Si haguéssim de fer un resum sobre el què ha succeït en aquests darrers quatre anys, des que es va, teòricament, deixar d’aplicar el 155, hauríem de recórrer a les metàfores mèdiques. El retorn de les institucions pròpies, Generalitat, Parlament, Govern els podríem comparar amb una promoció d’anestesistes destinats a tractar d’adormir l’independentisme per així, pacientment, tractar d’operar-lo i extreure-li els òrgans vitals i la paciència. Malgrat que servidor s’ha dedicat a fer recerca en el camp de la història de les idees i ha tirat d’hemeroteques, discursos, entrevistes, declaracions i altres textos escrits amb major o menor intencionalitat política, per definir una època sap perfectament que els fets compten més que les paraules.

I els fets estableixen que les institucions pròpies han exercit de govern col·laboracionista, de Vichy Català que sovint, via policia, ha actuat com a impulsor i executor de la repressió sistèmica contra la dissidència republicana, o s’ha inhibit de defensar el país davant les contínues agressions emanades des de l’Estat. O de concentrar-se en disputes bizantines de baix nivell i escàs recorregut (Aeroport, Jocs Olímpics,…). Amb el tema de l’autodesmantellament de la immersió lingüística es veu molt clar el divorci entre la virolada retòrica i la realitat ombrívola.

La trista realitat és que, més enllà dels discursos independentistes i d’estirar el mite del Primer d’Octubre, es fa servir una pràctica autonomista, amb el hàndicap que avui Madrid ha jibaritzat les competències autonòmiques. De fet, l’obsessió espanyola per generar aparença de normalitat, i escenificar com Catalunya retorna a la cleda de l’autonomisme, s’ha traduït en la participació d’un Aragonès desubicat en les reunions de presidents de comunitat, entitats que són mig graó per sobre de les diputacions. En altres paraules, que Catalunya està en tracte d’igualtat amb una comunitat artificial com Madrid, o altres que no ho volen ser com Castella i Lleó.

El mateix Aragonès, no dubta a aparèixer a prop del monarca espanyol, el gran impulsor de la violenta repressió del 2017 ençà cada vegada que té ocasió, ja sigui al Mobile World Congress, ja sigui al saló Alimentària. I no s’entén que, qui és un enemic declarat del país, d’una nissaga que hauria de tenir vetada l’entrada, sigui rebut per càrrecs oficials, o que els partits de governs no muntin actes que incomodin el “uve palito”.

La trista realitat és que, com explica el president Quim Torra en les seves recents memòries, qui volia fer palès l’hostilitat del nostre país contra la monarquia o la repressió hispànica, rebia, o bé, una freda indiferència del govern, o bé un cop de porra dels Mossos, o bé una citació dels jutjats. El periodista Vicent Partal va recordar que, durant aquests dies, el sottogoverno, les elits administratives del propi país, vinculats a les xarxes clientelars i d’interessos dels poders fàctics, van fer tot el possible per sabotejar qualsevol expressió de dissidència, com feien els règims col·laboracionistes dels antics països del bloc oriental cada vegada que, com a l’antiga Txecoslovàquia, Polònia o Hongria, venia l’exèrcit soviètic a reprimir les ànsies democràtiques de la ciutadania.

I, com a conseqüència d’aquesta autoopressió pròpia de la classe política dels països del bloc oriental, van acabar per desenvolupar unes disfuncions polítiques, un autoritarisme autoimposat, que expliquen les actuals deficiències democràtiques dels seus sistemes polítics, com en el cas de Varsòvia o Budapest, encara perdurables.

La trista realitat és que, el govern de la legislatura anterior –finit per l’acatament submís d’un procediment administratiu trampós per part d’una junta electoral parcial– i l’actual, actuen com uns anestesistes. Pretenen anestesiar una societat ben viva a còpia a conjurs màgics (taula de diàleg), promeses poc creïbles (hipotètiques repeticions de referèndums) compromisos discutibles (mocions de confiança a mig termini quan és obvi el suspens general). I la qüestió és que pràcticament no s’ho creu ningú. En bona mesura, la societat catalana està desenvolupant un preocupant cinisme entre uns principis morals i una certa frustració i impotència davant unes institucions pròpies, pràcticament inservibles.

Potser per això estem assistint a una nova fase política que caldrà valorar com evoluciona. En poques setmanes hem vist el relleu a Òmnium Cultural, els canvis anunciats a l’Assemblea Nacional Catalana i Junts per Catalunya, la creació de noves plataformes i espais, i el que resulta més interessant: un inici de recuperació del carrer a causa de la vaga docent i de les mobilitzacions en defensa de la immersió lingüística. Una de les notícies interessants d’aquesta setmana és l’actuació de la Plataforma per la Llengua, ressuscitant l’esperit de l’antiga Crida, col·lapsant dos restaurants en què es discriminava el català.

Potser el tema consisteix en això, abandonar les casernes d’hivern i tornar a l’ofensiva, ser proactius i exigents. Llençar definitivament els lliris a la brossa i recuperar l’agressivitat. I un altre fet interessant, la darrera manifestació de l’1 d’abril, en un dissabte fred, vam veure simbòlicament com es va partir de la Generalitat i es va arribar al Parlament. Es va obviar, com va succeir altres vegades en els darrers anys, la seu del TSJC, perquè va creixent la idea que el problema ja no és tant l’Espanya opressora com la Catalunya que es deixa oprimir. Per separar-nos de Madrid, abans cal recuperar Barcelona.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Eudald a abril 08, 2022 | 23:05
  Eudald abril 08, 2022 | 23:05
  Mare de Deu. Quina torta que portes. Sou 4 arreplegats que voleu la confrontació i la agressivitat. No veus que això no porta enlloc. Poc a poc i bona lletra i al final la independència arribarà quan siguem el 70%. Només ens hem de marcar aquesta fita i llavors Europa ens ajudarà.
  • Icona del comentari de: Pilar a abril 09, 2022 | 16:36
   Pilar abril 09, 2022 | 16:36
   Els fanboys d'ERC sou la repera. A tot arreu la indy és un 50%+1 vot, excepte per ERC que ***ara*** defensen ser més del 70%. Com ha canviat la història després del 1-O i de lliurar-vos a l'enemic "a cambio de nada"...
   • Icona del comentari de: Lliurar-se a l'enemic? a abril 10, 2022 | 13:33
    Lliurar-se a l'enemic? abril 10, 2022 | 13:33
    Molt millor trigar setmanes a donar el resultat de l'1-O, 8 segons a suspendre la DUI, i hores a fugir deixant-ho tot i tothom enmerdat, oi nena?
 2. Icona del comentari de: Independentista a abril 09, 2022 | 09:56
  Independentista abril 09, 2022 | 09:56
  Estic segur de que l'Estat Espanyol avalaria la independència de Catalunya si arribessim al 70% d'independentistes, Però mai s'hi arribarà i ho saben. L'independentisme va de baixa.
 3. Icona del comentari de: Junqueras arriba españa a abril 09, 2022 | 12:44
  Junqueras arriba españa abril 09, 2022 | 12:44
  La ronya del junqueras es bruticia española, es bruticia.erc.155
  • Icona del comentari de: Traca a abril 09, 2022 | 15:18
   Traca abril 09, 2022 | 15:18
   Ferrovial
 4. Icona del comentari de: Remença a abril 09, 2022 | 13:29
  Remença abril 09, 2022 | 13:29
  Estic d'acord amb l'opinió. La Generalitat actual no té més competències que la "diputació del general" del temps de Pere terç (IV pel nomenclator del trist ajuntament de Barcelona). Aquella, però, operava d'acord o en desacord amb els oficials reials. La d'avui no pinta res ni entre les Comunitats... de veïns. Això només es pot arreglar amb catalans que hagin treballat abans d'apuntar-se al partit per poder viure, i no diguem dels experts que xuclen (llicències per edat -per cert, el president del parlament, del nom del qual no me'n vull recordar, encara no ha estat prou valent per explicar perquè va aprovar -o instaurar la llicència. Mentre no ho faci cal pensar que en el seu "mandat" va malbaratar fons públics (tot i ser d'ERC)).
 5. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a abril 09, 2022 | 14:03
  Luisnomeacuerdo abril 09, 2022 | 14:03
  Este tipo siempre con las mismas chorradas, que si violencia y represión, que si mandato y bla bla bla, que si Colonia y ocupación, que vida más triste la de los frustrados fascistas independentistas. Que se jodan.
 6. Icona del comentari de: Unpopular opinion a abril 09, 2022 | 14:39
  Unpopular opinion abril 09, 2022 | 14:39
  Sincerament, perquè ens gestionin des del R78 a través d'un govern de fireta, prefereixo a qualsevol de BOCS com a MHP. Així és de la única manera que tornarem a sortir als carrers.
  • Icona del comentari de: Govern de fireta a abril 10, 2022 | 13:38
   Govern de fireta abril 10, 2022 | 13:38
   Costarà superar la fireta de Fuigpelmón, sobretot suspendre la DUI i fugir deixant-ho tot i tothom enmerdat. Batxiller inepte o traïdor?
 7. Icona del comentari de: Narcís a abril 09, 2022 | 18:49
  Narcís abril 09, 2022 | 18:49
  Ras i curt : a) un penjat diu que cal un 70 % .. llavors està dient que el vot del 69% té menys valor que el del 31% ? b) mateix penjat diu de ' buscar la confrontació i l' agressivitat ' .. qui anà contra l' Estatut de 2006 àdhuc acceptat el que ens deixaren i així i tot porta'l al constitucional tot aixafant-lo del tot ( mentre articles nostres sí n' eren acceptats a d'altres autonomies ! ) ? c) guanyar per 1 punt de percentatge ser pro la llibertat nacional de ca nostra , ja seria un infinit , tenint en compte el munt, la bestiesa, de ciutadans forans amb dret de vot ! PD : pel que fa a l' article d' en Xavier : només dir que no estic d' acord d' anar a fúmer institucions nostres que són lligades de peus i mans, ço és, perseguides, inhabilitades, descapitalitzades, empresonades, totes les persones que les representen, ens representen .. així abans de ' fer-se amb Barcelona ' .. ens escolti, ens vegi, ens noti, aquest estat amb sa bandera anticatalana ( únic adjectiu que la dóna sentit ! ) ! Nota : i sí, increïble aquest MHP Aragonès li encanti " ser a fotografia al costat del ve baixa - bastonet " després de llançar el que llancà i féu el que féu fins encara avui, ara i ací o sense cap mena de penediment ni de bon tros ( això no n' és gens normal .. com no sigui creure's ser algú perquè ho vegin llurs descendents ! ) ! Incidència : el poble català és qui rep, el poble català és l' anorreat, el poble català és qui perd sa identitat, el poble català és l' espoliat, el poble català és l' odiat. . . el poble català és qui ha de fer-s'hi veure defora en les delegacions que són de fora ( pacíficament com sempre, però constant, constant com n' és la respiració, la respiració del poble català! ) !
 8. Icona del comentari de: Narcís a abril 09, 2022 | 20:12
  Narcís abril 09, 2022 | 20:12
  Ras i curt, hi ha un troll que està suplantant la meva identitat. Anotació al marge, facin alguna cosa senyors de el món.
  • Icona del comentari de: Observador a abril 10, 2022 | 08:35
   Observador abril 10, 2022 | 08:35
   Narcís, de trolls aquest espai n'està fornit. I què me'n dius de les bajanades que s'hi escriuen per part d'alguns? Fetes amb tota la intenció, per remoure el fons i animar la festa. Per a res més.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 11, 2022 | 12:40
   Pere Llimonera i Citronell abril 11, 2022 | 12:40
   Que quieres que te diga, Narcís... A mi me lo han hecho decenas y decenas de veces... Hay por aquí TRoLLs separatas suprematas que usurpan mi Nombre para comentar sandeces o copian comentarios míos y los modifican con chorradas y luego los envían con mi nombre... Es la "Ética" y la "particular "Democracia" del Nacional Catalanismo... Lo curioso, es que la mayoría de las veces que envío un comentario para decir que tal comentario con ch0rradas N0 es Mio, sino de los Trolls indePendencieros, N0 me lo publican... Ademas, hay artículos a los que he enviado comentarios y N0 salen publicados, mientras que aparece algún comentario contando sandeces del Troll usurpando mi nombre en los mismos... Quina Vergonya, els separatas!
 9. Icona del comentari de: cap investigació a abril 10, 2022 | 00:47
  cap investigació abril 10, 2022 | 00:47
  Als traidors o estafadors ara se'ls hi diu anestesistes. No veig cap confrontació, només un altre anestesista.
 10. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 11, 2022 | 10:44
  Pere Llimonera i Citronell abril 11, 2022 | 10:44
  El problema principal, que genera todos los otros, N0 es como señala el articulo, el “uve palito”, que a muchos millones de españoles no les interesa, no les gusta y/o les da igual... tampoco son las fantasías, ficciones, imposturas, inventos y mentiras como los 'supuestos' y ficticios "enemics declarats del país", o la "violenta repressió del 2017" o la invención de un supuesto país milenario, que N0 ha existido NuNCa y N0 es mas que un montaje continuo, un cúmulo de falsedades sucesivas durante décadas metidas por embudo por parte de la población adoctrinada al resto, quiera o no que le inunden con porquería supremacista, Historia inventada y Fantasías, año tras año y una vez tras otra, mediante la Educación falseadora, TV3% y los Medios "Subvencionados"... ToDo eso son EXCuSas... el PR0BLeMa PRiNCiPaL es un híbrido de xenofobia/racismo y un Supremacismo trasnochado e intolerante que se ha expandido por parte de la sociedad como un cáncer y corrompe poco a poco los músculos y órganos de esta... Cáncer al que hay que eliminar de la sociedad antes de que provoque la defunción de la DeMoCRaCia o de la misma Autonomía Regional Catalalana... Catalunya N0 ha tocado fondo aun; está, a pesar de todas las CRiSis en las que le ha sumido el Nacional Catalanismo supremacista secesionista, aun a flote; aunque bastante cansada, agarrada a un salvavidas (que se llama España y UE; y los fondos y prestamos de ambas) y rodeada de los tiburones del sectarismo y Totalitarismo, que dan vueltas alrededor, queriendo tirar de ella, morderla, destr0Zarla... y una vez destrozada y sometida llevarla por el camino de la pobreza real, económica, moral, política, etc. típica de los "ismos" que se impusieron desgraciadamente en la Primera Mitad del siglo pasado (XX)...

Nou comentari

Comparteix