El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Que la política no interessi. La fórmula per mantenir el poder

Tres dades. Dos nacionals i una internacional. El director en funcions de TV3 va manifestar fa uns dies que treuen la política dels programes de la cadena perquè “cada vegada interessa menys”. Només la deixaran als informatius. Segona dada nacional: l’OpinaCat de 8tv, espai de referència de debat polític a Catalunya durant més de dues dècades (ha complert 2000 programes), també ha decidit reduir el seu contingut polític donat el poc interès que desperta entre l’audiència l’actualitat de casa nostra.

Dada internacional: Reuters publicava fa una setmana que l’interès per les notícies polítiques havia caigut un 30% a l’estat espanyol des del 2015. No eren els únics. En el Regne Unit, per exemple, aquesta xifra era del 27%. Les societats desinformades són fàcils de tenir sota control perquè no saben el que passa i tampoc poden interpretar les causes o preveure les conseqüències dels canvis socials que els afectaran. No van més enllà d’afirmar que “la política només serveix per enriquir uns quants”. El pensament crític, sense informació, és una quimera.

Reduir l’interès del contribuent sobre control de la gestió de la cosa pública, és el primer pas per evitar la fiscalització popular. Els seus protagonistes poden llavors fer el que vulguin sense cap altre mecanisme de control que no siguin els que el mateix sistema imposa i que sempre acostumen a ser molt laxes. Tothom sap que la millor recepta per perpetuar-se en el poder és que hom pensi que no hi ha recanvi. Si no estàs al corrent de l’actualitat, tot és sempre el mateix i el futur col.lectiu deixa d’interessar. La conseqüència? Només pensem a tenir el plat a taula i el cotxe a punt per “fugir” el cap de setmana. És per això que no em sorprenen les grans cues a les autopistes catalanes quan la gasolina ha esdevingut una cosa de rics.

La millor manera per no pensar en el demà és centrar-se només en el present. Així, tot esdevé urgent per resoldre els problemes més immediats: pagar el lloguer, els subministraments, omplir la cistella de la compra sense arruïnar-se, conservar la feina encara que sigui amb un sou de misèria… Davant de tot plegat, a qui pot importar-li les martingales i els espectacles d’escola bressol dels diputats del Parlament de Catalunya? Hem acceptat que no serveixen per res, els deixem estar i ells es passegen tranquil·lament pels carrers sense que ningú els faci envermellir. Com que ja no ens informen (ni ens informen) sobre el que fan, tampoc tenim gaires arguments per posar-los contra les cordes.

No crec que sigui casual que en l’època on tenim la informació més a l’abast, és quan la gent no en vol saber res de l’actualitat política. Com hem arribat fins aquí? A través d’una fórmula matussera, però efectiva pels interessos del poder: estem convençuts íntimament que el nostre vot no serveix per regenerar res. Ens criden a les urnes, ens ofereixen el mateix de sempre i els resultats mai no alteren res substancial. Les cares són idèntiques i els seus discursos són la repetició monòtona dels eslògans de partit. Qui vol veure i escoltar eternament aquest espectacle avorrit i decadent?

Puc entendre el capteniment de la ciutadania, però el remei serà pitjor que la malaltia. Aquesta volguda ignorància sobre “el què passa” acabarà convertint-nos en uns esmaperduts sense capacitat per no saber ni on tenim la mà dreta o la mà esquerra i sempre ens donaran garses per perdius. Deixarem aquest desert intel·lectual i moral a les generacions vinents?

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juny 20, 2022 | 23:45
  Luisnomeacuerdo juny 20, 2022 | 23:45
  Beeeeeeeeee , beeeeeeee, beéeeeeeeee, beeeeeeeee. Santiago y cierra tractoria.
 2. Icona del comentari de: Misèria a juny 21, 2022 | 01:37
  Misèria juny 21, 2022 | 01:37
  Com si fos un partit de futbol.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 21, 2022 | 16:42
   Pere Llimonera i Citronell juny 21, 2022 | 16:42
   Asi es, un partido, pero, el que la Política no interese lo consiguen los sectarios, Totalitarios y anti-Demócratas adoctrinados de patrias inventadas que se amargan la vida a si mismos, y se la amargan al resto de la sociedad...
 3. Icona del comentari de: LoPep a juny 21, 2022 | 06:18
  LoPep juny 21, 2022 | 06:18
  El cert és que quan vas a França notes una molt més gran presència del debat polítuc als mitjans. No sé si es pot dir que els vagi gaire més bé.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 21, 2022 | 16:43
   Pere Llimonera i Citronell juny 21, 2022 | 16:43
   "LoPep", el que la Política no interese lo consiguen los sectarios, Totalitarios y anti-Demócratas adoctrinados de patrias inventadas que se amargan la vida a si mismos, y se la amargan al resto de la sociedad... Apa, Bon Dia!
 4. Icona del comentari de: Independentista a juny 21, 2022 | 09:18
  Independentista juny 21, 2022 | 09:18
  Doncs precisament perquè és té més informació que mai, és pel que la gent s'aparta de la política. Se'n aparta perquè veu l'immens podrimener que és.
 5. Icona del comentari de: Narcís ( l' autor té tota la raó pel que fa al que cerca el ' poder ', en el cas català, poder trepitjat per poder anticatalà, tot plegat, poder d' aquests amagats sota el nom d' espanyols ! ) a juny 21, 2022 | 10:07
  Narcís ( l' autor té tota la raó pel que fa al que cerca el ' poder ', en el cas català, poder trepitjat per poder anticatalà, tot plegat, poder d' aquests amagats sota el nom d' espanyols ! ) juny 21, 2022 | 10:07
  És del tot impossible creure's els catalans no són interessats per la política .. quan Catalunya es assetjada i estomacada àdhuc des de la delinqüència d' estat, delinqüència econòmica, política i moral ( em repeteixo, però, per ventura, el primer FACS d' Ustrell no tenia una audiència de por . . i el canviaren per un segon i per un tercer vers a pitjor o presa de pèl ? ) ! PD : ara ( i ja fa un temps ) sempre són amb la paraula " entreteniment " . . quin millor entreteniment que informació . tertúlia .. contrast de parers .. i persones de relleu .. que no pas baboiades made in spain ?
 6. Icona del comentari de: c a juny 21, 2022 | 11:26
  c juny 21, 2022 | 11:26
  No és que no interessi la política, el que no interessa són els polítics i l'espectacle depriment dels partits, servits pels seus mitjans de comunicació aliats (i subvencionats), o per TV3 on la correcció política supera qualsevol criteri informatiu, i tots els partits han d'opinar del tema del dia. Quina altra cosa és la política vista des d'una premsa lliure i raonablement objectiva.
  • Icona del comentari de: Sup Marcos a juny 21, 2022 | 13:16
   Sup Marcos juny 21, 2022 | 13:16
   Es el comentario con el que me identifico, nos interesa la polit porque afecta nuestras vidas, lo que pasa que estamos escarmentados de polit. traidores, y medios manipuladores, pero hay la opción de buscar otras vías para informarse, y les duele que la gente pueda pensar por si misma, lo que quieren es que les den las noticias ya pensadas, por eso están tan en contra de las redes sociales. Como dice Denzel Washintong, si no lees la prensa, no estás informado, pero si la lees estás desinformado, lo que tenemos que hacer es ser libre pensadores y desconectarnos de los manipuladores, de tv3, Catradio, rac1, etc.
  • Icona del comentari de: x a juny 21, 2022 | 17:02
   x juny 21, 2022 | 17:02
   Quasi són pitjor els mitjans que els polítics, periodistes a sou que no mereixen aquest nom. L'Operació Catalunya ha donat imatges impagables del triangle clavegueres-mitjans de comunicació-fiscalia-judicatura. Però encara pitjor és la incitació a l'odi mitjançant la desinformació, i penso en gent com la Griso, com el Figueres...
   • Icona del comentari de: Sup Marcos a juny 22, 2022 | 17:09
    Sup Marcos juny 22, 2022 | 17:09
    El opio del pueblo, primero fué la religión, luego el futbol y ahora los medios de comunicación en todo el mundo pero nos afectan sobre todo los de cat. que son lo mismo que los de españa, ya que se han querido castellanizar, y hacerles la pelota con mucha conexión con Madrid, para que den opinión los antiindepes, así les facilita la faena a los "periodistas" de Rac1, TV3, Catradio, etc.
 7. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a juny 21, 2022 | 13:18
  Pere LLimonera i Citronell juny 21, 2022 | 13:18
  Se veía reir, y te hecho es lo que yo vaticinaba desde hace ya años: la Derecha y Ultra-Derecha brrrrr se han indo poco a poco imponiendo en el poder en las regiones periféricas del país: Galicia, Euskadi, Cataluña y ahora Andalucía, que no en España, (en Valencia lo estuvieron, pero cayeron por sus propios errores, corrupción flagrante y mal gobierno; aunque volverán por el, igualmente, mal gobierno, errores, corrupción y populismo baratmportamiento político y social disfrazado en cada caso de manera diferente, con colorines difereno de los partidos del gobierno regional actual en la región Valenciana, y también por efecto del reflejo de los mismos errores en el Gobierno de la Nacion, tal como ha ocurrido en Andalucía)... distintos nombres, "collares" y partidos pero, en esencia, el mismo pensamiento y cotes y agitando banderolos diferentes... eso si, los mas penosos y radicales son los dela derechona de Catalunya con sus partidos metidos de lleno en la Fantae carácter democrático, inoperancia total en la gestión, soluciones y 'pensamiento mágico', mangoneos, chiringuitosía delirante, los desaguisados, populismos, falta ds y ataques frontales a la Ley, la Democracia y el Estado de Derecho y la Libertad de los Ciudadanos... Casi naa... Cabe hasta la posibilidad, ciertamente probable, de un repunte importante, en las próximas Elecciones Catalanas, de los partidos de la Derecha Nacional que han triunfado en Andalucía, por ósmosis, y al ver el panorama catastrófico que han creado los nacionatas separatas suprematas en la región, y una vez inmersos en el contexto de la crisis económica mundial que está viniendo... en resumen, la culpa de ... Caaaataaaluuuññña, y no soy de derechas, soy un progresista de izquierdas, je, je, je Apa, Bon Dia!
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 21, 2022 | 15:01
   Pere Llimonera i Citronell juny 21, 2022 | 15:01
   ! Este comentario de arriba ( Pere LLimonera i Citronell juny 21, 2022 | 13:18 ) N0 es Mio ! es del TroLL supremacista independenciero USuRPa-Nombres, que comenta sandeces usurpando mi nombre y el de otros también ... Publicad de una vez los comentarios en que denuncio a los Trolls supremacistas secesionistas cuando USURPAN Mi NoMBRE, o sois igual de fach0RRos y sinvergüenzas que ellos... si es que no sois ellos, o hay un entente en todo ello... Quina Vergonya!
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 21, 2022 | 16:40
    Pere Llimonera i Citronell juny 21, 2022 | 16:40
    El TRoLLeTe haciendose el "GRaCi0So"... SÍ, el Comentario Primero de arriba SÍ que es mio ( Pere LLimonera i Citronell juny 21, 2022 | 13:18 ) , pero, el TroLL ha copiado Literalmente los comentarios que estoy enviando denunciando que él está comentando impostado mi NomBRe y lo aplica de "FaLSa BaNDeRa" una vez mas en un comentario verdadero Mio, pretendiendo que es falso... pobret i pueril Tr0LLeTe... Por supuesto, el comentario de arriba que pretende que el priimero es Faso ( Pere Llimonera i Citronell juny 21, 2022 | 15:01 ) N0 es Mio ! es del TroLL supremacista independenciero USuRPa-Nombres, que comenta sandeces usurpando mi nombre y el de otros también ... y Publicad de una vez los comentarios en que denuncio a los Trolls supremacistas secesionistas cuando USURPAN Mi NoMBRE, o sois igual de fach0RRos y sinvergüenzas que ellos... si es que no sois ellos, o hay un entente en todo ello... Quina Vergonya! ... Me apuesto a que el TRoLL vuelve a contestar de "FaLSa BaNDeRa" contestando que este comentario mio de denuncia es el FaLSo; y así contestando repetidas veces, o contestándose a si mismo, como suele hacer... Apa, Adeu, TroLLete de 12 años (mentales al menos)!
 8. Icona del comentari de: Joan a juny 21, 2022 | 14:56
  Joan juny 21, 2022 | 14:56
  Sí, sí, però malgrat l'abstenció important, els tornaran a votar. Són "els Nostres". Res a fer.
 9. Icona del comentari de: MHP a juny 21, 2022 | 21:25
  MHP juny 21, 2022 | 21:25
  Si Espot, si hagués més informació i la gent tingués més interès per aquestes, no tindríem aquest Govern supremaciste feixiste. Em sap greu, però tinc que donar-te la raó.
 10. Icona del comentari de: Ex- votant d`' ERC. a juny 22, 2022 | 07:50
  Ex- votant d`' ERC. juny 22, 2022 | 07:50
  Joan, jo no els tornaré a votar, pots estar-ne segur. Ja les darrerea eleccions - 14 F- vaig votar en blanc. Les següents em quedaré a casa.
 11. Icona del comentari de: Una a juny 22, 2022 | 13:54
  Una juny 22, 2022 | 13:54
  Fa anys que la política és als mitjans per altres camins. Per exemple: Eufòria és política. No tan sols no aporta res de nou ni meritori artísticament, perquè fa versions, sinó que proposa un model en el que el triomf es basa en la exaltació de la personalitat narcisista dins un esquema capitalista. La TV pública catalana, a banda de llagotera amb el poder, es limita a exposar-nos com hem de pensar amb quatre frases de correcció política com si fos el nou evangeli, però en acabat és un desert on campen personatges erràtics, des-de monges a "artistes" en promoció, humor de canalla de 4 anys i presentadors "estrella".

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa