El ja gairebé exprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, s’ha acomiadat avui del càrrec de líder socialista en el congrés extraordinari que la formació celebra aquest cap de setmana a Barcelona. En la presentació del seu informe polític, amb BSO de Marvin Gay i Gloria Gaynor, Iceta ha reivindicat la feina feta pel PSC durant el seu mandat, de 2014 al 2021. Així ha posat com exemple els avisos que els socialistes van emetre sobre els “obstacles del Procés” per destacar la seva visió de Catalunya amb els problemes actuals. “Avui reclamo solemnement que ens facin cas ara pel que fa a l’escola catalana i a la política lingüística”, ha exclamat mentre el centre de Barcelona s’omplia en defensa de la immersió.
Iceta ha repassat la història de la seva direcció sense amagar que va agafar el partit en una situació “dramàtica” amb escissions incloses. Ara bé, ha contemporitzat el dramatisme repassant la història del PSC i emfatitzant el que ha titllat dels “anys de plom del nacionalisme” quan segons Iceta Raimon Obiols era “amenaçat dins del propi Parlament de Catalunya per no plegar-se al dogma pujolista” o fins i tot, amb la Guerra Civil.
D’aquí que hagi donat per superada la crisi que es va comprometre a superar: “tornar a posar el PSC en un lloc preeminent i contribuir a la renovació del PSOE s’han fet realitat incontestable”. “El PSC torna a ser el primer partit de Catalunya i la renovació del PSOE encapçalada pel company Pedro Sánchez està consolidada“, ha afegit. Tot i això ha volgut cridar a files a la militància per no abaixar la guàrdia amb l’objectiu de recuperar la presidència de la Generalitat, amb Salvador Illa al capdavant. “Cal tornar a posar Catalunya en una via de progrés, cal tornar a liderar un projecte progressista i integrador”, ha alertat.
Així ha fet un especial incís amb el Procés i el referèndum del que ha assegurat que el PP va reprimir “imperdonablement per la força”. “Se’ns va voler silenciar, per intentar menystenir les nostres advertències”, ha recordat. “I quan potser era més còmode haver callat, el PSC va decidir parlar clar, encara que això impliqués nedar contracorrent”, ha continuat. “Se’ns va intentar silenciar, molts dels nostres van ser víctimes d’assenyalament i escarni”. “Però no van aconseguir silenciar-nos, no vàrem callar”, ha constatat.

El líder socialista ha repassat que el PSC va “alertar dels riscos”, “advertir sobre el greu error de trencar la legalitat”; “sobre la temeritat de dividir el país”; “sobre la ingenuïtat de minimitzar els obstacles i els costos del procés”; “sobre el perill de generar falses expectatives” i “vàrem oferir alternatives”. Amb aquest bagatge ha proposat solucions davant la crisi del català a l’escola catalana. “Massa coses s’han trencat”, ha subratllat. “Avui reclamo solemnement que ens facin cas ara pel que fa a l’escola catalana i a la política lingüística”, ha asseverat. “Una sola escola, domini de les dues llengües, aprenentatge de l’anglès, amb el català com a centre de gravetat de l’escola”, ha apuntat. “I si no en saben, que ens deixin fer-ho a nosaltres!”, ha ironitzat.
En aquest marc, ha lloat que l’independentisme hagi sabut “convèncer a molta gent que els catalans som millors, tot ho fem bé i si una cosa no surt bé la culpa és d’una altre”. “Això és el nacionalisme”, ha retret. “Si és que s’ha produït un retrocés de la llengua catalana, que pot ser, no hi tindran res a veure els governs que han tingut Catalunya els darrers anys?”, s’ha preguntat socràticament. “Que ens ho deixin fer els que vam impulsar la immersió, que ens ho deixin fer a nosaltres que en sabem!”, ha conclòs tot refrescant que la immersió es va engegar a Santa Coloma de Gramenet. El comiat s’ha acompanyat amb el clàssic Never say goodbye.