Educació envia una carta a les escoles instant-les a no cedir al castellà

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha enviat una carta aquest dimecres als directors de els escoles catalanes instant-los a defensar el català i no fer cap canvi en els seus projectes lingüístics, després que el Tribunal Suprem confirmés aquest dimecres que els centres educatius catalans han de fer el 25% de les classes en castellà. Cambray assegura en el text que aquesta sentència ferma és “un greu atac” als fonaments de l’escola catalana i recorda que l’ensenyament de les llengües en cap cas va de percentatges.

És per aquest motiu que el cap del Departament assegura als màxims responsables de les escoles catalanes que no han de fer cap canvi en els seus projectes, i assegura que la conselleria sempre defensarà els centres educatius i “donarà empara” a la seva vocació de servidors públics. En la missiva, Cambray envia un missatge de tranquil·litat i agraïment als professors, professores i directors d’escola, i assenyala que el conseller i el seu Departament té “plena confiança en vosaltres. “Volem que seguiu treballant exactament com ho heu fet fins ara“, afegeix.

Cambray també explica que des del Govern es potenciaran les eines lingüístiques que tenen els centres al seu abast en el marc del pla de promoció del català anunciat fa unes setmanes. El conseller d’Educació defensa també que el model d’escola en català té un ampli consens social, pedagògic i polític i garanteix l’aprenentatge del català i el castellà en finalitzar l’etapa obligatòria. “L’escola a Catalunya, en català“, assegura també el text.

Tot això ve d’una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que a principis d’aquest mes de novembre va tombar “per no ser conforme a dret” el projecte lingüístic d’un centre escolar de Llagostera (Gironès) perquè no contempla “el caràcter vehicular del castellà com a llengua oficial conjuntament amb el català”.

Comentaris

  Conchita, madres de 3 hijos Novembre 24, 2021 | 10:03
  Niño enterate que en Sanc Vicente de los Huertos, todas las clases son en español, como la clase de catalan que no interesa nadie. Mubcha gomina y cerebro de vago
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) Novembre 24, 2021 | 10:29
  Simular fermesa on només hi ha que rendició, perquè a la majoria de centres educatius del país la proporció de català està per sota del 75 % permesa pels tribunals espanyols. Educació continuarà fent vista grossa del que passa a les escoles i sense expulsar ni sancionar els mestres i professors que fan les classes en la llengua colonial. Comèdia, pura comèdia tota la xerrameca "de Vichy". Qui tingui algun interès per la llengua, a banda de l'actitud personal de no canviar de llengua davant els inadaptats i evitar els establiments que no atenen en la llengua del país (els botigues "online" incloses), si encara no s'ha fet membre del Consell per a la República que ho faci, perquè el Consell és l'únic organisme que treballa per la independència de Catalunya i només la independència combinada amb la fermesa dels catalans pot garantir la supervivència de la llengua.
  Ricard Novembre 24, 2021 | 12:05
  Cedir al castellà. No. Es tracta de fer servir el català a classe. Res més. El castellà, el romanès o el quetxua es pot fer servir allà on es vulgui, tret de a la classe. Aquí no es fa fora res. Aquí el que es garanteix és l'aprenentatge competent de la nostra llengua.
  Juan Ripolles Novembre 24, 2021 | 12:15
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) ah si ?? goitaelquefanaraperlateletres.......
  Cabezudo Novembre 24, 2021 | 12:43
  Molt Honorable Conseller, els teus estimats amics, els socialistes, juntament amb els seus aliats, PP, C's , ETC, ja et faraàn complir la sentència, por co**one, a no sé que el teu estimat amic G.Rufiàn, aconseguexi el 6% del doblatje en català a plataformes com Netflix. Toca i toque de peus a terra.
  Ray Novembre 24, 2021 | 15:33
  Rebelió Epistolar.

Nou comentari