Ningú no ha conegut i explicat millor que Jordi Pujol les normes del joc del tauler autonòmic espanyol sorgit de la Transició. Pujol tenia la gràcia, a més, que et narrava com funcionava la cosa en temps real, mentre els fets s’esdevenien en els titulars dels diaris, construint així al llarg dels anys una entenedora Teoria General del Peix al Cove preparada per ser repetida no només per qualsevol quadre o regidor de poble de Convergència, sinó també pels seus votants. Pujol no només feia política, sinó que te la servia llegida en veu alta. Mentre, per exemple, feia mans i mànigues per col·locar magistrats afins al ple del TC i cultivava les relacions amb les altes instàncies del Poder Judicial, t’explicava que la Constitució espanyola seria bona o dolenta segons com s’interpretés, i que per tant a Catalunya li convenia tenir bona relació amb els interpretadors. Mentre negociava una investidura o una llei, t’explicava que ”quan la Bàltica es desglaça cal aprofitar-ho i navegar, perquè mai saps quan es tornarà a glaçar, ni per quant de temps”. O sigui, que si hi havia la sort que el govern espanyol de torn necessitava els vots de CiU (Bàltica desglaçada), tocava mirar de treure’n tant suc com es pogués. No cal dir que la metàfora també servia perquè la seva base electoral entengués i perdonés els períodes de poc o gens peix al cove: “és que la Bàltica ha glaçat, ja ho deia el President, que podia passar!”.

Pujol també era molt pedagògic en l’explicació de l’equidistància necessària del nacionalisme català en relació als dos grans partits espanyols. Moltes vegades va dir que ell havia de respectar aquell que hagués estat més votat a Espanya i mirar d’entendre-s’hi sempre. Manessin blaus o vermells, Catalunya s’hi havia d’entendre (nota per a milenials: “Catalunya” era CiU). No hi havia, per tant, consideracions morals sobre si PSOE o si PP, només una insistència molt gran en la necessitat que CiU fos forta a Madrid per influir a favor del país (després es va anar veient que “el país” era una expressió que també incloïa els lobbies que finançaven el partit, però això són figues d’un altre paner i em desviaria de l’objectiu d’aquest article). En coherència amb l’equidistància, Pujol mai va fer bloc amb el PSOE per barrar el pas al PP, ni a l’inrevés. La seva visió dels dos grans partits espanyols era totalment utilitarista, al servei d’un ideal superior, que era Catalunya (no farem més parèntesis com l’anterior, ja ens entenem). Això sí, la implicació a Espanya tenia un límit: el nacionalisme català no havia de formar part mai del govern espanyol. Deia que això el distrauria dels seus objectius Catalunya endins i que, a més, alimentaria encara més la catalanofòbia Catalunya enfora. “La decisió sobre si una inversió ha d’anar a Andalusia o a Catalunya no és bo que estigui en mans d’un ministre nacionalista català”. Potser la cita no és literal, però als lectors joves els garanteixo que és fidel a les ensenyances de la Teoria General del Peix al Cove. Totes les ofertes –del PP i del PSOE– per sumar CiU al consell de ministres van ser rebutjades, per a disgust i frustració de Miquel Roca.

La Teoria General potser no, però la praxi del peix al cove es va esgotar per diversos motius, el principal dels quals va ser el gir estratègic del PP en la segona legislatura d’Aznar. Tan estratègic que encara dura, corregit i augmentat. El partit alfa de la dreta espanyola, inspirat intel·lectualment per la FAES, va decidir que s’havia acabat el joc de les cessions als nacionalismes i que calia recuperar l’orgull de la nació espanyola de matriu castellana. Calia renacionalitzar Espanya amb un discurs dur. En conseqüència, l’estat autonòmic havia de quedar tancat, sense marge per evolucionar. I si havia d’evolucionar, seria cap a enrere. El PP va deixar d’estar acomplexat pel seu passat franquista i es va fer indigerible per a la societat catalana, i poc a poc l’equidistància pujoliana es va anar fent inviable. A partir d’aquell moment ja només es podria jugar a pilota amb el PSOE, que passava a ser el mal menor i l’únic soci possible, cosa que treia tota la força negociadora a Catalunya. El mètode Pujol havia mort, i amb ell van començar a morir tots els equilibris i sobreentesos del joc autonòmic sortit de la Transició, acabats de rematar cruelment amb la sentència del Constitucional sobre l’Estatut. Aquell 27 de juny de 2010 va morir el pacte constitucional a Catalunya i la praxi catalanista dins d’Espanya es va quedar sense full de ruta: ni peix al cove ni reforma estatutària. Des d’aleshores, els polítics catalans van a Madrid sense cap Teoria General mínimament sòlida al darrere i se’ls veu més perduts que un pollastre sense cap per la Castellana. Ni el peix al cove és possible quan només es pot jugar amb el PSOE, ni l’estat espanyol vol fer un pacte constitucional nou, ni el catalanisme, mutat en independentisme, ha tingut la capacitat i la força per fer sortir el país de la gàbia en què s’ha convertit l’Espanya post Estatut. Som aquí, i no passa res si els nostres líders –tots, també els que més criden i gesticulen– reconeixen que no tenen ni idea de per on se surt d’aquesta cova. Vés a saber, potser fer-ho seria el primer pas per començar a arreglar-ho.

Comentaris

  Dieter Desembre 11, 2021 | 21:32
  Molt bon article hi estic d’acord al 100%
  Iaia Desembre 11, 2021 | 22:29
  La via per sortir d'aquesta cova és la de pensar en Catalunya com a paìs, no com el lloc on treure vots per ser el partit hegemònic (quina paraula mès lletja, em recorda paisos com Rùssia, Xina...), venent fins i tot la mare si cal. Els perduts per Madrid no posaran ni l'espina d'una sardina al sarrò. Ara no son CiU que, be o malament, algun boqueronet va pescar. Ara son uns desgraciats que demanen almoina.
   Per desgraciat ja tenim a Fuigpelmón... Desembre 12, 2021 | 12:17
   Un batxiller foll i gens preparat que va trigar setmanes a donar el resultat de l'1-O esperant no se sap que, segons a suspendre la DUI acollonit, i hores a fugir deixant-ho tot enmerdat. Va tornar a recordarnos que és un desgraciat mentider quan va prometre tornar i no ho va fer, fa 4 anys que l'esperem...
  Luisnomeacuerdo Desembre 11, 2021 | 23:50
  Que tal supremacista de risa tractoriano , como llevas que te hablen en español castellano en el hospital cuando te preguntan por las almorranas.
   JordiP Desembre 12, 2021 | 10:49
   El tiempo no puede contigo. No mejoras ni un ápice: sigues siendo un imbécil y me temo que siempre lo serás.
    Luisnomeacuerdo Desembre 13, 2021 | 09:19
    El bigote de una gamba por el ojete.
     Anònim Desembre 13, 2021 | 19:24
     Doncs mira si em pregunten per les morenes en castellà, faig el que fa qualsevol bon català, fotre-li un bon pet a la cara del desgraciat de torn. En castellà eh, i ben llufat. Au tira pal pueblo que les cabres que et follaves t'estan esperant.
  Independència JA Desembre 12, 2021 | 03:06
  I tot això en que ajuda a la indepència de catalunya?
   Jo t'ho Desembre 12, 2021 | 12:19
   En que ha ajudat a Catalunya prUcessar cap enlloc durant 10 anys cap enlloc amb 3 presidentes corrutgents incompetents i mentiders?
   Jo també et pregunto: Desembre 12, 2021 | 12:22
   En què ha ajudat a la independència prUcessar durant 10 anys cap enlloc amb 3 presidents corruptgents incompetents i mentiders?
  Buscar aliances Desembre 12, 2021 | 03:08
  Per sortir d'aquesta cova es necesita ajuda extranjera.
  Narcís Desembre 12, 2021 | 08:21
  No entenc el perquè d' aquest recordatori .. aquella època era aquella època .. o, per ventura, hi havia d' altres possibilitats ? Millor seria ( o també ) parlés de l' ensabonament que feia PSC al PSOE via Diputacions i d' altres .. com anar en autocar per les espanyes a visitar ídems de " regions " manades per aquest i sense treure'n cap de benefici que no fos fer el ' ruc ' , a banda, del turista amb les despeses pagades, sufragades públicament ! Ça com lla, on som, com som i fins on serem amb aquests que només serveixen per jugar a anticonvergents encara avui, ara i ací ! PD : tot vist per ciutadà mil del carrer que patí les conseqüències laborals, econòmiques de qualssevulla de les iniciatives preses per aquell partit i, no diguem-ne, de partits opositors !
   Psiquiatra d'en Narcís Desembre 12, 2021 | 12:12
   Prenguis la medicació que li vaig receptar o continuarà vomitant comentaris incongruents que ningú pot entendre...
  Amadeu Puig Desembre 12, 2021 | 09:23
  Comparar Pujol amb el xusquero Rufian o el venut junqueras es propi de ferrovials d'erc. Omplir la butxaca es el peix al seu cove del junquerisme espanyol
   Groc Desembre 12, 2021 | 11:37
   Els tontos dien tonteries. No ten s una critica mes bona que retreura "ferrovial"? El fanatisma ad supera Evoluciona
   Pel colom corruptgent Amadeu Desembre 12, 2021 | 12:25
   Pujol, el lladregot: Capo di Famiglia corruptgent, va renunciar al cupo com els bascos a canvi de poder remenar els calers sense cap control durant els seus podrits governs... La vergonya de Catalunya.
    llegeix Desembre 12, 2021 | 16:30
    L'Estatut es va escriure el 1979 (dominats pels socialistes que de cap manera volian cedir el Concert per a Catalunya) en Pujol no va tastar el poder fins que va guanyar eleccions el 1980 quan ja era tard per esmenar l'Estatut. I ERC 80 anys vivint de la independència i quan tenen l'oportunitat de defensar-la es deixen empresonar. I ara ja ni parlen de la taula de diàleg i deixen als mestres i pares sols defensant la immersió i el vergonyós 2% de català al Netflix i ells aprovant-los al Congrés els pressupostos! Recordo en Junqueras en una conferència el 2013 o el 2014 pregant "L'experiència ensenya que a Catalunya hi ha molts catalans que tenen tanta pressa per vendre's que es venen abans que els comprin i fins i tot es regalen" Bé, ja està tot dit, l'apòstol pecant del mateix que pregonava. I alguns el tenen per líder! Al menys els 10 anys de process van ser excitants i et senties viu quelcom més gran que un i pioner del teu propi destí.
    Groc i fulana, bruticia ERCagarrines catoliques Desembre 12, 2021 | 17:13
    Sembles el curtet Don FERROVIAL JUNQUERAS, el cap de broquil i IL CAPPO DE LA MAFIA FERROVIAL.ERC, pandilla de catolics, curts com el cagarrines Torrent, no escolaritzat i ben clenxat. Groc i fulaneta sou mes rucs que el somereta aragones. Doneu.li el bibero al nen, fill putatiu del CAPPONE JUNQUERAS, DON FERROVIAL, com el Rufianito de la Pantoja
   Traca Desembre 12, 2021 | 13:50
   Hoy es amadeu Puig, me tiene enamorao
    Jaime Desembre 12, 2021 | 18:24
    Las gallinetes del ferrovial hoy van cagadas. Pobre erc en manos del colauista junqueras, el perrito tonto de sanchez
   Anònim Desembre 13, 2021 | 19:25
   Torneu els calers del palau i del 3% i de tot el que heu robat, lladres juntaires
  Pere LLimonera i Citronell Desembre 12, 2021 | 14:07
  El "Nacional-Catalanismo" imperialista es "MORDOR"... "Moooordor" : - Pere Aragones es el "Hobbit" demagog, el 'chavalin' sin enjundia President de la Generalitat; personajillo gris, anodino y fútil, bueno pa naaa, mayordomo y correveidile de Junqueras y FuigPelMon... - Il Capo della Famiglia Pujolone: Don Jordi Pujolone, el "Golem" Ex-President de la Generalitat. El "No tenim ni cinq" en la hucha de casa pero Millones de Euros "levantados" Dios sabe a quien, como y donde -aunque todos o adivinamos- en Andorra, Suiza, e inversiones y Negocios en México y el Caribe, etc... - Artur MAs, "mes atur per a Catalunya", el Brujo Sharoman? de "Mordor" con su demagogia, falacias, mordidas y 3% de CIU y lo peor: sus Rimas chuscas marineras, mientras los de CIU aplicaban el NLazionalismo de Falacias Históricas Inventa-Patrias para estupidizar y llevar a su cauce al pueblo, a la vez que ellos se embolsaban millones y 3% y hasta 10% y 12% crudos... - El Kim Torra-Ku-Jongs Ex-President Fake y "Orco" ultra-Supremacista de la Generalitat... otro personajillo, mas que gris, negro moralmente; anodino y fútil, bueno pa naaa, mayordomo y correveidile del FuigPelMon... - FuigPelMon... el Maleter-Man, pastelero de Mordor y de Saruman; el que dijo a sus "partners in crime": "buen fin de semana, hasta el lunes", y en vez de quedarse como un hombre, decidió fugarse por las alcantarillas... Luego pensó: No, que eso ya está muy visto, y se fugó 'ac00ll00nit' en el Maletero del coche... osti, con el 'Pastelero Loko'... ... Y todos con un solo Propósito: Un Anillo Estelado para Dominarlos y Gobernarlos a todos y así mantener el 3% a toda costa y los mas de 500 grandes puestos con SuELDaZos de 120.000 a 195.000 de los "Senyoritos" y Patriarcas de parte de la Burguesía Extractora Catalana de "RaZa Superior" Aria, que "viven la ViDa LoCa" forrados de BiLLeTes, mas todo lo que se afanan en NeGRo por no hacer NaDa útil y ARRuiNaR Catalunya...
   Bon sermó Desembre 12, 2021 | 21:53
   Però està escrit pel nostrat corruptgent capo di famglia Pujol, el que va estafar a molts catalans els seus estalvis amb Banca Catalana. Ell jo va perdre una pela...
    STOP ALS MARRANETS D'ERC.ESPAÑA Desembre 13, 2021 | 07:54
    Pere llimonera, cagarro de junqueras, bon sermo. Ettenim controlat, fuig o direm el teu nom
     Si noi, Desembre 13, 2021 | 12:04
     abans d'escriure el meu nom, que no coneixes, hauries d'apendre a escriure, carallot!
      Erc un final franquista.junqueril Desembre 13, 2021 | 17:02
      Ai talós, que ets mes curt que l'aragones de les nines. Fu8g, o el teu nom i dni sera public. El temps del traidors i cagats d'erc acaba. JUNQUERAS, EL FRANCO DE ERC.ESPAÑA ES ESPAÑA, ES PSOE
    Bon sermó Desembre 13, 2021 | 11:18
    Bon sermó
    pero que es eso?? Desembre 13, 2021 | 11:20
    "bon sermó" , pero que es eso??, se dice: "buen sermiento", en la lengua de cervantes.
     Anònim Desembre 13, 2021 | 19:28
     El Sarmiento te'l poses on et càpiga. Aquí i amb la llengua de Miquel de Servent Apa que ho disfrutis.
   "Pere LLimonera i Citronell", alias "Luisnomeacuerdo ", alias "Gonzalo", alias "Doctor amor extraño" Desembre 13, 2021 | 14:04
   "Pere LLimonera i Citronell", alias "Luisnomeacuerdo ", alias "Gonzalo", alias "Doctor amor extraño", ¿no te aburres ni nada, eh?
  fat boy Desembre 12, 2021 | 18:13
  I tant que tenen una teoria del que cal fer a Madrid. Es diu "Que hay de lo mio i a quien tengo que matar".
  Trempó Desembre 12, 2021 | 19:25
  Per al desmemoriat que parasita per aquest mitjà sempre amb la mateixa turra. Per refrescar-te la memòria, avui només et diré que les inicials del teu nom i cognoms autèntics són ILT. Luisito, si amb aquesta pista encara no recordes qui ets, te'n puc donar d'altres.
  Tripartit no, gràcies Desembre 12, 2021 | 20:14
  Per ERC, el peix al cove és el nomenament de Junqueras com a virrei de Castella a Catalunya i l'acord amb el PSOE i la Comuna Pudenta per fer tripartits a l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. De bracet amb l'unionisme més ranci per intentar esborrar de la memòria dels catalans la gran victòria del 1-O i la Declaració d'Independència del nostre parlament i neutralitzar el perill dels independentistes que li poden fer ballar la trona. Lògicament, el Consell per la República és la gran pedra a la sabata que pot fer fracassar el projecte i, per això, PPSOEMOC'S, Comuna Pudenta i ERC han bastit un mur de silenci al voltant del Consell i del seu President provisional, el MHP Carles Puigdemont. Penso que no us en sortireu
   Anònim Desembre 13, 2021 | 19:30
   No cal sortir-se'n de res, sou tercers us agradi ò no. Per cert, torneu els calers del Palau, lladres juntaires
  Endavant Desembre 12, 2021 | 22:35
  Tot molt correcte. És evident que els polítics catalans no estan a l'alçada. Cal un canvi de polítics, amb una mentalitat de lluita i no de derrota com els que tenim ara. Cal la independència, per la llengua, per la cultura, per la nostra manera de viure... per lluitar contra el feixisme. Per sort, la independència és un fet, només falta saber quan serà.
  Tots som Turó del Drac Desembre 13, 2021 | 01:05
  Després de l'agressió dels tribunals espanyols cintra la llengua catalana, la Batllessa de Canet d'ERC Blanca Arbell d'ERC diu "Viva Espanya": Santiago Espot @santiagoespot · Dec 11, 2021 L'alcaldessa de Canet de Mar, Blanca Arbell d @Esquerra_ERC, dient "Viva España" en una tv de Madrid. L'esclau fa qualsevol paper per mirar de caure bé a l'amo. Però sempre acaba fent fàstic. https://www.racocatala.cat/forums/fil/239634/batllessa-canet-erc-viva-espana
  Gonzalo Desembre 13, 2021 | 09:20
  Un pez a la cueva? ja, ja, tractoriano. A ver si utilizamos la lengua de Cervantes.
   Anònim Desembre 13, 2021 | 19:31
   Es Exactament el que fem, analfabet lingüístic i xarnego. Va tira pal pueblo
  PAU RICART ROCA Desembre 13, 2021 | 10:01
  estic d'acord en la descripció que en fas, però també hagués estat bé, més enllà de la descripció, fer alguna proposta per a sortir d'aquesta situació. D'acord que no et toca a tu fer-ho, és en els polítics en qui recau aquesta obligació... però, perquè m'agrada escoltar i llegir les teves opinions, m'agradaria saber quina direcció creus que caldria que prenguin els qui han de prendre les decisions polítiques al respecte.
  Joan de Sant Andreu Desembre 13, 2021 | 12:42
  Quan un càrrec no sap porter solucions a allò que se li demana, el que li toca fer és dimitir. Això passa en tots els àmbits menys el polític. Si us plau, su encara els queda alguna engruna de dignitat, pleguin i no destorbin més.
  Pepet de Vallmanya Desembre 13, 2021 | 18:19
  A mi m'agradaria conèixer la Teoria General del Cove sense peix.

Nou comentari