ERC se la juga… i Junts també

"No només se la juga ERC, en l’escenari del govern en minoria. També ho fa Junts quedant-se a l’oposició i regalant a ERC en exclusiva la interlocució amb els sectors socials i econòmics"

“No especularem amb eleccions; si volen, que governin en minoria”. Costa d’imaginar quina estratègia negociadora tenia al cap Jordi Sánchez quan va fer aquestes declaracions a La Vanguardia entrevistat per Sílvia Angulo, però aquell dia Junts va perdre la força de negociació que podia tenir. Des d’aleshores, s’ha apreciat dins del partit una forta divisió interna sobre la formació o no de govern. Hi ha hagut dirigents que han defensat governar sí o sí. En aquesta línia s’han expressat, per exemple, els consellers Damià Calvet i Meritxell Budó, que compten amb el suport de la gran majoria dels actuals càrrecs governamentals de Junts. A l’altre extrem s’ha posicionat Joan Canadell (guanyador, no ho oblidem, de les primaries internes per configurar la llista electoral), que des del seu compte de Twitter ha parlat obertament de forçar eleccions “i que parli el poble”. És difícil saber els suports orgànics que té, però és possible que la idea sigui popular entre les bases, amb qui Canadell ja ha demostrat que connecta bé. I a mig camí de les dues posicions, la dels portaveus Sánchez i Artadi, que es podria definir com un “sí al Govern, sempre i quan l’estratègia la marqui el Consell per la República”. 

Diguin el que diguin a partir d’ara els protagonistes, tothom que ha seguit de prop les negociacions sap que aquesta qüestió, la del Consell per la República, és la que ha fet fracassar les converses. Junts li ha reclamat a ERC una condició impossible per als republicans: prendre-li al Govern i al Parlament el lideratge estratègic del procés i portar-lo a una entitat privada amb 90.000 socis que té de president vitalici per estatuts al líder de Junts, Carles Puigdemont, de portaveu el candidat de Junts a les europees, Toni Comín, i 9 dels 15 membres del Consell de Direcció que van demanar el vot per a Junts en les darreres eleccions al parlament. Una entitat, a més, que ja té aprovat el seu document d’estratègia independentista, titulat “Preparem-nos”, incompatible amb la proposta estratègica que propugna ERC i que va resultar guanyadora en el plebiscit intern (Laura Borràs dixit) del 14F. Els republicans han vist en aquesta exigència una voluntat per part de Junts de recuperar per la porta del darrere el control del procés perdut a les urnes. A banda que, en cas d’acceptar-ho, Pere Aragonès hauria estat marcat des del primer dia com un president tutelat des de Waterloo.

Després de constatar que Junts no cedeix en aquest punt, ERC ha decidit recollir el guant ofert per Jordi Sánchez el 4 d’abril a la Vanguardia i sol·licitar el vot de Junts perquè Aragonès sigui investit i ERC pugui formar un govern monocolor en minoria, obert a incorporar Junts més endavant. El moviment, si és seriós i es manté fins al final, posa Junts en una situació extremadament difícil: com es justifica un vot contrari i per tant unes noves eleccions, quan has dit del dret i del revés que en cap cas forçaràs aquest escenari? Com s’explica als ciutadans que un desacord sobre el paper d’una entitat privada deixa Catalunya sense govern potser sis mesos més? Com es defensa que val la pena jugar-se a la ruleta el 52% de vots i la majoria absoluta d’escons?

Si finalment es forma un govern en minoria d’ERC, Catalunya entrarà en una fase política desconeguda. Mai no hi ha ha hagut un govern amb tan poc suport parlamentari d’entrada (33 diputats), i aquesta seria sens dubte una font de desgast permanent a la cambra legislativa, però també és cert que l’executiu seria una bassa d’oli i Aragonès podria presumir de cohesió i agilitat governamental en un moment socioeconòmic crític però esperançador gràcies al final de la pandèmia i l’entrada en joc dels fons Next Generation. Si ERC volia l’oportunitat definitiva per esdevenir l’SNP de Catalunya, ara la té a les mans. En canvi, si l’experiment fracassa i el govern monocolor acaba caient ràpid, per exemple per la impossibilitat d’aprovar pressupostos, els republicans quedarien en una posició molt compromesa.

Però no només se la juga ERC, en l’escenari del govern en minoria. També ho fa Junts quedant-se a l’oposició i regalant a ERC en exclusiva la interlocució amb els sectors socials i econòmics i la gestió no només del pressupost de la Generalitat, sinó també dels fons europeus.  Tota la iniciativa política en el front espanyol (Congrés i taula de diàleg) quedaria també en mans d’ERC. A Junts només li pot resultar rendible aquest escenari si el govern Aragonès caigués ràpid, o bé, més a mig termini, si es demostrés que l’estratègia d’ERC no porta enlloc en termes nacionals. Els de Puigdemont es mourien, per tant, entre el risc de residualització si Aragonès se’n surt i, en cas que el govern monocolor fracassi, l’oportunitat de capitalitzar-ho en unes noves eleccions. Seria allò de fer un pas enrere per acabar fent-ne dos endavant… o no.

Comentaris

  ferran 10/05/2021 2:12 pm
  És evident que ER aposta per l’esquerra espanyolista de comuns amb acords puntuals del PSOE-psc. És trist veure les cabrioles dels portaveus per justificar-ho. Que si Junts són «el perro del hortelano» que si són de dretes, o inclús feixistes, com va dir la portaveu del «gobierno»..Hi ha una ofensiva brutal per desprestigiar Junts i Puigdemont des del pamflet espanyolista «vanguardia» , fins la sexta. Sense oblidar l'ambigüitat de la CUP o les declaracions del mateix David Fernández que desmobilitzen l'independentisme..Si en el context Català, la gent no entén que dretes/esquerres són una farsa, si no entenen que la qüestió és qui te la cartera, és que no hi ha res a fer.
  Qui fa un cistell fa un cabàs 10/05/2021 12:15 pm
  ER ha traït Catalunya dues vegades, en els darrers temps, pactant amb sucursals de partits espanyols per accedir a la Generalitat. Però la d’ara, és tan grossa, resulta tan increïble per la seva gravetat, que malgrat totes les senyals i evidències, no la volíem veure. La foto de Junqueras amb la ma a l’espatlla de la nana vicepresidenta del Gobierno, ha resultat premonitòria, les declaracions continuades de Tardà i Rufian ens les preníem com atzagaiades dites per fer titulars de premsa, les repetides declaracions d’amor a Espanya de Junqueras les consideràvem propaganda electoral. De les seves deslleialtats, quan era vicepresident, entrevistant-se amb Rajoy d’amagat del President Puigdemont, no n’hem sabut res fins que hem llegit el llibre, similars deslleialtats de tot l’equip d’ER amb el President Torra preferíem confondre-les amb els problemes causats per la pandèmia. De la castellanització de TV3, costa escatir-ne les responsabilitats, tot i que s’ha agreujat des de que ER hi ha posat les grapes, L’incompliment dels acords dels òrgans de l’ANC per part de les territorials que controlen, l’ambigüitat de parlar de “república” sense especificar o la foto de Tardà embolicat amb una bandera republicana espanyola, el boicot al Consell per la República, el menysteniment del resultat del 1-O, tot apuntava en la mateixa direcció, però no ho volíem veure. Com podíem acusar de traïció un partit que té gent a la presó i a l’exili per haver participat en la organització del Referèndum o haver format part del Govern que va declarar la independència ? Com es pot entendre ? Acusar de traïció un partit del qual en formen part algunes persones d’honestedat independentista indubtable i demostrada ? Costava de veure, l’entusiasme no ens deixava veure que dins una organització hi pugui haver gent que es mou per interessos oposats i en pugui prendre el control la facció més contraria a l’esperit de la majoria dels seus militants i votants . Ho vèiem però no ho volíem veure.
  Quan portes la bandera espanyola a les mans... 10/05/2021 11:19 am
  Crec que ERC està actuant com Companys (en aquell moment NO-independentista, amb una bandera espanyola a les mans) es va avançar a Macià (aquest sí-independentista) en la proclamació de la República, fins i tot li volia impedir que Macià sortís al balcó. Ara, Junqueras-Aragonès tenen por que des de Junts hi hagí un nou fet Macià que no els deixi a ells ser primers i que els obligui a deixar la bandera espanyola.
  Octubrista 09/05/2021 11:15 pm
  Per a molta gent, el descobrir que ER no és un partit independentista ha estat un desengany dolorós, especialment pels seus votants i, no cal dir, els militants. Però mirem-ho fredament: "desengany" vol dir desfer un engany i què és pitjor, viure enganyat o conèixer la realitat , encara que el preu sigui patir un disgust ? Fer front a la realitat, per desagradable que sigui és la garantia de poder construir de la independència sobre una base segura. Gràcies ex-companys d'ER per desenganyar molta gent que vivia enganyada !
  Preparem-nos 09/05/2021 9:54 pm
  Els polítics de cap manera han estat a l’altura del procés . Dit això , ara ens toca a nosaltres continuar treballant i molt .. JUNTS a de tenir altres objectius , el govern ara es un objectiu dèbil i lligat de mans i peus , per tant que els i fonguin els 4 vots i que s’ho facin com vulguin o puguin . Per tant ara es l’hora que JUNTS a de créixer amb el poble , demostrar que ens fa costat , treballar amb fermesa i fer-se fort . PREPAREM-NOS . Així de sencill i així de difícil .
  La realitat és aquesta 09/05/2021 8:59 pm
  Quan Torra va ser cessat es va fer evident una millora molt notable en el funcionament del Govern. La tutela externa és font de tensions i de decisions equivocades. JxCAT s'ha dedicat a posar entrebancs i ha fet fracassar la negociació. La millor opció és un govern d'ERC, que vagi incorporant la gent més vàlida d'altres formacions.
  32
  119
  Respon
   Ai Peret, qui no pudor de cope.opus.de8 10/05/2021 7:47 am
   Aragones no vsl res de res. Es un boy scout, de col.legi de rics, mongetes tendres, i de papa y abuelo franquista i bebeit de l'opus.Dei. junqueras, catolicisme cope com el nen Peret, ben confesat, amb primera comunió feta i de rosari diari. Fortor de capellanots republicans, santa inquisició, del padrecito ferrovial, Sant Junqueras de Sanchez
    Rosari erc 10/05/2021 8:12 am
    Ave maria, madre de dios...
  MIquelets & company 09/05/2021 7:03 pm
  D'ençà que tenia divuit anys he votat sempre en totes les convocatòries electorals,si tornen a convocar eleccions per incapacitat de formar govern,em passo definitivament al grup d'abstencionistes a perpetuïtat ,com tampoc estaria gens malament impulsar una consulta a la ciutadania per reduir un 30 % això que s'anomena classe política per destinar recursos a sectors més importants per el país.
  Erc, Enemics de Catalunya 09/05/2021 5:26 pm
  Sense el nefast i cregut Junqueras ja seriem independents. Aquest home odia als catalans i trballa per la unidad de españa. Nomes cal veure el paper que ha fet amb la martingala de Ferrovial.ibex35 i amb el seu germa forrat per españa, la suya
  130
  159
  Respon
   El Gat 09/05/2021 10:41 pm
   Sense Junqueras seriem independents? I sense Puigdemont seriem tots milionaris? Vostè està com una cabra.
   44
   38
   Respon
    Junqueras la CHACHA de SANCHEZ.155 y del IBEX35 10/05/2021 7:42 am
    Insultar es propi de criminals com el Ferrovial Junqueras de España y de Sanchez. Erc secta terrorista de junqueras y hermanon chorizon.ibex.35
    15
    23
    Respon
  David 09/05/2021 5:23 pm
  No és cert que ERC i Junts se la juguin. Se'ns juguen a nosaltres.
  Ramon 09/05/2021 2:26 pm
  Cap notícia, però cap, cap, cap ni una, podria ser tan bona per la independència de Catalunya com l'enfonsament d'ERC.
  100
  173
  Respon
  ferran 09/05/2021 2:14 pm
  D’acord am Narcís. Només afegiré que els nous socis de ERC són els farsants que només saben predicar augment dels impostos, quan només serveixen per engreixar la gegantesca casta funcionarial, militar i judicial madrilenya. Són els farsants amics del Coscu, sí el de les portes giratòries. Són gent que prediquen esquerres quan aquesta no és la qüestió. La qüestió és qui te la nostra cartera. Després discutirem d’esquerres i dretes.
  ERC no és d'esquerres 09/05/2021 1:45 pm
  Ah, i que ningú no s'equivoqui: ERC no és cap veritable esquerra (com no ho son tampoc els Comuns). Son sostenidors del sistema d'opressió, mitjançant la proposta de petites reformes aparents, que mai van a la substància de la cosa, i l'efecte i finalitat de les és assegurar la continuitat del sistema d'opressió i explotació (del qual tan bé en viuen). És la reaccionària "socialdemocràcia" actual, senyors i senyores, i el seu paper contra-revolucionari assignat pel propi sistema.
  GROC 09/05/2021 1:08 pm
  A Madrid el relat el ba guanyar l'Ayuso A Catalunya el relat la guanyat Puigdemont
  21
  28
  Respon
   El conte de la lletera 09/05/2021 11:09 pm
   Per això va perdre les eleccions, i cada vegada se li veu més el llautó.
   Octubrista 09/05/2021 9:52 pm
   Pel català que gasta en GROC ( en mig de dues barres vermelles ?), ben bé pot ser en Rufian
    Gavanenc 13/05/2021 1:32 pm
    Encara no sabeu distingir els comentaris de falsa bandera ?
  Permítame darle un consejo, Sr. Voltas 09/05/2021 12:51 pm
  Intente no cruzarse con el Sr. Cotarelo en un callejón oscuro.
  14
  53
  Respon
  Narcís 09/05/2021 12:46 pm
  Ras i curt : 1 . com pot dir l' autor ' entitat privada ' així amb aquest menyspreu .. quan n'és la supervivència del Govern democràtic, legal, legítim i lícit que hi era el 2017 tot esborrat/ anihilat prevaricadorament per aquest estat ? 2. com pot dir l' autor el que diu sobre les darreres eleccions .. quan són conseqüència/ efecte/ resultat de la prepotència il·legal que aquest estat provocà ? i 3. ( el més important ) com pot dir l' autor, tractar l' autor, el CxR d' aquesta manera quan n'és l'únic megàfon, l' únic actor, lliure que cerca la llibertat de nostra nació davant Europa, davant el món .. pel que fa a la repressió i pel que fa a la defensa judicial de nostre poble ? PD : tothom sap que nostre president n'és el MHSr Puigdemont i que ha de ser " restituït " , tothom sap que ha d'haver-hi una amnistia, tothom sap àdhuc que l' estat hauria de tornar els diners sostrets a tantes personalitats i persones ensems amb ses indemnitzacions corresponents, tothom sap que el poder judicial no és gens conseqüent amb cap codi penal que sí persecució política i .. tothom sap que massa dels manaies que duen les regnes d' aquest estat haurien de ser jutjats " per transgressió, per violació, per contravenció, per , aquests sí, per delictes de tota mena fora mida " !
   Maria 09/05/2021 11:20 pm
   Qui se la juga de debò és ER que té milers de càrrecs endollats a l'administració. Si els fan fora per què hi ha noves eleccions i perden sel's acabarà ben aviat el seguidisme a Junqueras. I el deixaran que es podreixi a la presó.
   34
   67
   Respon
  El panorama es clarifica 09/05/2021 12:43 pm
  ERC = govern que fa costat a l'espanyolisme i al gobierno del seu estat i que s'enfronta iradament a l'independentisme. El panorama es clarifica, els independentistes de qualsevol corrent, entitat, plataforma o tendència, la gent, el poble, ara ja sabem quina és la plataforma d'UNITAT de l'independentisme que cal enfortir de veres arreu de Catalunya: el Consell per la República, i els seus Consells locals per la República a totes les poblacions i indrets.
  ramonb3 09/05/2021 11:50 am
  No tardaran les baixes a dins d'ERC.!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Josep 09/05/2021 8:39 am
  Referent a la tutela del CxR, només ha de llegir el q ha dit en Lluís Llach. Q és fals. Si la resta d.arguments els té igual d.encertats ...
   L'ultima paraula la té el carrer no Junqueras 09/05/2021 5:49 pm
   Només recordar-li a mossèn Junqueras com es pot pasar de guanyar les eleccions a Catalunya a partit residual en una sola legislatura. Parli amb l'Arrimadas que ella s'ho explicarà molt be. Junts no té res a perdre si es manté fidels a la voluntat dels catalans de voler la independència.
  Bona niiiit 09/05/2021 8:38 am
  Res, que han guanyat Junqueras Tardà i Rufián en el marc mental de l'estat: izquierda derecha/izquierda derecha. I els votants plorant: Bona niiiiiiiiiiiiit .......
  Tuteles 09/05/2021 8:30 am
  Aragonès està i estarà tutelat per Junqueras que, en l'ànim d'Erc és el guanyador. El govern es portaria en línia directa amb ell. És obvi. El Consell de la,República és exterior al govern. On és el problema?
  un grillao 09/05/2021 8:23 am
  grillos con peras no se pueden sumar como frutas, ERC no es independentista, ya lo dejaron bien claro Rufian, Tarda, Torrent , Aragonés , etc solo faltaba Junqueras , y lo ha dejado bien claro "...de aquí a 20 años ...hablaremos " (declaraciones en el periódico ), y NUNCA iban a llegar a un acuerdo con Junts ,--- NUNCA.--- buscaban el tripartito desde un inicio (incluido el PSC), no lo creéis?, pronto muy pronto ...
   Josep 09/05/2021 8:39 am
   Referent a la tutela del CxR, només ha de llegir el q ha dit en Lluís Llach. Q és fals. Si la resta d.arguments els té igual d.encertats ...
  Ex- independentista 09/05/2021 6:58 am
  Ja us ho fareu, colla d'incompetents.
  38
  77
  Respon
  EspanyolsFoteuElCamp 09/05/2021 3:18 am
  Ja ha arribat la purriassa espanyola a infectar la web com infecten el Sud CAT.
   @ EspanyolsFoteuElCamp 09/05/2021 7:05 am
   Confrontación inteligente en acción. Sigue esforzándote, el cielo es el límite.
  La independencia solo llegará cuando el Club Super3 asuma la dirección estratégica del procés. 09/05/2021 1:12 am
  No solo tiene más miembros que ANC y Omnium y el Consell juntos, sino que es más transversal. que la mismísima Colau Si logramos que Shin Chan visite Lledoners y Waterloo, será un golpe para el deep state del que Españistán no podrá reponerse.
  Pepet de Vallmanya 09/05/2021 12:51 am
  Perdona galifardeu .... Qui se la juga ÉS erÑ !
  15
  18
  Respon
  Som el 90.18 % 08/05/2021 11:39 pm
  La campanya electoral d'ERC anava dirigida des del primer moment a la formació del tripartit i tota la xerrameca posterior tenia com a únic objectiu fer-ne responsable a JUNTS. El dilema per a ERC és si el ritme d'entrada de militants republicans espanyolistes compensarà la pèrdua de militants independentistes. El de JUNTS si serà capaç de perforar el mur de silenci mediàtic bastit pel espanyolisme ampliat.
  107
  37
  Respon
  BondiaCatalunya 08/05/2021 11:08 pm
  Fa la impressió que el quit de la qüestió està en això de "tutelar". Potser caldria analitzar a fons què vol dir això, i que se suposa que implica. Entenc que ERC i el seu presidenciable no vulgui fer un paper com el de Quim Torra, de president vicari. Però, sincerament, no crec que ningú ho pretengui ni ho esperi. Llavors, cal anar a mirar més enrere. Aragonés diu que vol "liderar" el procés. I jo em pregunto: en la legislatura de l'1O, Puigdemont va liderar el procés ? O el va coliderar amb Junqueras ? O per altra banda, a aquestes alçades de la pel·licula, és el mateix liderar la Generalitat que liderar el procés ? Acceptar la proposta de dos anys de negociacions amb Madrid (com fan Junts i la CUP), no és acceptar el lideratge d'ERC? I més preguntes serien possibles.En definitiva, trobo a faltar anàlisi i debat sobre tuteles i lideratges, ja que tot sembla indicar que és la mare dels ous.
  PepLoGuillat 08/05/2021 9:47 pm
  L'article reflecteix la nova (??!) estratègia botiflera liderada per ERC i la CUP. I la prova és l'acte del 10 de maig amb la bandera de la Rep Espanyola i la senyera (sense estel) on aniran a parlar en Joan Tardà (ERC) , Natàlia Sanchis (CUP) (he catalanitzat el cognom), Mar Trallero (Comuns). Sembla que tots tres comparteixen la República Espanyola. Aniran a parlar de Republicanisme. Uiiiiiii ! Com de revolucionaris són ! Recordeu allò dels "Pobles Ibèrics" que feia anar la CNT i la FAI als 30 i després als 70 també. Sí, gent, tot plegat és per fer oblidar els Catalans que són Ocupats i Colonitzats pels Espanyols. Per això volen que la llengua dels Espanyols - l'Espanyol- sigui sentida per tots els Catalans com seva. Digueu això als Tibetans o als Francesos el 1940. Fa fàstic oi ?
  158
  102
  Respon
  Pol 08/05/2021 9:09 pm
  El patriota català Lluís Llach ha etzibat el següent després d'haver sentit les declaracions de l'Aragonès (amic d'ell), d'en David Fernàndes (amic d'ell) i d'en Junqueras: "me'n vaig a fer la migdiada uns quants dies". Jo mateix no sabia pas que en Junqueras ha declarat que cal "planificar la Independència a 10/20 anys. L'article va de bracet amb tot això. No pas amb en Llach evidentment. Jo proposo a aquests tres polítics que se'n vagin a fer una migdiada no pas d'uns quants dies, sinó de dècades. L'article és aclaridor amb allò del "mig termini de l'estratègia nacional d'ERC". Caldria saber què vol dir mig termini per a en Voltas: potser vol dir 150 anys. No ho sé pas, jo ! Però si en Junqueras parla de 10 a 20 anys ja podem saber què és el mig termini per a en Voltas: 10 a 20 anys. Ni els besnéts podran esdevenir lliures dels Espanyols.
  226
  81
  Respon
  Salvador Aregall 08/05/2021 8:54 pm
  Sr. Voltas, el Consell per la República és una entitat tan privada com ho és l'Assemblea Nacional Catalana, o com ho va ser en el seu moment l'Assemblea de Catalunya. Algú dubta del paper que va jugar en la lluita antifranquista i la recuperació de les llibertats l'A de Cat??. Al CxR hi són tots els partits independentistes i les entitats socials, també ERC que si no hi és amb més pes polític és perquè no vol. El CxR representa l'independentisme a Europa i és l'eina que l'estat espanyol no pot controlar ni reprimir. És veritat que ERC ha guanyat les darreres eleccions, però no és veritat que l'hagi votat tot l'independentisme, JxCat ha quedat una mica per sota, només una mica i això també compta no?. ERC ha esperat massa temps per assolir la presidència de la Generalitat, ara quan li ha arribat el moment no se n'adona que en el fons és una minoria. Doncs bé, si es creu tan forta i que té tota la nació al darrera, que governi sola i afronti tots els fracassos que vindran de l'estat espanyol sola, a veure si té coratge.
  130
  64
  Respon
   BondiaCatalunya 08/05/2021 10:49 pm
   O com ho és Omnium. És a dir, l'estat major que proposen és amb dues entitats privades.
  LlunyDeCat 08/05/2021 8:47 pm
  Tot l'article reflecteix el baixíssim nivell dels passarells que lideren el tripartit independentista amb un especial esment (Prix du Jury com a Cannes) a aquest conglomerat que se'n diu ERC. Haig d'afegir tota aquesta colla de gent arreu dels mitjans de comunicació que fan d'agents dels interessos dels passarells. La cita al sottogoverno de Junts és tan patètica i palesa la manca total de vergonya a CAT heretada evidentment dels Amos Espanyols. I quan escriu que ignora quins són els suports orgànics d'en Canadell que vol forçar eleccions i afirma que té molt support a la base de Junts, aquí ja som al fons del pou eixut, negre i miserable. Finalment "a mig termini, si es demostrés que l’estratègia d’ERC no porta enlloc en termes nacionals". Ha haaaaaaaaaaaaaaa ha ha ha ! Fort de cafè, en Voltas ! Déu-n'hi do ! En Partal a Vilaweb li dedicarà un article antològic per a les hemeroteques. Chapeau Sr. Voltas !
  84
  48
  Respon
  LlunyDeCat 08/05/2021 8:32 pm
  Llegint l'article vaig telportar-me a la sèrie danesa Borgen però tot seguit vaig adonar-me que els polítics i la política que apareixen a Borgen no té pas res a veure amb el que descriu l'autor. El que descriu és el següent: "...gran majoria dels actuals càrrecs governamentals de Junts" volen formar part del Govern. D'això se'n diu sottogoverno i en llenguatge col.loquial "menjadora autonòmica". "...prendre-li al Govern i al Parlament el lideratge estratègic del procés" Parla del Consell per la República. Fa riure i molt !!!! Ha hahaaaa ! El Govern i el Parlament "líders estratègics del Procés" !!??? El Sr Voltas pren els lectors Catalans per febles mentals profunds. Feia temps que no reia tant ! "...Junts de recuperar per la porta del darrere el control del procés perdut a les urnes." "...ERC i que va resultar guanyadora en el plebiscit intern del 14F": Haaaaaaa haaa ! Varen guanyar amb un diputat més !!!! Òndia ! Quina victòria ! Finalment el Sr Voltas gosa escriure de la gestió dels fons europeus que tots sabem que serà feta des de Madrid i per als Espanyols, deixant els Catalans com sempre: amb un pam de nas !
  110
  55
  Respon
  Ramon 08/05/2021 8:03 pm
  O ERC, o Catalunya. Jo, Catalunya.
  79
  48
  Respon
   Maria 08/05/2021 9:59 pm
   Jo independència. Si molts de catalans la volen, l'aconseguirem entre tots.
    Ramon 09/05/2021 2:19 pm
    Jo també vull la independència. I la Lliga de futbol. I la Joss Stone. Però, per davant de tot, Catalunya. La nació.
  fat boy 08/05/2021 7:43 pm
  Si el Haganah i l'Irgun s'haguessin comportat com erc i jxc, a Israel li hauria passat el mateix que a nosaltres, que van venir els moros i se'ns van menjar amb patates.
  No cola 08/05/2021 7:31 pm
  ERC serà interlocutor titella, perquè no tindrà capacitat per fer ni aprovar res, així que no cola, Voltas. Els actors econòmics saben que hauran de tractar amb l'estat, no amb autonomistes derrotats i venuts.
  89
  36
  Respon
  David. 08/05/2021 6:21 pm
  Gestió dels fons europeus? Aquells dels quals Pedro Sánchez s'ha saltat la promesa que va fer a ERC? Ja els hem perdut. Ara només podem esgarrapar. I segurament a Junts els hagués passat el mateix si haguessin decidit pactar amb Sánchez però no ho sabem perquè Junts no es deixa prendre el pèl malgrat tingui falses il·lusions sobre la independència. Bé, el que tenim ara és que la Generalitat tindrà un govern de exclusivament esquerres (espero que amb al suport dels Comuns) i així PER FI entendran en les seves pròpies carns el que el seu discurs anti-dretes (dretes força relatives a Catalunya, per cert) que promulga que tot és culpa de les polítiques de dreta caurà un cop hagin de gestionar ells exclusivament des de l'esquerra sense cap intromissió de la dreta (tot i que buscaran excuses de tot tipus i diran que els posen pals a les rodes, etc... que generalment no serà cert i els cops que ho sigui, serà exactament els mateixos pals a la roda que posaven ells al les "dretes"). Necessitem que l'esquerra governi absolutament sola i lliure per tal que DESPERTIN i vegin que el problema que tenim no és esquerra-dreta, duna punyetera vegada.
  94
  34
  Respon
  Som el 90.18 % 08/05/2021 6:16 pm
  El joc d'ERC era culpar JUNTS d'haver de fer un tripartit (més o menys disfressat). El de JUNTS no deixar-se atrapar en la teranyina col·laboracionista d'ERC, ambdós han aconseguit parcialment els seus objectius. El fet cabdal és que l'estat colonial ha eliminat les poques competències que tenia la Generalitat i, amb la majoria de funcionaris acollonits per la repressió, qualsevol govern, amb o sense JUNTS, ha de ser per força un "govern de Vichy", de manera que el col·laboracionisme entusiasta del tripartit, tampoc es notarà tant El que passi aquesta legislatura a la gestoria de la Generalitat no té gaire interès, picabaralles a banda. El que és important pel futur de Catalunya és la consolidació del Consell per a la República i l'Assemblea de Representants, el futur Parlament que ha d'escollir el Govern de la República fora de l'abast de les urpes del poder colonial.
  124
  17
  Respon
   Fins als nassos de juntsxlapasta 09/05/2021 1:20 am
   I perquè vas anar a votar el 14F doncs???? La guineu quan no les pot haver diu q són verdes.
   10
   42
   Respon
  A por ellos, viva montilla y su junqueras 08/05/2021 4:51 pm
  Els dorotis del nen Aragones de junqueras huelen a Ferrovial. Chorizos Unidos jamas seran vencidos
  76
  43
  Respon
  Solc 08/05/2021 4:39 pm
  Aquesta és la visió d'un militant d'ERC. Em falta l'altra visió, la de JxC.
  Georgiana 08/05/2021 4:31 pm
  I Pere Aragonès hi haurà estat marcat des del primer dia com un president tutelat des de Lledoners. Al menys Waterloo no es una presò, ni estan empresonats pels poders legislatiu, judicial i mediatics espanyols!
  159
  2
  Respon
   Erc el nodo de junqueras.ferrovial.tv3 08/05/2021 4:52 pm
   Junqueras el Caudillo d'erc.españa
   92
   54
   Respon
  Pep 08/05/2021 4:00 pm
  Objetivo de ERC, sacar a Junqueras de la cárcel.
   Quitos 10/05/2021 3:58 pm
   Es una pena el desprecio q supura su artículo por el Consell x la República, único instrumento q nos queda libre d las garras dl estado. Por cierto q al igual q Sergi Sol tampoco le he oído a usted nada sobre el otro punto d fuerte discrepancia, q hacer si la Taula d Dialeg fracasa? Pq Erc ni sus propagandistas queréis contestarla? Hágase un favor, póngase el pin del partido en la solapa y proclame sus odas al neopojulismo d Esqerra, no se prive d expresar sus deseos.

Nou comentari