Els autèntics humiliats del procés

"Mentre les elits catalanes no tinguin res a oferir que no sigui la seva irrellevància a Madrid, no els hauria d’estranyar que l’independentisme continuï guanyant eleccions"

Enxampo uns minuts d’entrevista a Màrius Carol a la ràdio del cotxe. L’exdirector de La Vanguardia està de promoció del seu llibre, El Camarot del capità (Destino), una narració de la seva etapa com a director del diari (2013-2020). Són precisament els anys del procés, i les preguntes van per aquí. Carol es lamenta que la política no ha funcionat, que no s’hauria d’haver arribat mai al punt on s’ha arribat. Conscientment o no, confessa que l’”operació diàleg” no va existir mai. El lector recordarà l’operació diàleg, batejada amb aquest nom i venuda a bombo i plateret precisament pel diari que dirigia Carol. El relat era que la videpresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, havia decidit agafar el bou per les banyes i fer política en relació a Catalunya. Es va anunciar que fins i tot s’havia obert un despatx a Barcelona, a la delegació del Govern, per gairebé instal·lar-se aquí. Que ara sí que el govern espanyol s’hi posava. L’operació diàleg “va durar unes hores”, confessa ara Màrius Carol. A la portada del seu diari, però, va durar bastant més.

Un altre animal mitològic que La Vanguardia va mantenir viu a la portada durant molt de temps sense base empírica va ser la “tercera via”, que de vegades es designava així i de vegades rebia el nom de “l’oferta”, per referir-se a l’oferta irrebutjable de més autogovern que suposadament el govern espanyol estava a punt de fer-li a Artur Mas a canvi d’aturar el procés. Uns quants mesos després de posar en circulació la presumpta informació i d’alimentar-la periòdicament amb nous titulars especulatius i noves expectatives d’imminència sense mostrar ni un document que la sustentés i sense que el govern espanyol fes un sol pas en aquesta direcció, la Vanguardia va acabar guardant “l’oferta” discretament en un calaix i no se’n va saber mai més res.

La línia entre la manipulació conscient i el wishful thinking és molt fina, i la veritat és que a La Vanguardia i a Màrius Carol, en aquest cas, els concedeixo el benefici del dubte. Posem-nos en el lloc del Conde de Godó i de la resta d’il·lustres membres catalans del lobby Puente Aéreo/Pont Aeri durant aquells anys. Una revolució sobiranista i rupturista creixent sota els seus peus a Catalunya, i un govern espanyol cec i sord, incapaç de negociar un terme mig, el terme mig de tota la vida, el que serveix per mantenir l’ordre sense que ningú hagi guanyat del tot. Un govern cec i sord no tant sols davant del programa de màxims independentista, sinó sobretot —i d’aquí plorava la criatura—davant de la súplica d’una negociació de les elits socioeconòmiques catalanes lleials a la Corona i al règim del 78. Mentia conscientment la Vanguardia amb la tercera via primer i la operación dialogo després, amb l’objectiu de dividir l’independentisme, o realment volia creure que el diari en públic i la Caixa en privat tenien la capacitat de marcar-li un camí a l’estat en relació a Catalunya?

Fa temps que en aquesta columna sostenim que els autèntics humiliats del procés no són els presos ni els exiliats, sinó les elits catalanes del Pont Aeri. Que l’estat no escoltaria l’independentisme i tendiria a tractar-lo via repressió era una cosa que es podia preveure, però el que sembla que no estava en el guió de la Vanguardia, de la Caixa i del Cercle d’Economia era que tampoc no els escoltaria a ells. I la veritat és que s’ho haurien pogut imaginar, perquè la cosa ja venia de lluny, de molt abans del procés. L’estat no els va escoltar en el període pre-Estatut quan reclamaven les inversions que li tocaven a Catalunya en infrastructures, no els va escoltar quan es van ajuntar pomposament a l’IESE per reclamar la gestió catalana de l’aeroport, no els va escoltar quan van promoure l’editorial conjunt de tots els diaris catalans per reclamar que el TC no toqués l’Estatut votat pels catalans… Fa molt de temps que les nostres elits no pinten res a Madrid en termes de lobby regional, i això no és culpa de l’independentisme, perquè l’historial de demandes raonables, centrades i constitucionals no ateses és previ al procés. Mentre les elits catalanes no tinguin res a oferir que no sigui la seva irrellevància a Madrid, no els hauria d’estranyar que l’independentisme continuï guanyant eleccions.

Comentaris

    federalista 06/05/2021 5:03 pm
    jajajajaja lluny de cat t'has escapat del manicomi del planeta llunya de merda on vius i els carcelers de zeta reticuli t'han deixat vindre a la terra a la regio catalana i no t'has pres la pastilleta i clar dius bajanades a raudals apa pren-te la pastilleta i cap a reticuli tres, tercer planeta de zeta reticuli ah i no tornis mai mes ni a la terra ni a espanya ni a catalunya, pallasso friki hiperventilat. merci
    Ona 03/05/2021 1:30 pm
    A les elits catalanes els encanta posar els genolls a terra, i les mans, i mentre els donen cabots al lluent crani els la clavin ben endins pel darrere si pot ser amb violència. Es diu massoquisme i els que es troben en el paper de dominats, abusats, enculats, humiliats i agredirs, ho gaudeixen molt. Es comenta que és un joc consensuat, si no seria delicte i el cometria l’abusador. En qualsevol és un espectacle digne de la literatura. Els nostres artistes de la literatura espero que s’hi posin aviat, perquè només els artistes diuen la veritat i ens ho poden explicar. No la teletrès que també està de genolls amb les calces brutes sense vergonya.
    Pep 02/05/2021 10:28 pm
    Que no, que no. Traidores hay y habrá en todas partes. Eso forma parte del decorado. Aparte de eso la historia no la hacen las personas. La historia se mueve a su capricho entre las personas. Cuando Más fue a ver a Rajoy, este se encontraba en una situación delicada por los papeles de Barcenas. A traves de la TVE vi a los dos personajes sentados frente a frente en ambos sofas. En ese instante me dije a mi mismo. "En mal momento viene Mas a pedir" . Efectivamente, Rajoy estaba bastante preocupado manteniendo su culito contra la pared, pues Barcenas se lo queria follar. Y debio de pensar... "Con la que tengo yo encima y me viene este idiota a tocar los guevines con no se que cosas de Cataluña" . Asi que le dijo NO y le pasó la pelota a la ratita presumida. Ella encantada, tiró para adelante sin encomendarse ni a dios ni al diablo. (nada mas que ver su cara cuando declaro en el juicio). De otro lado Sanchez intentaba sobrevivir a los zarpazos que le atizaban los doberman de su partido. No podia hacer mucho y menos aun sabiendo como despues supimos que el sólo queria ser presidente y que lo demas se la traia floja. Asi que se se sumo a carro. Corolario. Estos dos estupidos, tanto Rajoy como Sanchez, le dieron al independentismo su mayoria absoluta. Lo mas asombroso del caso, si es que nos podemos asombrar de algo, es que ni siquiera se dieron cuenta. Yo dudo aun que a estas alturas todavia se hayan dado cuenta.
    LlunyDeCat 02/05/2021 8:55 pm
    Els autèntics humiliats del "Procés" són els Catalans que durant els 42 anys després del Decret d'Ensenyament del Català i de l'oficialitat de la llengua catalana, encara són humilitats, vexats, agredits per voler viure en Català a llur país i SENSE que en tots aquests anys CAP autoritat catalana ni CAP membre del Parlament hagi fet RES per protegir-los. Per protegir els Catalans cal poder denunciar el metge del CAP que t'exigeix de parlar-li en Espanyol mentre pateixes pel peu trencat, poder denunciar els Guàrdies Civils del Prat quan fan el mateix, etc. MAI ho han fet i MAI ho faran. COVARDS ! Per això, més de 300 anys després de l'heroica defensa de Barcelona, encara els Catalans segueixen ocupats i colonitzats pel CUL d'Europa, la Nació més cafre del Continent.
    LlunyDeCat 02/05/2021 8:47 pm
    Els autèntics humiliats del "Procés" són els milers d'apallissats l'1-10-2017 i els milers de perseguits, agredits, empresonats i exiliats pels Espanyols. Perquè TOTS els qui persegueixen, agredeixen i empresonen els Catalans són Espanyols amb col.laboració de la nostra botiflerada. Recordeu el que varen fer els Francesos i els Holandesos el 1944 amb els col.laboracionistes quan els Aliats varen fer fora els Alemanys. I tard o d'hora els arribarà Sant Martí a tota aquesta infecció.
    LlunyDeCat 02/05/2021 8:35 pm
    Mai he pogut entendre aquest tarannà de voler convèncer els Espanyols que els Catalans som bona gent. Recordeu en Mas i el seu bus pedagògic recorrent Espanya ? Fa segles que els Espanyols odien els Catalans. És atàvic i al segle XX encara va augmentar més perquè els Catalans es varen rebel.lar contra el domini Espanyol. I el que més em sorprèn és que després que els Policies Espanyols hagin apallissat vells, velles i dones l'1OCT 2017, no hi hagué pas cap revolta a la societat catalana. I aquí és on cal burxar perquè reflecteix la immensa covardia dels nostres líders independentistes. Sí gent. Covardia. No hi ha pas cap altre mot per descriure el comportament d'aquesta gent després de les pallisses de la Gestapo/SA-SS Espanyols als nostres vells: cap resposta. Però el Poble no oblida pas tot això i el desig de venjança és ben desat per a quan l'ocasió arribarà. Perquè malhauradament la venjança dels Catalans arribarà un dia i us puc assegurar que serà com la dels Irish amb els British: recordeu els focs artificials de Dublin mentre London era bombardat pels Alemanys. Tot es paga. Per això allò que voldrien els Espanyols és la nostra exterminació, la nostra desaparició, la nostra assimilació. Per això ataquen tant la llengua.
    Jordi Serramià 02/05/2021 8:31 pm
    Cal tenir ganes de patir per escoltar el Màrius explicant les seves històries de pont aeri rovellat, mesquí, mesell i mancat d'idees. Penso que és qüestió de temps que el Grup Godó pateixi un fort restrenyiment econòmic per manca de parròquia lectora, només depèn de nosaltres
    LlunyDeCat 02/05/2021 8:21 pm
    El Sud dels PPCC és un cas paradigmàtic de Colònia des de fa 300 anys. Primer tenim unes elits totalment integrades a la Nació Espanyola i varen començar parlant Espanyol a casa. Després tenim la presència de milers de Policies, Militars, Jutges i altres funcionaris públics Espanyols. I tercer tenim la Colònia Espanyola i llurs descendents. I és aquesta la que utitilitza exclusivament la llengua dels Espanyols. Finalment un dels elements colonials és l'explotació econòmica per part de la Nació colonitzadora amb la col.laboració de les elits i tot un seguici de col.laboracionistes a tots nivells: mitjans, empreses, ensenyament, etc. La darrera prova de la Colònia és la repressió desfermada quan els Colonitzats s'han rebel.lat. Tenim tots els elements al davant i és evident que la majoria de dirigents independentistes ni tan sols en tenen compte.
      Gonzalo 03/05/2021 1:04 pm
      Menuda empanada mental arrastras. .. jajajajajajajaja!!!! Cuantos catalanes de 256 apellidos quedan??? Jajajajajajaja!!! Si estamos todos mezclados.....catalanes con aragoneses, con andaluces, gallegos, extremeños, madrileños.... jajajajajajajaja!!!!!! Anda...quédate bien lejos de Cataluña, y no nos hagas pasar más vergüenza a los catalanes.
    Vendetta 02/05/2021 7:37 pm
    Paraula de botifler Eduardo ets un botifler y el poble u sap
    Narcís 02/05/2021 7:05 pm
    És probable l' autor tingui raó .. però és difícil de creure, ço és, massa saben el peu que calça el mal, aquest mal .. atès que sí defora ens hi tenen ganes per sa misèria moral, és justament per nostres empreses, per nostres empresaris així el PIB que desenvolupen ! PD : sinó de qué entitats i societats sortir com llamps de ca pròpia ! Nota : aquest tipus Carol sempre em va fer mal als ulls i a les orelles ( mai el sentí res de bo d' iniciativa quina fos que prengués nostra societat davant tot el que ens fumia aquest estat ) ! Anotació al marge : la por sinó perdre la bona vida és lliure .. però no ha de ser mai entremaliejant innocents, població innocent, i , per a més inri, víctima !
    LlunyDeCat 02/05/2021 6:48 pm
    La resposta de Germà Bel: "És que la majoria d’espanyols pensa això. A Catalunya se’n fan bromes, perquè no s’analitza amb la perspectiva dels altres. I no s’entén una cosa que és fàcil d’entendre: per què ningú no s’escandalitzava quan amenaçaven de mort Puigdemont i ara que un desequilibrat envia uns sobres van tots units contra la violència? Perquè tots els amenaçats ara són connacionals; Puigdemont és un exonacional, és d’una altra nació. I la solidaritat la tens amb els teus. Per això a Catalunya hi ha un “a por ellos” que no pot ser a Albacete. Quan diuen “ellos” és en sentit literal. I si no analitzes això, Ayuso et fa riure. No t’ha de fer riure, que sap què diu." Puigdemont i la resta de Catalans són "exonacionals", estrangers. O en termes clars "colonitzats". És tan clar tot plegat que no puc pas entendre que encara els Catalans i llurs líders no ho hagin assumit en llurs estratègies. Però sé perquè. Per la presència de la Colònia Espanyola a CAT.
    LlunyDeCat 02/05/2021 6:31 pm
    En Germà Bel - un antic diputat del PSOE - explica molt bé la situació actual en un paràgraf sublim: "Té aquella frase: “Madrid és de tots, Madrid és Espanya dins Espanya. Què és Madrid si no és Espanya?” La resposta la trobeu a: https://www.vilaweb.cat/noticies/entrevista-germa-bel-independentisme-ayuso-madrid/. En 9 línies descriu la ignorància dels Catalans i de llurs líders. És un diagnòstic perfecte. I la prova la tenim a aquesta web on els Espanyols i Botiflers s'esplaien insultant els Catalans sense cap reacció de la gent que la dirigeix. Mentre a Madrid i a Espanya et foten fora dels taxis si et senten parlar Català, aquí deixem tota la purriassa hispano-botiflera infectar la web. Però és el mateix al país. I així no anirem pas enlloc i per damunt de tot MAI no assolirem la Independència dels Espanyols que significa i ho recordo als desmemoriats l'expulsió de tots els Cossos Militars, Policials, Judicials i Funcionaris Civils Espanyols de la nostra Pàtria. Sembla que hem oblidat el que és la Independència.
      Ramon 02/05/2021 7:31 pm
      Als mitjans i periodistes catalans amb algun sentit de país els fa més por el comentari nacionalista català, els fa més por el comentari contra el tripartit, que el comentari d'aquesta purriassa espanyola perquè per aquest comentari segur que no els tocarà ningú el crostó.
    Tripartit no, gràcies 02/05/2021 1:28 pm
    Vostè és un desagraït, senyor Voltas. Precisament La Vanguardia i el senyor Marius Carol van estar fent propaganda perquè no votéssim JUNTS i, més indirectament, perquè votéssim per ERC els que no estàvem disposats a votar el PPSOEVOC'S. Sense La Vanguardia, vostès no haguessin obtingut els 35.000 vots per sobre de JUNTS ni estarien en condicions de formar el tripartit
    157
    27
    Respon
    Erc es junqueras, españa.una 02/05/2021 12:18 pm
    Baste la Vox del Junqueras, rei meu. . Catokicisme i erc, al seminari ja, borbons!!! ERC estafada espanyolista, FORA JA. CAP PACTE AMB JUNQUERAS, POR DIOS
    156
    32
    Respon
    GROC 02/05/2021 12:07 pm
    Ulguns son tan imbecils ,que aprofitan per atacar a ERC Mitja vida votan a Convergencia i compran la Vanguardia , i ara que? Feu fastic
    337
    104
    Respon
      Ramon 02/05/2021 4:16 pm
      La Vanguardia ens vol fer votar ERC.
      Tripartit no, gràcies 02/05/2021 1:19 pm
      Canvia de traductor automàtic, reiet, perquè amb el que fas servir fins ara se't veu una franja roja en mig del groc.
        Ramon 02/05/2021 4:18 pm
        No us cregueu pas que "imbecils" ho hagi escrit bé, no. No us cregueu que aquest imbecil sàpiga pas que imbecil en la llengua dels catalans és un mot agut. El molt imbecil es creu que és pla com en espanyol però, òbviament, el molt imbecil s'ha deixat l'accent.
    Ramon 02/05/2021 11:46 am
    Godós, fainés i cavistes mai no van fer costat a Jordi Pujol i ara, per idèntica raó espanyolista, ens volen fer votar ERC.
    72
    53
    Respon
    Humiliació? Y eso què é? 02/05/2021 8:52 am
    Per a ser humiliat, s'ha de tenir dignitat, primer. I aquests que fan kms per rebre les escorrialles de madrid ja va perdre la dignitat el dia del primer vol; si en tenien, de dignitat, que és dir massa.
      Ona 03/05/2021 1:36 pm
      És veritat
    Vang 02/05/2021 8:19 am
    A la Vanguardia ja ningú li fa cas. La gent no la compra pq estigui d"acord en opinió política. Només per informació general. Darrerament amb Illa també han falsejat la situació fins al límit. Fèien riure.
    Arcadi 02/05/2021 1:47 am
    Si, si nosaltres tenim molta raó però no deixen de esclafar-nos com si fóssim rates. Jo veient els nostres representats ja he llançat la tovallola.
      Ricard 02/05/2021 11:36 am
      Falsa bandera. Com mentiu.
      Vang 02/05/2021 8:53 am
      A la Vanguardia ja ningú li fa cas. La gent no la compra pq estigui d"acord en opinió política. Només per informació general. Darrerament amb Illa també han falsejat la situació fins al límit. Tothom ho sap.
      Gonzalo 02/05/2021 5:22 am
      Pues lo que sois: ratas de cloaca.
        Guifré el pilós 02/05/2021 12:16 pm
        Cóm ens estimeu els espanyols!
    LlunyDeCat 01/05/2021 11:02 pm
    Un falangista català de Reus va escriure un llibre. Es deia Josep Fontana. I una frase que va dir descrivint com eren tractats els Catalans a la Falange, a Madrid i a qualsevol institució espanyola durant la Guerra dels Tres Anys i després em frapà: "Els Catalans finalment - malgrat tots els nostres esforços per tal d'integrar-nos a Espanya - érem els "Moros Amics". Ho va descriure un feixista català i traïdor a la seva pròpia Pàtria que probablement formà part dels escamots que mataren i violaren Catalans i Catalanes. Aleshores, tota aquesta colla del Pont Aeri i el que puguin fer i dir és "irrelevant". Llur comportament no és gaire lluny a efectes pràctics del que tenen la gent del sottogoverno de la Generalitat i alguns partits que s'autonomenen independentistes i que volen fer oblidar als Catalans la Victòria patida i apallissada pels Espanyols del Primer d'Octubre del 2017.
      Ramon 02/05/2021 12:20 pm
      Doncs a mi em sembla més comprensible i perdonable el Terç de Montserrat que l'actual ERC. I ja no diguem si la comparativa la fem entre aquells catalans franquistes concrets que després de la guerra van defensar la identitat, la tradició i la llengua dels catalans i botiflers progres com un Serra, un Coscubiela o un Pasqual Maragall per més que aquest ja a les acaballes es rebotés per despit de malcriat.
    Sa majestat 01/05/2021 10:56 pm
    A hores d'ara em sembla que a les elits econòmiques catalanes els importa una merda si a Madrid els fan cas o no sempre que tinguin assegurat el seu tros de pastís malgrat, com sempre, siguin els currants que necessiten els poders del deep espanyol
    Octubrista 01/05/2021 8:58 pm
    La Vanguardia és un cagarro tan o més gros que la taula de diàleg, això ho saben fins i tot la majoria dels que gasten carnet d'ERC
      Aurembuaix d'Urgell 02/05/2021 9:14 am
      A mi em faria fàstic que un rei corrupte i lladre com el Juanca m'hagués donat un títol de "Conde".
    fat boy 01/05/2021 8:13 pm
    Es veritat, tot era fum, no com la taula de dialeg que es solida com el granit. Com el granit de les galtes dels escolanets del mossen.
    225
    114
    Respon

Nou comentari