El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els exiliats que no han pogut dir l’últim adeu als seus éssers estimats per culpa de la repressió
  • CA

Aquest dilluns va morir l’oncle de Carles Puigdemont, en Josep. El president a l’exili lamentava el seu traspàs al seu compte de Twitter recordant-lo com “l’home que va exercir un mestratge polític inesborrable” i que “deixa una petja profunda que perdurarà”. El líder de Junts per Catalunya assegurava que era un dia “d’alegria” –havia visitat la casa de Macià a Prats de Mollor– i de “tristor”.

Ja són diversos els exiliats i presos que han perdut familiars en plena repressió. No és, ni tan sols, el primer cop que Carles Puigdemont pateix la mort d’algun ésser estimat des que viu exiliat a Brussel·les. El seu pare ja va morir el novembre de l’any passat. Es deia Xavier i era pastisser. “La meva mare, les meves germanes i els meus germans el recordarem sempre com un home de bondat immensa i fidelitat als valors del cristianisme de base”, escrivia el president al seu compte de Twitter.

Per altra banda, l’exconseller de Cultura Lluís Puig, també exiliat a Brussel·les amb Puigdemont, va perdre la seva mare i el seu pare en molt poc temps. El pare va morir el mes de juny del 2019. “Ens quedem amb una gran lliçó de dignitat i amor. La seva última voluntat va ser al dir-me: que tot el que faci sigui per anar amb la cara ben alta. Sempre més estarà en el nostre record”, escrivia Puig. 

Quan va morir la seva mare, aquest darrer mes d’abril (en el moment més dur de la pandèmia del coronavirus), va deixar escrit al seu perfil de Twitter que “la discreció, la disposició a ajudar a tothom del veïnat, i la bondat de la meva mare fan que, en el moment de la seva mort, tots ens hi puguem acomiadar amb dolçor i serenitat. Descansa en pau, junt amb el pare”.

Qui sí que va poder-se acomiadar d’un ésser estimat va ser l’exconseller de Salut Toni Comín. El seu germà, en Pere, va haver de viatjar a Bèlgica greument malalt per poder acabar la seva vida al costat de Toni i la resta de la família: només es podien reunir allà. D’això ja fa més de dos anys: va morir el juliol del 2018.

Mundo, el pare Jordi Turull, exconseller de la Presidència i portaveu del Govern, també va morir a finals de setembre d’enguany. En aquest cas, el seu fill, però, va ser autoritzat per sortir de Lledoners i va poder acomiadar el seu pare amb la resta de la família.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa