El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Jordi Borràs: “La monarquia és una institució absolutament demacrada a Catalunya”
  • CA
Quim Torra entrega al rei Felip VI l'informe del Síndic de Greuges i el llibre de Jordi Borràs
Quim Torra entrega al rei Felip VI l’informe del Síndic de Greuges i el llibre de Jordi Borràs | Presidència

 

“No hi ha nissaga, ni llei ni pàtria que justifiqui ferits, presos polítics i exiliats. No hi ha nissaga, ni llei, ni pàtria que pugui aturar l’anhel de llibertat del poble català”. Aquesta és la dedicatòria que el fotoperiodista Jordi Borràs va escriure en el llibre que el president de la Generalitat, Quim Torra, va regalar aquest divendres a Felip VI en la inauguració dels Jocs del Mediterrani a Tarragona. Però no és la primera que li va venir al cap. “És una dedicatòria directe i contundent. Però les tres o quatre que vaig rumiar primer, m’haurien pogut portar davant els tribunals, amb el codi espanyol a la mà”, reconeix Borràs en declaracions al Món, i afegeix que “va ser una dedicatòria bastant ponderada i meditada, perquè les primeres que vaig pensar em sortien per una altra banda”.

El fotoperiodista del Món admet que, per una banda, li fa “il·lusió” que Torra regalés el seu llibre al monarca espanyol, “perquè veure que el meu llibre va amunt i avall m’agrada”. Però explica que més que aquest fet, el que li agrada és el “context”: “Que Felip VI no pugui anar enlloc de Catalunya sense que surtin les imatges que ell no voldria: gent manifestant-se en contra seu, un gran desplegament policial per evitar-ho, tota la polèmica amb les entrades a l’estadi perquè suposo que algú preferia veure espais buits que gent amb estelades o xiulant al rei. El més interessant és això”, assegura.

 

 

 

Per a Borràs, “el llibre és un símptoma de com la monarquia és una institució absolutament demacrada a Catalunya”. A més, assenyala que li agrada “veure que el president del meu país, enlloc de fer un gest de reconeixement, com ha passat durant anys, fa una acció contundent com és la d’entregar-li els informes del Síndic de Greuges o el llibre sobre l’1-O”. “Més que el llibre com a tal, és un fet col·lectiu d’una reacció de país de la que hem d’estar orgullosos”, sentencia. El llibre del fotoperiodista, “Dies que duraran anys”, ja ha arribat al Dalai Lama de la mà de l’eurodiputat Ramon Tremosa, i aquest divendres a Felip VI regalat pel president de la Generalitat, però Borràs destija que “arribi a molta gent”.

“El meu llibre en mans del Dalai Lama i el Rei són imatges impactants”, reconeix Borràs, però assegura que per a ell el més impactant és “que hi hagi prop de 30.000 llibres al carrer, que hagi estat entre els més venuts de Sant Jordi, que hagi tingut una gran acollida, que s’acabi d’editar en castellà i anglès i que es comenci a difondre a l’estranger”. En aquest sentit, el fotoperiodista creu que el llibre és “el reflexe d’una història que tothom se la sent seva”, i que precisament aquest és l’èxit, “que tothom s’hi sent reflectit“. Que l’obra hagi arribat a tanta gent i a dirigents polítics és, per Borràs, “un reconeixement per tot el gremi de fotògrafs i pels coautors, que en som una vintena”.

 

Finalment, el fotoperiodista es mostra confiat que “a partir d’ara hi hauran més imatges com aquestes”, que gent com el Dalai Lama o Felip VI rebran el llibre. “Veurem com i quan, però seria bastant probable que això seguís passant”, vaticina Borràs, i assenyala que “Catalunya s’ha internacionalitzat més en tres mesos -els de la tardor passada- que no pas en anys d’inversions econòmiques de l’administració”. “Històries com la de l’1-O són les que creuen el món”, sentencia. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa