El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Neix La Fera: el català el salvaran streamers i youtubers, no l’autonomia

En un moment en què desitjo que el meu fill trigui molt a fer els tres anys perquè tocarà portar-lo a escola i ningú em garanteix que en surti sabent català, perquè aquesta gestoria de la colònia que és la Generalitat no vol arriscar ni un euro de cap nòmina per defensar la llengua a les escoles, rebo amb molt optimisme que surtin a la llum projectes com el de La Fera. Perquè més enllà d’haver dimitit de fer complir la immersió lingüística a les escoles, el Govern de Catalunya també s’ha desentès des de fa molts anys de fer complir a TV3 els seus principis fundacionals, com dotar els nens i joves catalans d’un imaginari propi a través de continguts audiovisuals que no depengués de l’imaginari espanyol, com el que va desplegar el Club Súper 3 o sèries com Plats Bruts.

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ja no és a temps de tornar enrere, a moments com la implantació de la TDT que va fer multiplicar els canals en castellà, com el sorgiment de les plataformes d’streaming que operen en les llengües majoritàries i, com a molt, les que tenen un Estat que les defensi, i la generalització del mòbil, amb YouTube com a principal finestra al món per als nens i joves, que va canviar completament la forma de crear continguts. La “Corpo” no va lliurar aquesta batalla perquè va morir d’èxit: l’estructura faraònica que havia assolit durant els anys en què la seva existència estava més que justificada era impossible de mantenir. Per això, amb les retallades van prioritzar mantenir unes audiències que no tenen res a veure amb la incidència real de la televisió a la població: els audímetres de la TDT ens presenten xifres surrealistes i les noves generacions no veuen la televisió. Ho explicava també en un article en aquest diari fa uns mesos.

La Fera és una iniciativa que m’encaixa en un present on l’autonomia ha col·lapsat, i amb ella la televisió que la justificava. El seu objectiu, diu la seva pàgina web, és impulsar projectes audiovisuals en català per enfortir-los i fer-los créixer, sense cooptar-los. Perquè això darrer és el que ha fet la CCMA els darrers anys amb tota nova proposta audiovisual: comprar uns creadors que, comprensiblement, volen guanyar-se la vida en aquest mercat, generant un monopsoni, és a dir, una anomalia del mercat en què només hi ha un comprador important per a un producte. No hi ha hagut fins ara cap iniciativa audiovisual que no aspirés a acabar emetent-se a TV3 o a Catalunya Ràdio, fins el punt que fins i tot s’han arribat a fer completament a mida. Ho recordava la Montserrat Dameson al seu article a El Núvol, posant l’exemple del Canal Malaia, els protagonistes del qual han acabat fitxant, un per un, a “La Corpo”.

Preguntant als impulsors de La Fera, diuen que són perfectament conscients d’aquest risc, però que és un risc assumible, sobre tot tenint en compte que la CCMA està tocada de mort. Durarà el que durin els que la miren, que ja ni tan sols són de la meva generació sinó de la generació dels meus pares en endavant. A més, resistir la cooptació es fonamenta, especialment, en aconseguir prou finançament com perquè els creadors de contingut no necessitin fitxar per un mitjà que l’únic atractiu que té són els diners que paga, perquè la seva rellevància social és cada cop menor.

Ho volen demostrar amb un projecte tangible com és el Programa Embrió, un concurs on el guanyador aconseguirà un premi en metàl·lic de 2.000 euros i acompanyament professional per elevar els seus continguts a l’univers digital mantenint-se independents. Una iniciativa així no té precedents al mercat audiovisual català fora de la influència de la CCMA.

El finançament inicial l’han obtingut, explica el seu web, per mitjà d’Òmnium Cultural i la Fundació PuntCAT, cosa que pot suposar un regal enverinat, perquè tots sabem que formen part de les xarxes clientelars de la Generalitat per controlar la població, encara que a la vegada celebro que per fi posin recursos en alguna cosa que no sigui intentar reformar Espanya i fer marxandatge de la figura de Jordi Cuixart.

La Fera només serà creïble si utilitza l’empenta inicial d’aquestes entitats precisament per dur a terme campanyes de captació de mecenes particulars i empreses que entenguin la rellevància i la urgència del moment i aconsegueixin, com hem demostrat tants altres cops els darrers anys, fer saltar les costures dels mecanismes establerts per a aconseguir l’objectiu. L’1 de juliol La Fera naixerà de forma oficial i presentarà el seu pla. Estiguem pendents del que puguin explicar. Tant de bo sigui el germen d’un o molts youtubers o streamers en català amb milions de seguidors que esdevinguin referents de les futures generacions.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Cat a maig 11, 2022 | 22:38
  Cat maig 11, 2022 | 22:38
  Benvinguda qualsevol iniciativa, igual que es va fer quan Paquita la culona encara era viva. Però fa pena que ara us espervereu tots i durant més de 30 anys de total abandonament tothom calles. No ve d'avui això, a veure si aterrem d'una vegada.
 2. Icona del comentari de: Realitat a maig 11, 2022 | 23:24
  Realitat maig 11, 2022 | 23:24
  Bona iniciativa que ataca un dels 2 grans problemes del català, la globalització. Tot i així el principal problema que es la demografia està molt perdut i no es pot recuperar, ni sent independents ni res, es massa tard, intentarem allargar la vida del català pero la unica questio es si durarà 20 o 30 o 100 o 200 anys pero acabarà desapareixent a nivell social, fins i tot el castellà podria desapareixer per el domini de l'angles (en bastants anys esclar), es dur i trist pero es el que acabarà passant.
 3. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a maig 11, 2022 | 23:40
  Luisnomeacuerdo maig 11, 2022 | 23:40
  Y los payasos fascistas de briconaziheroes, esos también con catedráticos a vuestros ojos. Esos también salvarán el dialecto inventado.
  • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a maig 12, 2022 | 14:19
   Luisnomeacuerdo maig 12, 2022 | 14:19
   ja, ja, yo sí soy un catetodrático, ja, ja, ojete de gamba.
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 14, 2022 | 10:21
    Pere Llimonera i Citronell maig 14, 2022 | 10:21
    En el enlace que pones no se llega a ningún lado ni a ver nada sustancial... Ya te he visto antes ese comentario lleno de infundios. Anda, no digas cosas raras, JordiP... Teorías las puede tener cualquiera y esa es de lo mas aberrante... Primero que es muy común que toda suerte de Lenguas y Dialectos se influencien unas a otras, sobre todo si están en contacto y próximas geográficamente... El que se influencien, e incluso se puedan adoptar palabras N0 Quiere decir que provenga de... El Español/Castellano se formo en el Norte de Castilla y en el Sur de País Vasco, en que estaban en contacto continuo sus habitantes... Eso está ya mas que archisabido... De los muchos dialectos y sub-dialectos del Latín Vulgar que se formaron en toda la Península por las continuas luchas, conquistas y movimientos político-sociales-religiosos sufridos, primero hubo uno que estaba generalizado y era comprensible en toda la Península y mas allá, y se acabo imponiendo como Mayoritario, tras varios siglos, el Castellano; y este tiene fuerte influencia de los Dialectos Euskeras. El Catalán es el Dialecto Occitano Lemosín/Llemosí traído por los Colonos de mas allá de los Pirineos... Hay muchos Catalanismos en Español, peor N0 por eso, este procede del Catalán... por ejemplo, en el siglo pasado se acuñó la expresión "ponerse a rebufo", que viene obviamente de "bufar" y que aunque también existe en Castellano, viene del catalán; del lenguaje de las motos y competiciones de Motociclismo, que es en la costa donde mas existían, ademas de las fabricas y marcas que fabricaron/can (algunas aun) en Cataluña. Pero eso N0 significa que le Castellano provenga del Catalán.
  • Icona del comentari de: JordiP a maig 13, 2022 | 11:54
   JordiP maig 13, 2022 | 11:54
   EL "DIALECTO INVENTADO". El estudio "Der Ursprung des Spanischen" del Romanistische Abteilung de la Universidad de Friburgo demuestra que la lengua castellana nace del catalán. Un equipo de lingüistas e historiadores alemanes descubrieron en la Biblioteca Vaticana una serie de textos de mediados del siglo XII donde escribanos de la corte de Ramón Berenguer IV discutían la fuerte influencia que estaba ejerciendo el catalán sobre el castellano "las gents de la castella usen ja nosos vocablas" (la gente de castilla ya usa nuestras palabras), se puede leer en uno de estos textos. A mediados del siglo IX la influencia catalana sobre el resto de la península creció de forma muy notoria. La gran influencia económica y social que los catalanes ejercieron tuvo que dejar huella. "La preponderancia de la cultura catalana, y su mayor grado de desarrollo supuso en las zonas de contacto y superposición un fenómeno de asimilación de los rasgos culturales" declaraba Mark Vlamynck, historiador del Romanistische Abteilung. Este estudio se terminó en enero del 2003, está siendo muy poco publicitado por las grandes presiones políticas que genera. http://www..jura.uni-freiburg.de/institute/rgesch1/
   • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a maig 14, 2022 | 00:05
    Luisnomeacuerdo maig 14, 2022 | 00:05
    Igual que cervantes Cristóbal colón, Teresa de Jesús etc etc etc, todos de tractoria. Amos que os la meten hasta la bola.
  • Icona del comentari de: JordiP a maig 13, 2022 | 11:55
   JordiP maig 13, 2022 | 11:55
   Chúpate ésta, desinformado.
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 14, 2022 | 10:20
    Pere Llimonera i Citronell maig 14, 2022 | 10:20
    Esos de la Universidad de Friburgo, habrán exagerado, o tu lo haces. Eso No demuestra nada, solo que se pudieron adoptar palabras, formas, expresiones, etc. ... Son Alemanadas o Catalanadas y en esos Siglos para NaDA estaba la Marca Hispánica, ni las zonas del Norte de la Península después, mas Desarrolladas que el Sur, sino ToDo lo Contrario (Catalunya N0 existía aun; existe desde hace 5, máximo 6 siglos)... Eso son las ganas de algunos mas que otra cosa... Por favor, si la zona de Andalucia, Cordoba, Sevilla, etc. era la Crema de la península, antes del Imperio Romano, Durante el Imperio Romano (varios Emperadores e intelectuales de origen Hispano venían de allí, y son considerados entre los mejores en toda la Historia de Roma) y Después del Imperio Romano, con visigodos y con los Arabo-Amazigh-Musulmanes, también (yo N0 tengo nada que ver con Andalucia: 8 apellidos N0 andaluces!)... El imperio Carolingio -y todos esos pueblos- era un Impero de Palet0s y Bárbaros, con un nivel Cultural muy por debajo de lo que existía en la Península; y dentro de esta, el Norte estaba mucho menos desarrollado en todos los sentidos... CarloMagno, por ejemplo, Nunca aprendió a leer ni escribir, y mira que lo intentaron; era un palet0, criminal y dictador probablemente psicópata... En esa epoca las ciudades de Europa mas importantes y pobladas eran Constantinopla, Córdoba y Sevilla. El arte Románico, que nos gusta mucho a todos por su "aire" medieval y tal, es una cagada en términos tecnológicos y artísticos respecto al Romano, o peninsular del Sur, o Bizantino, o Musulmán, etc. Un poco de seriedad. Yo también e oído y leído comentarios que dicen que el Catalán es un dialecto del Español/Castellano; y obviamente N0 lo es. Ninguno de los dos casos es cierto, aunque ambos Castellano y Catalán se hayan influenciado por razones obvias...
 4. Icona del comentari de: Observador a maig 12, 2022 | 08:34
  Observador maig 12, 2022 | 08:34
  No hi ha res que duri sempre, ja ho sabem. Exemple, el llatí, predominant durant segles, acabà cedint el seu lloc a llengües derivades d'ell mateix. Fa uns anys s'intentà el què en podriem dir una mena de resurrecció del llatí. Però, davant l'infinita quantitat de nous mots a incorporar-hi, es deixà còrrer la idea.
 5. Icona del comentari de: Narcís a maig 12, 2022 | 11:03
  Narcís maig 12, 2022 | 11:03
  Només una curiositat : aquests que se'n diuen diaris d" informació ' general ( fets a madrid àdhuc alguns ací ) com ABC, ElMundo, La Razon, El País i llarg etcètera de territorials o regionals, provincials/ locals i de mateixes diputacions , tot plegat, espanyols .. permetrien escriure comentaris o cartes al director pro ca nostra com si permet elMón ( i desitjo d'altres ) o digital català als que són en contra sinó mateix catalanòfobs ? PD : amb això n' és dit tot o la diferència abismal que hi ha entre l' univers forà/ espanyol i l' univers català .. verament, són altra cultura, cultura d'allò més endarrerida o mirall del paper que hi juga a Europa, que hi juga al món o un no ningú !
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 14, 2022 | 11:19
   Pere Llimonera i Citronell maig 14, 2022 | 11:19
   'Narcís', N0 tienes mas que ir al 'El Mundo' (!que tanto gusta a los separatas!), por ejemplo, y meterte en algún articulo Político, especialmente si tiene algo que ver con Catalunya; que allí veras a mas de un TRoLL separata supremata comentando y hasta en Catalán numerosas veces; lo que N0 deja de ser chulería y falta de respeto, porque en la mayor parte del país No se habla ni entiende el Catalán, mientras que en Catalunya ambos, Español y Catalán son Oficiales, usados y entendidos por la mayoría... Si fueras alguien menos sectario y totalitario, con menos sesgos; y mas abierto, demócrata, respetuoso de la Democracia y el Estado de Derecho, informado, tolerante (que N0 troleante); es decir: N0 separata supremata, sabrías que SÍ... que hay TRoLLs indePendencieros Supremacistas, comentando continuamente en esos periódicos , incluso en Catalán y con sus imágenes GIF de Esteladas en su Nombre... Y les deben censurar menos que por estos Mundos, porque cualquiera puede leerlos continuamente, en el Mundo el País, incluso el ABC. Y N0 solo ahora, eso ya pasaba en el 2008, cuando la Crisis económica y en el 2012, cuando 'Mes Atur' la lió, y Explotó el supremacismo separata... Haz la prueba, compruébalo, y luego ven y no lo cuentas. Detallamos como has comprendido que en el resto de España la gente es mucho mas Demócrata, tolerante, liberal y abierta que los separatas suprematas de patrias inventadas (habrá excepciones, claro, y gente que les responda mal, -también pasa aquí continuamente con los N0 indepas- como en todo, pero ya veras como es así).
 6. Icona del comentari de: Joan Gibert a maig 12, 2022 | 11:37
  Joan Gibert maig 12, 2022 | 11:37
  Pilar, l'audiovisual és imprescindible, però les administracions, amb la Generalitat al capdavant, també. Si tota la burocràcia que gestiona la Generalitat la fes el govern espanyol a través del seus governadors civils (subdelegats del Gobierno), o bé els seus jutges (que pel cas ja governen) ho farien en castellà. Al català només li deixarien la proporció de les sentències que els jutges fan en català (un 7%) i encara ple de faltes d'ortografia i sintaxi.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 13, 2022 | 19:08
   Pere Llimonera i Citronell maig 13, 2022 | 19:08
   Infundios, deseos de represión y, en el mejor de los casos "Temores injustificados", e injustificables... EL Catalán N0 corre ningún Peligro, al contrario, aumenta su uso... Lo que N0 se puede pretender es que la Lengua Oficial, mas usada y mayoritaria del País, No se la mas usada por la mayoría del pueblo en la mayoría de casos y cosas... Me parece estupendo creer que "el català el salvaran streamers i youtubers"; incluso si fuera verdad, aunque tengo dudas... Nunca se ha utilizado y hablado mas el Catalán que hoy día, y es gracias a que el resto del País y las Administraciones de la Nación lo permiten e incluso promueven (hasta en el Instituto Cervantes, por el Mundo)... El Catalán No corre ningún peligro; y todo lo demás son falacias de sectarios y totalitarios inventa-patrias, que lo que quieren, en realidad, pero no quieren reconocerlo públicamente, es eliminar el Español de Catalunya (algo imposible porque hace siglos que se usa en Catalunya, No lo impuso el Paquito como algunos demagogos pretenden)... En todo caso los Streamers y Youtubers Catalanes mas famosos (algunos muchísimo, en el resto de España y en todo el Mundo) hacen sus sesiones y programas en Español/Castellano... Eso es un hecho fácilmente comprobable. Y es normal que usen una lengua tan usada mundialmente y que les aporta y reporta mas; y los que quieren usar y usan el Catalán, pues estupendo, mejor para ellos y sus seguidores. Nadie en España se lo prohíbe ni recrimina. A la Mayoría de la gente les parece estupendo, siempre que N0 se dediquen a difamar, despreciar o echar basura al resto de Catalanes N0 separatas y al resto del País; que es precisamente lo que hacen muchos separatas suprematas en los comentarios y en cuanto pueden... Los Streamers son una opción mas y muy buena para cualquier Lengua del mundo...
 7. Icona del comentari de: En fi a maig 12, 2022 | 12:56
  En fi maig 12, 2022 | 12:56
  I segur que tu, no faràs res de res, oi carracelas ... Oh més aviat tot el contrari
 8. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 12, 2022 | 13:40
  Gonzalo maig 12, 2022 | 13:40
  Cuando vuestros referentes son el tractoriano peyu y el jair "dumingues", es que ya vais cuesta abajo. Comparado con estos dos, los morancos son los reyes del humor.
  • Icona del comentari de: JordiP a maig 13, 2022 | 11:59
   JordiP maig 13, 2022 | 11:59
   S'ha de ser molt burru o estar molt encegat per l'odi "racial" per a considerar com referents de la societat catalana (indepe o no) un parell de còmics més o menys graciosos. Si ho fas per a ofendre, has marrat el tret: canvia't les olleres. Si creus el que dius, és que no tens idea de en quin país vius.
 9. Icona del comentari de: Uyuyui a maig 12, 2022 | 15:49
  Uyuyui maig 12, 2022 | 15:49
  No eres feliz verdad Pilar ? ...Deja el mundo paralelo que vives y dale amor a tu hijo ... Llévalo también a Galicia y verá que hay más vida después de los indepes ....la gente vive feliz contagiate" Un saludo
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 12, 2022 | 16:43
   Anònim maig 12, 2022 | 16:43
   Uyuyuy que a Galicia també hi ha indepes. Hostia nano, que ignorant que ets si no saps ni això.
   • Icona del comentari de: Pau,Pablo,Pablito,Pablete. a maig 12, 2022 | 17:16
    Pau,Pablo,Pablito,Pablete. maig 12, 2022 | 17:16
    Y en Andalucia también,pero no se pasan el día tocando los cojones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa