La Constitució i l’esvàstica

"Ja és mala sort que els republicans no s’hagin adonat de qui és el seu representant legítim, mentre que el pobre rei hagi de carregar amb adhesions que li resulten tan indesitjables"

Durant la tardor del 2017 i l’hivern del 2018 en diversos indrets de la nostra geografia hi van aparèixer unes pintades amb el número 155 acompanyat d’una creu gammada. Va passar a Folgueroles a inicis de novembre, quan uns desaprensius van estampar la xifra esmentada i el símbol adoptat pel nazisme en alguns portals i en una placa dedicada a l’insigne poeta mossèn Cinto Verdaguer. També a Figueres, un mes després, alguns energúmens van fer el mateix a la façana de la seu d’ERC. Un altre exemple d’aquesta prodigalitat artística va manifestar-se a Igualada, a les parets del Casal Popular El Foment a principis de març.

No és que aquests ultradretans tinguessin una predilecció per apostar amb aquesta xifra al Trio de Loteries de Catalunya, ni que estiguessin fent un recompte de les neurones que els quedaven amb vida, sinó que feien referència a un dels articles de la Constitució espanyola: aquell que parla d’intervenir les comunitats autònomes per obligar-les al compliment forçós d’allò que el govern espanyol consideri que és “d’interès general”. Aleshores aquest nombre de la bèstia de l’Apocalipsi estava en voga perquè el consell de ministres presidit per Mariano Rajoy havia activat tal mecanisme per escapçar les institucions catalanes.

Després d’haver sentit dir manta vegades que la Carta Magna era la garantia de la democràcia, la igualtat, la llibertat i no sé quants mots nobles i altisonants més, no deixava de ser paradoxal que els feixistes n’invoquessin els articles estampant-los amb un esprai, brandant-los com un garrot contra els adversaris. Hom diria, si ens empasséssim la propaganda que ara exposàvem, que aquesta mena de gent s’hauria de sentir incòmode amb els principis fonamentals de l’Estat. No és que fos tampoc una novetat que ens agafava per sorpresa. A les manifestacions del 6 de desembre, organitzades sota l’eufemisme del “constitucionalisme”, era habitual que sempre s’hi colés una petita dosi de parafernàlia franquista, la típica bandera espanyola decorada amb un espècimen d’aviram.

Dissabte passat, qui va sortir al carrer a reivindicar el text “que ens vam donar entre tots” van ser els ultramuntans de Vox, acompanyats a la plaça de Sant Jaume per un grupuscle que es feia dir, prenent el nom de l’organització d’Adolf Hitler i adaptant-lo al context hispànic, Partit Nacional Socialista Obrer Espanyol. Onejant simbologia nazi, eren allà al centre de Barcelona per celebrar l’aniversari del naixement del règim del 78, el sistema més descentralitzat del món, aquell que ens fa a tots “lliures i iguals”, segons ens han explicat.

Sí, l’ordenament que ens beneeix amb un cap d’Estat que “encarna els valors clàssics republicans” malgrat ser un monarca, tal com ens il·lustrà amb sàvies paraules Cayetana Álvarez de Toledo. Resulta inexplicable, doncs, que sigui entre els votants de Vox on la monarquia hi té un suport més alt, amb un 87,9% de partidaris, a una distància abismal del 3,5% de simpatitzants entre els votants de Podem. Ja és mala sort que els republicans no s’hagin adonat de qui és el seu representant legítim, mentre que el pobre rei hagi de carregar amb adhesions que li resulten tan indesitjables.

Però, ben pensat, que els més acèrrims i rabiosos advocats del marc imperant siguin aquesta mena de personatges, els que en una democràcia saludable l’haurien de repudiar, ves que no sigui una senyal d’esgotament i una mostra més de la necessitat de superar-lo.

Comentaris

  Régimen del 78 10/12/2020 9:09 pm
  El régimen del 78, significa el 90,1% de los votos a favor de la Constitución de LOS CATALANES. Catalunya fue la 3ra CCAA con más apoyo, superó por ejemplo a MADRID... Catalunya fue también la 2nd en número de votos. O sea, el régimen del 78 no tendría sentido sin los Votos democráticos de los Catalanes, que de nuevo, votaron más a favor que Madrid, entre muchas otras ( La 3ra... ) no seáis Xenófobos Populistas que se os ve mucho ya ...
  Gonzalo 11/12/2020 7:32 am
  Que memòria selectiva tienen algunos..... Ya nos olvidamos cuando los separatistas salen por la noche con antorchas......... No os suena de algo que también hacían los naZis? Y lo de preguntar en un cuestionario a los estudiantes si son separatistas o no....? Y lo espiar en que lengua hablan los escolares en la hora del patio? Si es que sois un derroche de democracia...... Que asco dais.
  Fat Boy 11/12/2020 8:01 am
  Tu ets molt de republica, oi?. Republica, si, pero...espanyola, Doncs ja te la pots fotre pel recte.
  Narcís ( què pot esperar ningú d’ un cap d’ estat .. poder legislatiu .. poder judicial .. i poder executiu .. tot plegat, primer ells, després ells i sempre ells, i si sobra quelcom, per a ells!) 11/12/2020 11:09 am
  D' aquesta xurma .. què cal explicar ? pobres ignorants o/ i covards i, allò pitjor, interessats bastards, ço és, per ells aquest estat és Castella i terres conquerides ( això sí, sempre amb ajut estranger !) així mai s'han sentit ' compatriotes ' de ningú per molt que féssim àdhuc treure'ls-hi la gana ! PD : madrid els hi representa i ha de ser, sí o sí, punta d'espasa d' aquest estat encara que sigui artificial d' allò més !
  Doctor Strangelove 11/12/2020 5:57 pm
  N'estic tip de tabardanos com aquest paio, que per més inri són lletjos, i no ho dic físicament, que també, ho dic per l'interior. Prou d'anar contra l'extrema dreta, quan el nostre problema és l'extrema esquerra, sí aquests melons que canten els segadors amb el puny dret enlairat! Sí aquest és el problema dels catalans, i fins que no fem un cordó sanitari contra tota aquesta gentola mai anirem enlloc com a poble. És denigrant el que va fer l'Astut, on per unes cadires es va vendre a l
  kodi 11/12/2020 11:58 pm
  El llibre gordo de petete haguessim votat, per sortir d'on érem i ells els q son la continuació del règim ho sabien
  cge 12/12/2020 7:17 am
  Aquest A.Pujol Mas i l'Heredia són els autèntics fills del rei Sol., No hay mas preguntas señorita.
  Para Pilar86... sobre la Constitución 12/12/2020 7:52 am
  Pilar, tal y como comenté, Catalunya con más de un 90% fue la 3ra com más apoyo a la Constitución, más que Madrid por ejemplo. Tú dices ( típico de la ignorancia cegada por populismos xenófobos), “mucha gente esa Constitución no la votamos y podemos opinar..”. A ver ignorante, busca en Google: “ Edad Constituciones En Europa”, verás como la española es una de las más jóvenes... pero mucho más jóvenes !! las Constituciones no se votan cada 5 o 10 años....
  Para los Populistas Ignorantes 12/12/2020 8:19 am
  Para esos Populistas Ignorantes que dicen que ellos no votaron la Constitución..... mirar las Constituciones Europeas... ( Noruega: 1814, Países Bajos: 1815, Bélgica: 1831, Dinamarca: 1849, ampliamente reformada en 1953, Luxemburgo: 1868, Liechtenstein: 1921, Austria: 1929, Irlanda: 1937, Islandia: 1944, Italia: 1947, Alemania: 1949, Francia: 1958, Grecia: 1975, Portugal: 1976, España: 1978, Andorra: 1993. Finlandia: 1999 (la anterior era de 1919). Suiza: 1999 (la anterior era de 1874).

Nou comentari