Tolerar l’intolerant?

"Donar-los veu als mitjans públics té això: qualsevol intolerant es creu amb el dret d’acabar amb la tolerància de la nostra societat"

Finals dels 70, amb la batalla de València en la Transició. El sector més reaccionari de la dreta valenciana va voler eradicar el predomini de l’esquerra mitjançant les coaccions i l’anticatalanisme com a estratègia de xoc. Milícia Catalana va ser terrorisme de dretes, d’Estat. Posaven bombes contra el catalanisme: a l’estadi del Llevant, a l’aplec del País Valencià, a la plaça de bous, a casa de Joan Fuster. Al darrere hi era el blaverisme que ha governat el País valencià tants anys, de la mà dels feixistes de Fuerza Nueva. 

De la connexió entre feixisme i terrorisme d’Estat en podríem parlar hores. Per exemple de Guillem Agulló, militant de l’organització juvenil de l’esquerra independentista Maulets de Burjassot, de l’Operació Pànzer i del nazi assassí Pedro Cuevas i les caceres que organitzava. Podríem parlar d’Alianza Nacional i España 2000. Assassins que es presenten a unes eleccions en un sistema democràtic. Molts d’ells, avui, a les llistes de Vox. I se’ls deixa fer.

Finals dels 80, principis dels 90, els nazis campaven lliurement per Barcelona i voltants i feien allò que volien. Per sort, molta gent va sortir a confrontar-los, a trencar-se la cara per recuperar els carrers, per enviar la seva intolerància ben lluny. Es plantaven, amb tot, davant les seves batudes d’odi. I és així com les bandes de feixistes van anar desapareixent de l’espai públic, arraconades, sense poder captar més joves de barris humils. En aquells anys no se’ls combatia amb discursos, idees o vots, sinó amb el cos i les mans. Ho sé, ens queda lluny i hem normalitzat l’extrema dreta fins al punt de permetre que difongui el seu discurs d’odi en prime time a la televisió pública sense ni tan sols fer-la callar quan vomita mentides.

Per sort, el moviment antifeixista és viu i va a cada poble, vila i barri a combatre els neonazis disfressats de demòcrates que ens escopinen a la cara la intolerància a l’altre, al dèbil, al diferent, en cada acte electoral de Vox. Pintura, ous, pedres, botzines, bubuceles, banderes gegants, crits, xiulets. Qualsevol cosa per fer callar el seu odi, per fer-los saber que només podran amb nosaltres si, com feien en el passat, ens cacen, ens apallissen, ens maten. La puntada de peu d’Eric Cantona, Sandro Pertini posant cap per avall a Mussolini o Saffiyah Khan barrant el pas als feixistes amb un somriure són i seran referents.

El límit a la llibertat d’expressió és el respecte dels drets humans. Si es vulneren, no hi ha llibertat d’expressió. No es pot ser tolerant amb els intolerants, ja ho deia el filòsof alemany Karl Popper en el seu llibre La societat oberta i els seus enemics, l’obra que va escriure durant la Segona Guerra Mundial i que constitueix la seva aportació en la lluita contra els totalitarismes. Allà hi afirma que la tolerància és un bé que s’ha de protegir. Reclama el dret a prohibir, a fi de preservar-la, les concepcions extremadament intolerants. Si no, els intolerants, rebutjant tot argument, establiran l’ús dels punys i de les armes, per acabar amb aquells que eren tolerants.

El delicte d’odi va ser creat per protegir les minories. De fet, les víctimes només són considerades com a tals si l’agressió es fonamenta en algun dels prejudicis següents: origen ètnic, xenofòbia, discapacitat, antisemitisme, religió o creences, orientació o identitat sexual, ideologia, aporofòbia o qualsevol altra circumstància, condició social o personal. Els discursos de Vox fan el ple al quinze, són el tret de sortida de les caceres del segle XXI. Contra ells, els feixistes, no hi pot haver delicte d’odi, malgrat intentin retorçar la concepció de la llei al seu favor, fent bandera d’un victimisme i presentant-nos com els violents, els agressors, els que odien. No, això nostre és autodefensa per mantenir la tolerància al món en què ens ha tocat viure.

Barri del Raval, Barcelona. Tres energúmens neonazis ruixen amb benzina un sense sostre que dormia a les portes del gimnàs social Sant Pau, d’on era usuari. El vigilant de seguretat evita que el cremin viu. Setmanes abans, els líders de Vox s’havien passejat pel barri, qualificant-lo de femer multicultural, de lloc a netejar d’indesitjables. Deshumanitzar i estigmatitzar un barri rebel. Donar-los veu als mitjans públics té això: qualsevol intolerant es creu amb el dret d’acabar amb la tolerància de la nostra societat. I nosaltres, no podem tolerar-ho més. 

En paraules de Joan Fuster: La violència genera violència. Però – no ho oblideu – també la tolerància genera violència, i el desesper genera violència, i – sobretot – la veritat genera violència”.

Comentaris

  joandomenec 14/02/2021 12:16 pm
  Ahir van tornar a fer la foto de família, tots els candidats junts per fer la foto. A banda que és estúpid i ridícul això de fer la foto, pregunte: la Sabaté de la CUP també hi era? Crec que sí. També hi era VOX, partit feixista. En realitat, què feien els partits independentistes fent-se la foto amb els partits espanyols del 155? Una pallassada indecent.
   Sobre la Foto: Fascistas y feixistes 14/02/2021 12:41 pm
   VOX: “No es justo que le den dinero a los “Menas” cuando un español Pasa Hambre” INDEPENDENTISMO: “ Queremos salir de España para tener los recursos solo para Nosotros VOX: “No permitiremos la Islamización de Catalunya” INDEPENTISMO: “Tenemos que ir en contra de todo colono, Ñ” TRUMP: “ no se es americano solo por nacer en América, se tiene que tener arraigo en nuestro país” INDEPENDENTISMO: “si naces en Catalunya y hablas castellano y no quieres la independencia, eres un Colono, Ñ”
  Votar a la Xenofobia o a la xenofòbia 14/02/2021 11:46 am
  VOX: “No es justo que le den dinero a los “Menas” cuando un español Pasa Hambre” INDEPENDENTISMO: “ Queremos salir de España para tener los recursos solo para Nosotros VOX: “No permitiremos la Islamización de Catalunya” INDEPENTISMO: “Tenemos que ir en contra de todo colono, Ñ” TRUMP: “ no se es americano solo por nacer en América, se tiene que tener arraigo en nuestro país” INDEPENDENTISMO: “si naces en Catalunya y hablas castellano y no quieres la independencia, eres un Colono, Ñ”
  Raül 14/02/2021 12:33 am
  L'intolerant serà el que sigui però llençar-li pedres a l'intolerant no es mostra de tolerància en si mateix. Basta ja de contra manifestacions, al feixisme no se'l derrota anat a la batalla contra ell si no deixant-lo sol i fent-li crítica racional.
  2021 13/02/2021 11:16 am
  Sra. Boya, el que vostè planteja és el dilema etern que s'ha plantejat s tot arreu des de mitjans de segle XIX. S'ha de portar al límit la tolerància i permetre que fins i tot els intolerants tinguin veu, perquè així se'ls pot combatre pacíficament i destapar les seves mentides? en teoria la resposta és "si", però a la pràctica sabem que, al llarg de la història, una minoria violenta ha estat capaç d'imposar-se a una majoria, simplement perquè ells no tenen els escrúpols que els que es consideren demòcrates i pacífics. Escassament pocs centenars d'espanyols armats van conquerir tot centre-Amèrica. El mateix es pot dit al territori dels actuals EEUU, a la colonització d'Àfrica i Àsia, a l'Europa dominada per Hitler etc...Per això estan reconeguts un Drets Humans Universals que va costar segle acordar i que haurien de ser línies vermelles. Ara bé, vostès no prediquen amb l'exemple. No els he sentit mai criticar la situació de la majoria de dones islàmiques, mentre que atien un anti-semitisme ferotge i ignorant i perillós. Contribueixen, un cop més a la tasca selectivament racista. Apliqui's la recepta. I sobretot, intentin llegir història d'autors diferents, per allò de conèixer més versions dels fets, sap?. La historiografia de tendència marxista és anti-semita per tradició.
  115
  110
  Respon
  Una idea 13/02/2021 10:55 am
  Veïns i veïnes, tingueu preparats peix, ous i carn de pollastre; i deixeu que es podreixi uns quants dies, dins d'un tàper ben tancat per a que no us molesti la pudor. Quan els fatxes anunciïn per als vostres barris una mani, un míting, una concentració, el que sigui; obriu els tàpers i deixeu-los als balcons, terrasses, porteries; tanqueu portes i finestres... i que inundin els carrers de la farum insuportable. No tindran prou mascaretes.
  1716
  2702
  Respon
   Una idea 13/02/2021 6:29 pm
   Ostres, quin fart de riure tot veient el nombre de "negatius" ... ¿Cuánto cobrais, hermosos? Besitos.
    repicaire 14/02/2021 12:27 pm
    Tan sols cobra un, el que t'ha valorat negativament, XD
  Bot 13/02/2021 10:18 am
  Ells són l’1 % i nosaltres el 99 %. El món canviarà per sempre. La farmac’eutica Merck ja ha dit que no farà més vacunes, no serveixen per res, en canvi produirà cures a partir productes naturals.
  Ramon 12/02/2021 11:26 pm
  MÉS QUE MAI, SOM DOS POBLES.
  6
  327
  Respon
  Clara 12/02/2021 9:07 pm
  El que passa és que els extrems són intolerants i els treu credibilitat. Cups i Podem molt sovint actúen contra Llei i, a vegades, contra natura.
  33
  17
  Respon
  Ramon 12/02/2021 7:54 pm
  Jo no titllaria les bombes a Fuster i Sanchís Guarner com terrorisme de dretes. De la mateixa manera que tampoc no titllaria el GAL com terrorisme d'esquerres. Tots dos són terrorisme espanyol. Quina dèria a convertir un conflicte de nació contra nació en un conflicte de dretes i esquerres. Aquest emmascarament del conflicte nacional no afavoreix ni l'enfortiment del NOSALTRES, ni la identificació de l'ELLS.
  66
  45
  Respon
   Ramon 13/02/2021 10:58 am
   M'escama molt que aquest comentari no tingui negatius. Però si és bo!
  Bot 12/02/2021 5:18 pm
  La CUP segueix els postulats de la fundació Soros, per això els paga.
   Tony 12/02/2021 8:03 pm
   Es verdant no me habia dado Cuenca pero tienes razon.
  Donec Perficiam 12/02/2021 11:26 am
  Tots els càncers s'escampen (més ràpidament o menys) en funció de la facilitat que tingui per fer-ho. A caspaña (i també a Europa) per desgràcia estem en una etapa on el Procés Independentista i la inmigració han provocat el resorgiment de l'ultra dreta més casposa, violenta i que té cobertura mediàtica, impunitat i recompenses. Aixó ha donat portes obertes i carta blanca en majúscules perque tota la dreta s'atreveixi a tot (físicament, verbalment i jurídicament) contra l'esquerra o tot alló que es bellugui i no li agradi o li molesti. Si no sóm conscients que aviat serem trinxats per aquest moviment violent, cruel i sense remordiments, no serem capaços de reaccionar a temps i crear els mecanismes necessaris per aillar-los, castigar-los, prohibir-los, retirar-los de la circulació o tindre'ls a ratlla....els politics són els que haurien de ser a primera linia de la lluita, però ni hi són ni s'els espera....tenen massa feina en barallar-se.
  25
  328
  Respon
  Narcís 12/02/2021 10:50 am
  Clar i català : Tolerància, què és : a) entrin furtius/ polissons/ indocumentats/ sense papers o il•legals àdhuc legals d' aquella manera via secretario de estado de cooperación .. mentre som plens de conciutadans necessitats, de conciutadans sense esdevenidor, de conciutadans deixats a sa sort ensems amb la part alíquota d' inseguretat/ por i crims i .. no badar boca ( i, no diguem-ne, titllar de xenòfobs i racistes així fent perdre el valor d' aquests mots a qui diu ja n' hi ha prou, fins ací hem arribat, no pot ser sigui il•limitat .. ) ? i b) marits, pares, avis, germans .. preocupar-se'n de ses mullers, filles, nétes, germanes .. o de sa integritat física, de ses pertinences, de sa formació acadèmica i intel•lectual així com valor de la llibertat i de llur futur laboral ( lluny del treball forçat o penúria física fora mida ) .. tot dient-hi ' patriarcalisme ' amb total menyspreu , repulsió àdhuc violenta i desagraïment d' allò més ? PD : pel que fa a partit que esmenta .. en allò que afecta a la nació catalana o a sa llengua/ idioma/ llenguatge , cultura, història, costums i tradicions i personatges de transcendència en el món científic, inventor, descobridor , de belles arts, de literatura, d' arquitectura, de . . . . . . si poguessin ho fonien tot sinó li ho feien passar per obres de país veí botxí .. òbviament la ' tolerància ' amb anihiladors interessats espuris de coll blanc així com de brètols, pinxos i vàndals, tot plegat, pelacanyes de baixa estofa sinó directament criminals .. mai per mai pot ser possible, seria el principi de la fi !
  Bot 12/02/2021 10:14 am
  La cup normalitza l’infantilisme i l’extrema esquerra, però son molt nocius per la distorsió que fan de l’equlibri natural, són com una toxina.
  37
  11
  Respon
  Bot 12/02/2021 10:11 am
  Els espanyols són una barreja estranya entre un basc i un moro, i no, no ha eixit un producte bo.
  14
  616
  Respon
   Ramon 12/02/2021 8:07 pm
   Pel que tinc entès, els espanyols mengen "despojos", "botillo", "atascaburras" i "alfajores".
   Hemeroteca 12/02/2021 5:02 pm
   El gobierno de "izquierdas progresistas" ha blanquejat ultradreta xenòfoba pactant a ajuntament de Barcelona i aprovant los fondos UE amb l'ajuda de Vox. Això es diu normalització fascista a las instituciones de estado igual como lo han echo todos estos años normalizando franquismo. España es IRREFORMABLE.
  Emmirallades CUP 12/02/2021 7:41 am
  Molt bé, però la CUP és un dels partits més intolerants del panorama actual. Són el mirall esquerranós de l'ultradreta, incapaços de dialogar, respectar ni treballar amb cap altre partit, ni que sigui independentista, i sempre amb el maniqueisme com a argument demagògic i veritat absoluta, en contra de la classe estalviadora i vomitant els qualificatius de capitalista i heteropatriarcal a tot hora, que és al màxim que el seu coeficient els permet. Estigmatitzar és tot el que saben fer, però construir no han construït mai res, perquè a l'igual que Vox, no són gent constructiva.
  Jordi (Català i Suís) 12/02/2021 3:14 am
  En Partal ja no aguanta més i parla avui a Vilaweb de població espanyola a CAT i dels partits Espanyols en oposició als partits independentistes. És una primera passa per clarificar allò que és evident fins i tot a la web del Món. En Partal ja ha escrit abans que som en un enfrontament (encara no parla pas de guerra) Nació contra Nació.
  31
  251
  Respon
  Jordi (Català i Suís) 12/02/2021 2:48 am
  Tots els votants de VOX, PP, CS, Falange a CAT són Colons i Ocupants Espanyols. Tots ho sabem. I els nazis i feixistes dels grups violents són tots Espanyols. Tinc prou edat per haver viscut els darrers anys d'en Franco i la Transició. En Xirinacs davant la Model i les manis del Gener 76. I els atemptats dels grups feixistes, tots fills de militars, policies o guàrdies civils espanyols. Venien a l'institut amb pistola, cadena i ganivet. Encara en recordo els noms i cognoms. Un d'ells va participar a l'atemptat del El Papus on va morir el concerge. I mai fou processat. I tots eren Espanyols. Com en Montilla que era del PTE Maoïsta. Tots Espanyols i exigint-nos als Catalans parlar Espanyol. En Losantos a les reunions dels Instituts. Una altre espanyol exigint als Catalans parlar Espanyol. Quan direu Prou !
  66
  1998
  Respon
   sro284 13/02/2021 5:34 pm
   Juajuajuajua ! Hijo mio! Calmate calmate!! Juajuajuajua! Cuanta bilis y espuma sacas por la boca hablando de los españoles! Juajuajuajua Mira te explico chato... Si eres catalán eres español, así de fácil campeón. Una cosa es que tu no te sientas, eso es muy legítimo, pero eres español...y lo sabes...juajuajuajua! Y ahora quédate por los Alpes suizos con la abuela de Heidi, y no des más por C... por Catalunya. Juajuajuajua Afloja la barretina que parece que te corta el flujo del cerebro Bisous mon ami
   258
   2
   Respon
  Luisnomeacuerdo 12/02/2021 1:32 am
  Bastante tolerantes somos los españolistas unionistas con los fascistas independentistas, por suerte esto se va a acabar gracias al lovox que acecha a los borreguetes lazinazis.
  1498
  23
  Respon
  Bot 12/02/2021 12:26 am
  Front Nacional de Catalunya
  Patriota catalan 11/02/2021 11:06 pm
  P a ver tarado lluny de Cat que deus ser el Jordi Suis altre tarat,amb altre nom deixa de dir ha bajanades, i collonades que ha está Major, i te N vas de una o vegada ,al frenopatic lluny de Cat on estés tancat Vell resentit de merda perque si segueixes vomitar, merda pot ser que te pasar algo i que la teua miserable vida acabi ben aviar Ho entens, no m toquis mes elcollo s tarat o potser no tornos jamai mes a la merda de Lloc on visquis estás avisar pallasso
  LlunyDeCat 11/02/2021 10:23 pm
  Lectors Catalans (no m'adreço pas a la púrria espanyola que infecta aquesta web i el sud del meu país): sabeu quants Catalans hi ha als grups feixistes i nazis ? Zero. Tots són membres de la Colònia Espanyola (Colons i Ocupants). I si algun Català cau dins aquests grups és allò que a França en diuen "collabos" referint-se als francesos que col.laboraren amb els Ocupants Alemanys. Heu copsat que no escric "Ocupants Nazis" ? Perquè a França dels Alemanys en diuen "les Boches" i és un insult. Els Catalans "collabos" tenen un nom als PPCC: "Botiflers". I l'adjectiu abraça tota la gama de traïdors i "collabos". L'exemple clàssic de traïdor/botifler fou la Creu de St Jordi "Samaranch". Un Català que s'apuntà a la Falange Espanyola als 18 anys. I els idiotes que li donaren la Creu són tots als partits independentistes. País de rucs !
  67
  363
  Respon
  LlunyDeCat 11/02/2021 10:15 pm
  Vaig nàixer fa força anys en un país ocupat i colonitzat (Sud PPCC) i que a més a més hi manava una dictadura totalitària de la Nació que ens ocupava i colonitzava. Jo com a Català era perseguit, humiliat, agredit, torturat i assassinat pel Feixisme Espanyol. Però abans que hi hagués Feixisme a Espanya, els Catalans forem ocupats, colonitzats, agredits, humiliats, torturats i assassinats pels Espanyols que curiosament no eren pas feixistes. Eren Monàrquics, Republicans, Anarquistes, Socialistes i Comunistes. O sigui que ja n'estic tip que es parli de Feixisme i no es parli dels Espanyols. Spaniards Go Home ! Tots, no només els Feixistes de Vox.
  72
  1603
  Respon
  La tolerància per ser tal ha de ser mútua. Sinó es diu por per una banda i prepotència per l'altra. 11/02/2021 9:31 pm
  Vox està utilitzant les eines de la democràcia per desmuntar la mateixa democràcia de dalt a baix. Però no és que se'n ha apoderat tot sol, és que tots plegats les hi hem regalat. Els uns perquè els facin la feina bruta, els altres per por de ser titllats poc demòcrates, els de més allà perquè son uns ignorants il.lusos que es pensen que els resoldran els seus problemes quan Vox només vol que el "poder" quedi en mans del "poder" i se'n refot dels problemes de la gent a la que considera carn de canó pels seus interessos. I la JEC fotent cullerada cada vegada.
  Pepe 11/02/2021 9:21 pm
  Lo que pasa es que a esas BESTIAS se le ve venir, se sabe su posición, donde se ubican etc. En definitiva dan la cara. Pero que pasa con los que están en los despachos, en los centros de poder, en los consejos de administración etc, etc. A estos no se les ve, no dan la cara y en el fondo son los jefes de los primeros. Los que los mandan, los incitan y les dan cobertura de todo tipo.
  Bot 11/02/2021 8:23 pm
  George Soros

Nou comentari