El cas de Canet de Mar ha tingut la virtut de mostrar en cru fins a quin punt el fet català és vulnerable a l’Espanya de 2021. Només han calgut una família i un jutge per capgirar el model lingüístic d’una escola. La via d’aigua potencial és ara a la vista de tothom: només cal una família “valiente” per escola i ens desmunten el sistema educatiu sense guanyar unes eleccions i sense passar pel Parlament. Ni blindatges ni romanços.

La inquietant sensació de desprotecció augmenta quan un polític que perfectament pot ser el pròxim president d’Espanya s’atreveix a posar en circulació les mentides del lavabo i de les pedres a les motxilles. No és un perfil anònim de Twitter, no és un diputat de províncies sense influència. És el cap de l’oposició, i repetim, pot ser el pròxim president. Ara tenim un president espanyol indiferent (demà desapareix el català i com a molt ens envia una nota de condol), i en dos anys en podem tenir un d’obertament hostil, un que té la intenció proactiva d’accelerar la minorització de la llengua.

La tribu ha reaccionat espantada. Tenim por perquè ens sentim sota una amenaça creïble, versemblant. L’oasi català era molt avorrit, però incorporava una clàusula de no agressió en els temes fonamentals. Ara, les clàusules i les garanties han saltat pels aires. Ja ningú se sent compromès pels consensos de la Transició, ni “ells” ni “nosaltres”. Que “ells” comencessin abans (sentència Estatut i trencament del pacte constitucional amb Catalunya) no ens dóna cap avantatge en aquesta partida. El cementiri és ple de nacions que tenien la raó moral. “Que consti que ells ens van pegar primer”, dirà el nostre epitafi, si no espavilem.

No podem (ni volem) defensar-nos amb violència. En aquest terreny és en el que ens guanyaran més ràpid i amb més contundència. Però excloent la violència, ha arribat l’hora d’activar totes les formes d’autodefensa. Formes d’autodefensa polítiques, socials, culturals, legislatives, judicials, nacionals i internacionals. Tota la carn a la graella. Sense estalviar cap esforç, però sense estalviar tampoc cap euro. Deixin-me posar un exemple: si la CCMA té cinc canals per emetre en català (els té), es posen 2.000 milions anuals sobre la taula per fer cinc canals competitius, i punt. “Ells” hi van amb tot. Seria imperdonable que “nosaltres” no ho féssim, també. El que hi tenim a perdre si no ho fem és massa important. Ho és tot.

PS: Aquest és el meu darrer article després de molts anys escrivint a El Món, i no em vull acomiadar sense agrair de tot cor la confiança que em va fer en el seu moment en Salvador Cot, i el tracte rebut tant d’ell com, en aquesta darrera etapa, de la Sílvia Barroso. A ells, i a tot l’equip d’El Món, moltes gràcies. M’heu fet sentir sempre com a casa.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a desembre 18, 2021 | 20:06
  Luisnomeacuerdo desembre 18, 2021 | 20:06
  Eduardo , falso de toda falsedad, los fascistas independentistas sois violentos y excluyentes por naturaleza, y así lo habéis demostrado en estos años y en estas dos semanas más y peor, lo bueno es que se os caen las caretas pardoamarillas delante de toda Europa , y por lo demás ya sabes el dicho tanta paz lleves como descanso dejas. Pd. Aprende castellano/español para entender a las enfermeras andaluzas.
 2. Icona del comentari de: Anònim a desembre 18, 2021 | 20:13
  Anònim desembre 18, 2021 | 20:13
  Es que aún no os dais cuenta que os han declarado la guerra? Ahora la guerra se hace por otras vías. Ya no valen bombas y balas pues quienes las usa se vuelven contra ellos. Os han declarado la guerra a vosotros los catalanes y a veintitantos millones de españoles de buena voluntad, que si pudieran los enterraban en las cunetas y en las tapias de los cementerios como hasta anteayer hacían. Los de Podemos parece que tampoco se dan cuenta.
 3. Icona del comentari de: Delfí Artós a desembre 18, 2021 | 21:25
  Delfí Artós desembre 18, 2021 | 21:25
  Aquesta "sensació" de desprotecció permanent no la tenen pas les següents llengües i estats: neerlandès als Països Baixos; el txec a la República Txeca; el danès a Dinamarca; l'eslovac a Eslovàquia; el croat a Croàcia; el finlandès a Finlàndia; el suec a Suècia; l'eslovè a Eslovènia... La solució a la desproctecció de la nostra llengua i dels nostres drets ja està inventada, solament cal que catalans adormits despertin i entre tots reaccionem : Independència. Mentrestant cap agressió del xovinisme espanyol sense resposta pacífica i no violenta.
 4. Icona del comentari de: Vendetta a desembre 18, 2021 | 22:02
  Vendetta desembre 18, 2021 | 22:02
  Paraula de botifler
 5. Icona del comentari de: Vendetta a desembre 18, 2021 | 22:05
  Vendetta desembre 18, 2021 | 22:05
  Tu tens ke tindra por kuan els catalans agafin el mando , y proclamem la independencia costi la sangre ke costi,covard el teu cami es el del mussolini es el cami dels botiflers
 6. Icona del comentari de: Vendetta a desembre 18, 2021 | 22:07
  Vendetta desembre 18, 2021 | 22:07
  Diu el ratoli grassonet, apuntat al institut de entomar bofetadas del cuixart y pirat a madrit tros de botifler
 7. Icona del comentari de: fat boy a desembre 18, 2021 | 23:30
  fat boy desembre 18, 2021 | 23:30
  Parla per tu. Amb tot el poder que tenen els enemics encara hi ha una cosa pitjor, es diu erc, jxc i cup. Son uns covards i/o uns traidors i el principal enemic a batre, abans fins i tot que els espanyols.
  • Icona del comentari de: Ricard a desembre 19, 2021 | 14:01
   Ricard desembre 19, 2021 | 14:01
   Doncs se li gira feina.
   • Icona del comentari de: fat boy a desembre 19, 2021 | 14:52
    fat boy desembre 19, 2021 | 14:52
    No es pensi, no costa diners i nomes cal acostar-se a la taula de votacio. La resta es pot fer des del sofa.
 8. Icona del comentari de: Narcís a desembre 19, 2021 | 09:13
  Narcís desembre 19, 2021 | 09:13
  Avui, ara i ací .. hi estic d' acord , ço és, un Estat no n' és civilitzat si no defensa el bé, la veritat, la raó i el dret, mateix dret natural! Així, aquest estat, és un estat endarrerit i sempre ho serà, malgrat ses possibilitats siguin d' allò més fermes o interessants .. fos només per pura geografia! Però amb aquesta mena de gent veïna, damunt, botxina, sia per enveja, sia per gelosia, sia per complex, sia àdhuc per por a la solitud sense nostra existència o Catalunya, PPCC, no hi ha res a fer que no sigui desempallegar-se' n, desempallegar-se' n del tot ! PD : sa única eixida és el mal arrebossat de fatxenderia i, per descomptat, de paperot . . rere la desvergonyida força bruta o animal contra població pacífica i desarmada, tot plegat, delicte de sang ( per molt maquillat d' institucionalitat que sigui ! ) ! Nota : no sé perquè l' autor no hi continua : per manca de temps, per absència de plaer, per qüestió de diners, per acomiadà'l el diari o, saber, per maniobres quines fossin . . . ! Anotació al marge : sí, hem de seguir endavant per totes les vies d" autodefensa ' que ha ben desglossat , però mai deixar de lluitar pels valors que ens fan ser qui som , catalans ! Incidència : només demanar a l' autor deixi de ser partidista i ho sigui de Catalunya, de sa llibertat, per tant, del CxR .. sense més !
 9. Icona del comentari de: EPAÑO LLENGUA DELS VIOLADORS a desembre 19, 2021 | 10:23
  EPAÑO LLENGUA DELS VIOLADORS desembre 19, 2021 | 10:23
  Quan un castellà us pregunta en epañó alguna cosa, cal dir.li ben fort " No T'ENTENC" epaño llengua del wc, que nomes parlen emigrants i criminals de la presó
  • Icona del comentari de: Moix a desembre 19, 2021 | 18:49
   Moix desembre 19, 2021 | 18:49
   La teua mare si que l'enten...
 10. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 19, 2021 | 10:31
  Pere LLimonera i Citronell desembre 19, 2021 | 10:31
  Hasta el siglo 18 se conocía por el nombre de "Llemosí" / Lemosín" lo que conocemos hoy día como Catalán, y es un dialecto Occitano implantado primeramente por las huestes barbaras de Carlo Magno en la "Marca Hispánica" y posteriormente expandido por partes de la Corona de Aragón mediante colonos Occitanos, donde ya existía un dialecto general del Latín, hablado y comprendido en toda la península, con el que se mezcló en áreas como Valencia... (un dialecto algo parecido al Castellano antiguo, Leones, Aragonés, Ladino Sefardí, etc. comprendido entonces por todos en la península y que sería diferente al español actual, pero bastante comprensible hoy por todos los españoles). El Aranés es Occitano mas o menos puro y el Catalán en su origen no era mas que un dialecto de este, traído por colonos asalvajados e iletrados. La administración catalana nacionata supremata y las administraciones del Estado Español reprimen la lengua común a todos y lengua oficial de toda la nación, para favorecer separatismos sociales y control económico y social de ciertos grupos, elites y poderes fácticos económicos. El autor catalán Martí de Riquer en su “Historia de la Literatura Catalana”, 1964: “La literatura trobadoresca, en el seu prop sentit, és l´escrita en llengua provençal ”... “Els primers poetes cataláns de personalitat determinada i nom conegut que escriviren en una llengua romànica ho feren en PROVENÇAL ... “ (segles XII y XIII, pág. 21). Entre otras cosas porque Cataluña no existió como entidad, ni unificada hasta 1521 cuando Carlos I nombró Virrey de Cataluña al Arzobispo de Tarragona, Don Pedro Folch de Cardona. Durante los siglos XII y XIII en lo que hoy es Cataluña no existían catalanes, sino pobladores de la Marca Hispánica feudatarios de los reyes francos hasta el Tratado de Corbeil en 1258 cuando pasan a feudatarios del rey de Aragón Jaime I.
  • Icona del comentari de: fat boy a desembre 19, 2021 | 14:54
   fat boy desembre 19, 2021 | 14:54
   Ha, ha. Borracho yo?, tururu!.
  • Icona del comentari de: No cola a desembre 19, 2021 | 14:55
   No cola desembre 19, 2021 | 14:55
   L'escrit més antic de la península hispànica són les homilies d'Organyà, text en català. Però ara ja sabem que saps fer molt bé un retalla i enganxa per fer creure que ets un cultures. En fi ñols....
   • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 21, 2021 | 11:22
    Pere LLimonera i Citronell desembre 21, 2021 | 11:22
    Como no me publican la otra respuesta; muchas de ellas y muchos comentarios en realidad... solo puedo responderte que... me quito el sombrero ante ti, me descubro humildemente ante un 'ser superior' que es capaz de escribir comentarios a la vez que marcha "al paso de la oca"...
 11. Icona del comentari de: Endavant a desembre 19, 2021 | 18:23
  Endavant desembre 19, 2021 | 18:23
  Benvingut de nou Eduard. Ja tens clar de què va tot, no? En aquesta lluita no hi haurà treva, ells continuaran atacant tot el que representa el català. O ho guanyem tot o ho perdem tot. Ara cal triar si volem guanyar o perdre.
 12. Icona del comentari de: E. Salvador a desembre 24, 2021 | 20:37
  E. Salvador desembre 24, 2021 | 20:37
  Molt d'acord, hem d'anar per aquí com proposa en Voltas , sense complexos, amb intel·ligència i eficiència. Confio en seguir-lo llegint on vagi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa