El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La llei que limitarà el preu dels lloguers, pendent del darrer minut
  • CA

Havia de ser un plàcid tràmit parlamentari, però finalment tornarà a ser el terreny de joc d’una confrontació ideològica de polítiques econòmiques i socials. En el ple d’aquest dimectes i dijous, el primer després de l’aturada estival, es debatrà i votarà la proposició de llei per regular el preu dels lloguers a Catalunya, que instarà l’executiu català a regular aquest sector. I la seva aprovació, malgrat que la proposició va arribar a la cambra catalana amb el suport de JxCAT, ERC, la CUP i els Comuns, és a dir, amb una majoria absoluta molt sòlida, no està garantida. La raó és un paquet de vuit esmenes que va presentar JxCAT, “alguns retocs tècnics i algunes esmenes –en total, vuit– que considerem que milloren la proposició, però que en cap cas no desvirtuen el contingut i la finalitat de la llei”, apunten fonts de JxCAT a El Món, que fan que l’acord inicial pengi d’un fil. 

[r:1]

El redactat inicial, que tenia el suport dels quatre partits i que el Sindicat de Llogaters de Catalunya havia negociat amb el departament de Justícia, preveia que els preus no podien ser més alts que els índexs de referència de la Generalitat. Però JxCAT proposa deixar fora d’aquesta obligació aquells propietaris que cobrin 5,5 vegades l’Indicador de Renda de Suficiència. Un índex que actualment equival als 3.130 euros mensuals o als 43.818 anuals. Per altra banda, el text inicial preveia que el preu d’un contracte no podia ser més elevat que el de l’anterior, i JxCAT ha registrat una esmena que fixa que les quotes puguin apujar-se si estan per sota de l’índex de preus de la Generalitat, i que la normativa permeti que els propietaris puguin incrementar el preu fins a un 20% si renoven totalment les instal·lacions, substitueixen tots els tancaments exteriors, renoven totalment cuines i banys, i fan altres tipus de reformes a l’interior. Cadascuna d’aquestes intervencions a l’immoble permetria apujar un 5% l’arrendament, segons l’esmena dels junters.

Ple al Parlament de Catalunya

El ple d’aquesta setmana, amb la llei del preu de l’habitatge en suspens

A les portes de la votació, que començarà aquest dimecres a les 15h, JxCAT confirma a El Món que “intentarem fins al darrer moment aconseguir el suport necessari, perquè considerem que les esmenes milloren el text i permeten no posar al mateix sac els grans tenidors i els petits propietaris”. Però el cert és que la resta de grups proposants acusen JxCAT de desvirtuar la norma, perquè ataca els punts fonamentals que protegeixen els llogaters dels abusos dels arrendataris. Els juntes “no prendran una decisió” sobre el seu vot a la proposició fins demà dimecres a migdia, quan es voten aquestes esmenes. Sense el vot dels diputats de JxCAT el text no pot prosperar.

Ara bé, la tensió dins del grup parlamentari, on hi ha diputats del PDeCAT, de tall més conservador, i diputats independents de JxCAT o que ja han estripat el carnet del PDeCAT per sumar-se al projecte del president a l’exili –que es defineix al centre-esquerra– podria donar sorpreses en el moment de la votació. De moment, ningú no pot comptabilitzar de forma fiable quin suport tenen les esmenes dins del mateix grup parlamentari i si hi haurà disciplina de vot o es veurà per primera vegada un trencament en una votació.

Aquesta proposició de llei va començar a gestar-se el febre del 2020, quan el conseller de Territori, Damià Calvet, va anunciar al Parlament que el Govern treballava per tornar a portar a la cambra una llei de regulació de lloguers. Però a més de les esmenes de JxCAT, té l’oposició frontal de la Cambra de la Propietat Urbana, que va enviar una carta als diputats dels partits proposants lamentant que “es posi tota la responsabilitat” sobre el sector privat, i qüestionant que aquest text respecti el dret de propietat.

Un altre punt de fricció important, que incorpora una esmena de JxCAT, és la possibilitat que els ajuntaments puguin decidir si apliquen la regulació o no. De fet, la picabaralla política per aquesta normativa també s’ha traslladat a Barcelona, on els preus del lloguer d’habitatge els darrers anys han pujat un 40%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa