El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Set candidats de Bildu condemnats per delictes de sang renuncien a ser regidors
  • CA

Set exmembres d’ETA i candidats d’EH Bildu condemnats per delictes de sang han anunciat que no recolliran la seva acta de regidor si surten escollits a les eleccions del pròxim 28 de maig. En els últims dies s’ha generat una gran polèmica, alimentada sobretot per la dreta espanyola, després de saber-se que Bildu portava a les seves llistes 44 candidats condemnats per terrorisme que ja han complert la seva pena. En un escrit enviat al diari Naiz, els set candidats han explicat que no volen afegir “més dolor” a les víctimes i prefereixen renunciar a l’acta de regidor en cas de sortir escollits.

“Amb aquesta decisió ens volem dirigir, en primer lloc, a les víctimes d’ETA, i en general a totes les persones que han patit en aquest conflicte, per mostrar així el nostre compromís perquè ni les nostres paraules i les nostres accions afegeixin mai més el més mínim dolor al qual ja hi ha hagut”, expliquen. Els set exmembres d’ETA condemnats per delictes de sang són Jose Antonio Torre Altonaga, Asier Uribarri Benito, Lander Maruri Basagoiti, Begoña Uzkudun Etxenagusia, Jose Ramón Rojo González, Juan Carlos Arriaga Martínez i Agustín Muiños Díaz.

Tots contra Bildu

La inclusió de 44 exmembres d’ETA a les llistes –que han estat validades per la Junta Electoral– ha estat aprofitat per tots els partits per carregar contra Bildu. El PNB, principal rival electoral dels abertzales, ha considerat “positiva” la renúncia dels set condemnats amb delictes de sang, però considera que no n’hi ha prou. “A Bildu li queda un camí per recórrer i interioritzar quina ha estat la seva trajectòria i el dany causat”, ha etzibat el portaveu del partit al Congrés, Aitor Esteban. La secretària general de Podemos, Ione Belarra, també ha titllat de “pas important” la renúncia dels candidats assenyalats i ha reconegut que el País Basc té per davant un “difícil camí de la construcció de la pau”.

EH Bildu ha aixecat molta polseguera amb la decisió d’incloure exmembres d’ETA a les llistes del 28-M / Europa Press

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s’ha posat la medalla per haver forçat Bildu a canviar de plans i ha aprofitat per atacar Pedro Sánchez. “La democràcia, la dignitat i la decència de la majoria dels espanyols s’ha imposat malgrat Pedro Sánchez, que va elegir deixar sols els espanyols”, ha dit Feijóo, que ara vol aconseguir que la resta d’exmembres d’ETA renunciï al seu escó. “Hem fet el primer pas. Anirem pels següents”. Molt pressionats pel PP i per alguns dels seus propis barons, els socialistes ha advertit a l’esquerra abertzale que no n’hi ha prou. “Les llistes no són decents, ho vam dir i ho mantenim. El primer són les víctimes, i qualsevol cosa que els causi dolor ens tindrà al davant”.

Els candidats de Bildu defensen el canvi d’estratègia de l’esquerra abertzale 

Tots ells reconeixen que van militar a ETA, però recorden que EH Bildu “es va constituir en un nou temps com un instrument per assolir la sobirania, la pau i la llibertat, i per construir un país millor”. Insisteixen que ells també van participar “des del principi en el canvi d’estratègia de l’esquerra abertzale” amb una aposta inequívoca “per vies exclusivament polítiques i democràtiques”. La carta arriba després de diversos dies d’ofensiva del PP a Madrid, que ha convertit la presència dels 44 condemnats per terrorisme a les llistes de Bildu en una arma llancívola contra el PSOE i el govern de Pedro Sánchez.

Els set candidats que renuncien veuen “obvi” que l’objectiu de la campanya dels populars és “danyar EH Bildu” per “interessos partidistes i electoralistes que no tenen res a veure amb la construcció de la convivència i la pau”. També han criticat que l’actitud de PP i la resta de partits de la dreta no ajuda a avançar cap a la convivència al País Basc. “Sembla obvi que en els últims dies s’han interposat els interessos partidistes i electoralistes que poc o res tenen a veure amb la construcció de la convivència i la pau, i que l’objectiu de la polèmica no és altre que danyar Bildu”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: No cola a maig 16, 2023 | 10:51
    No cola maig 16, 2023 | 10:51
    Quants franquistes han renunciat mai? Que van fer a Irlanda quant es va acordar la pau? No havien de renunciar a res, o també ho haurien d'haver fet el PP de Franco, la falange, la monarquia franquista i el pzo€ dels gal i no veig que ningú ho reclami. Mal fet.
  2. Icona del comentari de: O tots lladres o tots serenos a maig 16, 2023 | 11:02
    O tots lladres o tots serenos maig 16, 2023 | 11:02
    Bé, ara solament cal que dimiteixi el diputat a les Cortes de Madrid de vOx, l'escissió del PP un partit espanyol fundat el 1976 per 7 exministres de franco, un dels dos per la circumscripció de Barcelona, un individu condemnat per terrorisme. Alhora s'haurà de comprovar que no hi hagi a la resta de Parlaments i municipis i a les llistes electorals, persones condemnades per violacions, terrorisme d'estat, etc.
  3. Icona del comentari de: Curiós a maig 16, 2023 | 11:07
    Curiós maig 16, 2023 | 11:07
    Mitja cúpula judicial, militar, política i empresarial del estado te delictes de sang.
    • Icona del comentari de: i encara més a maig 16, 2023 | 11:44
      i encara més maig 16, 2023 | 11:44
      I no només de sang, també de tortura, abús de poder, prevaricació, malverssació, estafa i genocidi cultural.
  4. Icona del comentari de: fat boy a maig 16, 2023 | 11:17
    fat boy maig 16, 2023 | 11:17
    Els terroristes d'estat, en canvi, no cal que demanin perdo, siguin feixistes o socialfeixistes.
  5. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 16, 2023 | 12:07
    Gonzalo maig 16, 2023 | 12:07
    Ilegalización de bildu ya.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 16, 2023 | 21:46
      Pere Llimonera i Citronell maig 16, 2023 | 21:46
      No cumplen la ley española Gonzalo?
  6. Icona del comentari de: Ricard a maig 16, 2023 | 14:26
    Ricard maig 16, 2023 | 14:26
    Sembla que la dictadura castellana continua els abusos racistes. Ara resulta que hi ha ciutadans que no tenen alguns dels seus drets. No ser castellà és un problema.
  7. Icona del comentari de: joandoménec a maig 16, 2023 | 17:01
    joandoménec maig 16, 2023 | 17:01
    Aquest personatge i el seu partit han canviat com un mitjó, s'han convertit en la crossa que aguanta el "gobierno". La presó té els seus efectes: la rendició. ERC i Bildu la mateixa misèria.
  8. Icona del comentari de: Jomateix a maig 16, 2023 | 17:29
    Jomateix maig 16, 2023 | 17:29
    El estado de la cal viva y las torturas de itxaurrondo, el estado de las violaciones y asesinatos de menores por ser vascas (maría José bravo) el estado que mediante la ley de amnistía ha tenido en sus cuerpos policiales a asesinos torturadores y sadicos en democracia…ahora ese mismo estado quiere dar lecciones… Algún día se sabrán los asesinados en dictadura durante cuarenta años por parte de la guardia civil y los antecesores de la policía nacional (bandoleros les llamaban creo) Algún día se sabrán las miles de torturas, asesinatos selectivos y terrorismo de estado que españa en democracia ha aplicado sobre minorías con idioma propio…existiera banda terrorista o no…eso les ha dado siempre igual. En vuestro idioma terrorista…para que lo podáis entender.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa