El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont homenatja “l’esperit de Prats de Molló” a la casa de Macià
  • CA

Simbòlica visita, gairebé per sorpresa, del president a l’exili Carles Puigdemont a Vila–Denise. Aquest matí, Puigdemont, acompanyat del vicepresident del parlament Josep costa, i del president de la cambra de Barcelona Joan Canadell, ha visitat la casa de Prats de Molló des d’on el president Francesc Macià va preparar una de les accions històriques que va internacionalitzar el sobiranisme Català. Puigdemont ha demanat mantenir “l’esperit de Prats de Molló que esborra fronteres artificials, ens agermana i ens inspira” just després de fer una ofrena floral en un monòlit dedicat al president Macià.

La visita s’ha celebrat just una setmana després que Vil·la Denise fos literalment rescatada en una operació articulada per activistes d’una banda i altra de la frontera. Aquesta residència va ser el centre d’operacions i la seu de l’Estat Major quan el 1926 va plantejar l’operació militar per alliberar Catalunya del jou de la dictadura de Primo de Rivera i, de retruc, convertir-la en una república independent. Els serveis secrets italians i espanyols van frustar l’operació. Ara bé, la premsa europea de l’época en va anar plena. Un fet que el mateix Puigdemont, durant la visita, ha descrit com la primera gran internacionalització de la causa catalana.

Durant la visita, Puigdemont ha estat acompanyat de Jaume Aragall, president de la Cambra de Comerç al Vallès Oriental a través de la plataforma Eines de País, i de l’alcalde de Prats de Molló, Claude Ferrer. Amb tots dos, ha visitat tota la casa acompanyats d’un guia força expert en la qüestió, el cap de l’oficina del president Josep Lluís Alay. Un cop acabada la visita, s’ha firmat el conveni de cessió a a l’Associació Casa Macià per la gestió de la casa i el seu procés de museització. La visita a la casa ha repassat tots els racons, fins i tot, l’estança privada de Macià, allà on guardaven la munició o la sala on es reunia l’Estat Major.

“Des del punt de vista personal és una visita que m’ha causat molta emoció, poder trepitjar un altre cop terra catalana, no es pot explicar l’emoció que sento”, ha apuntat Puigdemont. “Com a president i com a ciutadà de Catalunya m’honora ser en aquest centre de referència en la lluita per l’allibertament de Catalunya i al president Macià a la seva obra i el seu compromís”, ha afegit. “Venim de lluny i volem anar lluny, i per anar lluny hem de saber d’on venim i mantenir al màxim la fidelitat al fil roig de lluita per les llibertats que van fer els nostres avanpassats, una lluita que no feien per gaudir-la ells sinó per poder llegar a les generacions següents una societat i un país on sigui possible la democràcia i la llibertat, ingredients essencials per a la prosperitat de la gent”, ha indicat al peu de la casa. “La recerca del país lliure va vinculada a país millor, a societat amb oportunitats”, ha sentenciat.

“La història es repetirà mentre no aconseguim aquesta plena llibertat, estem en el camí, hem avançat, feliçment podem resoldre malgrat la forta repressió, les nostres demandes amb la persistència democràtica, de la que no ens desviarem un mil·límetre, hem recorregut un trajecte no gens menyspreable, ens queda un tram per recórrer que només el podrem fer com l’hem recorregut fins avui”, ha explicat. Puigdemont, però, no ha volgut fer cap declaració o valoració de l’actualitat política, ni de les crítiques per part d’ERC al Consell de la República, i ha centrat la seva visita en l’homenatge a Macià perquè es trobava en un “acte transversal”. “Només puc respondre amb un missatge institucional”, ha conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa