Llarena decreta la suspensió de Puigdemont, Junqueras, Sànchez, Romeva, Rull i Turull

Tots menys Comín, que encara pot recórrer l'auto de processament

 

El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha dictat aquest dilluns l’ordre de suspensió de càrrecs públics de sis processats independentistes que mantenen l’acta de diputat del Parlament de Catalunya. Són Puigdemont, Junqueras, Sànchez, Romeva, Rull i Turull. Són tots els que tenen acta de diputat menys Comín, que encara pot recórrer. Per a suspendre’ls, Llarena invoca l’article 384 bis de la Llei criminal (inclosa a la reforma de 1989 i pensada per a casos de terrorisme) que estableix que els investigats per delictes de terrorisme o rebels perden el seu càrrec un cop s’hagi signat la interlocutòria de processament i s’hagi decretat la presó provisional. La decisió podria obrir ara un conflicte entre el Tribunal Suprem i el Parlament de Catalunya, que en el seu reglament estableix que per a una suspensió d’un diputat cal que el ple “ho acordi per majoria absoluta”. En qualsevol cas, Llarena proposa a Roger Torrent que permeti la substitució temporal dels diputats per “altres integrants de la llista”. 

Llarena activa aquest mecanisme de suspensió després que el passat 27 de juny la Sala d’Apel·lacions del Tribunal Suprem va desestimar els 15 recursos presentats per les defenses i VOX i va confirmar el processament dels 25 investigats per delictes de rebel·lió, malversació i desobediència. Ho va fer adduint que s’havia produït una “rebel·lió sense armes” per derogar a Catalunya la Constitució i l’Estatut. La seva decisió arriba també un cop s’ha activat ja el trasllat de tots els presos independentistes que es trobaven en presó provisional als centres penitenciaris madrilenys. Els tres últims, Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull, han sortit aquest dilluns a les 9.55h de la presó de Valdemoro amb destinació a Zuera, a Saragossa, on faran nit abans d’arribar dimecres a Brians 2 i passar a custòdia dels Mossos, que els traslladaran a Lledoners. Tot i que la llei preveu que la suspensió sigui automàtica, cal aquesta interlocutòria motivada del jutge instructor per provocar la suspensió i ara Llarena haurà remetre aquesta decisió al Parlament. 
 

L’article 384 bis de la Llei Criminal estableix que quan el processament és ferm i el jutge ha decretat la presó provisional per un delicte comès “per una persona integrada o relacionada amb bandes armades o individus terroristes o rebels, el processat que estigui ostentant una funció o càrrec públic quedarà automàticament suspès en l’exercici del mateix mentre duri la situació de presó”. Llarena aplica la suspensió també als casos de Puigdemont i Comín adduint que la presó provisional per a tots dos ja està decretada a l’estat i que en tot cas l’ordre de detenció i lliurament (OED) enviada a les autoritats belgues i alemanyes ja implica una ordre d’ingrés a presó provisional, i per tant els pot aplicar també el precepte que suposa la suspensió automàtica dels seus càrrecs de diputat. Amb tot, les defenses addueixen que les autoritats belgues i alemanyes ja han dictat ordre d’alliberament per a tots dos, de manera que no es podria aplicar una suspensió.

Suspensió automàtica per imperi de la Llei d’enjudiciament criminal

 

 

Llarena recorda que, a diferència del que passa amb una pena que comporti la privació definitiva del dret de representació (la inhabilitació), l’article 384 bis preveu una mesura d’eficàcia “merament provisional”. En aquest sentit, destaca que la mesura de suspensió quedaria sense efecte si finalment s’atribueix als processats altres infraccions penals diferents de la rebel·lió, o si es modifica la situació de presó provisional a la que estan subjectes, fet que suposaria la immediata reactivació del dret dels processats a representar els seus electors.

 

 

Per això, remarca que aquesta possibilitat “resultaria ineficaç si la lògica i legítima aspiració de mantenir la majoria parlamentària obtinguda en els comicis, forcés als processats suspesos a renunciar de manera irrevocable a una representació que la llei els limita només temporalment”.

 

 

Substitució temporal per altres diputats 

 

 

A la interlocutòria el magistrat instructor avisa que la suspensió provisional de l’escó “no pot imposar que els grups parlamentaris en els quals s’integren els processats, hagin de renunciar a la seva majoria parlamentària durant el període de la suspensió dels càrrecs; com tampoc resulta coherent que una suspensió provisional imposi, com a única manera de mantenir la majoria parlamentària, que els suspensos renunciïn definitivament al dret de representar els seus electors “. Per això, proposa a la mesa del Parlanent que altres “integrants de les candidatures” puguin exercir de manera plena, però temporal les seves funcions. 

Nou comentari