El primer dia de l’any vam saber que el gaèlic irlandès o irlandès -a seques- ja és llengua oficial de la Unió Europea amb tots els ets i uts. Els tràmits per fer-ho possible es van iniciar l’any 2007 i s’han anat allargassant amb l’excusa de l’escassesa de traductors capacitats per heure-se-les amb aquest idioma d’arrels celtes que era predominant a l’illa d’Irlanda abans que els anglesos comencessin a fotre-hi el nas: un hàbit anglosaxó, aquest de posar els peus a l’illa veïna, que ve de molt antic i que encara avui no ha estat abandonat del tot.

Si després de tantes evasives les mastodòntiques institucions europees han acabat adaptant-se a una comunitat lingüística menuda, és perquè darrere d’aquesta petició hi havia tot un senyor estat membre insistint-hi. Les xifres que circulen sobre el nombre de parlants de l’irlandès no són massa exactes i obren un ventall que va dels 70.000 fins als 200.000 individus. S’hi mesclen els números en funció de si els gaèlicoparlants tenen aquesta llengua com a materna, si simplement la saben parlar, si són comptats com a residents de la República d’Irlanda, o de tota l’illa, o prenent fins i tot els de l’altra banda de l’Atlàntic, és a dir, computant-hi els descendents dels molts emigrants irlandesos que es van establir als Estats Units.

L’enveja és un pecat capital però en aquest cas no podem evitar sentir-ne. Essent l’irlandès la vint-i-tresena llengua en volum de parlants dins de la UE i el català la tretzena, la primera ja té reconeguts tots els drets i la nostra no hi pinta res. El més gros de tot és que després del Brèxit hi ha més parlants de català sota la jurisdicció de les institucions comunitàries que no pas usuaris nadius d’aquell gegantí transoceànic anomenat anglès.

Aquests fets i dades ens demostren un cop més que les condicions en les que perviu una llengua van exclusivament lligades al poder i la sobirania i que no tenen pas res a veure amb qüestions tècniques. Si la UE ha pogut adaptar-se a les necessitats d’un percentatge ínfim de la seva població –que hi té tot el dret-, Espanya hauria pogut fer el mateix a casa seva amb la porció molt més gruixuda que conformen els diversos milions de parlants de català, basc i gallec que hi ha entre el total dels seus contribuents. Si Brussel·les ha contractat traductors de gaèlic, no és per manca de capacitat, ni per alguna terrible impossibilitat, que no fa el mateix amb el català. És, simplement, perquè Espanya no té el més mínim interès en protegir els drets lingüístics d’una part importantíssima dels seus ciutadans –o, més ben dit, súbdits-, perquè veu la seva mera existència com una realitat aliena a la seva identitat nacional.

Un altre exemple il·lustratiu és la normalitat, quan s’ha donat el cas, amb la que s’ha pogut utilitzar el català des del faristol de l’Assemblea General de les Nacions Unides. El 1993 Andorra va poder ingressar a l’ONU, esdevenint el membre de ple dret número 184. L’històric discurs pronunciat a Nova York per l’aleshores cap de govern Òscar Ribas no es va fer en cap altre idioma que no fos l’únic que gaudeix d’oficialitat al principat pirinenc, esmentant-hi explícitament que la seva llengua és la “de Ramon Llull, Ausiàs March i Salvador Espriu, la qual es parla des de Fraga fins a Maó i des de Salses fins a Guardamar”.  D’aleshores ençà això ha anat passant regularment sense que ningú en faci cabal. 

Uns pocs milers d’europeus acaben de veure’s respectats, mentre que milions d’altres seguim sense existir. Com que hem vist que són els estats els que dirimeixen qui es mereix aquesta distinció a Estrasburg i Brussel·les, pel català només hi ha dues vies possibles: confiar en una futura admissió d’Andorra com a estat membre de la Unió o constituir-se en estat tal com van fer els irlandesos. Esperar que Espanya es refundi com alguna cosa diferent a una Castella amb dominis requereix massa fe.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: fat boy a gener 06, 2022 | 21:17
  fat boy gener 06, 2022 | 21:17
  I tampoc es pot esperar cap ajuda ni de Franca ni d'Italia. Per altra banda si la Republica fos a la UE se solucionaria el problema del catala i tambe el de l'occita.
 2. Icona del comentari de: Narcís a gener 06, 2022 | 22:50
  Narcís gener 06, 2022 | 22:50
  -- Aquests tipus diuen defendre espanya .. i no els hi dóna orgull català, gallec i euskera siguin escoltats a la UE ( i més tenint en compte que es basen en el casament del rei català- aragonès amb la reina de Castella per a esmentà'ns-e espanyols ) ? -- Aquests tipus són qui diuen no volem ser espanyols .. quan són ells qui amaguen/ silencien nostra existència, nostra història o fets, efemèrides i Acords/ Pactes/ Convenis/ Tractats ( mai respectats ) ? -- Aquests tipus són ' compatriotes ' quan només tenen en ment siguem anihilats com nació i, no diguem-ne res, com economia, motor econòmic ( tot volent usurpà'ns-ho via espoli i via coacció a empreses catalanes ) ? PD : què més cal saber d' aquesta banda que no sapiguem de sempre àdhuc des de la mateixa llei de reforma política del 77 fins ara !
 3. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a gener 06, 2022 | 23:23
  Luisnomeacuerdo gener 06, 2022 | 23:23
  Por su que si Andorra, un país, entra en la UE podría reclamar su idioma, cosa que la comunidad autónoma de Cataluña no puede hacer si el país al que pertenece,España, no se lo autoriza. Andrés pagafantas tienes que aplicarte Más.... como súbdito juntaletras eres mas bien mediocre .
  • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 07, 2022 | 15:37
   Pere LLimonera i Citronell gener 07, 2022 | 15:37
   Hombre... es que el tío se llama Pujol y Mas... ya con esos antecedente, y aunque no se familia, pues no sé, me da que tampoco puedes pedir mucha objetividad, ni grandes resultados...
  • Icona del comentari de: Anònim a gener 07, 2022 | 19:36
   Anònim gener 07, 2022 | 19:36
   Pobre Luis, encara no sap qui són els seus pares, Luis se fuerte' que rajoy t'ho arreglarà tot. Au tira pal pueblo sapastre, que no vals ni un rave
 4. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 07, 2022 | 05:16
  Gonzalo gener 07, 2022 | 05:16
  Empezamos genial el año. Frustradito tras frustradito haciendo "articu-listos". Jaja! Qué gozada veros así. Con la cabeza bien agachadita.
  • Icona del comentari de: Renata a gener 07, 2022 | 15:09
   Renata gener 07, 2022 | 15:09
   "articu-listos" muy bueno!
 5. Icona del comentari de: La solució a gener 07, 2022 | 08:56
  La solució gener 07, 2022 | 08:56
  El reconeixen del català a Europa només el tindrem si som un estat. Irlanda ja ho és. Per això I per més coses lluitem.
 6. Icona del comentari de: Ricard a gener 07, 2022 | 11:16
  Ricard gener 07, 2022 | 11:16
  Els que hem de lluitar per nosaltres som nosaltres.
 7. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 07, 2022 | 13:01
  Pere LLimonera i Citronell gener 07, 2022 | 13:01
  Estas completamente invocado... Catalunya tiene que reinventar la monarquía y reinventar las falacias y el "señor del bienestar" y el ruído y herramietas sociales que están destrozados y en pleno retroceso... Catalunya que durante mas de 42 siglos ha sido la "Crema" de la empanada de España, transita a marchas forzadas hacia la irrelevancia... Empeora su sociedad, su política y administración y su economía... Catalunya no produce nada, o casi nada, literalmente, que no pueda producirse en otros puebluchos de España. Cierto, tiene un buen tejido y piel intelectual/universitario/investigador/empresarial e industrial, que, con algunas excepciones de tiempo y lugar, no se encontraba antes -en los 2 siglos anteriores- en el resto de España. O no del mismo modo y calidad. Pero, esto ya no es así. Incluso en ciertas partes de la España vaciada hay parecidas capacidades y tejido... ... España, con sus muchos defectos, no es nada parecido a lo que los secesionistas pretenden: es un país democrático y moderno y su economía no depende de Cataluña para nada; sin el PIB de Cat sería también la 4à economía de la UE , como lo es hoy... es la 4à economía de la UE y la Zona Euro. Si hacemos el calculo y restamos el PIB de Catalunya, España sigue siendo un país desarrollado, moderno, democrático y continua siendo la 4à economía de la UE y la Zona Euro... Catalunya no llega al nivel de economías como las de Portugal o Grecia, y encima pierde puntos, consistencia y relevancia a destajo... Se impone una seria reflexión par reinventar todo lo que se ha hecho mal en Cat en las ultimas ciérnagas, en especial la ultima petanca, Oi...
  • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 07, 2022 | 15:30
   Pere LLimonera i Citronell gener 07, 2022 | 15:30
   Este comentario NO es del VERDADERO "Pere LLimonera i Citronell", que soy yo... el Troll IndePendenciero Ha cogido un comentario mio en otro articulo o extractos de comentarios míos modificandolos y aunque el texto es mio, NO lo he enviado yo... ... es un separata para meter Cizaña... el Troll IndePendenciero que usa mi nombre y el de otros para comentar solo busca crear indignación y cólera entre los catalanes con sus comentarios de "Falsa Bandera"... pero en todo, caso el comentario no es mio... ... ... El VERDADERO Comentario mio en otro articulo era : ... ... - Que empeño en adulterar la Historia por unas gentes que son o se considera descendientes de los Colonos venidos de la Provenza Francesa hace unos cuantos siglos... eran eso, Colonos, que aparentemente "se quieren quedar con la finca" ahora... Si ya había gente en la península, y en lo que hoy es Catalunya... ellos son solo unos mas de los que llegaron aquí... Tanto "Fent País"/ "Fem País", tanto "Reinventar la nació"... Si tanto hay que hacer país, inventarlo o Reinventarlo, es porque no estaba hecho... o sea , no lo había, NO existía ni existe... solo que 4 gatos se lo inventaros hace siglo y pico, con intereses espurios, y han comido el coco a otros durante décadas con objetivos económicos egoístas escondidos (y parte de la masa se ha creído el cuento; y ahora son incluso mas radicales que los primeros; !Como le pasó a USA con los talibanes en Afganistán!)... 4 gatos a los que la gran mayoría de Catalanes NO hacían ni caso en la época y tildaba de locos (No lo digo yo, lo dicen ellos en sus escritos; Esto son hechos). ... Lo que va a tener que reinventar Catalunya es la economía y reinventar la Democracia y el "Seny" y el bienestar y entendimiento social que están destrozados y en pleno retroceso... Catalunya que durante mas de 2 siglos ha sido la "Crema" de España, transita a marchas forzadas hacia la irrelevancia... Empeora su sociedad, su política y administración y su economía... Catalunya no produce nada, o casi nada, literalmente, que no pueda producirse en otras partes España. Cierto, tiene un buen tejido intelectual/universitario/investigador/empresarial e industrial, que, con algunas excepciones de tiempo y lugar, no se encontraba antes -en los 2 siglos anteriores- en el resto de España. O no del mismo modo y calidad. Pero, esto ya no es así. Incluso en ciertas partes de la España vaciada hay parecidas capacidades y tejido... ... España, con sus muchos defectos, no es nada parecido a lo que los secesionistas pretenden: es un país democrático y moderno y su economía no depende de Cataluña para nada; sin el PIB de Cat sería también la 4à economía de la UE , como lo es hoy... es la 4à economía de la UE y la Zona Euro. Si hacemos el calculo y restamos el PIB de Catalunya, España sigue siendo un país desarrollado, moderno, democrático y continua siendo la 4à economía de la UE y la Zona Euro. Catalunya no llega al nivel de economías como las de Portugal o Grecia, y encima pierde puntos, consistencia y relevancia a destajo.
   • Icona del comentari de: Anònim a gener 07, 2022 | 19:37
    Anònim gener 07, 2022 | 19:37
    Cada dia més bipolar, xarnego tira pal pueblo
 8. Icona del comentari de: Article 'fer bullir l'olla' a gener 07, 2022 | 14:32
  Article "fer bullir l'olla" gener 07, 2022 | 14:32
  L'anècdota del gaèlic és interessant. Les conclusions no existeixen: són els punts de partida de defensa del català i de la indapandancha. Potser un descerebrat tipus Canadell ho trobi grandiós. De 1r d'independentisme i gràcies.
 9. Icona del comentari de: Mai a gener 07, 2022 | 14:47
  Mai gener 07, 2022 | 14:47
  Espanya es una anomalía democrática, una VERGONYA, es un FASTIC viure envoltats d'ignorants que odien el català, l'euskera i el gallec i aixo que la maleïda Constitución parla de la defensa d'aquestes llengues "minoritaries", el govern Espanyol es nega a demanar-ho a Europa, peró NO PARAREM fins aconseguir-ho, peró primer haurem de se INDEPENDENTS d'aquests miserables.
  • Icona del comentari de: AIgualit a gener 07, 2022 | 18:38
   AIgualit gener 07, 2022 | 18:38
   Sembla que només tu vomites odi, es nota que no has sortit mai del poble. Donat una volteta pel món i torna a Camprodón, et fará bé.
   • Icona del comentari de: Anònim a gener 07, 2022 | 19:39
    Anònim gener 07, 2022 | 19:39
    Sembla que el que no has sortit mai ets tu xarnego. Au tira pal pueblo que aquí fas nosa
    • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 08, 2022 | 13:17
     Gonzalo gener 08, 2022 | 13:17
     Toma "poble acollidor"....no sois más asquerosamente fascistas porque no os entrenais. Os merecéis la desaparición de la lengua vernácula catalana. Tanto querer meterla hasta en la sopa, produce el efecto contrario.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa