El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCAT i ERC s’encallen en l’acord sobre els diputats suspesos pel blindatge de Puigdemont
  • CA

 

Tensió entre JxCAT i ERC a la Mesa del Parlament, que hauria de donar pas a la represa del ple d’aquest dimecres de sessió de control al Govern i presentació d’iniciatives parlamentàries. La raó és que ERC no està disposada “a fer distincions entre diputats” que han estat suspesos pel jutge del Suprem Pablo Llarena, que ordena la retirada del seu sou i les seves funcions, proposant que hi hagi diputats que els substitueixin temporalment. Després que els lletrats del Parlament emetessin un informe en què es recomanava que els diputats empresonats o a l’exili poguessin mantenir el seu dret de vot passant-lo a un altre diputat -i no pas que altres diputats ocupessin el seu escó després de renunciar-hi, i sense tractar a fons la qüestió de les remuneracions, que Llarena pretén retirar-, ERC està disposada a acceptar la fórmula que proposa Joan Ridao, però JxCAT no ho té clar. D’entrada, ha avisat que en cap cas no demanarà a Puigdemont, Sànchez, Rull i Turull que pleguin, però a més, vol blindar Puigdemont de qualsevol pacte que es faci, per mantenir el perfil diferenciat de president a l’exili i mantenir així intactes les seves possibilitats de ser investit.

 

Però fonts d’ERC deixen clar que “no hi ha diputats de primera i de segona”, mentre la reunió de la Mesa s’allarga, i d’entrada, ja ha retardat el ple que havia de començar a les 10h. És més, diverses fonts de l’entorn de JxCAT i ERC no descarten que el ple s’acabi suspenent per manca d’acord. Ara bé, les dues forces independentistes comparteixen que l’acord a què s’arribi sobre els diputats suspesos per Llarena se signi només per una setmana, la d’aquest ple, perquè consideren que la situació judicial dels dirigents processats per rebel·lió pot variar d’aquí al setembre. Però tot plegat amb l’excepció del president a l’exili, que no compra ERC, perquè JxCAT creu que qualsevol renúncia, ni que sigui d’un sol dia, de Puigdemont, seria un error estratègic per a la seva restitució, i per tant, “no negociable”.  

 

El president Torra, envoltat de llaços grocs | Jordi Borràs

 

JxCAT té clar que ni el vot ni les funcions de Puigdemont no poden ser assumides per cap altre membre de la seva candidatura, en principi els portaveus, com sí passarà amb els altres diputats suspesos si finalment hi ha un acord en base a l’informe dels lletrats. Però ERC creu que aquesta fórmula per blindar Puigdemont podria posar en problemes la Mesa del Parlament, presidida pel republicà Roger Torrent, perquè creuen que hi podria haver conseqüències legals. Però encara hi ha una escletxa d’acord, i és que Puigdemont no delegui el seu vot en aquest ple i JxCAT perdi un vot. 

 

Pel que fa al PSC i els Comuns, estarien disposats a acceptar que altres diputats de la cambra votin en nom dels diputats a la presó i a l’exili, però el PP i Cs consideren que això seria una delegació encoberta, i per tant, un frau de llei. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa