Finals dels 70, amb la batalla de València en la Transició. El sector més reaccionari de la dreta valenciana va voler eradicar el predomini de l’esquerra mitjançant les coaccions i l’anticatalanisme com a estratègia de xoc. Milícia Catalana va ser terrorisme de dretes, d’Estat. Posaven bombes contra el catalanisme: a l’estadi del Llevant, a l’aplec del País Valencià, a la plaça de bous, a casa de Joan Fuster. Al darrere hi era el blaverisme que ha governat el País valencià tants anys, de la mà dels feixistes de Fuerza Nueva.

De la connexió entre feixisme i terrorisme d’Estat en podríem parlar hores. Per exemple de Guillem Agulló, militant de l’organització juvenil de l’esquerra independentista Maulets de Burjassot, de l’Operació Pànzer i del nazi assassí Pedro Cuevas i les caceres que organitzava. Podríem parlar d’Alianza Nacional i España 2000. Assassins que es presenten a unes eleccions en un sistema democràtic. Molts d’ells, avui, a les llistes de Vox. I se’ls deixa fer.

Finals dels 80, principis dels 90, els nazis campaven lliurement per Barcelona i voltants i feien allò que volien. Per sort, molta gent va sortir a confrontar-los, a trencar-se la cara per recuperar els carrers, per enviar la seva intolerància ben lluny. Es plantaven, amb tot, davant les seves batudes d’odi. I és així com les bandes de feixistes van anar desapareixent de l’espai públic, arraconades, sense poder captar més joves de barris humils. En aquells anys no se’ls combatia amb discursos, idees o vots, sinó amb el cos i les mans. Ho sé, ens queda lluny i hem normalitzat l’extrema dreta fins al punt de permetre que difongui el seu discurs d’odi en prime time a la televisió pública sense ni tan sols fer-la callar quan vomita mentides.

Per sort, el moviment antifeixista és viu i va a cada poble, vila i barri a combatre els neonazis disfressats de demòcrates que ens escopinen a la cara la intolerància a l’altre, al dèbil, al diferent, en cada acte electoral de Vox. Pintura, ous, pedres, botzines, bubuceles, banderes gegants, crits, xiulets. Qualsevol cosa per fer callar el seu odi, per fer-los saber que només podran amb nosaltres si, com feien en el passat, ens cacen, ens apallissen, ens maten. La puntada de peu d’Eric Cantona, Sandro Pertini posant cap per avall a Mussolini o Saffiyah Khan barrant el pas als feixistes amb un somriure són i seran referents.

El límit a la llibertat d’expressió és el respecte dels drets humans. Si es vulneren, no hi ha llibertat d’expressió. No es pot ser tolerant amb els intolerants, ja ho deia el filòsof alemany Karl Popper en el seu llibre La societat oberta i els seus enemics, l’obra que va escriure durant la Segona Guerra Mundial i que constitueix la seva aportació en la lluita contra els totalitarismes. Allà hi afirma que la tolerància és un bé que s’ha de protegir. Reclama el dret a prohibir, a fi de preservar-la, les concepcions extremadament intolerants. Si no, els intolerants, rebutjant tot argument, establiran l’ús dels punys i de les armes, per acabar amb aquells que eren tolerants.

El delicte d’odi va ser creat per protegir les minories. De fet, les víctimes només són considerades com a tals si l’agressió es fonamenta en algun dels prejudicis següents: origen ètnic, xenofòbia, discapacitat, antisemitisme, religió o creences, orientació o identitat sexual, ideologia, aporofòbia o qualsevol altra circumstància, condició social o personal. Els discursos de Vox fan el ple al quinze, són el tret de sortida de les caceres del segle XXI. Contra ells, els feixistes, no hi pot haver delicte d’odi, malgrat intentin retorçar la concepció de la llei al seu favor, fent bandera d’un victimisme i presentant-nos com els violents, els agressors, els que odien. No, això nostre és autodefensa per mantenir la tolerància al món en què ens ha tocat viure.

Barri del Raval, Barcelona. Tres energúmens neonazis ruixen amb benzina un sense sostre que dormia a les portes del gimnàs social Sant Pau, d’on era usuari. El vigilant de seguretat evita que el cremin viu. Setmanes abans, els líders de Vox s’havien passejat pel barri, qualificant-lo de femer multicultural, de lloc a netejar d’indesitjables. Deshumanitzar i estigmatitzar un barri rebel. Donar-los veu als mitjans públics té això: qualsevol intolerant es creu amb el dret d’acabar amb la tolerància de la nostra societat. I nosaltres, no podem tolerar-ho més.

En paraules de Joan Fuster: La violència genera violència. Però – no ho oblideu – també la tolerància genera violència, i el desesper genera violència, i – sobretot – la veritat genera violència”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Bot a febrer 11, 2021 | 20:23
  Bot febrer 11, 2021 | 20:23
  George Soros
 2. Icona del comentari de: Pepe a febrer 11, 2021 | 21:21
  Pepe febrer 11, 2021 | 21:21
  Lo que pasa es que a esas BESTIAS se le ve venir, se sabe su posición, donde se ubican etc. En definitiva dan la cara. Pero que pasa con los que están en los despachos, en los centros de poder, en los consejos de administración etc, etc. A estos no se les ve, no dan la cara y en el fondo son los jefes de los primeros. Los que los mandan, los incitan y les dan cobertura de todo tipo.
 3. Icona del comentari de: La tolerància per ser tal ha de ser mútua. Sinó es diu por per una banda i prepotència per l'altra. a febrer 11, 2021 | 21:31
  La tolerància per ser tal ha de ser mútua. Sinó es diu por per una banda i prepotència per l'altra. febrer 11, 2021 | 21:31
  Vox està utilitzant les eines de la democràcia per desmuntar la mateixa democràcia de dalt a baix. Però no és que se'n ha apoderat tot sol, és que tots plegats les hi hem regalat. Els uns perquè els facin la feina bruta, els altres per por de ser titllats poc demòcrates, els de més allà perquè son uns ignorants il.lusos que es pensen que els resoldran els seus problemes quan Vox només vol que el "poder" quedi en mans del "poder" i se'n refot dels problemes de la gent a la que considera carn de canó pels seus interessos. I la JEC fotent cullerada cada vegada.
 4. Icona del comentari de: LlunyDeCat a febrer 11, 2021 | 22:15
  LlunyDeCat febrer 11, 2021 | 22:15
  Vaig nàixer fa força anys en un país ocupat i colonitzat (Sud PPCC) i que a més a més hi manava una dictadura totalitària de la Nació que ens ocupava i colonitzava. Jo com a Català era perseguit, humiliat, agredit, torturat i assassinat pel Feixisme Espanyol. Però abans que hi hagués Feixisme a Espanya, els Catalans forem ocupats, colonitzats, agredits, humiliats, torturats i assassinats pels Espanyols que curiosament no eren pas feixistes. Eren Monàrquics, Republicans, Anarquistes, Socialistes i Comunistes. O sigui que ja n'estic tip que es parli de Feixisme i no es parli dels Espanyols. Spaniards Go Home ! Tots, no només els Feixistes de Vox.
  72
  Icona de dislike al comentari de: LlunyDeCat a febrer 11, 2021 | 22:15 1603
  Respon
 5. Icona del comentari de: LlunyDeCat a febrer 11, 2021 | 22:23
  LlunyDeCat febrer 11, 2021 | 22:23
  Lectors Catalans (no m'adreço pas a la púrria espanyola que infecta aquesta web i el sud del meu país): sabeu quants Catalans hi ha als grups feixistes i nazis ? Zero. Tots són membres de la Colònia Espanyola (Colons i Ocupants). I si algun Català cau dins aquests grups és allò que a França en diuen "collabos" referint-se als francesos que col.laboraren amb els Ocupants Alemanys. Heu copsat que no escric "Ocupants Nazis" ? Perquè a França dels Alemanys en diuen "les Boches" i és un insult. Els Catalans "collabos" tenen un nom als PPCC: "Botiflers". I l'adjectiu abraça tota la gama de traïdors i "collabos". L'exemple clàssic de traïdor/botifler fou la Creu de St Jordi "Samaranch". Un Català que s'apuntà a la Falange Espanyola als 18 anys. I els idiotes que li donaren la Creu són tots als partits independentistes. País de rucs !
  67
  Icona de dislike al comentari de: LlunyDeCat a febrer 11, 2021 | 22:23 363
  Respon
 6. Icona del comentari de: Patriota catalan a febrer 11, 2021 | 23:06
  Patriota catalan febrer 11, 2021 | 23:06
  P a ver tarado lluny de Cat que deus ser el Jordi Suis altre tarat,amb altre nom deixa de dir ha bajanades, i collonades que ha está Major, i te N vas de una o vegada ,al frenopatic lluny de Cat on estés tancat Vell resentit de merda perque si segueixes vomitar, merda pot ser que te pasar algo i que la teua miserable vida acabi ben aviar Ho entens, no m toquis mes elcollo s tarat o potser no tornos jamai mes a la merda de Lloc on visquis estás avisar pallasso
 7. Icona del comentari de: Bot a febrer 12, 2021 | 00:26
  Bot febrer 12, 2021 | 00:26
  Front Nacional de Catalunya
 8. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a febrer 12, 2021 | 01:32
  Luisnomeacuerdo febrer 12, 2021 | 01:32
  Bastante tolerantes somos los españolistas unionistas con los fascistas independentistas, por suerte esto se va a acabar gracias al lovox que acecha a los borreguetes lazinazis.
  1498
  Icona de dislike al comentari de: Luisnomeacuerdo a febrer 12, 2021 | 01:32 23
  Respon
 9. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a febrer 12, 2021 | 02:48
  Jordi (Català i Suís) febrer 12, 2021 | 02:48
  Tots els votants de VOX, PP, CS, Falange a CAT són Colons i Ocupants Espanyols. Tots ho sabem. I els nazis i feixistes dels grups violents són tots Espanyols. Tinc prou edat per haver viscut els darrers anys d'en Franco i la Transició. En Xirinacs davant la Model i les manis del Gener 76. I els atemptats dels grups feixistes, tots fills de militars, policies o guàrdies civils espanyols. Venien a l'institut amb pistola, cadena i ganivet. Encara en recordo els noms i cognoms. Un d'ells va participar a l'atemptat del El Papus on va morir el concerge. I mai fou processat. I tots eren Espanyols. Com en Montilla que era del PTE Maoïsta. Tots Espanyols i exigint-nos als Catalans parlar Espanyol. En Losantos a les reunions dels Instituts. Una altre espanyol exigint als Catalans parlar Espanyol. Quan direu Prou !
  66
  Icona de dislike al comentari de: Jordi (Català i Suís) a febrer 12, 2021 | 02:48 1998
  Respon
  • Icona del comentari de: sro284 a febrer 13, 2021 | 17:34
   sro284 febrer 13, 2021 | 17:34
   Juajuajuajua ! Hijo mio! Calmate calmate!! Juajuajuajua! Cuanta bilis y espuma sacas por la boca hablando de los españoles! Juajuajuajua Mira te explico chato... Si eres catalán eres español, así de fácil campeón. Una cosa es que tu no te sientas, eso es muy legítimo, pero eres español...y lo sabes...juajuajuajua! Y ahora quédate por los Alpes suizos con la abuela de Heidi, y no des más por C... por Catalunya. Juajuajuajua Afloja la barretina que parece que te corta el flujo del cerebro Bisous mon ami
   258
   Icona de dislike al comentari de: sro284 a febrer 13, 2021 | 17:34 2
   Respon
 10. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a febrer 12, 2021 | 03:14
  Jordi (Català i Suís) febrer 12, 2021 | 03:14
  En Partal ja no aguanta més i parla avui a Vilaweb de població espanyola a CAT i dels partits Espanyols en oposició als partits independentistes. És una primera passa per clarificar allò que és evident fins i tot a la web del Món. En Partal ja ha escrit abans que som en un enfrontament (encara no parla pas de guerra) Nació contra Nació.
  31
  Icona de dislike al comentari de: Jordi (Català i Suís) a febrer 12, 2021 | 03:14 251
  Respon
 11. Icona del comentari de: Emmirallades CUP a febrer 12, 2021 | 07:41
  Emmirallades CUP febrer 12, 2021 | 07:41
  Molt bé, però la CUP és un dels partits més intolerants del panorama actual. Són el mirall esquerranós de l'ultradreta, incapaços de dialogar, respectar ni treballar amb cap altre partit, ni que sigui independentista, i sempre amb el maniqueisme com a argument demagògic i veritat absoluta, en contra de la classe estalviadora i vomitant els qualificatius de capitalista i heteropatriarcal a tot hora, que és al màxim que el seu coeficient els permet. Estigmatitzar és tot el que saben fer, però construir no han construït mai res, perquè a l'igual que Vox, no són gent constructiva.
 12. Icona del comentari de: Bot a febrer 12, 2021 | 10:11
  Bot febrer 12, 2021 | 10:11
  Els espanyols són una barreja estranya entre un basc i un moro, i no, no ha eixit un producte bo.
  14
  Icona de dislike al comentari de: Bot a febrer 12, 2021 | 10:11 616
  Respon
  • Icona del comentari de: Hemeroteca a febrer 12, 2021 | 17:02
   Hemeroteca febrer 12, 2021 | 17:02
   El gobierno de "izquierdas progresistas" ha blanquejat ultradreta xenòfoba pactant a ajuntament de Barcelona i aprovant los fondos UE amb l'ajuda de Vox. Això es diu normalització fascista a las instituciones de estado igual como lo han echo todos estos años normalizando franquismo. España es IRREFORMABLE.
  • Icona del comentari de: Ramon a febrer 12, 2021 | 20:07
   Ramon febrer 12, 2021 | 20:07
   Pel que tinc entès, els espanyols mengen "despojos", "botillo", "atascaburras" i "alfajores".
 13. Icona del comentari de: Bot a febrer 12, 2021 | 10:14
  Bot febrer 12, 2021 | 10:14
  La cup normalitza l’infantilisme i l’extrema esquerra, però son molt nocius per la distorsió que fan de l’equlibri natural, són com una toxina.
  37
  Icona de dislike al comentari de: Bot a febrer 12, 2021 | 10:14 11
  Respon
 14. Icona del comentari de: Narcís a febrer 12, 2021 | 10:50
  Narcís febrer 12, 2021 | 10:50
  Clar i català : Tolerància, què és : a) entrin furtius/ polissons/ indocumentats/ sense papers o il•legals àdhuc legals d' aquella manera via secretario de estado de cooperación .. mentre som plens de conciutadans necessitats, de conciutadans sense esdevenidor, de conciutadans deixats a sa sort ensems amb la part alíquota d' inseguretat/ por i crims i .. no badar boca ( i, no diguem-ne, titllar de xenòfobs i racistes així fent perdre el valor d' aquests mots a qui diu ja n' hi ha prou, fins ací hem arribat, no pot ser sigui il•limitat .. ) ? i b) marits, pares, avis, germans .. preocupar-se'n de ses mullers, filles, nétes, germanes .. o de sa integritat física, de ses pertinences, de sa formació acadèmica i intel•lectual així com valor de la llibertat i de llur futur laboral ( lluny del treball forçat o penúria física fora mida ) .. tot dient-hi ' patriarcalisme ' amb total menyspreu , repulsió àdhuc violenta i desagraïment d' allò més ? PD : pel que fa a partit que esmenta .. en allò que afecta a la nació catalana o a sa llengua/ idioma/ llenguatge , cultura, història, costums i tradicions i personatges de transcendència en el món científic, inventor, descobridor , de belles arts, de literatura, d' arquitectura, de . . . . . . si poguessin ho fonien tot sinó li ho feien passar per obres de país veí botxí .. òbviament la ' tolerància ' amb anihiladors interessats espuris de coll blanc així com de brètols, pinxos i vàndals, tot plegat, pelacanyes de baixa estofa sinó directament criminals .. mai per mai pot ser possible, seria el principi de la fi !
 15. Icona del comentari de: Donec Perficiam a febrer 12, 2021 | 11:26
  Donec Perficiam febrer 12, 2021 | 11:26
  Tots els càncers s'escampen (més ràpidament o menys) en funció de la facilitat que tingui per fer-ho. A caspaña (i també a Europa) per desgràcia estem en una etapa on el Procés Independentista i la inmigració han provocat el resorgiment de l'ultra dreta més casposa, violenta i que té cobertura mediàtica, impunitat i recompenses. Aixó ha donat portes obertes i carta blanca en majúscules perque tota la dreta s'atreveixi a tot (físicament, verbalment i jurídicament) contra l'esquerra o tot alló que es bellugui i no li agradi o li molesti. Si no sóm conscients que aviat serem trinxats per aquest moviment violent, cruel i sense remordiments, no serem capaços de reaccionar a temps i crear els mecanismes necessaris per aillar-los, castigar-los, prohibir-los, retirar-los de la circulació o tindre'ls a ratlla....els politics són els que haurien de ser a primera linia de la lluita, però ni hi són ni s'els espera....tenen massa feina en barallar-se.
  25
  Icona de dislike al comentari de: Donec Perficiam a febrer 12, 2021 | 11:26 328
  Respon
 16. Icona del comentari de: Bot a febrer 12, 2021 | 17:18
  Bot febrer 12, 2021 | 17:18
  La CUP segueix els postulats de la fundació Soros, per això els paga.
  • Icona del comentari de: Tony a febrer 12, 2021 | 20:03
   Tony febrer 12, 2021 | 20:03
   Es verdant no me habia dado Cuenca pero tienes razon.
 17. Icona del comentari de: Ramon a febrer 12, 2021 | 19:54
  Ramon febrer 12, 2021 | 19:54
  Jo no titllaria les bombes a Fuster i Sanchís Guarner com terrorisme de dretes. De la mateixa manera que tampoc no titllaria el GAL com terrorisme d'esquerres. Tots dos són terrorisme espanyol. Quina dèria a convertir un conflicte de nació contra nació en un conflicte de dretes i esquerres. Aquest emmascarament del conflicte nacional no afavoreix ni l'enfortiment del NOSALTRES, ni la identificació de l'ELLS.
  66
  Icona de dislike al comentari de: Ramon a febrer 12, 2021 | 19:54 45
  Respon
  • Icona del comentari de: Ramon a febrer 13, 2021 | 10:58
   Ramon febrer 13, 2021 | 10:58
   M'escama molt que aquest comentari no tingui negatius. Però si és bo!
 18. Icona del comentari de: Clara a febrer 12, 2021 | 21:07
  Clara febrer 12, 2021 | 21:07
  El que passa és que els extrems són intolerants i els treu credibilitat. Cups i Podem molt sovint actúen contra Llei i, a vegades, contra natura.
  33
  Icona de dislike al comentari de: Clara a febrer 12, 2021 | 21:07 17
  Respon
 19. Icona del comentari de: Ramon a febrer 12, 2021 | 23:26
  Ramon febrer 12, 2021 | 23:26
  MÉS QUE MAI, SOM DOS POBLES.
  6
  Icona de dislike al comentari de: Ramon a febrer 12, 2021 | 23:26 327
  Respon
 20. Icona del comentari de: Bot a febrer 13, 2021 | 10:18
  Bot febrer 13, 2021 | 10:18
  Ells són l’1 % i nosaltres el 99 %. El món canviarà per sempre. La farmac’eutica Merck ja ha dit que no farà més vacunes, no serveixen per res, en canvi produirà cures a partir productes naturals.
 21. Icona del comentari de: Una idea a febrer 13, 2021 | 10:55
  Una idea febrer 13, 2021 | 10:55
  Veïns i veïnes, tingueu preparats peix, ous i carn de pollastre; i deixeu que es podreixi uns quants dies, dins d'un tàper ben tancat per a que no us molesti la pudor. Quan els fatxes anunciïn per als vostres barris una mani, un míting, una concentració, el que sigui; obriu els tàpers i deixeu-los als balcons, terrasses, porteries; tanqueu portes i finestres... i que inundin els carrers de la farum insuportable. No tindran prou mascaretes.
  1716
  Icona de dislike al comentari de: Una idea a febrer 13, 2021 | 10:55 2702
  Respon
  • Icona del comentari de: Una idea a febrer 13, 2021 | 18:29
   Una idea febrer 13, 2021 | 18:29
   Ostres, quin fart de riure tot veient el nombre de "negatius" ... ¿Cuánto cobrais, hermosos? Besitos.
   • Icona del comentari de: repicaire a febrer 14, 2021 | 12:27
    repicaire febrer 14, 2021 | 12:27
    Tan sols cobra un, el que t'ha valorat negativament, XD
 22. Icona del comentari de: 2021 a febrer 13, 2021 | 11:16
  2021 febrer 13, 2021 | 11:16
  Sra. Boya, el que vostè planteja és el dilema etern que s'ha plantejat s tot arreu des de mitjans de segle XIX. S'ha de portar al límit la tolerància i permetre que fins i tot els intolerants tinguin veu, perquè així se'ls pot combatre pacíficament i destapar les seves mentides? en teoria la resposta és "si", però a la pràctica sabem que, al llarg de la història, una minoria violenta ha estat capaç d'imposar-se a una majoria, simplement perquè ells no tenen els escrúpols que els que es consideren demòcrates i pacífics. Escassament pocs centenars d'espanyols armats van conquerir tot centre-Amèrica. El mateix es pot dit al territori dels actuals EEUU, a la colonització d'Àfrica i Àsia, a l'Europa dominada per Hitler etc...Per això estan reconeguts un Drets Humans Universals que va costar segle acordar i que haurien de ser línies vermelles. Ara bé, vostès no prediquen amb l'exemple. No els he sentit mai criticar la situació de la majoria de dones islàmiques, mentre que atien un anti-semitisme ferotge i ignorant i perillós. Contribueixen, un cop més a la tasca selectivament racista. Apliqui's la recepta. I sobretot, intentin llegir història d'autors diferents, per allò de conèixer més versions dels fets, sap?. La historiografia de tendència marxista és anti-semita per tradició.
  115
  Icona de dislike al comentari de: 2021 a febrer 13, 2021 | 11:16 110
  Respon
 23. Icona del comentari de: Raül a febrer 14, 2021 | 00:33
  Raül febrer 14, 2021 | 00:33
  L'intolerant serà el que sigui però llençar-li pedres a l'intolerant no es mostra de tolerància en si mateix. Basta ja de contra manifestacions, al feixisme no se'l derrota anat a la batalla contra ell si no deixant-lo sol i fent-li crítica racional.
 24. Icona del comentari de: Votar a la Xenofobia o a la xenofòbia a febrer 14, 2021 | 11:46
  Votar a la Xenofobia o a la xenofòbia febrer 14, 2021 | 11:46
  VOX: “No es justo que le den dinero a los “Menas” cuando un español Pasa Hambre” INDEPENDENTISMO: “ Queremos salir de España para tener los recursos solo para Nosotros VOX: “No permitiremos la Islamización de Catalunya” INDEPENTISMO: “Tenemos que ir en contra de todo colono, Ñ” TRUMP: “ no se es americano solo por nacer en América, se tiene que tener arraigo en nuestro país” INDEPENDENTISMO: “si naces en Catalunya y hablas castellano y no quieres la independencia, eres un Colono, Ñ”
 25. Icona del comentari de: joandomenec a febrer 14, 2021 | 12:16
  joandomenec febrer 14, 2021 | 12:16
  Ahir van tornar a fer la foto de família, tots els candidats junts per fer la foto. A banda que és estúpid i ridícul això de fer la foto, pregunte: la Sabaté de la CUP també hi era? Crec que sí. També hi era VOX, partit feixista. En realitat, què feien els partits independentistes fent-se la foto amb els partits espanyols del 155? Una pallassada indecent.
  • Icona del comentari de: Sobre la Foto: Fascistas y feixistes a febrer 14, 2021 | 12:41
   Sobre la Foto: Fascistas y feixistes febrer 14, 2021 | 12:41
   VOX: “No es justo que le den dinero a los “Menas” cuando un español Pasa Hambre” INDEPENDENTISMO: “ Queremos salir de España para tener los recursos solo para Nosotros VOX: “No permitiremos la Islamización de Catalunya” INDEPENTISMO: “Tenemos que ir en contra de todo colono, Ñ” TRUMP: “ no se es americano solo por nacer en América, se tiene que tener arraigo en nuestro país” INDEPENDENTISMO: “si naces en Catalunya y hablas castellano y no quieres la independencia, eres un Colono, Ñ”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa