït concentracions de protesta. D’altra banda, s’ha donat cobertura a dispositius de seguretat ciutadana com botellots, desnonaments i d’altres que no son considerats com a manifestacions.

A la resposta parlamentària hi ha un apartat sobre la utilització de drons el 24 de setembre durant les protestes per la detenció del president a l’exili Carles Puigdemont a l’Alguer, tant la que es va fer al matí al consolat italià com a la tarda a Plaça Sant Jaume, va ser a requeriment de la Regió Policial Metropolitana Barcelona. En total, la “graella de cobertura dels serveis dels drons” ha estat de dues manifestacions, set visites de personalitats, un acte esportiu, nou recerques i 12 dispositius de seguretat ciutadana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa