Dilluns passat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va comparèixer en roda de premsa per anunciar-nos les noves mesures restrictives de cara als propers dies. Tenint en compte que Nadal és dissabte i que la gent ja fa dies que fa plans, pot semblar, com a mínim, que s’ha treballat amb una certa improvisació. En tot cas, serem comprensius considerant la complexitat del moment, tot i que el “moment” ja fa un parell d’anys que s’allarga. Per ara, Oriol Mitjà i Àlex Arenas ja han demostrat una gran paciència amb el conseller Argimon, una contenció que contrasta amb la furibunda crítica que gastaven amb la consellera Vergés, aprofitant aleshores qualsevol avinentesa per aparèixer als mitjans i fotre-li bastonada. Suposarem que han començat a practicar mindfulness i no pressuposarem cap afinitat política en aquest canvi d’actitud.

Durant la intervenció, seguida amb nerviosisme per molts ciutadans, es van anunciar tot un seguit de mesures de gran impacte: reduir les trobades a un màxim d’una desena de persones, el tancament dels establiments d’oci nocturn, la reducció de l’aforament a la restauració… Tot de disposicions encaminades, amb lògica, a disminuir la interacció entre persones i, així, intentar dificultar la transmissió del virus. Només això? No. Entre el reguitzell d’instruccions raonables va aparèixer de nou el toc de queda, una restricció de moviments que xoca amb les llibertats més elementals i que s’hauria de justificar molt bé cada cop que es vol aplicar. 

Com que, en teoria, aquestes resolucions es prenen seguint les recomanacions dels experts, hem de pensar que tot de científics han demanat que hi hagi toc de queda. És per això que cal consultar l’informe del Comitè Científic Assessor de la COVID-19 per saber exactament què diuen que cal fer. A l’administració li demanen que s’acceleri la vacunació amb la tercera dosi, que es faciliti la disponibilitat de testos ràpids, que s’ampliïn els àmbits on es requereix el certificat COVID per entrar i que s’aïllin durant deu dies les persones que han estat en contacte amb un infectat, independentment de si han estat vacunades o no. Pel que fa a les recomanacions a tota la ciutadania comenten, entre altres coses, que es limitin les reunions a l’àmbit públic a un màxim de quatre persones, que s’evitin les trobades en l’àmbit privat que no siguin amb el grup de convivència, que es procuri no agafar el transport públic en hora punta i que només se surti de casa per necessitat. El toc de queda no hi apareix en cap dels paràgrafs.

És clar que, del que s’hi diu, se’n pot desprendre que com menys ens movem millor. Per tant, es podria arribar a entendre que el toc de queda és una mesura més en aquesta línia de limitar la mobilitat. Ara bé, com que les disposicions dictades pel conseller Argimon són una decisió política, atès que poques de les recomanacions científiques que hi ha en el document s’apliquen al peu de la lletra, també s’hauria de poder explicar políticament una mesura tan dràstica i de reminiscències autoritàries com és el toc de queda. En tot cas, hauríem de saber si és que hi ha algun estudi que expliqui amb dades els beneficis del toc de queda –com que ja n’hem practicat algun, hauríem tingut manera de saber-ho-, o bé si hi ha algun document que aclareixi que el virus està més actiu a la nit per algun fenomen natural o paranormal o, finalment, si és que el toc de queda és per evitar botellades multitudinàries ara que coincidiran les festes nadalenques amb el tancament de l’oci nocturn. Si és això darrer, que és el més probable, es podria explicar obertament ja que som adults capaços d’entendre qualsevol dissertació racional. 

En tot cas, no sé si el perill de les gresques de garrafa i clenxa, ja prohibides de per si en temps de calma sanitària, justifiquen que la resta de mortals no puguem sortir de casa si és que ens sembla convenient fer-ho. També us dic que a la una de la matinada, normalment, ja fa estona que m’he ficat entre el nòrdic i el matalàs. Vull dir que no ho comento pas per interès propi. 

Comentaris

  ot semblar, com a mínim, que s’ha treballat amb una certa improvisació Desembre 23, 2021 | 20:02
  si para montar una republica se necesitan solo unos pocos meses, esto nimiedad se arregla en micro segundos... no te parece? es que los cagalenes-golpistas suelen hacer, otra cosa no pero prisas siempren tienen...y las leyes y los derechos se los pasan por arco el triunfo (derrota en el siempre enterno caso catalan) de tus cojnes...
  Narcís Desembre 24, 2021 | 09:02
  Allò que és clar és : mascareta, mans netes ( el més sovint possible ) i distància ( sempre que hom pugui ) ! La resta .. és jugar a no sé què, a quina cosa ! PD : la llàstima és el munt de pinxos sense mascareta en llocs de gent àdhuc a voreres estretes així com ser a llocs d' oci amb proba de no teni' l ( malgrat no hagi estat del tot feta ipso facto .. ) ! Nota : òbviament, sembla ser els vaccíns també . . encara que la confiança sigui dubtosa, atès els casos que agafen la malaltia .. que vull pensar ser cert menys perillosa ! Anotació al marge : allò important és no fer el curt de gambals quan la lògica ho posa senzill fora mida .. o és que molts de majoria aclaparadora amb dos dits de seny es deixen dur per resta infame .. quelcom així com massa espanyols es deixen dur pels catalanòfobs tot rentant-los-hi el cervell amb ses infàmies, difamacions, injúries i calúmnies mitjançant falsedats que clamen al cel ?
  Luisnomeacuerdo Desembre 24, 2021 | 10:48
  Feliz Navidad, el bigote de una gamba por el ojete.
  Doctor Strangelove Desembre 24, 2021 | 10:49
  Feliç Nadal!, trossos de carn, per què abans d'escriure idioteses no calleu per al Nadal? doc.
  Observador Desembre 24, 2021 | 14:21
  Què no és cap broma ho tinc claríssim; he enterrat uns quants amics, companys de tota la vida ; abans d'ahir el darrer...... Però no serà seguint les instruccions absurdes i irracionals dels governants que ens protegirem d'aquest flagell que ens ha caigut al damunt.
  airausu Desembre 26, 2021 | 07:32
  És molt més restrictiu no sortir de casa durant tot el dia i reunions de només 4 persones que el toc de queda entre 1 i 6. Però amb la intenció d'atacar a JxCAT i defensar a qui li paga la nòmina de Ñerk, aquest "periodista" és capaç de fer-nos capgirar la realitat... i no és per res, però el cigronet ñerki hi està totalment d'acord, que el "periodista" oblida delibaradament que és el President de la Generalitat. Lo de MHP no s'ho ha guanyat per arribar de la maneta de l'R78, en unes eleccions més que dubtoses, i després de petar-se al MHP Puigdemont i MHP Torra.

Nou comentari