La CUP manté el pols pels pressupostos: “No tenim pla B”

La diputada de la CUP-NCG Eulàlia Reguant considera que l’Executiu disposa d’un pla B per als comptes i reitera que “el millor per al país” seria aprovar-los amb els cupaires. “Pressupostos o pressupostos –com va dir el conseller d’Economia, Jaume Giró- vol dir que hi ha un pla B; i la CUP segur que no té pla B, el nostre pla és que hi hagi pressupostos que responguin a un gir a l’esquerra i a construir un horitzó independentista”, ha dit en una entrevista a Ràdio 4, emesa aquest dissabte, segons informa l’agència ACN.

D’altra banda, Reguant ha dit que l’acord d’investidura “no implicava l’aprovació a cegues” dels pressupsotos i que deslliguen investidura dels comptes “quan moltes polítiques no han començat a desplegar-se”. Un dels últims documents que el Govern va enviar a la CUP parlava d’incloure una disposició addicional als comptes en què s’establiria que la Generalitat “no assumirà, en cap cas, cap cost” en concepte del projecte de BCN World. L’executiu també es compromet a no tirar endavant la candidatura pels Jocs d’Hivern fins que no s’hagi realitzat la consulta, prevista pel 2022.

“L’executiu té previst comprar els terrenys per valor de 120 MEUR i esperar que Hard Rock els hi compri. El Govern fa d’API de Hard Rock Cafè i La Caixa”, ha lamentat Reguant, que ho veu com una “trampa”. Sobre els Jocs Olímpics d’Hivern, “el Govern retira les al·lusions a la preparació de la candidatura però tampoc se’n desdiu”.

En aquests àmbits, Reguant creu que “sempre hi pot haver temptacions” de l’Executiu per fer desaparèixer els macroprojectes dels pressupostos però aprovar-los amb els socialistes mitjançant, per exemple, una esmena. “Sempre hi poden haver temptacions, però seguim pensant que el millor per al país seria que poguéssim aprovar-los. Per aprovar-los, cal que responguin al gir a l’esquerra”, ha dit.

Preguntada per la possibilitat que el relat de la majoria del 52% independentista quedi trencat en cas que la CUP tombi els comptes, Reguant ha advertit que aquest relat “no es pot utilitzar quan convé a segons qui”. “També queda tocat quan hi ha algú que va a pactar l’ampliació del Prat a Madrid; si queda tocat és perquè hi ha qui ha decidit en altres moments generar aliances per desenvolupar polítiques que el país no necessita ni volia”, ha manifestat.

Reguant creu que part del debat dels comptes és com la candidatura llegeix la legislatura “i quin és el millor lloc per facilitar que hi hagi un gir a l’esquerra i en la construcció d’un horitzó independentista”. “Són importants els pressupostos? Sí, però també és important com es desenvolupa la legislatura, i en base a aquesta anàlisi veurem on és el millor lloc per ser, facilitant aquesta tramitació o no”, ha considerat.

Els anticapitalistes celebren aquest cap de setmana les assemblees per decidir la seva posició sobre els comptes, i si presenten o no una esmena a la totalitat. La votació es farà dilluns i dimarts es coneixeran els resultats. El termini per a registrar-la és dilluns 22 de novembre a les 10.30 hores. A les dues del migdia d’aquell mateix dilluns es farà el debat a la totalitat al Parlament. És el mateix dia que el secretari tercer a la Mesa, Pau Juvillà, declararà al TSJC. “És una casualitat que ens podríem haver estalviat”, ha valorat Reguant.

La consulta a les bases és en format d’arbre. Proposen quatre escenaris a les seves bases: esmena a la totalitat i no facilitar la tramitació dels pressupostos; esmena a la totalitat i continuar negociant; abstenció i seguir amb les negociacions; o abstenció i conformar-se, per tant, amb l’última proposta que hagin rebut de l’executiu.

Reguant ha assenyalat que el Govern no s’ha compromès amb els 1.000 milions d’euros que els anticapitalistes reclamen per habitatge, i que la partida prevista tampoc aposta per enfortir el parc públic d’habitatge. També veuen insuficient el reforç destinat a la primària, i no han arrencat un compromís per “renunciar de forma clara als macroprojectes especulatius”. Per això la diputada ha demanat “un canvi estructural” i un “gir a l’esquerra com al qual Aragonès es va comprometre al debat d’investidura”.

Crítiques dels socialistes

La portaveu del PSC-Units al Parlament, Alícia Romero, ha lamentat que el Govern “jugui” amb el projecte de Hard Rock i els Jocs d’Hivern per “acontentar” la CUP en les negociacions pels pressupostos del 2022. En una roda de premsa a la seu dels socialistes de Barcelona, Romero ha criticat que els anticapitalistes –que durant aquest cap de setmana reuneixen a les seves bases per posicionar-se sobre els comptes- tinguin a les mans “el futur de la política catalana”. “No tot s’hi val per mantenir la majoria de la investidura, que ja podem dir clarament que està trencada”, ha subratllat Romero. En aquesta línia, la portaveu socialista ha demanat a l’executiu “no vendre Catalunya a qualsevol preu” i ha tornat a oferir-se per negociar.

Romero ha reiterat que el Govern “mercadeja” amb projectes que “aposten per la reactivació econòmica” i que poden generar riquesa. Així mateix, ha demanat no utilitzar els Mossos d’Esquadra com a “moneda de canvi” pels pressupostos. La portaveu socialista ha opinat que la CUP és un partit “radical” que “constantment està instal·lat en la política del ‘no'”. Romero ha dit, de nou, que el Govern no s’ha posat en contacte amb el PSC. “Ens hem posat a disposició i des de fa moltes setmanes que Salvador Illa ja va estendre la mà”, ha recordat la portaveu socialista.

Queixes de Laura Borràs

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha criticat la nova “turbulència” al Parlament quan Cs va presentar una petició de reconsideració de l’admissió a tràmit dels pressupostos per l’Acció Exterior del Govern i s’ha mostrat satisfeta que la Junta de Portaveus i la Mesa ho solucionés “en dues hores”. “El que vivim és un assetjament, s’intentava preventivament aturar un tràmit en el qual tots els grups poden participar”, ha lamentat en un acte de Junts organitzat a la plaça del Mercat del Clot. Pel que fa als pressupostos estatals, la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras avisat que “els que votin sí als pressupostos els hi costarà molt car”, tot recordant que al novembre només s’havien executat 30 de cada 100 euros pressupostats enguany.

Comentaris

  felipe Novembre 13, 2021 | 14:28
  con 2 canutos por barba y 3 gintonics ya lo verán todo más claro
  La Guineu sense Carasseta Novembre 13, 2021 | 15:21
  No, teniu més barra qu'esquena
  Ferrovial 7s forrará com als junqueras Novembre 13, 2021 | 17:29
  4 gossos, 4 drogatez, 10 okupes, 100 niños.ricos fan trontollar al pobrecito perrito chiuaua ARAGONES de junqueras, EL REY DE FERROVIAL Y HERMANO. LA CUP cobra de Ferrovial?
  Narcís Novembre 13, 2021 | 19:59
  Gir a l'esquerra què vol dir? Entri tothom .. fem un país ( més ) miserable .. de beneficència .. de necessitats.. d' abandonats .. d' explotats.. de delinqüents.. d' impostos i més impostos... . . . . . . amb els senyorets- etes de torn folrant-s'hi fent-se'n els humanitaris així com manaies únics ? PD : amb compatriotes així .. mai tindrem pàtria que sí ' violació de domicili perpetu ' !
  Prou de "pols" Novembre 14, 2021 | 21:28
  No crec que la Cup mantingui "el pols" (mala traducció de "el polvo" en castellà... doncs hauria de ser "la pols").A no ser que estiguin a mig "polvo" i el vulguin que duri més (també mal traduit, en aquest cas). O potser es refereix al "pols" ( al pulso) que en català s'hauria de dir "tensió arterial" o, simplemenet, "tensió". Si es volen referir a que manté "el torcebraç" diguem-ho així, que no passa res: La Cup manté el torcebraç. Una mica de cura si us plau... que volsatres escriviu en català...

Nou comentari