Complexitat o cinisme

"Una part del moviment s’ha instal·lat en l’excés verbal de forma cínica, és a dir, com a estratègia de posicionament i sense cap intenció de fer quadrar mínimament paraules i fets"

Si un jugador de futbol vol ser etiquetat de golejador, ha de fer gols. Si un restaurant vol sortir a les guies a la categoria d’asiàtics, ha de fer menjar asiàtic. I si un escriptor pretén tenir opcions de guanyar el Nobel de Literatura, com a mínim ha d’escriure llibres. Aquesta exigència d’una coherència bàsica, gairebé intuïtiva, entre intencions i fets aplica a gairebé tots els àmbits de la vida. Però la política se n’escapa. La política és un joc de miralls on es pot aspirar seriosament a ser considerat d’esquerres mentre es legisla a favor dels grans propietaris, o antiracista mentre s’expulsa immigrants, o ecologista mentre s’amplia una terminal de creuers. Sovint, l’explicació de les incoherències és la complexitat. De vegades, però, és la cara dura, el cinisme.

L’independentisme català, en tant que fenomen polític, no és cap excepció al joc de miralls. Després de l’atac de coherència del període 2015-2017 –que va oferir moments inoblidables i aprenentatges decisius, però que va acabar amb una derrota sense pal·liatius (a no ser que es consideri una victòria que mig govern acabi a la presó, l’altre mig a l’exili i et suspenguin l’autonomia)–, la distància entre les intencions declarades i els fets s’ha anat incrementant fins a nivells comparables als de la política diguem-ne convencional. Cal reconèixer que, en el cas de l’independentisme, la complexitat hi juga un paper molt important: aconseguir la secessió respecte d’un estat membre de la UE i de la OTAN i disposat a utilitzar la violència per impedir-ho, amb majories democràtiques internes molt justes i sense que aquesta secessió ofereixi cap avantatge geoestratègic clar a cap gran potència mundial, és sens dubte una tasca extremadament complexa. Però complexitat a banda, sembla que una part del moviment s’ha instal·lat en l’excés verbal de forma cínica, és a dir, com a estratègia de posicionament i sense cap intenció de fer quadrar mínimament paraules i fets.

Així, un concepte molt seriós (i arriscat) com és la confrontació ha quedat banalitzat i reduït a un discurs, a un tuit o a unes declaracions pujades de to a la universitat d’estiu de Prada. L’embat democràtic es predica però no només ningú no el practica, sinó que ningú no sap en què consisteix, i el que és pitjor: tampoc no es veu cap dels predicadors especialment motivat per posar fil a l’agulla més enllà de les paraules. Per què fer-ho, si amb només una declaració o un tuit ja quedo posicionat com vull ser percebut? Per què m’he de molestar a cuinar plats asiàtics, si només dient que sóc un restaurant asiàtic ja surto a les guies com a tal? En aquest marc mental, qualsevol paradoxa és possible: exigir als polítics que se la juguin (ANC), i quan reps una ordre judicial per tancar un web, obeir; anar a Madrid a pactar amb el nucli dur de l’estat l’ampliació del Prat i uns JJOO d’Hivern i després pujar a Prada a dir que els acords amb Madrid desactiven l’independentisme i envien el missatge equivocat a Europa; o incendiar les xarxes contra els traïdors que desmobilitzen (els últims d’entrar a la llista: Jordi Cuixart i David Fernández) i després deixar que el Rei es passegi per Catalunya o el Tribunal de Cuentas arruïni famílies sense incendiar els carrers.

Hi ha dues maneres de ser coherents, totes dues honestes: reorientar el discurs per fer-lo com més coherent amb els fets millor, o espavilar amb els fets per posar-los a l’alçada d’un discurs inamovible. ERC ha triat la primera opció i ha aconseguit que el votant li doni el lideratge institucional de l’independentisme. Òmnium ha fet una operació semblant a nivell civil, i s’ha disparat no només en associats sinó sobretot com a entitat de referència. En canvi, Junts, CUP i ANC no han triat ni la primera ni la segona opció, i és possible que sigui per aquest motiu que van a remolc. És difícil liderar quan la gent no percep un mínim de coherència.

Comentaris

  Malcom Ç 04/09/2021 9:21 pm
  Ho entenc bé i l'articulista diu que el vicepresident Puigneró va per lliure, pacta a Madrid d'esquenes al President Aragonés i el govern en el seu conjunt? Pensi-ho bé abans de respondre.
  El teu plumero. 04/09/2021 9:35 pm
  Ha!
  Franquisme.erc.155, junquerisme ferrovial 04/09/2021 9:43 pm
  Ferrovials al poder, robar,matar vells i TV3 pur nodo FRAN1U8STA DEL JUNQUERAS I, el caudillo. 1uin articulet mes franquisme,erc.155
  Tripartit no, gràcies 04/09/2021 9:48 pm
  Té raó el senyor Voltas: les paraules i els fets han de quadrar. Junqueras ha dit més d'una vegada que s'estima Espana* i tota ERC està dedicada a sabotejar qualsevol 'iniciativa a favor de la independència de Catalunya que seria letal per Espana*. Dedicats a entretenir els catalans amb collonades com la de la "taula de diàleg" i a castellanitzar el país des dels llocs de poder de la Corporació, les paraules i els fets d'ERC quadren del tot. No es pot negar que La Vanguardia la va encertar fent president Aragonès, home de palla del mossèn. (*) Espana amb cagarret sobre la "n"
  fat boy 04/09/2021 9:55 pm
  Quant et falta per la jubilacio?. No sigui que el tinglado se us enfonsi abans d'hora.
  Luisnomeacuerdo 04/09/2021 10:05 pm
  Todos chiringuitos de fascistas independentistas que habrá que ilegalizar pues no son más que altavoces donde se predica el odio y la exclusión contra 46 millones de compatriotas. Con un poco de suerte dos telediarios de mierdatv3 quedan a estos energúmenos y a los que pululais por estos panfletos de la madriguera groc.
   SPAIN IS NOT DEMOCRACY 05/09/2021 10:41 am
   Aquí el único que predica el odio y la exclusión contra 2 millones de votantes indepes eres tú. I el único autoritarismo fascistoide es el que se desprende de tus comentarios. Sin la violencia no sóis nada y...contra Rusia (caso que acordaramos su soporte a nuestra independencia) no tendríais cojones de hacer nada. Como lo que hacéis contra la gran potencia Gibraltar (British forever!).
  Gerard de sarria 04/09/2021 10:46 pm
  Això ja ho coneixes. És el que feies abans de que el Bisbe de Lledoners i els vostres fessin figa. Barruts
  Craig 04/09/2021 11:11 pm
  Molt ben explicar
  Penós 05/09/2021 12:19 am
  Major incohèrencia que l'independentisme pragmàtic no se m'acut. Algunes perles: sóc independentista però no em plantejo fer efectiva la independència perquè no la veig possible; "ho tornarem a fer", però no se sap ben bé què ni quan ni com; l'1-O en realitat no ho volíem fer, era una catxa...
  Ricard 05/09/2021 2:27 am
  Junts perd amb erc pels 4 vots que li treu el pdcat... En tot cas electoralment la pugna no es entre independentistes, encara que els partits independentistes pugnin per guanyar vots d'altres partits independentistes. I és que les persones són molt més assenyades que els partits.
  Erc es Azanar i poc mes 05/09/2021 9:25 am
  De l'autonomisme aznarià en diu independentisme pragmatic, quin collons mes ferrovials. Pobre junqueras amb palanganeros tan aznarians.155
  Fins els nassos 05/09/2021 11:28 am
  Voltas, el més penós és que un periodista no intento,com a mínim, ser objectiu. Escrius sempre em boca d'Er, sembles un d'aquells periodistes a sou, dic sembles, perquè jo n'estic comvençuda però no tinc les proves de les teves entrades de diners. Agafem el video del Junqueras amb la Terribas on deia, molt d'una manera molt vehement, inclús maleducada cap a la terribas tallant-la, que Madrid-Estat no s'hi pot negociar perquè o no cumpleixen o no s'acorda res, donant-ho totalment per perdut. Tu, igual que alguns venuts de Junts, Jxc, Cup, Ommium, i en altres llocs, us va de meravella aquest bando de jugar amb el temps i anar vivint del rotllete. Et dic una cosa; passarà un detonant, perquè sou 4 comparats amb el que la gent vol, que ho encendrà tot i aleshores tornarem a fer que aquests venuts de cúpules s'apuntin al carro o saltin, i tu seràs un d'ells.
  Doctor Strangelove 05/09/2021 11:50 am
  Els corruptgents sortint en tromba contra aquest pobre home! No us adoneu que l'independentisme és caïnita! Doc.
   Lionel Mandrake 05/09/2021 12:50 pm
   Què diu aquest iaio.doc ? El doctoret un cregudet xovinista espanyolista que no hi toca, viu del conte "Espanya", és això.
   Ricard 05/09/2021 2:17 pm
   L'1 d'octubre els que agredien a votants catalans no eren precisament independentistes... Caïnites? Potser sí, però abans que res ocupats militarment per estrangers agressors.
  Victor 05/09/2021 12:17 pm
  D'acord amb el plantejament, però calen matitzacions. No hem estat derrotats. Tenim el 52% dels vots, L'Estat s'ha desprestigiat i degradat fins a límits inimaginables i no ha aconseguit que cap independentista deixi de ser-ho. No és això una derrota ? Ara bé, l'estratègia seguida fins le 2017 no ha donat els resultats que pretenia. Cal aprendre i continuar seriosament d'una altra manera. Dins de Junts hi ha de tot. Gent que treballa molt intel.ligentment i gent que només fa proclames buides. El President Torra exigeix a vegades coses que no va fer ell quan era President. D'acord que l'ANC no sap on és.
  Merkin Muffley 05/09/2021 12:54 pm
  Algú s'imagina que algun dia Espanya sigui governada per il·luminats com Aznar, Rodriguez Zapa, M. Rajoy o... Ha, ha, ha solament feia futurologia-ficció...
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) 05/09/2021 7:23 pm
  No té res d'estrany que el senyor Voltas faci propaganda d'Òmnium que s'ha convertit en una sucursal d'ERC i ha abandonat la defensa de la llengua catalana per fer de claca de Junqueras i la seva trepa. Li donàvem la culpa en Mauri, pensant "ja ho veuràs quan Cuixart surti de la garjola" No sé si per sort o per desgràcia, l'abraçada de Cuixart al botxí Iceta va aclarir les coses definitivament.
  Narcís 05/09/2021 7:28 pm
  Clar i català : A) ' racisme ' dir ja n'hi ha prou d' il·legals/ furtius/ polissons/ sense papers/ indocumentats àdhuc legals d' aquella manera made in spain .. i de tanta misèria importada ? B) ' majories internes molt justes ' quan som plens d' emigrants espanyols ensems amb d' estrangers agraïts per permisos/ residència i nacionalitat rebuda així amb dret de vot ? i C ) manca de ' suport d' estats per raó geoestratègica ' .. llavors seria com una declaració de guerra que no pas defensa de DDHH ! PD : l' 1- O fou l" alea jacta est ' així persistir democràticament i pacífica que no pas fer temps per gaudir de poder , poder que no hi és ni autonòmic, que sí per raons que no cal desglossar per diàfanes . . això sí n' és ser incoherent ( no pas qui sap, sabem , ser tot teatre, teatre del bo, com deia aquell desagraït, que hom permet perquè no es digui que no pas ' remolc ' de res ! ) !
  Ferpinya 05/09/2021 8:25 pm
  El relat de la derrota es va construir a poc a poc desde l'any 2018, clar que el joc no s'havia acabat abans malgrat la destitucio del govern. L'independentisme va guanyar les élections el 21D 2017 amb un discurs que encara estava molt potent i que tenia recorregut en l'opinio publica internacional. Ja hi havia mostres de feblesa ( cap acord del govern legitim sobre l'estrategia a seguir) pero no tot estava cantat. La derrota ( no es una derrota total puix que l'independentisme encara pot guanyar a les urnes) la va construir el partidisme. I ERC i portaveus amics en tenen la responsabilitat, tan o fins i tot mes que Junts. La gent tambe va esperar massa de liders i partits que no estaven prou preparats i que no van saber analitzar bé les situacions. Hé de dir que crec que ERC sempre va equivocar se en les seves analisis, abans amb el tenim pressa, i ara amb la renuncia a la lluita ( que vol dir renunciar a pressionar, quan sense pressio no pot existir de debo una negociacio). No s'enten per part d'una Esquerra que a mes té un " historiador" al capdavant.
  David86 05/09/2021 8:41 pm
  Aquest senyor parla de coherència. Es deu referir a la d'ERC, que ha passat de "La independència no es negocia, es proclama" i altres perles com aquesta, al que diuen avui. I això sense despentinar-se. Es pensen que no recordem què va passar el 2017 i qui ens ha portat fins aquí. I tot per a aconseguir l'hegemonia I arribar al poder. Són enemics d'aquells que els hi fan nosa: de Junts, al líder dels quals volen beure podrir-se a l'exili, de l'ANC perquè no la presideix una senyora del seu partit. Ara, els del "President, posi les urnes" ens volen fer creure que són els responsables i assenyats. Ja n'hi ha prou, home! Sí, és una llàstima les lluites caïnites. Quan anàvem a les manifestacions, els independentistes només demanàvem UNITAT. Què il·lusos!
   David86 06/09/2021 12:45 am
   Volia dir "veure" i no "beure".
  Les coses pel seu nom 05/09/2021 9:20 pm
  Lo seu sí que és cinisme pur pq obvia intencionadament que el 155 va mantenir l'Aragonés en el poder i que qualsevol defensa de la independència de Catalunya en aquesta "democràcia madura" pot ser criminalitzada judicialment i perseguida com a delicte d'odi. I això no és cap "complexitat" sinó coacció dictatorial.
  Ferrovial el Gurtel del junqueras i erc.quinquis 06/09/2021 7:51 am
  Erc l'ultim cagarro del Sanchez el franquista. Junqueras quan plegues, galtes, lladre, espanyol?
  Graset, greix erc 06/09/2021 9:06 am
  Al 3/24 del Grasset d'Erc cobre molt,maco?
  Salvador Aregall 06/09/2021 11:32 am
  Reorientar el discurs polític per fer-lo coherent amb els fets?, quins fets?, la repressió en forma de presó, multes i inhabilitacions?. Franco va fer un cop d'estat contra un govern legítim i va restar en el poder 40 anys fins que va morir al llit i després ha continuat el mateix règim maquillat de democràcia. Tot això ha passat per reorientar discursos per fer-los coherents amb els fets. No cola Sr. Voltas. Que ERC ha guanyat amb aquesta opció de coherència?, esperi, les màquines de tren costa molt aturar-les quan fa baixada i el més normal és que descarrilin.
  federalista 06/09/2021 11:51 am
  jajaja dividits barallats i minoritaris, ho teniu a tocar jajajaja la indapandenchia no home no els ous, jajaj que es l'unic que els indepres toqueu.
   uno que vive en Tabarnia 06/09/2021 4:01 pm
   que et treguin el dit del cul, que s,et veu molt que ets un titella
  Groc 06/09/2021 12:28 pm
  La majoria de comentaris teniu excés verbal i res mes Voltes te rao , no sou res ,perdo si INSULTADOS , DEMAGOCS I POCA SOLTES Visca l'independencia guanyada per quatre torra collons
   Groc és el color de la bandera vaticana 06/09/2021 6:46 pm
   Se't veu el llautó, reiet. En una ratlla i mitja, mitja dotzena de faltes d'ortografia. No ets pas en Rufian ?
  Gonzalo 09/09/2021 2:18 pm
  Por una vez (solo una vez),y sin que sirva de precedente, totalmente de acuerdo con el análisis tranquilo, sereno, pausado y desacomplejado que realiza. Desde la ilusión por conseguir algo irrealizable, pasando por la comprobación de que ningún estado va a apoyar está ensoñación, y finalizando corroborando el tacticismo político. Mucho enfrentamiento....mucho embate....pero el que lo propone y alienta, es el mismo que ni se acercó al colegio electoral de su pueblo para ponerse al frente de sus conciudadanos y enfrentarse a la policía/guardia civil. (Los Mossos estaban escondidos).

Nou comentari