Els piròmans

"Tot comença amb la vulneració del constitucional dret a un habitatge digne. Es veu que hi ha uns articles de la carta magna que són paper mullat, mentre que altres són intocables i irreformables"

L’incendi d’una nau ocupada del barri del Gorg a Badalona, a banda de nombrosos ferits i víctimes mortals, ha evidenciat el racisme institucional que afecta aquells que malviuen als marges del sistema. Són els exclosos, els oblidats, els invisibles. Històries de migracions, cerca d’oportunitats i la ferralla com a ingrés vital que no arriba al mínim. Confinaments, crisis pandèmiques i precarietats agreujant la seva situació, sobreviure és tenir un lloc a recer de l’hivern en una nau i una xarxa de persones en la teva mateixa situació per entendre’t, per sortir-te’n. Allò que ha cremat és una oportunitat, és casa, és el futur.

El fum feia flaira de vergonya. No per qui hi vivia, sinó per qui ara fa veure que se’n preocupa. Tots els polítics s’han afanyat en mostrar-se alarmats, preocupats i solidaritzats amb les víctimes de l’incendi, però és bo recordar que, fins ara i des de fa dotze anys en aquest cas, havien ignorat sistemàticament la situació. Hipocresia en cotxe oficial. Ningú es va preocupar d’ells, només per assenyalar-los com indesitjables, per criminalitzar-los.

Això que ha passat no és anecdòtic. Quantes naus plenes de gent, on ara es passa fred i gana, on ara no hi ha llum ni aigua, hi ha al nostre país? No és Badalona, amics, és el sistema. La pobresa, la passivitat i la ineficiència de les administracions, són les que maten. Si cal buscar un responsable, no és una espelma en un matalàs. Els piròmans són econòmics, polítics i burocràtics.

Fa aproximadament un mes, els jutjats havien ordenat prop de 450 desnonaments en quaranta dies. Milers de persones obligades a sobreviure en infrahabitatges, baixos comercials, oficines bancàries, naus industrials i carrers. Els Mossos i els sicaris, com sempre, deixant gent sense casa. No és un accident a Badalona, és un crim organitzat pel capitalisme immobiliari a escala nacional. La tragèdia que ara tothom té en boca es diu pobresa, sense papers, degradació, indiferència, perifèria i injustícia.

Tot comença amb la vulneració del constitucional dret a un habitatge digne. Es veu que hi ha uns articles de la carta magna que són paper mullat, mentre que altres són intocables i irreformables. Qüestió de prioritats i poders. En fi, que amb el dret a un sostre digne vulnerat, entres en una cascada de vulneracions, fins perdre la vida. Una vida que no val prou per als especuladors, els fons voltors i els bancs que expropien. I no és que manquin habitatges, no. Hi ha massa cases sense gent. A Badalona només, comptem vuit mil pisos buits, la gran majoria en mans de piròmans encorbatats per als quals quatre parets valen més que una vida. Criminalitzen l’ocupació sense veure que, amb els drets vulnerats, la necessitat no pot ser delicte, és supervivència, és dignitat.

I amb tot, el govern més progressista de la història ha tornat a ajornar l’aprovació de la moratòria de desnonaments durant l’estat d’alarma. EH Bildu i ERC van retirar una esmena dels pressupostos que la demanava. El PSOE va prometre aprovar-la al següent consell de ministres i, oh! sorpresa, ha incomplert la seva promesa. Una de tantes més. La violència institucional comença a la Moncloa i acaba en un incendi d’una nau a Badalona, emportant-se vides.

El problema és també que les administracions no fan la seva feina per tal de garantir els drets bàsics de la ciutadania. És pràctica habitual de molts ajuntaments no empadronar qui ocupa. Sense padró, no hi ha accés als serveis socials i el dret a la salut es veu vulnerat. I ara les autoritats es queixen de tenir poca informació. Doncs sí, senyors, no saben quants eren en aquella nau perquè no els van deixar empadronar. No tenen papers perquè la llei d’estrangeria impedeix el tràmit. L’incendi comença amb una espelma perquè no tenen llum. Anar a l’arrel dels problemes sempre és més difícil que donar la culpa a les víctimes, però és l’única opció per poder parlar de garantir drets humans. Acollir, legalitzar, garantir.

Albiol, piròman en cap, aquell que volia limpiar Badalona, l’única atenció que ha donat a les persones que malvivien en aquella nau ha estat enviar més sovint patrulles de policia i criminalitzar la seva existència. Cap atenció a la seva salut. Cap alternativa per sortir de la pobresa. Per a aquell alcalde xenòfob, no són veïns, no són persones. Sobren. Davant la criminalització dels més vulnerables, tenim l’organització i els moviments populars com a resposta. Veïns i veïnes de Badalona que s’han organitzat per assistir amb mantes i aliments els centenars de persones que malvivien en aquella nau. Si hi ha una guspira d’esperança contra els incendis, és aquesta. Humanitzar l’altre.

Comentaris

  EL AVI DE CARDEDEU .. CULPABLES EL AJUNTAMENT DE ABANS I EL DE ARA ,,, EL GOVERN CATALÀ I EL PROPIETARI DE LA NAU ABVaNDONADA TOTS SON COMPLICES PER NO FE RES 10/12/2020 9:00 pm
  LO DE BADALONA EL INCENDI de LA NAU ABANDONADA i la mort de immigrants . LA CULPA DEL AJUNTAMENT DE LA EX-ALCALDESSA Y DEL ALCALDE ACTUAL . Del GOVERN CATALÀ Tots sabien que pasaba i ningu va fe res BARAN MIRAR PARA OTRO LADO.. Aqui ya unaltra culpable EL PROPIETARI DE LA NAU ABANDONADA Y EN MALAS CONDICIONES .. El aqui tindra algu de responsabilitat tambe NO VA FE RES TAMPOC
  Jordi 10/12/2020 11:08 pm
  Aquesta noia té una gran capacitat. No m'explico com no és candidata a les eleccions. Llarga vida Mireia.
  Narcís ( . . . més necessitats o amb les mans buides, una mà sobre l' altra, descamisats .. a Catalunya no n’ hi ha prou, no hi ha prou compatriotes desesperats ! ) 11/12/2020 10:32 am
  Ja n' hi ha prou, no ? Ja està bé, no ? Fins quan tanta farsanteria, tanta falsedat, tant paperot .. és obvi l' autora està situada/ col·locada, espatlles guardades, vida assegurada i jubilació garantida ( i no justament en treballs forçats a la intempèrie envoltada de fred i mateixa pluja o sinó calda i asfixia i respecte zero Conveni quin fos ! ) ! PD : sí, omplim-nos d' il·legals àdhuc legals d' aquella manera via ' secretario de estado de cooperación ' . . .
  Donec perficiam 11/12/2020 12:13 pm
  Has possat el dit a la nafra Mireia. Bon article, però per als politics i les administracions només hi ha una prioritat: el rendiment convertit el diners, i dues categories de persones: els que poden pagar i els que no. Els segons es poden morir perque no són productius...és així.
  Donec perficiam 11/12/2020 12:16 pm
  També he de dir que la gent és molt hipòcrita perque ara moguts per la consciència ajudaràn uns dies als afectats, però a l'hora de la veritat, si uns inmigrants ocupen un pis o local de la seva escala de veïns, renegaràn i faràn tot el possible per criminalitzar-los....fins fotre'ls fora.
  LlunyDeCat 11/12/2020 1:57 pm
  No puc pas comprendre que hi hagi 100 senegalesos sense permís de residència durant 10 anys i que les administracions públiques no hagin fet res per facturar-los cap al Senegal. Aquest és el drama a CAT: deixen venir gent sense contracte de travail, si treballen i no roben els paguen una misèria, no cotitzen ni paguen impostos i reben els beneficis de la Sanitat pública. Sou rucs ?
  LlunyDeCat 11/12/2020 1:59 pm
  És evident que a CAT viviu en un altre Planeta fora de la Civilització del Centre i Nord d'Europa. Comptat i debatut: Can Pixa !
  El dret a l’ha imatge no es responsabilitat del ciutadà particular 12/12/2020 6:31 am
  es responsabilitat de l’ajuntament. No es pot traspasar la responsabilitat de governor al ciutadà particular. Que construexin o comprin pisos als particulars o no els facin carregar amb ocupes les responsabilitats que son dels governs.
  Trucan a la porta: Hola, vinc del Senegal i m'has de mantenir perquè sóc aquí 12/12/2020 1:28 pm
  El problema de l'immigració, legal o il·legal, és institucional, però no únicament. L'haurien de resoldre, en gran part, tots aquests que tant es preocupen per portar emigrants a la porta de casa teva: Acnur, Metges sense fronteres, Óscar Camps i moltes altres ONG, però et passen la pilota a tu per al mentenimiento dels arribats.
  Jordi (Català i Suís) 12/12/2020 2:17 pm
  El cas francès i l'aixecada de camisa. Durant anys milers d'algerians i marroquins arribaren a França. Molst polígams evitaven la prohibició tenint fills amb diferents dones i cobrant les "allocations familiales". El tercer fill et paga la hipoteca de la casa. El mitòman Mitterand en fou el culpable. A CAT sembla que teniu els mateixos rucs "aux commandes".
  Jordi (Català i Suís) 12/12/2020 2:20 pm
  Finals 90. Colega de feina senegalès casat amb francesa i dos fills. Instal.lats a CH. Estudis superiors els dos. Parlàvem de l'emigració de senegalesos a França. Em deia que hi anaven per tenir millor vida i aprofitar l'Estat del Benestar. I reblava: els Francesos són idiotes de deixar-los entrar.
  Jordi (Català i Suís) 12/12/2020 2:23 pm
  El Quebec i Austràlia enviaven "oficials" de llurs governs a Europa cap els 80 per reclutar persones qualificades. El Quebec només venia a CH, Wallonie i França. Cercaven només Francòfons per contrarestar la població anglòfona. A CAT ja ni cal esmentar-ho: vergonya i misèria lingüística.
  Jordi (Català i Suís) 12/12/2020 2:25 pm
  Arran de la polèmica vergonyosa de la suposada existència de Feixistes Independentistes (Patriotes Catalans Feixistes), vaig llegir-me les propostes del FNC. I llevat d'alguns punts que no comparteixo, la resta és totalment homologable al que es fa a qualsevol país civilitzat. No pas a CAT ni a Espanya, evidentment.
  LSO 12/12/2020 2:58 pm
  Todo es una comedia de lamentos y reproches, lo que está claro es que es un solar del que edificarán un gran edificio de viviendas con vistas la mar, para esto se hace lo que haga falta, y que parezca un accidente, como dicen en El Padrino.
  Bot 13/12/2020 2:20 am
  És sospitosa la CUP de ser la veu del seu amo. Quin amo serà?
  Bot 13/12/2020 2:22 am
  Davos, Soros, Rothschild, Rockefeller.
  Bot 13/12/2020 2:24 am
  Catalans, voteu el FNC !!!!
  Narcís ( al cap i a la fi, som ' anticapitalistes ' .. per què no es mou vers aquesta direcció ? ) 13/12/2020 12:11 pm
  1. Si l' autora fos assalariada, a més d' Administració Pública, i guanyés el triple ( o prop ) del SMI .. perquè no dóna 2/3 parts a dos d' aquests ésser humans ? 2. Per què no se'n duu part proporcional de tots aquests éssers humans a la Vall d' Aran així amb tot allò que implica ( tot donant exemple, posant en pràctica, el que xerra .. àdhuc deixant llur lloc d' ingressos a un hom dels arribats ! ) ? PD : ja n' hi ha prou de fatxenderies morals barates !
  Bot 13/12/2020 7:30 pm
  Mireu si són inútils els polítics catalans que no han aconseguit ni el mínim: fer del català llengua territorial oficial.

Nou comentari