La Moncloa diu que la sentència del castellà “s’ha d’executar” però no ho vol demanar

El govern espanyol considera que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga el Govern a impartir un 25% de les classes en castellà “s’ha d’executar perquè és ferma”. Ara bé, la Moncloa apunta que no farà cap sol·licitud perquè aquesta sentència es compleixi, ja que considera que és el TSJC qui ha de vetllar pel compliment de la norma. Així ho han informat les ministres de Justícia i de Política Territorial, Pilar Llop i Isabel Rodríguez, respectivament.

De fet, l’Advocacia de l’Estat és part en el procés judicial, perquè va ser qui va presentar el recurs al TSJC en nom del ministeri d’Educació, en època del govern del PP. La posició de l’executiu de Pedro Sánchez –que va impulsar la substitució de la llei Wert, vigent en el moment del recurs, per la llei Celaá– és salomònica: la sentència s’ha de complir però no seran proactius, el ministeri no ho demanarà com a part personada, sinó que esperarà que sigui el tribunal sentenciador, el TSJC, qui es preocupi d’executar la seva pròpia resolució.

El fet que la Generalitat hagi avançat que no pensa donar compliment a aquesta sentència ha posat el govern espanyol en el focus mediàtic. Ha estat la ministra de Justícia qui ha respost per primer cop sobre aquesta qüestió. En una entrevista a Antena 3 ha assenyalat que un cop el Tribunal Suprem ha ratificat aquesta sentència que trepitja el català, la sentència “ara s’ha d’executar, perquè és ferma”.

Així mateix, ha afirmat que “correspon donar-li aquest impuls al propi òrgan sancionador“, que és el TSJC, i no al govern espanyol. Segons informa l’Agència Catalana de Notícies (ACN), Pilar Llop ha assegurat que ara “s’obrirà un termini de dos mesos perquè es reclami a la Generalitat que procedeixi al compliment de la sentència“. La ministra ha dit que la Moncloa estarà pendent de “quina és la resposta” que dona el Govern, i llavors veurà quins són “els passos” que s’han de seguir. “Li hauran de requerir i veurem què passa durant la fase d’execució”, ha afegit.

Aquestes declaracions de Pilar Llop han arribat unes hores més tard que el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, enviés una carta als directors de les escoles catalanes per instar-los a defensar el català i no obeir aquesta sentència del Tribunal Suprem que obliga els centres educatius catalans a fer el 25% de les seves classes en castellà.

El PSOE “confia” que el Govern apliqui la sentència

Per altra banda, el PSOE li ha passat la pilota al Governi s’ha mostrat “confiat” que serà la Generalitat qui apliqui aquesta sentència. El portaveu de l’Executiva dels socialistes espanyols, Felipe Sicilia, ha assenyalat que “tots estem obligats a respectar i acatar” la decisió del Tribunal Suprem.

Comentaris

  Aquesta llei es ilegal, doncs Novembre 24, 2021 | 12:26
  Si a Catalunya s'ha de fer un 25% de les classes amb la llengua del imperio, al imperio hauria de ser obligatori, fer un 25% de les classes amb les llengues de la colonia.
   Gonzalo Novembre 25, 2021 | 09:54
   El gallego o el vascuence es lengua co-oficial en Andalucia? Anda, indigente mental, baja del árbol...o mejor, ponte una soga al cuello y lanzate del árbol. Ganaremos todos
  Juan Ripolles Novembre 24, 2021 | 12:32
  Som el 90.18 % el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència Som una Republica Som el 52 % Som una Nacio Som un Pais som...som...som.... el 25 de desembre fum...fum....fum......
  Com us prenen el pèl! Novembre 24, 2021 | 12:33
  Diu la ministra:" la sentència “ara s’ha d’executar, perquè és ferma”." Ja veus, Aragonès, com aquests castellano-espanyols centralisustes et paguen que els votis els pressupostos. Rufián, viure a madrid et deixarà veure com prenen el pèl? Em sembla que t'has castellanitzat com ells. Ah, on és el diàleg?
  En Bardissa Novembre 24, 2021 | 12:34
  Visca la taula de negociació de ERC, Visca la taula de negociació de ERC, Visca la taula de negociació de ERC, Visca la taula de negociació de ERC, Visca la taula de negociació de ERC, Visca la taula de negociació de ERC, Visca la taula de negociació de ERC,
  Joan de l'Ós Novembre 24, 2021 | 12:36
  Evidentment, i s'executarà com cal i si convé portaran la gent a la presó i enviaran la guàrdia civil altre cop a les escoles, tot això amb el govern més progressista de la història, gentilment apuntalat pels nostres dòcils "republicans". Unes quantes declaracions emfàtiques, però a callar i creure. Ruptura o submissió, no hi ha alternativa.
  Joanjosep Novembre 24, 2021 | 12:39
  Felicitats senyors tots els de la generalitat, sou tots uns cagats, no hi haurà més remei que fer manifestacions, haurà de lluitar el poble.
  Fart de pallassos Novembre 24, 2021 | 12:41
  Més de la meitat dels docents es dirigeixen als alumnes en castellà. Gràcies al Suprem, el 75% dels docents s'haurà de dirigir als alumnes en català 😂
  Gonzalo Novembre 24, 2021 | 12:48
  Las sentencias en todo país democrático se deben de cumplir y/o hacer cumplir. Y solamente recordar que la generalidad catalana es el representante del estado en Cataluña. Se jugarán la prevaricación? Al contrario. Protestaran, pero como siempre, agacharan la cabeza, y a obedecer.
   Donald@casablanca.org Novembre 24, 2021 | 13:44
   filldeputa
   Donald@casablanca.org Novembre 24, 2021 | 13:44
   fill d e puta
    Gonzalo Novembre 24, 2021 | 14:52
    No soy tu hermano. Lo siento. Sigue buscando.
  A l'aguait Novembre 24, 2021 | 12:50
  El que s'hauria d'executar seria als que ens volen suprimir com a poble amb drets a la seva pròpia existència
  albert Novembre 24, 2021 | 12:56
  El que vol dir la Moncloa, és que ens volen executar.... De fet, ho faran si seguim deixant-nos fer...
  Josep Novembre 24, 2021 | 12:57
  vols saber, noia, a qui executaria jo? tant de bó tornessin aquells temps ...
   Gonzalo Novembre 24, 2021 | 13:49
   A que tiempos te refieres?
  Quan deixarem de ser un poble colonitzat? Novembre 24, 2021 | 13:09
  És clar que sí, els catalans hem de complir sempre el que mana i ordena el nostre amo. Ara bé, l'amo, i per això és l'amo no està obligat mai a complir que que acorda, i menys sobre la colònia, que aquesta encara ha de donar les gràcies per poder sobreviure.
  Vicenç Ramoneda Novembre 24, 2021 | 13:20
  El "Real Decreto Ley de Nueva Planta" és plenament vigent, constatant que Catalunya és una colònia.
   Gonzalo Novembre 24, 2021 | 13:54
   El decreto de nueva planta lo que consiguió fue armonizar derechos y deberes en la incipiente nación española. Los ciudadanos de la corona de Aragón accedieron a las mismas oportunidades que disfrutaban los habitantes de la corona de Castilla. Y los primeros que aprovecharon esa circunstancia fueron los comerciantes catalanes, que vieron como ya se les permitió "hacer las Américas". Agradecidos deberíais de estar. Ingratos. Que sois unos ingratos
    Ha ha ha Novembre 24, 2021 | 14:59
    I Portugal també oi? Va tenir la sort de poder independenditzar-se del poder de Castella. Visca Portugal, visca la batalla de Batanha. I visca la Catalunya del Nord. I visca Gibraltar. Burro.
  JordiP Novembre 24, 2021 | 13:21
  Tot això és una clara i brutal ingerència de "el sistema" en el que disposa l'Estatut de Catalunya, el vigent (imposat per la sentència del TS de 2010) com de l'antic (que, per a mí, és el autènticament vigent, per inconstitucional del de 2006). Demano al Govern que presenti recurs d'inconstitucional per no respectar l'Estatut i, paral·lelament, denunciï el TS per prevaricación en utilitzar una llei substituida per una de posterior per a redactar una sentència de base mès ideològica que jurídica.
   Gonzalo Novembre 24, 2021 | 13:39
   Lo que tiene que hacer la generalidad catalana es cumplir su propia "llei d'inmersio lingüística". Artículo 14. Punto 3. La llengua catalana i la llengua castellana han d'ésser ensenyades obligatòriament a tots els nivells i els graus de l'ensenyament no universitari.
  Ferran Novembre 24, 2021 | 13:22
  Feina pal trilerete del Rufián....
  Vicenç Ramoneda Novembre 24, 2021 | 13:24
  Els Decrets de Nova Planta són el conjunt de lleis sancionades i promulgades per Felip V a l'inici del seu regnat —el primer decret és del 1701, i el darrer del 1719— que implantaren el règim absolutista a la Monarquia d'Espanya. Amb totes aquestes lleis el monarca borbònic s'arrogà la sobirania dels regnes invocant un dret diví. Fins aleshores la Monarquia d'Espanya s'havia governat mitjançant un sistema de consells deliberatius i col·legiats —règim polisinodial—, que amb els decrets de Nova Planta quedà extingit i s'imposà un nou règim de secretaries d'Estat —executiu i jeràrquic— que es fonamentava en darrer terme en la «reial voluntat» del monarca com a font de tota sobirania. Aquestes lleis absolutistes provocaren —entre altres causes—, que el 1705 els estats de la Corona d'Aragó s'aixequessin en armes contra Felip V proclamant com a nou monarca espanyol a Carles d'Àustria, fet que provocà que la Guerra de Successió Espanyola (1701-1715) —fins aleshores només una guerra internacional—, es convertís en una guerra civil entre territoris espanyols. Però al llarg de la guerra les tropes fidels a Felip V reconqueriren els estats de la Corona d'Aragó —el regne de València i el regne d'Aragó caigueren el 1707, Catalunya el 1714 i Mallorca el 1715—, i aleshores Felip V invocant el «dret de conquesta», acusant-los de «rebel·lió», i manifestant la voluntat de «reduir tots els seus regnes a les lleis de Castella», abolí els Furs i les Constitucions dels estats de la Corona d'Aragó, quedant derogades també les institucions constitucionals que fins aleshores havien compartit amb els monarques espanyols la sobirania.
  Pepitugrillu Novembre 24, 2021 | 13:38
  Jo lo de complir-la no ho faré "maca", si tens nassos tu o els teus jutges castellans a sou veniu-me a buscar.
  Esumal Novembre 24, 2021 | 13:40
  El que tenim que fer els pares dels estudiants, es no portar-los mes als collegis fins que anul-lin aquesta llei de estat colonial.
  Josep Novembre 24, 2021 | 13:44
  sense sang no farem la independència
   Gonzalo Novembre 24, 2021 | 14:55
   Esperemos que la tuya sea la primera. Venga, campeón!
    Josep Novembre 24, 2021 | 17:54
    cada dia un 29 de maig
     Gonzalo Novembre 25, 2021 | 09:57
     Hijo de puta, explica que sucedió un 29 de mayo. Explicalo, so cabron.
  fart de nacionalistes espanyols Novembre 24, 2021 | 14:00
  escoria supremassista espanyola, això és què son!
  Ricard Novembre 24, 2021 | 16:11
  Els castellans són experts en executar, i no només a Montjuïc o al camp de la Bota.
  Joan Novembre 24, 2021 | 19:21
  Jo, els meus paes, els meus avis, beaavis i etc. sempre hem viscut a Catalunya i hem parlat català doncs és la nostre llengua. I gual que a França es parla frances. El que no pot fer, es invair un pais / territori / regió i matar els que hi ha alla, prohibir la llengua, etc. Llavors a Catalunya, per bé o per mal la llengua és el català. I l´escola es i ha de ser en català. Nota: tot i aixì els nens de Catalunya parlen igual o més be el castellà que a quealsevol regió d´Espanya o sud america.
   Gonzalo Novembre 24, 2021 | 21:38
   Así has salido. La endogamia es chunga.

Nou comentari