No és una nosa!

"Quin és el propòsit d’aquest doble joc de demanar el vot per liderar una Generalitat que al mateix temps qualifiques d’obstacle?"

L’autogovern no és una cosa que l’estat espanyol ens ha imposat. És exactament a l’inrevés: és una cosa que els catalans hem arrencat a l’estat espanyol contra la seva voluntat, des de la Mancomunitat de 1914 fins avui. Si fos per l’estat espanyol no en tindríem cap, d’autonomia. Estaríem arrasats, sense cap mena d’institucionalitat. La Generalitat, la dels anys 30 i la d’ara, és un producte de la voluntat de ser del poble de Catalunya, una voluntat tan forta que és impossible d’ignorar si no és a través d’una dictadura militar. La història ho diu molt clar: a Madrid, ningú es lleva al matí pensant a veure com pot donar mes autonomia als catalans. Al contrari. La que tenim, per minsa que ens sembli, ens l’hem guanyada nosaltres.

No hauria de caldre escriure obvietats, però desgraciadament és necessari. Possiblement empès per la frustració de no haver estat capaç d’assolir els objectius en el cicle 2012-2017, un sector de l’independentisme –massa significatiu com per ser ignorat– ha començat a disparar contra l’autogovern i assenyalar-lo com un obstacle que s’interposa entre els anhels del poble i la promesa final de la independència. Ho ha fet de forma explícita ni més ni menys que el President Torra (a qui ningú del seu partit ha desmentit), ho han fet articulistes de referència del seu espai polític, i indirectament ho ha fet també el Consell per la República –presidit per algú de la mateixa força política que Torra– quan ha proposat traslladar la legitimitat popular a l’exterior a través d’una mena de parlament paral·lel de partidaris de la independència i prou. En resum, una visió de la Generalitat i el Parlament no com una conquesta, sinó com una nosa, un invent de l’estat espanyol per mantenir-nos controlats.

La qüestió és crucial estructuralment i mereixeria més debat que el que ha tingut, però en un context electoral aixeca encara més dubtes, perquè els partits ara mateix estan competint precisament per liderar l’autogovern, buscant primer majories al parlament i formant després un Govern de la Generalitat. La pregunta és obligada: qui considera la Generalitat una nosa, per què la vol governar? Qui considera el parlament un ens inoperant, per què hi vol seure? Ja no volem autogovernar-nos, ni que sigui amb limitacions? Ja només ens serveix el tot o res? Llencem a la paperera tot l’esforç i la feina ingent del catalanisme des de les Bases de Manresa de 1892? Quin resultat es pretén, laminant l’estima del poble per unes institucions que, objectivament, són una conquesta del poble? Quin és el propòsit d’aquest doble joc de demanar el vot per liderar una Generalitat que al mateix temps qualifiques d’obstacle?

L’autogovern se’ns ha fet petit a una majoria àmplia de catalans, com indiquen els resultats electorals, tossuts: els partits que en volen més, d’autogovern (sigui dins o fora d’Espanya), tenen majories clares i reiterades, en vots i en diputats. Se’ns ha fet petit per a l’economia, per al benestar social, per a l’aprofundiment  democràtic, per a la llengua i per a la cultura. Però que se’ns hagi fet petit no vol dir que sigui una nosa, ni que sigui inútil, o un obstacle. Gràcies a l’autogovern conquerit hem arribat vius com a nació al segle XXI, i mentre perseguim la independència, és l’eina que tenim a les mans. M’atreveixo a demanar als que pugnen per liderar aquesta eina que, si més no, se l’estimin. Diguem-ho ampliant el lema, que potser s’entendrà millor: el feixisme se’l combat, i la Generalitat, se l’estima. El dia 14, votem. Si us plau.

Comentaris

  Rafael Robledo 02/02/2021 11:33 am
  Aquest article jo diria que és una bona trampa dialèctica. Bé, és el que ens toca patir tot i per anar enlloc ajudats per "intel·lectuals" con el firmant. Aviat veurem els resultats de tant desori. El problema sempitern dels catalans i catalanes és que sempre ens envoltem d'una aureola de suposat coneixement i ens passem la vida pontificant per no veure lo poqueta cosa que som i la realitat que ens anem creant segle rera segle, sempre perdedors. En fi, salut.
  @"Por supuesto que hay que luchar contra los fascistas independentistas que solo demuestran continuamente su odio contra sus compatriotas españoles" 01/02/2021 7:06 pm
  Bueno, parece que entre ellos se odian todavia más. Palomitas, por favor. Y gracias por el edificante espectáculo electoral.
  Pere IV 01/02/2021 6:32 pm
  Voltas: Us canviaría si pogués a tú, a la cúpula d'ERC i als 3.000 de la menjadora per Pablo Hasél, que aviat, dins la presó, serà més lliure que tots vosaltres, que us creieu lliures pel fet de ser a la banda de fora. És la llei d'aquest món; a la garjola els qui gosen dir el que pensem i llibertat per als qui ens enganyen per mantenir-nos a la cleda.
  quvic 01/02/2021 2:55 pm
  I vinga manipular i enfrontar. Vinga trencar la unitat i posar el dir a l'ull als que critiquen el canvi copernicà d'ERC. Us perd el partidisme, l'obsessió per aconseguir l'hegemonia dins el govern autonòmic que cada cop és menys autonòmic i més simple gestor administratiu sota el 155 encobert (i a això es referia el MHP @QuimTorraiPla). Sembla que vosaltres encara viviu en els temps del "peix al cove", del "pragmatisme possibilista espanyol" i voleu aprofitar la drecera que us ofereix la repressió escombrant als vostres "rival pur", per aconseguir aquella hegemonia coixa i desunida (o unida a altres no indepes). No t'equivoquis, no es posa en qüestió les conquestes aconseguides de tants anys de lluita. Es posa en qüestió si porta enlloc seguir lluitant amb aquesta mentalitat de "peix al cove autonòmic", "genuflexa", rendida i dividida partidistament.
  Rot 01/02/2021 11:23 am
  Tupinada del vot per correu i de smartmatic, dominion, INDRA.
  ciutada del mon 01/02/2021 9:52 am
  jajajajajajajja ja us peleu entre la minoria indepre, que si voltas es no se que que si no es pur,jjajajajaja dividits barallats i sense arribar al 50 per cent per tant minoritaris, l'oriol te feina per eixamplar la base, molta feina jajajajajajajaa.
  LLARENA dPENA 31/01/2021 4:43 pm
  En Voltes proprosa continuar tal com estem i així, estimar i valorar tot el que hem aconseguit fins ara. Que el parlament sigui una gestoria sense cap funció atés que votar no serveis de res( l'última llei sobre lloguers ja està maxacada) i continuar apreciant MOLT tot el que hem aconeguit ... PER SEMPRE. En Voltas s'ha oblida, com ho fan els seus d'EAC (Esquerra Autonomista) que la gran majoria de la ciutadania vol la República Catalana. Fins i tot la volen ell i la majoria dels votants dels nous autonomistes peró, mentres tant, elque volen sobre tot, és donar més feina a més dels seus si governen la GENE i continuar GAUDIN del que hem aconweguit fins ara. En Voltes, cada cop més descaradqament, continua a mb la seva campanya permanent contra tot que no sigui la corrent d'EAC
  100
  141
  Respon
  Victor 31/01/2021 12:24 pm
  Té tota la raó. La Generalitat i el Parlament són insruments bàsics per avançar cap a la independència. I qui no entengui aixó, sí que és un obstacle real per aconseguir-ho algun dia.
  82
  15
  Respon
  Salvador Aregall 31/01/2021 11:51 am
  No faci trampes Sr. Voltas. Les institucions catalanes estan en un pou que, com en el joc de l’oca, no pots sortir-ne fins treure el sis -passar pel tub constitucional- i tornar a la casella de sortida. Sota aquest control no podem governar-nos, no amb limitacions, amb totes les limitacions i vostè ho sap molt bé. El què passa és que si no hi som nosaltres hi seran ells a la Generalitat i faran les lleis necessàries per matar-nos de cop. Ara ens maten per malaltia crònica greu. La Generalitat és una gàbia dintre de la gàbia de la constitució espanyola. Només podem obrir la gàbia des de fora. No desacrediti més el Consell per la República, encara que a vostè no li agradi Puigdemont -que com tothom sap no és d’ERC i és independentista-.
  186
  368
  Respon
  La tergiversació del Sr. Voltas. 31/01/2021 10:25 am
  En realitat la pregunta devia ser: Qui considera el Govern de la Generalitat com una nosa?. LA GENT DEL POBLE, Sr. Voltes. Al final deixaré de llegir els seus articles, cada vegada més esbiaixats i manipuladors. La Generalitat no és una nosa per la gent, ho és el seu Govern i la MESA encapçalada pel S. Torrent.
  151
  173
  Respon
  Sou el que sou, ERC ESPAÑA!!!!! 31/01/2021 10:12 am
  Voltes, ets molt ranci, potser aviat t'integraras al PSOE i el seu tripartit. Sou veritables autonomistes, montillistes, junqueristes i ferrovials. Pobre Catalunya amb els CAGARELOS D'ERC.ESPAÑA, comunidada autonoma de payasos del Junqueras, i en castellà, l'idioma oficial de Catalunya per ERC
  135
  185
  Respon
   GROC 31/01/2021 12:41 pm
   El gran opinador deixan anar perides molt partidistes
  fat boy 31/01/2021 9:58 am
  Es veu que els enemics del senyor Voltas nomes son els feixistes. Que pregunti als algerians si el seu enemic nomes era el Petain o tambe el De Gaulle i el Mitterrand.
  90
  59
  Respon
  Anònim 31/01/2021 1:34 am
  Sr. Voltes m'està dient, que els catalans han batallat per tenir l'autonomia, perquè no volen ser independents, és això la seva tesi? Doncs s'assembla molt a aquella que diu que Catalunya va votar massivament a favor de la CE-1978, perquè no volia la independència, i això és un abús.
  86
  40
  Respon
  Octubrista 30/01/2021 10:31 pm
  Vostè, senyor Voltas no fa periodisme, vostè és un intoxicador professional. Primer treu de context les paraules del MHP Torra, sabent com sap perfectament que volia dir que l'existència d'una casta de buròcrates ben situats a la Generalitat que no volen posar en perill la seva situació privilegiada i que, en la pràctica, treballen perquè res no canviï (com deu recordar, feia poc que els lletrats del parlament havien impedit, amb la benedicció del president de la mesa Roger Torrent, la publicació d'uns acords del Parlament) és un pal a les rodes de l'independentisme. Després ja no treu de context, s'inventa directament que JUNTS es proposa "traslladar la legitimitat popular" al exterior pel fet de donar suport a un instrument de lluita, fora de l'abast de les urpes colonials, com és el Consell per a la República (instrument que, casualment, ERC boicota per tots els medis al seu abast). Els que s'oposen a l'existència del Consell de la República són els que haurien d'explicar el perquè volen limitar l'acció política dins unes institucions absolutament controlades pel poder colonial, sense capacitat de decidir res, ni tan sols la data de les eleccions, que no sigui del gust d'aquest poder i sota la constant amenaça de destitució, o d'empresonament si no acaten els capricis dels "hidalgos" de l'altiplà.
  165
  88
  Respon
  Luisnomeacuerdo 30/01/2021 10:16 pm
  Por supuesto que hay que luchar contra los fascistas independentistas que solo demuestran continuamente su odio contra sus compatriotas españoles.
  1
  149
  Respon
   Los ecspanyordos ni soys compatriotas de los catalanes... 31/01/2021 8:50 pm
   ¡Soys la escòria residual en Catalunya!
   Ich verstehe nur Bahnhof 31/01/2021 6:12 pm
   Какая ?
  Pere IV 30/01/2021 9:39 pm
  En primer lloc, el que els catalans hem cercat sempre és LA LLIBERTAT. L'autonomía, el seu succedani, i la Generalitat com a òrgan gestor, que durant un temps hem acceptat com la màxima cota de llibertat possible per a nosaltres, han estat progressivament intervingudes i buidades de contingut per l'Estat, fins esdevenir inútils per a nosaltres, a més d'instruments de control al seu servei. Aquesta és l'Autonomía que Torra denunciava com a obstacle per a la llibertat (independència); la que tú vols consolidar (i potser ampliar una mica), per tal que tornem a acceptar-la com el màxim al que podem (o devem) aspirar. I Sant Tornem-hi, que ja hem tancat el cercle. Doncs no, Voltas: Per a nosaltres la independència i el Govern de Catalunya. Per a tú i els teus, l'Autonomía fantasma i la Generalitat que la gestioni.
  135
  54
  Respon
  Nom 30/01/2021 8:47 pm
  L'articulista deu haver acabat amb les existències de paper de fumar per poder elaborar tan cristallí harticle (amb h d'inteligencia). Si Senyor, els afectes al partit.
  76
  17
  Respon
  Narcís 30/01/2021 8:16 pm
  Ras i curt : Per què aquests escarafalls .. a què ve fer de lligamosques .. tot plegat, ser tant puntimirat ? Ço és : 1. és fàcil adonar-se'n que frase del MHP Torra va adreçada vers defora o estat , tot dient-li " amb l' excusa de tenir autonomia formal ens anul·leu qualsevulla iniciativa/ facultat de governar-nos o autonomia de fons " ! i 2. normal fora mida que si el Govern o Generalitat àdhuc, allò pitjor, el Parlament ,n' és constantment i continua impedit i detingut a l'hora de fer lleis pròpies, lleis que mateixa constitució espanyola no prohibeix .. hom cerqui fer-les mitjançant altra eina o mateix Consell per la República ! PD : i quedi clar ' l' única força política n' és la de la llibertat ' així partit on hauríem de ser-hi tots així ensems, alhora, a l' uníson, plegats .. Junts !
  102
  71
  Respon
  Per entendre-ho cal voler-ho entendre, Voltas. 30/01/2021 7:53 pm
  T'estàs referint clarament a JuntsXCat. L'important en aquestes eleccions és que la Generalitat no caigui en mans de qui SI que realment la vol liquidar com a institució, deixant-ne potser el nom perquè no sigui dit, i convertir-la en una sucursal del gobierno espanyol de torn. L'últim cop (no l'únic) ho ha fet amb el 155, tinguem memòria. Cal conservar-la, però no pensant-la com un eina autonòmica, sinó per portar-la a ser un'eina independent amb capacitat per fer tot el que amb un simulacre d'autonomia no es pot fer. Salut i República!
  111
  26
  Respon
  Pep's 30/01/2021 7:47 pm
  Votaré, per no ser espanyol.
  Carles 30/01/2021 7:23 pm
  Una Generalitat i un Parlament d'obediència espanyola òbviament no ens serveix de res. Però ens podria fer molt de mal si caiguessin en mans dels espanyols de raça. Per tant, cal ocupar aquests espais.
  106
  42
  Respon
  Anton 30/01/2021 6:56 pm
  Cada vegada ets més unionista Eduard. Potser estàs influenciat pels companys q tens a més 324
  125
  60
  Respon
   vado 31/01/2021 3:16 am
   pregunta: anar a les eleccions per guanyar-les i poder dirigir parlament i govern de la Generalitat o deixar-ho tot de banda.
  Angels 30/01/2021 6:32 pm
  Qui no estima a la Generalitat, ERÑ? jo els avia votat, pero mai mes, el seu programa electorar de el 21 d'Decembre 2017 ens van enganyar oferian la indeeependencia seguns els resultats de el 1d'Octubre. Ara de tots aixo rest de rest.Que ha passat amb els fonts europeos 140 mil.millons? el govern de Madrid han passat de ells, una baixada de pantalons mes
  51
  30
  Respon
   Doctor Strangelove 30/01/2021 8:27 pm
   Àngels, com analfabeta que ets (Havia, del verb haver va amb H, i infinites més errades) faries bé a la humanitat de no comentar res, i deixar la nostra llengua en pau. Inculta! Doc.
    Doctor! Per primera vegada crec que li donaré la raó... 31/01/2021 8:56 pm
    Aquesta companya n’ha fet de l’alçada d’un campanar! Ara jo li dic: MENGUEN ELS COLLONS!!! Està bé així?
  Angels 30/01/2021 6:32 pm
  Qui no estima a la Generalitat, ERÑ? jo els avia votat, pero mai mes, el seu programa electorar de el 21 d'Decembre 2017 ens van enganyar oferian la indeeependencia seguns els resultats de el 1d'Octubre. Ara de tots aixo rest de rest.Que ha passat amb els fonts europeos 140 mil.millons? el govern de Madrid han passat de ells, una baixada de pantalons mes
  67
  40
  Respon
  Antoni 30/01/2021 6:30 pm
  D'acord, votarem com sempre, però necessitem que això serveixi d'alguna cosa. No podem limitar-nos simplement a conservar el que tenim.
  Ramon 30/01/2021 6:27 pm
  No seria més senzill i més honest que els d'ERC decents comencessin per admetre que s'havien equivocat en absolutament tot?
  250
  256
  Respon

Nou comentari