El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Agressió lingüística en una oficina de la policia espanyola

El 17 de març passat, la historiadora Montserrat Rumbau va explicar a Twitter l’agressió verbal que aquell mateix dia havia sofert el seu fill, per part de la policia espanyola, a l’oficina que aquest cos té a Sant Cugat del Vallès. En dic oficina perquè no és ben bé una comissaria, és l’oficina destinada a l’expedició i renovació de carnets d’identitat i passaports, tràmit que, com sabem, no està transferit als Mossos d’Esquadra. Els fets que relata la senyora Rumbau són aquests:

 • «A la comissaria de la Policia Nacional de Sant Cugat, avui [17/3/2022], a les 12 hores. El meu fill hi ha anat amb els seus fills i la seva parella de Chicago [també competent en llengua catalana], per fer-se DNI i passaports; parla en català, li diuen que no el parlen, demana si hi ha algú que el parli i un policia li agafa el passaport i li diu cridant: “¡Aquí pone España! ¡España! ¡Estamos en España! ¡Aquí se habla en español!” Ell li diu ja en castellà que faci el favor de comportar-se, que no té cap dret a tractar-lo com ho està fent. Demana parlar amb un superior; no hi és, li diuen, i el policia anant cridant. Quan ja marxen, els crida: “¡A la calle! ¡A la calle!” El meu fill respon: “No tenim perquè aguantar aquests tractes, aquesta prepotència i aquesta mala educació. De què aneu? Us sorprèn que vulguem marxar d’Espanya?” La resta de policies callats. L’altre cridant. Quanta paciència!»

És ben cert que aquesta agressió no té res d’excepcional, ans al contrari es repeteix dia rere dia a diferents llocs de Catalunya, i encara més arreu dels Països Catalans, en tots els àmbits: comissaries, aeroports, bars, hospitals… La premsa s’ha fet ressò sovint de metges que s’han negat a atendre un pacient perquè els parlava en català sense cap escrúpol d’estar violant els drets humans i el seu propi jurament hipocràtic. Però que el cas de Sant Cugat no sigui una excepció –altres persones han expressat haver patit idèntica discriminació en aquesta oficina– no li resta gravetat. És una agressió verbal de caràcter ultranacionalista, xenòfob i discriminador envers un ciutadà pel sol fet d’expressar-se en català a Catalunya. És a dir: un agent de l’autoritat, abusant de la seva posició estratègica per expedir documents obligatoris, escup sobre el ciutadà tota la seva bilis totalitària i l’escarneix públicament obligant-lo a deixar de parlar en català si és que vol fer el tràmit que l’ha dut a aquella dependència de l’Estat, un Estat que es proclama democràtic i respectuós amb els drets de les persones.

Tot abús de poder de la policia, tota agressió, sigui física o verbal, tot acte de racisme o xenofòbia per part seva, és un cas de doble gravetat, atès que prové d’un cos que té justament com a missió protegir la ciutadania d’aquestes xacres socials. Per tant, aprofitar-se de la necessitat ineludible d’un ciutadà de renovar el seu passaport per tal d’obligar-lo a parlar en espanyol és una agressió que no pot ser negligida. No hi ha res, absolutament res, que la justifiqui. Hom, des de la bona fe o des del cinisme podria adduir que el policia no entenia el català i és clar, pobret… Fals! Aquesta camàndula no serveix per diverses raons: la principal és que el policia que tramita carnets d’identitat i passaports és un funcionari de l’Estat, i és el funcionari qui té l’obligació de parlar la llengua del ciutadà i no pas el ciutadà la llengua del funcionari. És aquest, en la seva qualitat de funcionari públic, qui no pot al·legar desconeixement de la llengua pròpia del país on exerceix la seva feina. I és l’Estat qui té l’obligació de garantir aquest dret de la ciutadania mitjançant el requisit indefugible del seu personal de saber català. Més encara quan sabem que no és que el funcionari no entengui la llengua, sinó que la rebutja per odi ètnic.

N’hi ha prou de parar atenció en els ‘arguments’ amb què el policia exigia que el ciutadà li parlés en espanyol per veure que el problema no era la llengua, sinó la ideologia: “¡Aquí pone España! ¡Estamos en España! ¡Aquí se habla en español! ¡A la calle! ¡A la calle!”. És greu que es pugui ser policia espanyol amb aquest perfil que no superaria cap examen psicotècnic mínimament rigorós. Però tant de bo, si tot es reduís a un cas aïllat, a un incident circumstancial. Malauradament, sabem que no és així i que els mitjans de comunicació i la Plataforma per la Llengua reporten casos i més casos de discriminació en aquesta mateixa línia. Consegüentment, no s’hi val intentar banalitzar el cas, reduint-lo a un comportament individual. No estem parlant de la bugaderia de la cantonada, estem parlant d’una oficina de l’Estat atesa per funcionaris de l’Estat al servei de la ciutadania d’aquell Estat. Una oficina per la qual han de passar tots, absolutament tots els ciutadans. Apel·lo a la intel·ligència del lector perquè s’imagini com n’anirien de plens els diaris, ràdios i televisions espanyols si aquest cas s’hagués produït a l’inrevés, és a dir, si els Mossos d’Esquadra s’haguessin negat a atendre un ciutadà de parla espanyola tot escridassat-lo: “Som a Catalunya! Aquí es parla en català! Fora! Fora!”

Un element clau que demostra quina és la ideologia de l’oficina santcugatenca és la connivència de la resta de funcionaris amb l’energumen cridaner. No n’hi va haver cap que li reprovés el comportament o que, si més no, digués “ja l’atendré jo”. Silenci i connivència absoluta amb la vexació, cosa que en un cos policial és gravíssima, ja que la contemplació passiva d’una agressió, a més de violar el seu propi codi professional, els va convertir en còmplices, és a dir, en agressors passius. 

Però tot respon a la mateixa lògica. Catalunya és una colònia d’Espanya i les forces armades espanyoles que s’hi han desplaçat no hi són per protegir els catalans, hi són per oprimir-los, per recordar-los que són un país ocupat contra el qual, al crit borbònic de “¡A por ellos!”, es pot exercir la violència amb total brutalitat i impunitat. A quins nivells d’agressió verbal no arribarà un Estat capaç d’agredir físicament un poble pel sol fet d’haver posat les urnes? Catalunya és una colònia i els seus nadius reben el tracte que tot imperi, per tronat i empobrit que sigui, com és el cas, dóna als pobles colonitzats. I quina és la solució, doncs? La rebel·lió amb totes les conseqüències, és clar. No n’hi ha cap més. Cap imperi s’autodissol empès per una colònia submisa que no està disposada a fer res per desestabilitzar-lo. Cap ni un!

Comentaris

 1. Icona del comentari de: traca a març 23, 2022 | 10:57
  traca març 23, 2022 | 10:57
  Una autentica crisis humanitaria, ya lo dijo el MHP Torra.
 2. Icona del comentari de: MHP a març 23, 2022 | 11:06
  MHP març 23, 2022 | 11:06
  La versió d'una hiperventilada, tindriem que escoltar les dues parts. Un suggeriment a El Món, quan hi han agressions a inmigrants per no parlar català, a veure si també poseu la noticia. Gràcies..
  7
  Icona de dislike al comentari de: MHP a març 23, 2022 | 11:06 117
  Respon
  • Icona del comentari de: Ricard a març 23, 2022 | 19:25
   Ricard març 23, 2022 | 19:25
   L'habitual mentida d'agressions a qui mai és agredit pels catalans. Mentida.
  • Icona del comentari de: David a març 23, 2022 | 21:19
   David març 23, 2022 | 21:19
   Doncs jo estic segur que no només has presenciat escenes com aquesta d'impositors espanyolistes sinó que fins i tot les has protagonitzat tu, imagina't.
 3. Icona del comentari de: Gonzalo a març 23, 2022 | 12:01
  Gonzalo març 23, 2022 | 12:01
  ÚLTIMA HORA! Los cascos azules azules de la onu están desplegandose por toda Cataluña. La situación de emergencia humanitaria ya es insostenible.
 4. Icona del comentari de: LlunyDeCat a març 23, 2022 | 12:18
  LlunyDeCat març 23, 2022 | 12:18
  Recordeu el que en Junqueras va dir ahir ? "Ens sentim orgullosos de suportar la Repressió". Si comptem a partir del decret d'Ensenyament del Català el setembre del 1978, han passat 44 anys i durant tots aquests anys CAP NI UN dels polítics catalans "nacionalistes, autonomistes, regionalistes" i ara els independentistes, inclosos diputats i càrrecs del Govern, no HAN PAS DEFENSAT ELS CATALANS de les agressions dels Espanyols. Cal dir-ho: no hi ha pas agressions a la "Llengua Catalana". Hi ha agressions als Catalans. Així, doncs, el problema no rau pas als Espanyols. Ells fan llur feina d'Ocupants i Colons ajudats per altres colònies estrangeres al Sud PPCC. El problema rau dins les miserables, traïdores i botifleres elits de l'Independentisme i Regionalisme. Tots els líders catalans suposadament "catalanistes" MAI han defensat els Catalans. Per això quan els Espanyols apallissaren els votants el 2017 ni tan sols cridaren a la Revolta General per blocar els policies espanyols.
  11
  Icona de dislike al comentari de: LlunyDeCat a març 23, 2022 | 12:18 11
  Respon
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 23, 2022 | 17:44
   Pere Llimonera i Citronell març 23, 2022 | 17:44
   Quina Repressió??? La única "Repressió" es la del 'feixisme' supremacista de patrias inventadas de los partidos del Nacional Catalanismo... Que casualidad que estas cosas pasan ahora que se está dilucidando el Asuntillo del 25%, como mínimo" de clases en Español/Castellano en la Educación, con protestas de separatas a las que van 4 gatos... Algún MaL pensado, pensará que hay una relación; y que esto no son sino "montajes" para soliviantar los ánimos... Que casualidad que estas cosas les pasan siempre a radicales y Totalitarios separatas suprematas; y no les pasa a montones de catalanes cada día... y Que casualidad que estos separatas suprematas que hablan perfectamente español, se "EMPeÑaN" en hablar Catalán a gente que saben que probablemente N0 habla catalán, porque vienen por razones laborales a Catalunya por un tiempo determinado... Algún MaL pensado, pensará que ToDo esto está preparado o impostado, o que esta gente a la que le ocurre son muy bordes, porque les pasa siempre a ellos... Podían haber hablado perfectamente en español desde el principio y seguro que no hubiera pasado nada; o podrían haber cambiado al Español/Castellano cuando certificaron que ninguno de los policías hablaba catalán (que seguro que ya lo sabían o se lo imaginaban) ... Me pregunto si esta clase de elementos (provocadores?) cuando van a Euskadi, hablan en Catalán en el supermercado o cuando tienen que ir a una comisaria de la Ertzaina por lo que sea... Claro, en Euskadi no se habla catalán y en Catalunya sí y es oficial; pero por eso hay una lengua común y Oficial y negarse a usarla para "Montar un PoLLo" y hacerlo publico como PRoPaGaNDa y Marketing IndPendenciero supremata es demagogo, populista y hasta indecente... Yo sospecho que, al menos, sabían lo que iba a pasar si forzaban a los policías que no hablaban catalán: eso si es que N0 fueron a tratar de imponerse como sea o a provocar directamente para contarlo después...
   31
   Icona de dislike al comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 23, 2022 | 17:44 118
   Respon
   • Icona del comentari de: David a març 23, 2022 | 21:17
    David març 23, 2022 | 21:17
    A veure... Espanya és una pàtria inventada, tal com en dius tu. És un projecte únicament polític i geogràfic a diferència de la majoria dels països del món. I com que sempre s'ha vist d'aquesta forma, política i geogràfica, mai ha tingut l'èxit que volia. I així anem, patint guerres i conflictes continus entre nosaltres mateixos perquè hi ha quatre babaus que us creieu que Espanya tal i qual... El que fa pàtria és el sentiment de comunitat i d'una mateixa cultura, i és de sobres conegut que Espanya busca el contrari, rebutjar qui no parla la llengua que... algú... va dir que era "la bona" i obligar la gent a sentir-se de la comunitat. És la cosa més absurda i més poc intel·ligent que hi pot haver. Però sembla que hi ha qui esteu orgullosos de ser absurds i poc intel·ligents. No s'entén.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 24, 2022 | 11:40
     Pere Llimonera i Citronell març 24, 2022 | 11:40
     "David", deberíais saber que la cultura de un pueblo atañe a muchas cosas, no solo a la lengua; también a las raíces, la Historia, la religión, y creencias, el sistema de gobierno, las relaciones comerciales, industriales, el Arte, las interrelaciones sociales entre sus miembros y un montón de cosas... Y ese montón de cosas y también las lenguas se comparten en España desde hace Milenios... Baste recordar, que Mas del 65% de los Catalanes tienen el Castellano como lengua materna... O que la Lengua Oficial y Mayoritaria se habla en todas las regiones por la mayoría del pueblo. O que las lenguas y/o dialectos regionales periféricas N0 tienen delimitaciones geográficas exactas: El Gallego se habla en parte de León también; el Astur-Leonés se habla en parte de Castilla, en Porciones de Extremadura e incluso en portes de Portugal; el Catalán se habla en Porciones de Aragón; En Valencia hay una gran parte donde se hablan Valenciano y Castellano y hay otra parte bastante grande donde históricamente solo se habla Castellano; y así podría seguirse con todas las regiones... En todo caso la existencia de España como realidad histórica nacional data de milenios, a pesar de las numerosas invasiones y colonos (ambas cosas, la existencia y las invasiones, debidas a su peculiaridad geográfica peninsular y geopolitica)... "Políticamente", de facto, desde hace mas de 5,5 siglos: y bajo otras formas, a pesar de numerosas invasiones y colonos, como pueblos de la "Pell de Brau", conscientes de sus raíces, Cultura, Historia y relaciones "Comunes", desde hace milenios... En cambio el Nacional Catalanismo nace de una Fantasía supremacista creada por 4 gatos l0kos hace siglo y pico; y N0 de un país... un país de verdad, como el caso de España, que existe desde hace mucho (ve a preguntar a los Ingleses u Holandeses si en 1500 o 1600 existía España o no; ja, ja, ja... hasta en la letra del Himno nacional Holandés se hace referencia a España en esa época)... Eso es Historia probada, verificable e indiscutible... La lucha por la Democracia y la Libertad del Pueblo Catalán N0 Abducido ni adoctrinado (y eso, ATeNCiÓN, incluye a Catalano-Hablantes y Castellano-Hablantes 'N0 separatas', que son la MaYoRía) ante el sectarismo, totalitarismo y opresión del Régimen supremacista Pan-Catalanista de Patrias Inventadas -que quiere, en su reduccionismo irracional, reducir todo a solo una parte de la sociedad que habla una determinada lengua-, es paralela a la del Pueblo Ucraniano ante la ofensiva militar y opresión Ruso-Putinesca... Los Españoles son Españoles desde hace muchos SiGL0s, y eso independientemente de la lengua o lengua que hablen... Lo expresan; y, al igual que la periodista Rusa que protestó en Directo en TV; o al igual que el puesto de marinos ucranianos masacrados por un Navío Guerra Ruso en una pequeña isla del Mar Caspio, los "Catalanes contra el supremacismo" que defienden la integridad de su país, la Equidad y la Democracia, alzan la voz por la Libertad ... ! N0 Pasaran !
   • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a març 24, 2022 | 11:46
    Pere LLimonera i Citronell març 24, 2022 | 11:46
    Muy bien dicho! cómo si fuera mi opinión. Me hablas desde el corazón.
 5. Icona del comentari de: Sergi a març 23, 2022 | 13:23
  Sergi març 23, 2022 | 13:23
  Quin fanàtic ....
 6. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 23, 2022 | 13:28
  Luisnomeacuerdo març 23, 2022 | 13:28
  El odio de este fascista independentista en los" artículos que escribe", solo es superado por su estupidez. No hay ninguna obligación de saber otra lengua que no sea la comun de los españoles, lo demás son tonterías, si los echaron , bien hecho, ellos sí que se creían superiores por su dialecto inventado.
  19
  Icona de dislike al comentari de: Luisnomeacuerdo a març 23, 2022 | 13:28 64
  Respon
 7. Icona del comentari de: Narcís a març 23, 2022 | 13:28
  Narcís març 23, 2022 | 13:28
  Només li havia de dir : 1. Justament, perquè som a espanya i no a Castella, li parlo en català a Catalunya ! I 2. Mai per mai un ' servidor públic ' que cobra de nostres impostos, pot tractar un ciutadà, menys un administrat, així! PD : res nou dessota aquest estat, estat, òbviament del tot aliè a nostra nació ! Nota : altra cosa és humilment dir-li ' no l' entenc, em fa un favor si m'ho diu en castellà ' ! Anotació al marge : ça com lla, si n' és ' cooficial ' .. com pot permetre's el luxe d' aquest actuar o il·legalitat ? Incidència : allò pitjor, és que aquest individu és paradigma del que és aquest estat en tots els ordres !
  31
  Icona de dislike al comentari de: Narcís a març 23, 2022 | 13:28 42
  Respon
 8. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a març 23, 2022 | 16:25
  Veterà antifranquista. març 23, 2022 | 16:25
  Som una colónia i vam acceptar de ser-ho amb entusiasme. Ja és molt que alguns es comencin a adonar de l'error.
  • Icona del comentari de: Cesc a març 24, 2022 | 21:50
   Cesc març 24, 2022 | 21:50
   Els tornaran a votar.
 9. Icona del comentari de: Pau a març 23, 2022 | 18:34
  Pau març 23, 2022 | 18:34
  Donde ha presentado la denuncia por estos hechos?
 10. Icona del comentari de: Ricard a març 23, 2022 | 19:26
  Ricard març 23, 2022 | 19:26
  Els compatriotes que et tracten d'empestat. Quins "compatriotes", oi?
 11. Icona del comentari de: Aubamellao a març 23, 2022 | 21:42
  Aubamellao març 23, 2022 | 21:42
  Som una colonia dirigida per uns babaus que no volen la independencia. Endavant ANC necessitem un partit politic nou que canvii aquesta situacio de paralisi.
 12. Icona del comentari de: Jaume a març 23, 2022 | 23:51
  Jaume març 23, 2022 | 23:51
  Calen més llacets grocs davant de tanta injustícia. En fi...
 13. Icona del comentari de: Vendetta a març 24, 2022 | 00:18
  Vendetta març 24, 2022 | 00:18
  Es te ke fer com a ucrania
 14. Icona del comentari de: Manel a març 24, 2022 | 00:31
  Manel març 24, 2022 | 00:31
  El día que la ANC toque pelo,se volverá igual que los que hay ahora,tiempo al tiempo,la prueba la tenéis en Podemos y en la CUP,se iban a comer el mundo y desde que le han cogido el gusto a la paga,igual que los demás,ande yo caliente y ríase la gente.
 15. Icona del comentari de: Tip a març 24, 2022 | 00:52
  Tip març 24, 2022 | 00:52
  No llegiu els Espanyols i llurs comentaris. Ignoreu aquesta purriassa que infecta la web i tot el nostre país. Si sou masoquistes i els llegiu no els contesteu. Boicot a tots els Espanyols fins que els foterem fora de la nostra Pàtria.
  • Icona del comentari de: Català a març 24, 2022 | 08:30
   Català març 24, 2022 | 08:30
   Tip, aixó jo ja fa temps que ho faig. En primer lloc perquè els comentaris fan venir basques i, a més, cal ignorar aquestgs botiflers fastigosos. A veure si tots els catalans ens posem d'acord i marginem aquesta púrria.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a març 24, 2022 | 10:48
   Gonzalo març 24, 2022 | 10:48
   Jajaja! Pobre ignorante estas hecho.
 16. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a març 24, 2022 | 02:12
  Jordi (Català i Suís) març 24, 2022 | 02:12
  La Violència i les Humiliacions que els Espanyols infringeixen als Catalans des de fa tants anys tindran un final que evidentment serà violent. L'acumulació de ràbia i frustració és enguany dissimulada pels traïdors del Nou Botiflerisme i llurs acòlits a gairebé tots els mitjans d'anestèsia general. Però recordeu que la Història pot tenir canvis dràstics i que la revenja contra els Espanyols serà com la de la Guerra dels Segadors.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 24, 2022 | 19:25
   Pere Llimonera i Citronell març 24, 2022 | 19:25
   ... tas muy MaL... de verdad, "Jordi (Català i Narnio)"... Busca ayuda... que la necesitas...
  • Icona del comentari de: Pere a març 24, 2022 | 21:53
   Pere març 24, 2022 | 21:53
   No. Els tornaran a votar. Són "els Nostres".
 17. Icona del comentari de: jo a març 24, 2022 | 08:24
  jo març 24, 2022 | 08:24
  No es por aquello del "tu más", pero no he visto en ningún medio indepe, el caso del cirujano plástico independentista radical, que se negó a entregar el resultado de una biopsia a una paciente, porque ésta no hablaba catalán.
 18. Icona del comentari de: Manel a març 24, 2022 | 10:36
  Manel març 24, 2022 | 10:36
  Si la policía i el exércit del teu país parlen un idioma diferent al teu...ets a un pais OCUPAT Quan despertarem i obrirem els ulls La INDEPENDENCIA de Catalunya es una necesitat
 19. Icona del comentari de: Sefardí a març 24, 2022 | 12:16
  Sefardí març 24, 2022 | 12:16
  El Tractat de Nova Planta segueix vigent, car ningú l'ha derogat. La mentalitat borbònica francesa de política centralista absolutista, és la que ha imperat a Espanya i França de fa 300 anys. Tot i la revolució francesa, la prepotència estatal absolutista és la mateixa del temps dels reietons.
 20. Icona del comentari de: Santa Santedat de la democràcia més perfecta del mon. Amén. a març 24, 2022 | 12:31
  Santa Santedat de la democràcia més perfecta del mon. Amén. març 24, 2022 | 12:31
  Encara hi ha qui no ho entén: A Castella el castellà; a Catalunya el català. El castellà a Catalunya imposat per decret. És impossible fer combregar amb pedres de molins, per molt que s'entestin a anomenar hòsties a les pedres.
 21. Icona del comentari de: Junqueras el FERROVIAL, del psoe.erc a març 24, 2022 | 16:53
  Junqueras el FERROVIAL, del psoe.erc març 24, 2022 | 16:53
  La violencia dels españols contra els catalans es legal, constitucional, junqueril. El nostre President, calla, covant ous pel genocida Sanchez pel dia de la reunio dels genocides de la mesita del junqueras de España.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa