Ens pansim a la primera

"Cremar contenidors als carrers durant sis dies i després tornar a casa, com si no hagués passat res, no és una revolta ni un esclat social"

On són les revoltes juvenils fruit de la situació social que havien de canviar les coses radicalment? On és aquella revolució provocada per la pobresa i la manca d’expectatives dels joves? On és la lluita contra el sistema generada per la injustícia econòmica de la nostra societat? Per què ja no hi ha contenidors cremant als principals carrers de Barcelona i d’altres ciutats catalanes? Si tot allò que va passar després de l’empresonament de Pablo Hasél era una explosió social dels més castigats per les crisis, per què s’ha acabat? On és la continuïtat revolucionària que havia de justificar el pes ideològic d’aquells aldarulls? De cop, tots aquells que enteníem que hi havia un rerefons de desesperació i angoixa vital hem quedat desacreditats per la inconstància dels miserables del segle XXI. Després d’hores de tertúlies i articles als diaris justificant els problemes als carrers sota l’excusa d’una crisi social provocada pel capitalisme, ara contemplem amb estupor com aquells actes vandàlics sembla que només eren petites festes privades de grups de persones que, finalment, s’han avorrit. 

Aquest país té molts defectes, com pràcticament tots els països del món, però un dels més desconcertants és la manca de compromís autèntic amb les ideologies més rupturistes. Ho encenem tot desaforadament, però ens pansim a la primera. Tots som conscients ara, un cop han passat els esdeveniments, que la independència era factible si la mobilització hagués estat constant i indefinida, però això no va amb el nostre caràcter o, potser, tampoc era una necessitat tan imperant com per aturar el país durant uns quants mesos. Aquesta mateixa paradoxa es pot aplicar als aldarulls violents de les passades setmanes. És possible que el drama social i personal que denunciaven els manifestants no sigui tan greu com per aturar la vida nocturna d’aquella gent per més de set dies. Quan ataques el sistema de manera salvatge i alces la bandera de la legitimitat per destrossar una ciutat, o per fer una vaga o per manifestar-te al carrer, la inconstància porta a dubtar si aquella demanda és veritablement justificada. 

Només el compromís absolut amb una idea pot generar un resultat positiu. Perquè cremar contenidors als carrers durant sis dies i després tornar a casa, com si no hagués passat res, no és una revolta ni un esclat social. Com ja sap la gent que té la paciència de llegir-me habitualment, soc un ferm defensor del pacifisme, però és evident que una protesta, encara que sigui violenta, si és sostinguda en el temps diàriament pot ser legitimada, perquè és la constatació d’un greu problema de fons que no ha pogut ser resolt de cap altra manera. Ara bé, quan aquests atacs violents ocorren durant una setmana i després s’apaguen i no se’n torna a saber res, un es queda amb la trista sensació que ha estat observant i, potser intentant justificar, una festa juvenil sui generis.

Comentaris

  Aureli 16/03/2021 9:49 pm
  Aqui opinan alguns desnutrits mentals que haurien d'anar a l'escola per apendre una mica de respecte i educació abans d'opinar a un diari, doncs escriuen unes merdes, que tampoc entenc per que les pibliquen. Ja fa molt que em queixo d'aixó. Ah!! VISCA CATALUNYA LLIURE. .
  David. 16/03/2021 7:44 pm
  Bé, el resum és fàcil. La joventut s'ha comportat més o menys igual de com ho varen fer els models més adults amb el tema de la independència. És a dir , han seguit l'exemple. Ens queixem una mica i prou. Segurament és un tema de tarannà acomodatici. I , per altra banda, la realitat és que qui més qui menys tothom té la nevera plena, un sostre i distraccions tecnologiques xupiguais a casa, sigui netflix, la playstation o el mòbil. És a dir, les necessitats bàsiques cobertes.
  Gonzalo 16/03/2021 12:33 pm
  Tipico comentario del "hombre del chándal de mercadillo". Incendiario, irreverente, super-hiper-mega-revolucionario...... pero de sofá. Este chandalero es el típico agitador de masas que cuando pone una foto en Twitter aparece abajo...... enviado desde mi IPhone recién estrenado.....
  19
  15
  Respon
  Al autor 16/03/2021 9:54 am
  A tí te falta un hervor. Llevas todo el artículo rajando porque ya no están quemando Barcelona y al final, metes la frase hecha de que eres un "firme defensor del pacifismo". Así quedas menos psicópata y más políticamente correcto...si le hubieran vaciado un ojo con una piedra a un policía, tú (el pacifista) habrías bailado alrededor de una hoguera de contenedores. Tus revoluciones callejeras están en Netflix y en Amazon Prime. Ya deben ir por la quinta temporada y (spoiler) los personajes "revolucionarios" nunca consiguen nada porque entonces se acabaría la serie. ¿Que harían entonces tus políticos progresistas?, ¡oiga, que el chalet no se paga solo!
   Al autor 16/03/2021 9:58 am
   A tí te falta un hervor. Llevas todo el artículo rajando porque ya no están quemando Barcelona y al final, metes la frase hecha de que eres un "firme defensor del pacifismo". Así quedas menos psicópata y más políticamente correcto...si le hubieran vaciado un ojo con una piedra a un policía, tú (el pacifista) habrías bailado alrededor de una hoguera de contenedores. Tus revoluciones callejeras están en Netflix y en Amazon Prime. Ya deben ir por la quinta temporada y (spoiler) los personajes "revolucionarios" nunca consiguen nada porque entonces se acabaría la serie. ¿Que harían entonces tus políticos procesistas?, ¡oiga, que el chalet no se paga solo!
  Narcís 16/03/2021 9:50 am
  Fer malbé nostra gent, nostra ciutat, nostra terra .. és justament allò que desitgen defora ( ja posats, qui digué ' antes se romperá Cataluña '? ) ! PD : anem amb cura .. defora només volen nostre territori i nostres diners que no pas sa població , sigui aquesta d' amor català, sigui aquesta d'odi català o sigui aquesta d' inedaptat català !
  Doctor Strangelove 16/03/2021 7:37 am
  A veure gambariot, i vas tu a cremar contenidors cada dia, i de pas també cremes aquest ridícul xandall de mercadillo, talòs! Doc.
   Doctor StrangeAdidas 16/03/2021 10:05 am
   Ets un malalt, fes-t’ho mirar , això va a mes i després t’haurem de sacrificar per que no pateixis...
  Ramon 16/03/2021 12:39 am
  Si no hi hagués hagut majoria absoluta independentista, el ruc de Lleida no seria a la presó. Espanya NO és una democràcia.
   El Gran Coscubiela 16/03/2021 12:29 pm
   Claro que España es una de las pocas democracias plenas del mundo. Lo que no tiene nada de democracia es esa mierda nacionalista-independentista-secesionista-fake-catalanista que domina las instituciones y medios de comunicación de régimen nacionalista que tiene Cataluña.
  Grum 15/03/2021 11:18 pm
  Eran uns punkis guarros italians i les joventuts de la Cup. A qui representen? A 4 arreplegats mes aviat pijos que s’aburrien a casa. Fot molt però la realitat es tossuda. Aquí no hi haurà cap revolució perquè ningú està disposat a patir, ni a jugar-se la de veritat.
  Luisnomeacuerdo 15/03/2021 9:46 pm
  El país al que te refieres, cateto, la repugblica de tractoria no existe, solo en las calentirientas mentes de los fascistas independentistas. No hagas tanto deporte que se empieza a notar la falta de riego en tu cerebro de borreguete grocñordo.
   Si te parece va a ser tu país de mierda, del que habla! 16/03/2021 10:09 am
   Subnormal sin memòria! Estas enfermo de odio, però me comes mis cojones catalanes! Borrego de pesebre! El adoctrinamiento facha no te deja ver la realidad, cateto!
    No, no 16/03/2021 3:12 pm
    El país de mierda del que habla el tipo ese es tu Cataluña; no la real, sólo la tuya.

Nou comentari