El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern sosté que els Jocs d’Hivern “poden ser sostenibles” i “fer país”
  • CA

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha comparegut per presentar una candidatura catalana “sòlida i responsable” per als Jocs Olímpics d’Hivern Barcelona-Pirineu 2030. Vilagrà ha explicat que la consulta únicament es celebrarà al Pirineu, pel que la resta de Catalunya -Barcelona inclosa- queda fora de la votació. Podran votar tots els majors de 16 anys d’aquest territori, és a dir, 63.000 persones. “La consulta ha de tenir una pregunta clara sobre el suport del territori a aquesta candidatura”, ha assegurat Vilagrà, que ha explicat que aquesta consulta serà “vinculant”.

El Govern considera la zona del Pirineu i l’Aran és on es celebrarien la majoria de les competicions, pel que la consulta s’ha de fer en aquests 77 municipis per “acostar la decisió al territori”. A banda, Vilagrà ha assegurat que alguna competició dels Jocs podria celebrar-se a l’Aragó. Tot i així, la consellera ha assegurat que “no és una candidatura conjunta”, malgrat que a l’Aragó s’està parlant d’una candidatura Catalunya-Aragó.

Sobre el nom d’aquesta candidatura, Vilagrà ha ressaltat que és important que inclogui “Pirineu” i “Barcelona” per la força de la marca de la ciutat comtal malgrat que els Comuns hi estiguin en contra i les competicions es desenvolupin gairebé íntegrament al Pirineu i l’Aran.

El Govern rebutja infraestructures “faraòniques”

“No farem infraestructures faraòniques que no tindrien sentit, ens plantegem els Jocs com un impuls al Pirineu”, ha promès abans de presentar l’enquesta sobre l’opinió de la ciutadania en relació a la candidatura catalana. “Els catalans veuen positiva la candidatura per la millora d’infraestructures i l’impuls econòmic”, ha assegurat la consellera, que tot i així ha promès analitzar els riscos del projecte que ha plantejat la ciutadania a l’enquesta.

Poden ser uns Jocs sostenibles“, ha defensat Vilagrà en un missatge al principal partit que s’oposa als JJOO, la CUP. Seguidament Vilagrà ha remarcat que el Govern es pren “molt seriosament” l’opinió de la ciutadania.

Per la seva banda, Anna Caula, secretària general de l’Esport i l’Activitat Física, ha presentat el projecte com una manera de “fer país”. ‘Un país i un equip’ és el lema que el Govern ha escollit per a la candidatura per als JJOO d’Hivern. “Som exemple i referent en l’organització de grans esdeveniments”, ha defensat Caula, que considera que Catalunya és sinònim de “respecte mediambiental” i “bona organització”.

Instal·lacions que enriqueixin tot el territori

Caula s’ha compromès a “modernitzar” les instal·lacions ja existents perquè puguin “enriquir” el territori. “Els grans esdeveniments no són l’objectiu final, sinó que mostren una manera d’entendre l’esport i ens apropen a altres cultures. Ens permet exportar qui som a la resta del món”, ha afegit.

“Han de ser instal·lacions que enriqueixin el nostre territori i que la nostra ciutadania tingui molts més recursos per formar-se en salut esportiva”, ha assegurat la secretària general de l’Esport i l’Activitat Física per a recalcar el compromís que els Jocs siguin sostenibles i positius per al territori.

Per la seva banda, Ricard Font, secretari general de la vicepresidència i de polítiques digitals i territori, ha assegurat que els Jocs han de deixar un “llegat” per al país. “Avui ens hem centrat en el Pirineu i l’Aran, però el Govern té la vista fixada en deixar un llegat a tota Catalunya”, ha explicat abans de concretar que l’àrea metropolitana també se n’ha de beneficiar. “Hem de poder desenvolupar polítiques transformadores pel conjunt del país”, ha conclós.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pepet a gener 21, 2022 | 17:03
    Pepet gener 21, 2022 | 17:03
    Soc partidari de presentar la candidatura, ja que és bastant improbable que guanyi.
  2. Icona del comentari de: ciutadà a gener 21, 2022 | 17:22
    ciutadà gener 21, 2022 | 17:22
    Però, sobre el que no teniu poder és el canvi climàtic; el que pot deixar sense neu els Pirineus.
  3. Icona del comentari de: Una colla d'arrepleglats. a gener 21, 2022 | 18:52
    Una colla d'arrepleglats. gener 21, 2022 | 18:52
    Pandèmia, tancament de negocis, de pimes, increment d'impostos a tota Catalunya i ens veniu amb JJOO d'hivern quan no neva pel canvi climàtic? A gastar més amb neu artificial, ara? Hi tenen accions a aquestes empreses els polítics? Quants diners es guardaran, que no sabrem? Sap com es fa servir el coneixement i l'enteniment el Govern? No ho sembla.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa