El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Iceta es reivindica:”Que ens facin cas ara pel que fa a l’escola catalana”

El ja gairebé exprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, s’ha acomiadat avui del càrrec de líder socialista en el congrés extraordinari que la formació celebra aquest cap de setmana a Barcelona. En la presentació del seu informe polític, amb BSO de Marvin Gay i Gloria Gaynor, Iceta ha reivindicat la feina feta pel PSC durant el seu mandat, de 2014 al 2021. Així ha posat com exemple els avisos que els socialistes van emetre sobre els “obstacles del Procés” per destacar la seva visió de Catalunya amb els problemes actuals. “Avui reclamo solemnement que ens facin cas ara pel que fa a l’escola catalana i a la política lingüística”, ha exclamat mentre el centre de Barcelona s’omplia en defensa de la immersió.

Iceta ha repassat la història de la seva direcció sense amagar que va agafar el partit en una situació “dramàtica” amb escissions incloses. Ara bé, ha contemporitzat el dramatisme repassant la història del PSC i emfatitzant el que ha titllat dels “anys de plom del nacionalisme” quan segons Iceta Raimon Obiols era “amenaçat dins del propi Parlament de Catalunya per no plegar-se al dogma pujolista” o fins i tot, amb la Guerra Civil.

D’aquí que hagi donat per superada la crisi que es va comprometre a superar: “tornar a posar el PSC en un lloc preeminent i contribuir a la renovació del PSOE s’han fet realitat incontestable”. “El PSC torna a ser el primer partit de Catalunya i la renovació del PSOE encapçalada pel company Pedro Sánchez està consolidada“, ha afegit. Tot i això ha volgut cridar a files a la militància per no abaixar la guàrdia amb l’objectiu de recuperar la presidència de la Generalitat, amb Salvador Illa al capdavant. “Cal tornar a posar Catalunya en una via de progrés, cal tornar a liderar un projecte progressista i integrador”, ha alertat.

Així ha fet un especial incís amb el Procés i el referèndum del que ha assegurat que el PP va reprimir “imperdonablement per la força”. “Se’ns va voler silenciar, per intentar menystenir les nostres advertències”, ha recordat. “I quan potser era més còmode haver callat, el PSC va decidir parlar clar, encara que això impliqués nedar contracorrent”, ha continuat. “Se’ns va intentar silenciar, molts dels nostres van ser víctimes d’assenyalament i escarni”. “Però no van aconseguir silenciar-nos, no vàrem callar”, ha constatat.

Salvador Illa i Miquel Iceta s'abracen en acabar el discurs de l'informe polític davant el plenari del Congrés del PSC/PSC
Salvador Illa i Miquel Iceta s’abracen en acabar el discurs de l’informe polític davant el plenari del Congrés del PSC/PSC

El líder socialista ha repassat que el PSC va “alertar dels riscos”, “advertir sobre el greu error de trencar la legalitat”; “sobre la temeritat de dividir el país”; “sobre la ingenuïtat de minimitzar els obstacles i els costos del procés”; “sobre el perill de generar falses expectatives” i “vàrem oferir alternatives”. Amb aquest bagatge ha proposat solucions davant la crisi del català a l’escola catalana. “Massa coses s’han trencat”, ha subratllat. “Avui reclamo solemnement que ens facin cas ara pel que fa a l’escola catalana i a la política lingüística”, ha asseverat. “Una sola escola, domini de les dues llengües, aprenentatge de l’anglès, amb el català com a centre de gravetat de l’escola”, ha apuntat. “I si no en saben, que ens deixin fer-ho a nosaltres!”, ha ironitzat.

En aquest marc, ha lloat que l’independentisme hagi sabut “convèncer a molta gent que els catalans som millors, tot ho fem bé i si una cosa no surt bé la culpa és d’una altre”. “Això és el nacionalisme”, ha retret. “Si és que s’ha produït un retrocés de la llengua catalana, que pot ser, no hi tindran res a veure els governs que han tingut Catalunya els darrers anys?”, s’ha preguntat socràticament. “Que ens ho deixin fer els que vam impulsar la immersió, que ens ho deixin fer a nosaltres que en sabem!”, ha conclòs tot refrescant que la immersió es va engegar a Santa Coloma de Gramenet. El comiat s’ha acompanyat amb el clàssic Never say goodbye.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a desembre 18, 2021 | 13:53
  Ricard desembre 18, 2021 | 13:53
  PSC PSOE, còmplice criminal de la repressió, fariseu amb la llengua, digne hereu de Ciudad anus.
 2. Icona del comentari de: Jubilat, mandonguilla, ara que hi ets a temps. a desembre 18, 2021 | 13:57
  Jubilat, mandonguilla, ara que hi ets a temps. desembre 18, 2021 | 13:57
  MISERABLES, matons de mig pèl. ARA ENS FEU XANTATGE? Que claudiquem ara o sinò que ens preparem? Bufen molts mals temps per a vosaltres, Inclós els del Rufián-, però sou TANT CURTS, que NO HO SABEU VEURE.
 3. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 18, 2021 | 15:01
  Pere LLimonera i Citronell desembre 18, 2021 | 15:01
  Pero, si son ellos, los sociatas, justamente los que iniciaron, los que crearon todo este lio de la inmersión, de mala manera, dando pie al supremacismo y a la imposición de una sola lengua en la educación, eliminando los derechos de la mayoría de la población catalana y arruinándolo todo... Por que, ademas del desaguisado con el Castellano, en ingles u otras Lenguas extranjeras hoy día, si no estudian en la privada, los chicos ni P... idea... Son ellos los responsables de todo lo que pasa actualmente (junto con el Aznar y el PP... porque a los Partidos del Nacional-Catalanismo supremacista ya se les conoce y veía venir lo que ocurriría, si les dejan hacer;); y por tanto, los sociatas no quieren desdecirse ni reconocerlo ahora.
  • Icona del comentari de: fat boy a desembre 18, 2021 | 18:19
   fat boy desembre 18, 2021 | 18:19
   Es que el xarnego es una xerrameca estrangera.
   • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 19, 2021 | 10:24
    Pere LLimonera i Citronell desembre 19, 2021 | 10:24
    Lo que conocemos hoy día como Catalán, hasta el siglo 18 se conocía por el nombre de "Llemosí" / Lemosín" y es un dialecto Occitano implantado primeramente por las huestes barbaras de Carlo Magno en la "Marca Hispánica" y posteriormente expandido por partes de la Corona de Aragón mediante colonos Occitanos, donde ya existía un dialecto general del Latín, hablado y comprendido en toda la península, con el que se mezcló en áreas como Valencia... (un dialecto algo parecido al Castellano antiguo, Leones, Aragonés, Ladino Sefardí, etc. comprendido entonces por todos en la península y que sería diferente al español actual, pero bastante comprensible hoy por todos los españoles). El Aranés es Occitano mas o menos puro y el Catalán en su origen no era mas que un dialecto de este, traído por colonos asalvajados e iletrados. ¡No te enteras, grassonet!, el autor catalán Martí de Riquer en su “Historia de la Literatura Catalana”, 1964: “La literatura trobadoresca, en el seu prop sentit, és l´escrita en llengua provençal ”... “Els primers poetes cataláns de personalitat determinada i nom conegut que escriviren en una llengua romànica ho feren en PROVENÇAL ... “ (segles XII y XIII, pág. 21). Entre otras cosas porque Cataluña no existió como entidad, ni unificada hasta 1521 cuando Carlos I nombró Virrey de Cataluña al Arzobispo de Tarragona, Don Pedro Folch de Cardona. Durante los siglos XII y XIII en lo que hoy es Cataluña no existían catalanes, sino pobladores de la Marca Hispánica feudatarios de los reyes francos hasta el Tratado de Corbeil en 1258 cuando pasan a feudatarios del rey de Aragón Jaime I.
 4. Icona del comentari de: Cocaculeru a desembre 18, 2021 | 16:58
  Cocaculeru desembre 18, 2021 | 16:58
  La bola de greix del miguel izeta, qui va enterrar el psc, menteix. Miguel no has fet mai res, ni per Catalunya i ni molt menys per la llengua catalana. Calla borinot
 5. Icona del comentari de: Hemeroteca a desembre 18, 2021 | 20:05
  Hemeroteca desembre 18, 2021 | 20:05
  Recordeu que PSC=PSOE van fundar la societat civil franquista en Cat. PSOE de Iceta illa Montilla i tota seua pandilla de vividores inútiles. I recordeu que Iceta no fa gaire exigia a les llibreries que compressin libres en castellà si no els amenaçava no donar l'ajudes. Estos "sucialistas" en realitat son franquistas igual com Vox PP i C'nos.
 6. Icona del comentari de: Comun's,crostadrégimen78 a desembre 18, 2021 | 21:11
  Comun's,crostadrégimen78 desembre 18, 2021 | 21:11
  Iceta es ideòleg de españolizar el Psc i convertir lo directament en C'nos franquistas.
 7. Icona del comentari de: ton c. a desembre 19, 2021 | 08:56
  ton c. desembre 19, 2021 | 08:56
  Be, a aquestes alçades, ja tothom sap que el PSC, ha deixat d´existir, visca el PSOE, a més, aquets xicots del PSOE, son tant llestos, que quan hi posen un ministre català, sempre i posen els mes ton...veiem alguns exemples, només alguns eh. Montilla, Corbacho, Clos, Illa, i ara vosté mateix, i podríem seguir.
 8. Icona del comentari de: Arxi a desembre 19, 2021 | 09:38
  Arxi desembre 19, 2021 | 09:38
  Iceta un vividor que no ha fotut brot en la seva vida...lo pitjor dels polítics dits catalans, al igual que Illa, o la majoria dels socialistes del PSC, han venut la seva ànima al diable, fer-los fora del Parlament seria un bon pas per lliurar-nos dels partits manipulats per els espanyols i que tenim a dins de casa!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa