El repartiment de les carteres amb més pressupost, un gran escull per a l’acord

El Consell per la República i el control dels fons Covid-19 també són cavall de batalla de les negociacions entre ERC i JxCAT

Superat el deadline que havia posat ERC inicialment per començar a explorar un govern en solitari, l’1 de maig, ha acabat allargant-se sense que hi hagi nova data d’expiració per trobar un acord amb JxCAT per arrencar la legislatura i instal·lar-se al Palau de la Generalitat. Després que aquest cap de setmana es produís una segona reunió a Lledoners, que no va acabar de donar fruits, la data del 26 de maig és llunyana però alhora propera si no es fan passos importants per tancar un pacte d’estabilitat. Sobre la taula, però, hi ha un gran escull: el repartiment de departaments al Govern. En concret, els departaments que gestionen el 90% del pressupost total, que són Salut, Educació i Economia-vicepresidència, una cartera, aquesta darrera, que a hores d’ara inclouria la gestió dels fons Covid-19 de la UE.

ERC ja va avisar Junts que no acceptava fer un simple intercanvi de conselleries respecte a la legislatura passada, com proposava Junts, sinó que reivindicava la seva acció de govern a les carteres de Salut i Educació per continuar gestionant-les aquesta nova legislatura. “ERC no està disposada a perdre el control del gruix del pressupost i pretén acontentar Junts amb l’oferta de càrrecs, llocs de treball, però no gestió”, assenyalen fonts dels junters a El Món, que asseguren que Junts “no ha vingut a apuntalar un govern d’ERC sinó a deixar-hi empremta”. De fet, ERC hauria oferta a Junts “col·locar” alguns junters en conselleries republicanes si mantinguessin Ensenyament i Salut. Des d’ERC, la consellera Alba Vergés va reivindicar la gestió de la pandèmia per part de Salut i va considerar lògic que siguin els republicans, “no necessàriament la meva persona”, va aclarir, qui continuï al capdavant d’aquesta cartera.

ERC també reivindica la gestió del conseller Josep Bargalló al capdavant d’Ensenyament, un dels àmbits que més ha patit els efectes de la pandèmia i de les restriccions. Però a diferència de Salut, els republicans estarien disposats a cedir aquesta cartera als junters si hi hagués acord. I el mateix passa amb Economia, ERC dona per fet que no pot tenir la presidència i la vicepresidència, que inclou Economia, i Junts també dona per fet que en cas d’acord, serà Elsa Artadi qui l’ocupi. Però a hores d’ara el cavall de batalla en aquest àmbit és des d’on es gestionen els fons Covid-19 de la UE, que ascendiran a uns 20.000 milions d’euros. Si no canvia l’estructura, penjaran d’Economia i per tant, de Junts. Però ERC vol crear un comissionat, que dirigiria l’ara regidor de l’Ajuntament de Barcelona Miquel Puig, i que aquest pengés de Presidència, de manera que fos ERC qui fes la gestió directa d’unes ajudes que aniran al teixit empresarial del país per digitalitzar i fer la transició ecològica de l’economia del país. Però a hores d’ara Junts no està disposada a cedir aquest paquet, tal i com confirmen fonts del partit a El Món, que lamenten que ERC vulgui “controlar la pràctica totalitat del pressupost de la Generalitat”, més tenint en compte que “subvencions a mitjans de comunicació també pengen de presidència”.

I encara un altre escull que semblava superat fa unes setmanes, el Consell per la República. Fonts del consell de govern d’aquest òrgan internacional que lidera el president Puigdemont confirmen a El Món que “no hi ha acord per a l’Estat major del Consell, i per tant, vol dir que tampoc no hi ha un acord tancat per tenir una estratègia unitària de confrontació”. De fet, el Consell es va reunir dissabte passat per constatar que les desavinences en aquest punt continuen essent un escull per a l’acord entre ERC i Junts.

Comentaris

  Anònim 04/05/2021 6:25 pm
  ERC vol controlar els calers per contractar empreses madrilenyes.
  ciutadà 04/05/2021 3:47 pm
  És clar, les conselleries amb més pressupost permeten "Sucar" més, oi?. LLADRES, POCAVERGONYES, BARRUTS!!! Sort que vaig votar en blanc......
   Sense nom 04/05/2021 5:53 pm
   No ens enganyis vas votar sociates
  Raül 04/05/2021 2:14 pm
  Aquest "relat" és gratuït. Per el que sabem els problemes fonamentals són estratègics i de projecte. Demostració: Si es parla de projecte no hi ha avenços, si es parla de càrrecs si que n'hi ha. Ja n'hi ha prou, de relats periodístics sense fonament empíric. N'estem tips de relats.
  No negocieu sobre els pla d'ERC, presenteu el vostre, molt dur. 04/05/2021 12:44 pm
  No cediu gent de Junts, que manin sols, no faran res i ho saben. Per això tenen por de quedar sols. Feu vosaltres un pla de distribució molt fort i llavors sols cediu en algunes coses, no negocieu més sobre els papers d'ERC
  Egoisme d'ERC 04/05/2021 12:38 pm
  De fet, l'egoisme d'ERC és gros, no sap negociar, no vol cedir res, tot ho vol per a ells, tot plegat per 30.000 vots de diferència (saps on són aquests vots, estimat Bonvehí?) Després si fan com sempre NO FOTARAN res, recordeu que la Conselleria d'Economia no va preparar res de cara els procés i els seus grans caps eren Jonqueras, Aragonès, Jové (el que ni va saber guardar l'agenda, ara gran negociant(?!)). A molts ajuntaments ha passat igual. Ex. a Moià molt ensorrar CDC(ara Junts) per arribar al poder i NO FER RES.
  59
  20
  Respon
  Tripartit no, gràcies 04/05/2021 12:37 pm
  ERC té decidit des d'abans de les eleccions no compartir l'administració la gestoria de Vichy, dita Generalitat, amb ningú. Ha pactat el suport de la Comuna Pudenta i el PSC, a canvi de sortir a la tele i tocar una mica de calerons i, per dissimular, ofereix a JUNTS cuidar-se de la neteja de les latrines, fe de xicots dels encàrrecs i fer una mica el paperot. Per ERC, l'enemic no és l'estat colonial ni el PPSOEVOC'S, ERC considera el seu principal enemic el MHP Puigdemont i tots els que donen suport al Consell per a la República i defensem el compliment del mandat del 1-O

Nou comentari