Zapatero demana als jutges espanyols una “anàlisi” del fracàs de Sardenya

L'expresident espanyol es mostra totalment contrari a un referèndum d'autodeterminació i defensa la taula de diàleg

L’expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero creu que els jutges espanyols han de fer una “anàlisi” de l’episodi de Sardenya, en què el Tribunal Suprem ha intentat aconseguir l’extradició immediata de Carles Puigdemont i ha fracassat. El predecessor de Pedro Sánchez com a inquilí socialista de la Moncloa, però, ha volgut deixar l’executiu estatal al marge de l’afer del president de la Generalitat a l’exili. En aquest sentit, ha subratllat que “hi ha separació de poders” i que en tot cas pertoca als “òrgans jurisdiccionals” examinar el cas, cosa que seria “raonable”, informa l’ACN.

Rodríguez Zapatero ha fet aquestes declaracions sobre la resolució de la justícia italiana, que ha deixat en suspens el procés d’extradició de Carles Puigdemont i l’ha deixat en llibertat, abans de la presentació del seu llibre No voy a traicionar a Borges a l’Ateneu Barcelonès, un acte presentat per la presidenta de l’entitat, Isona Passola.

A banda d’aquesta tímida estirada d’orelles a l’aparell de justícia, Zapatero no s’ha mogut ni un mil·límetre del guió i ha rebutjat totalment la possibilitat de plantejar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya. Segons el punt de vista de l’expresident, aquesta mena de consulta només “aguditza la divisió, simplifica el debat en un ‘sí’ o un ‘no’, i qui perd vol la revenja”. “No soluciona res”, ha dit, i ha esmentat els casos d’Ecòcia i del Quebec, on els independentistes continuen volent repetir la votació.

Per a Zapatero, el president espanyol de la negociació de l’Estatut i que encara governava quan va dictar-se la sentència del TC que retallava el text votat pels ciutadans, el més important és que s’hagi passat d’una “confrontació oberta” a un “diàleg consistent”. Ha advertit que, a la taula de diàleg, tots els que hi seuen tenen clar que només es podrà resoldre el conflicte amb el que ha anomenat un “acord de convivència” i que en aquestes reunions es pot parlar de “moltes coses”, però que no s’hi pot acordar una “consulta divisòria”. “Ens podem entestar, perdre més temps i patir més, però aquesta és la meta”, ha argumentat.

Se sent “en deute” per l’Estatut

L’únic indici d’autocrítica ha sigut reconèixer que se sent “en deute” per no haver sabut aconseguir “una estabilitat” per a Catalunya després de la sentència de l’Estatut. Ha admès que no va tenir prou capacitat de reacció però també se n’ha excusat al·legant que hi havia una crisi econòmica. “Què podria haver posat sobre la taula perquè no es produís l’espiral que va portar al que va passar el 2017?”, ha preguntant com a reflexió. I ha afegit que poc després va arribar el govern del PP amb Mariano Rajoy i s’ha referit irònica ment a l’escassa “capacitat de reacció” del president popular.

Comentaris

  Català 08/10/2021 8:20 am
  En Bambi, com els altres polítics espanyols, no se'n sap avenir de que els polítics europeus no siguin tan fills de puta com ells.
  TER5 08/10/2021 8:45 am
  Sugerencia: Buscar solo resultados en español. Puedes especificar tu idioma de búsqueda en Preferencias Español Catalán Una de las pocas voces dentro del PSOE que entiende y admite que en Catalunya hay un conflicto político y que hay que resolverlo desde la política. También nos viene a reconocer de que existe un golpe de estado judicial. Bien haría que desde su partido se hiciera una auto reflexion y se depuraran aquellas voces que se posicionan y hermanan con la derecha mas rancia. Una de les poques veus dins el PSOE que entén i admet que a Catalunya hi ha un conflicte polític i que cal resoldre des de la política. També ens ve a reconèixer que hi ha un cop d'estat judicial. Bé faria que des del seu partit es fes una acte reflexió i es depuraran aquelles veus que es posicionen i agermanen amb la dreta més rància.
  JordiP 08/10/2021 10:17 am
  Meeeeec! Errooorrr! Un polític que no admet la possibilitat de fer un referèndum per a la independència, quan es sospita que la població proindependentista assoleix o, potser supera, el 50% dels possibles votants, és un polític cobard i mancat de potencial de lideratge i decissió. Si un mínim del 50% demana la independència i un 80% aceptaria solucionar la situació acceptant un referèndum, l'obligació del polític intel·ligent i líder vàlid és celebrar el referèndum ... i guanyar-lo. Si no, o és en el fons un autoritari o és que s'ho fa a les calces.
  federalista 08/10/2021 12:18 pm
  hahaha que els indepres superen el 50 per cent ai hahaha d'on treus aixo fill meu, ja basta no enganyeu mes a la gent ni us enganyeu a vosaltres mateixos la ultima enquesta de la propia generalitat es a dir indepres, purs i durs deia que un 42 per cent votaria indapandenchia, deixeu ja d'enganyar-vos i enganyar-nos sis plau.
  Referendum 08/10/2021 12:22 pm
  1.O, le suena de algo? El referèndum està echo y certificado por el estado español con el juicio y encarcelamiento de politicos. El unico dialogo y negociacion, es para aplicar el resultado que usted ya conoce y… sin trampas ni trillerismo como hizo con el estatut”. Un cordial saludo.
   Gonzalo 08/10/2021 2:27 pm
   Sobretodo, está "echo". Vaya tela.puto analfabeto.
  L'OBSERVADOR ASTORAT 08/10/2021 12:40 pm
  ÉS METAFÍSICAMENT IMPOSSIBLE QUE L'ESTAT-CLAVEGUERA Ñ, HEREU I CONTINUADOR D'UN ESTAT GENOCIDA-FEIXISTA, PUGUI O VULGUI INVESTIGAR I/O JUTJAR LES SEVES INSTITUCIONS-CLAVEGUERA. ES UN CAS CLAR DE PLENA I TOTAL COINCIDÈNCIA DE "JUTGE I PART".
  Pepe 09/10/2021 10:05 am
  L’advocat Gonzalo Boye ha comparat la sentència del Tribunal Constitucional de Polònia, que nega la supremacia del dret de la UE, amb les decisions de la justícia espanyola en el cas del president Carles Puigdemont. “El Tribunal Constitucional espanyol ha fet exactament el mateix“, opina Boye en una entrevista amb el podcast de Catalan News Filling the Sink. Així, creu que, avalant les ordres de detenció contra Puigdemont i els exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluis Puig, el TC es nega a aplicar la llei de la UE. Malgrat l’última detenció a Sardenya, Boye defensa que Puigdemont continuï viatjant, però no revela si li desaconsella algun país de la UE. “A part d’Espanya, li desaconsellem que viatgi a Corea del Nord”, diu el lletrat.

Nou comentari