Esmenes parcials d’ERC als pressupostos de Sánchez per la llei audiovisual

ERC manté el pols amb el PSOE per la llei audiovisual i les quotes en català a les plataformes i ha presentat 16 esmenes parcials als pressupostos de l’Estat en la fase de tramitació al Senat, malgrat que al Congrés els havia aprovat. Els republicans han comunicat aquesta decisió aquest dijous a les sis de la tarda, quan s’acabava el termini per a la presentació d’esmenes. Segons ERC, tal com està redactada la llei audiovisual espanyola aprovada la setmana passada pel consell de ministres de l’executiu de Pedro Sánchez és “insuficient” per protegir el català, informa l’ACN.

Tot i que els vots dels republicans no són necessaris al Senat per tirar els pressupostos endavant –l’aritmètica parlamentària a la cambra alta espanyola permet al PSOE comptar amb altres aliances–, els republicans consideren les esmenes presentades avui una mesura de pressió en la negociació per la llei polèmica, ja que evidencien que el seu suport als pressupostos “no està garantit”.

La crisi va esclatar la setmana passada, quan es va constatar que la quota del 6% per al català a les plataformes audiovisuals, almenys des del punt de vista d’una part del govern de Pedro Sánchez, només es pot aplicar a les companyies amb seu a l’estat espanyol, és a dir Movistar+, Filmin i ATresMedia, de manera que en quedarien fora Netflix, HBO i Amazon, que arrosseguen el gruix del públic.

“La nostra intenció és que el govern doni resposta a les demandes d’ERC per garantir els drets als catalans i catalanes, així com protegir les llengües minoritàries, i fins ara no ha estat així, ha apuntat aquest dijous mateix al Senat la portaveu d’ERC al Senat, Mirella Cortès. La senadora republicana ha assegurat que, malgrat totes les hores invertides en la negociació amb el PSOE, “sembla que hi ha un mur molt difícil de traspassar”. Per això, els republicans han insistit que, a més de la discussió sobre els pressupostos, no donaran suport a la llei audiovisual si no dona “una bona resposta a l’actual situació de marginació del català a les plataformes audiovisuals”.

Pel que fa a les esmenes parcials als pressupostos, afecten inversions al Bages, el Delta de l’Ebre, el Maresme, el Tarragonès i Lleida, una clàusula de compliment de les inversions previstes i la incorporació d’un fons Covid de 13.000 milions d’euros. El govern de Pedro Sánchez vol aprovar els comptes al Senat sense modificacions, per estalviar-se haver-los de tornar a votar al Congrés. Aquest és el punt on ERC intenta pressionar, però el PSOE té altres recursos per aconseguir prou suports per rebutjar les esmenes malgrat els republicans.

Comentaris

  Joan de l'Ós Desembre 09, 2021 | 19:50
  Costa de creure que algú, redactor inclòs, s'empassi la cantarella que ERC "manté un pols" amb el PSOE pels pressupostos espanyols, quan tothom sap que ni tenen cap força, ni són decisoris, ni res de res, segons el mateix article reconeix una mica més avall. Resulta fins i tot dubtós que vulguin esmenar res de veritat. Simple retòrica per a enganyar passerells i convèncer convençuts. El suport al PSOE està fora de tot dubte i aquest pot fer el que li vingui en gana, - sobretot rifar-se d'ells com fan ben de gust - mentre que els nostres republicans s'ho empassaran tot i més, per seguir imposant la llei del silenci i la rendició independentista, tal com tenen acordat fa anys a canvi de fer la viu-viu autonomista i monàrquica.
  Anònim Desembre 09, 2021 | 20:05
  Estos de ERC siguen empeñados en su política de engaña bobos. Desafortunadamente quedan todavía muchos bobos. Pero vamos, no es ningún mérito engañar a los bobos y a los tontos, más bien es una maldad.
  LLARENA dPENA Desembre 09, 2021 | 21:02
  Una altre fantasmada d'ESGUERRO AUTONOMISTA de CAT, l'antiga ERC. Han fet aquest xou per aparentar que no estan d'acord ique plantaran cara peró, és absolutament fals. Han fet aquesta boutade sapiguen que no afec taría de cap manera a l'aprovació del Senat atés que els seus vots no son necessaris. Es v an abaixar els pantalons altre cop, com sempre que ho demana en P. Sánchez i amb aquest numeret d'avuí volen donar una imatge diferent de la seva realitat: servilisme, renuncia, miseria, indignació i mentides. Moltes mentides.
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) Desembre 09, 2021 | 21:07
  En Xànxess deu tremolar. El que em sembla inexplicable és que encara hi hagi imbècils que parlen de la necessària unitat de l'independentisme incloent-hi ERC. Quan abans ens fem a la idea, els que els vam votar algun cop i els que no, que ERC és un partit unionista, que només formava part de institucions i organismes que lluitaven per la independència per posar pals a les rodes, abans començarem a refer-nos per tornar a avançar. Que és trist adonar-se de que la força més organitzada dins del que consideràvem independentisme era una quinta columna al servei de l'enemic ? Trist no, tristíssim, però cal tocar de peus a terra.
  Paco Desembre 10, 2021 | 01:43
  Aquests ja no enganyen ningu....no se ni per que dissimulen...
  jdlm Desembre 10, 2021 | 07:16
  Pero que us espereu de ERC, son una colla de venuts, nomès volen anant vivint enganxats a la mamella del poder, Rufian, ja ho diu el congnom, Aragones "El baturro", Junqueres "El rector". etc. etc.
  Dani_Andreuenc Desembre 10, 2021 | 17:06
  Esquerra no enganya ningú. Son traïdors venuts a l' estat.

Nou comentari