Si al País Basc es desencadenés una crisi de l’estil de la de 2017 a Catalunya, l’estat espanyol es trobaria amb un adversari bastant més difícil de batre. El nacionalisme basc té el 67% del vot popular i el govern autonòmic té la clau de la caixa dels impostos gràcies al sistema de concert econòmic. La combinació d’una majoria democràtica inapel·lable i d’unes institucions capaces de finançar-se per elles mateixes –i per tant de resistir un pols de llarga durada amb l’estat– no només és una mà guanyadora en cas de conflicte, sinó que actua també com un element dissuasiu en temps de pau: políticament no surt a compte fer-los enfadar perquè tenen les de guanyar. La nació basca viu bé i viu tranquil·la. Segurament per això no hi haurà cap crisi com la nostra.

Posada en comparació amb la suficiència basca, la fragilitat institucional catalana és encara més evident i feridora. L’autonomia es finança precàriament amb transferències de l’estat (que pot tancar l’aixeta quan vulgui), i després dels fets de 2017 fins i tot el més bàsic i sagrat, el model educatiu, pot ser interferit per uns tribunals en croada nacional espanyola. El trencament dels consensos interns posa encara més difícil establir un dic de contenció eficaç: es troba a faltar el PSC, i molt. L’assetjament permanent de l’aparell estatal no deixa marge per a una construcció nacional tranquil·la i progressiva. El catalanisme no pot construir perquè el seu temps i energies estan centrats en evitar la destrucció del que ja es té. Catalunya sembla condemnada a triar entre un lent i inexorable retrocés (la “residualització” que va pronosticar Jordi Pujol) o bé arriscar-ho tot amb un triple salt mortal sense xarxa que la converteixi –potser– en un estat independent. Diem sense xarxa perquè no es disposa de cap de les dues garanties de la mà guanyadora basca. Recordem-les: majoria democràtica abassegadora i clau de la caixa. 

En aquest context, el govern del PSOE reobre ara la subhasta trucada del finançament autonòmic. Un joc de les cadires on Catalunya és la que es queda dreta i amb cara de tonta sempre i sense excepció, simplement perquè el resultat no pot ser diferent. L’estat pot renunciar a la mamella basca perquè representa el 6% del PIB, però la mamella catalana és sistèmica (com els bancs): si deixa de rajar s’ensorra el tinglado tal com el coneixem, i per això el resultat de la subhasta no pot ser favorable a Catalunya. El dilema al qual s’enfronta ara el govern independentista és pervers: participar del joc de la negociació és humiliant (no guanyaràs i a sobre t’endúràs els insults de rigor dels barons regionals i de la premsa madrilenya), però no participar-hi és un gest de dignitat inútil, perquè si no ets a taula quan es reparteix el pinso el resultat encara serà pitjor per a tu. Per molt que Junts gesticuli contra l’autonomisme i ompli les xarxes de #NoSurrender, el seu conseller d’Economia Jaume Giró anirà a Madrid a negociar al costat d’Extremadura, Múrcia i la Rioja com s’ha fet tota la vida. I per molt que ERC digui que “no hem arribat fins aquí per negociar un finançament autonòmic”, el president Aragonès haurà de donar el màxim suport al seu conseller d’Economia i implicar-se, si cal, en la negociació. Sap greu, però com diria Pedro Piqueras, “así són las cosas y así se las hemos contado”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Dependisme junqueras i bona panxa a desembre 04, 2021 | 22:11
  Dependisme junqueras i bona panxa desembre 04, 2021 | 22:11
  Autonomisme per omplir la butxaca, junquerisme ferrovial, quina vergonya de parraco.155
  • Icona del comentari de: Fins als nassos de juntsxlapasta a desembre 05, 2021 | 18:36
   Fins als nassos de juntsxlapasta desembre 05, 2021 | 18:36
   Autonomisme dels lladres del 3% i del palau. Torneu els calers robats lladres juntaires
 2. Icona del comentari de: Guillem. a desembre 04, 2021 | 22:20
  Guillem. desembre 04, 2021 | 22:20
  Per que ERC dona suport al Psoe?
 3. Icona del comentari de: fat boy a desembre 04, 2021 | 22:44
  fat boy desembre 04, 2021 | 22:44
  Ha, ha, ha. O sigui, que els espanyols no s'atreveixen amb els que representen el 6% del PIB pero van a sac amb els que produeixen el 20%. El mon a l'inreves, vaja. Pero que t'has pensat que som idiotes?.
 4. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a desembre 05, 2021 | 01:03
  Luisnomeacuerdo desembre 05, 2021 | 01:03
  Payaso te siguen atendiendo en el idioma del imperio en los hospitales? Supremacista de pacotilla es lo que sois , dais risa y pena con vuestros complejos de superioridad. no valéis ni para tomar por culo.
  • Icona del comentari de: Fart de pallassos a desembre 05, 2021 | 18:38
   Fart de pallassos desembre 05, 2021 | 18:38
   Au passa a jeure xarnego analfabet i acomplexat!
 5. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a desembre 05, 2021 | 07:29
  Veterà antifranquista. desembre 05, 2021 | 07:29
  Ja se que no serveix de res fer retrets ara, però si no tenim el concert econòmic com Euzkadi és perquè Catalunya el va refusar explícitament: "Els que recapten els impostos son mal vistos; que recapti l'estat i nosaltres ja farem un conveni amb ells". Pel que fa a la majoria independentista, els nostres polítics l'han malbaratada, ben segur perquè no els interessa de cap manera. Ja els va bé així.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 06, 2021 | 12:14
   Gonzalo desembre 06, 2021 | 12:14
   Tengo que ir al médico. No puede ser. 100% de acuerdo con tu comentario.
 6. Icona del comentari de: Narcís a desembre 05, 2021 | 09:30
  Narcís desembre 05, 2021 | 09:30
  D' un estat delinqüent o pirata que no pas de ' solidaritat ' de cap mena . . què pot esperar-hi ningú sinó delictes amagats amb tota mena de mentides, enganys, fal·làcies i falsedats tot fent quedar malament a la víctima ? PD : aquest és l' honor, la dignitat, l' amor propi, l' orgull i l' autoestimació que s'hi tenen . . pobres llàtzers ! Nota : res nou d' aquesta xurma amb ses infàmies, ses difamacions, ses injúries i ses calúmnies quan baden boca ! Anotació al marge : amb el senzill que és ser net, de llei, tot reconeixent la veritat, tota la veritat i res més que la veritat, tot plegat, " humil ' que no pas vertaders dimonis !
 7. Icona del comentari de: MHP a desembre 05, 2021 | 10:29
  MHP desembre 05, 2021 | 10:29
  Q8ina fantasmada aquest articlw. A Catalunya no es viu bé? I viviriwm millor sense elements com tu, Voltas.
 8. Icona del comentari de: Espectador a desembre 05, 2021 | 14:22
  Espectador desembre 05, 2021 | 14:22
  Pel que parla del concert: que deien el PSC i el PSUC? Que era una cosa carlista, foral. Per altra banda, han passat més de 40 anys, perquè no s'ha canviat, O es canvia ara? Ni pensaments. L'estat espanyol no deixarà mai que s'apliqui. Mentre hi hagi partits espanyolistes votats aquí no farem res. Després els mateixos que els voten es queixen de rodalies, de les pensions, de les autopistes, i de tot plegat. Doncs que voleu? No és el que heu anat votant una i altra vegada?
 9. Icona del comentari de: Lluitem cadascú sense defallir ni un moment a desembre 05, 2021 | 19:37
  Lluitem cadascú sense defallir ni un moment desembre 05, 2021 | 19:37
  Realment es trista la situació de Catalunya, amb un estat que ens castiga, ens roba i ens desprecia, que té la força i els diners. Però som una nació batalladora i ara sabem ben clar qui es l'enemic, perquè s'ha destapat la careta. A part dins de casa hi unaltre enemic que encara que està maltractat con nosaltres ( excepte en la llengua), no se'n adona del mal que fan tots plegats a Catalunya ( i a ells mateixos). No tenim la solució però estem entossudits a sortirnos-en. Un a un cadascun de nosaltres hem de pensar i actuar com millor poguem per revocar aquesta situació i no deixar que aquest desgraciats ens trepitjin.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa