El relleu al capdavant dels Mossos d’Esquadra té un fonament polític. De la mateixa manera que un ministre de l’Interior espanyol tria el Director Adjunt Operatiu. És un fet habitual en democràcies liberals, on els responsables polítics promocionen canvien els caps policials com una decisió absolutament habitual i normalitzada.

A Catalunya sembla que els debats sempre siguin diferents als de la resta del món. També val a dir, que a poques societats s’organitza un referèndum per la independència contra tots els elements jurídics, policials, polítics i socials. En qualsevol cas, la tendència al drama que sembla inherent a la política catalana també ha afectat al relleu del major Josep Lluís Trapero pel comissari Josep Maria Estela al capdavant del cos.

Si fes cas als meus col·legues del Clot diríem allò de  “De azul, verde o marrón, un cabrón es un cabrón“, però no seria just. La policia de la Generalitat, el cos civil més antic d’Europa i un supervivent històric, és un model propi, perfectible -per descomptat- però modern i avançat.

Part d’aquests adjectius són el resultat de la feina de Trapero, el primer cap del cos que prové de la pedrera i no d’un altre cos policial. És dels poquíssims policies, per no dir l’únic, de tot l’Estat que ha estat capaç de demanar perdó per actuacions policials. Va impulsar la reforma de la Brimo i la mediació. A més, de la reforma de la comissaria d’investigació criminal. Un dels problemes de Trapero és que durant el seu mandat no va tenir ni promocions noves d’agents o vehicles nous. Les vaques magres de la crisi van afectar i molt a la gestió. A més, l’honora el fet que va reconèixer públicament que la societat catalana era més permissiva amb la protesta que el que les policies europees estaven acostumades.

Un altre dels valors de Trapero és, sense cap mena de dubte, que va ser un comandament de policia capaç de posar el nom dels Mossos arreu del món. Fins i tot, van haver catalans que van saber que a Catalunya hi havia una policia gràcies a la seva gestió de la resolució -no de la prevenció- dels atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils. La seva serenor, el seu posat i un punt de mala llet va atorgar al cos una pàtina d’autoritat i tranquil·litat en un entorn social colpit per la salvatjada. En definitiva, la seva idiosincràcia va fer emergir un cos i fer-lo aparèixer com un agent social de primer ordre en la seguretat pública universal.

En el balanç de la seva gestió cal afegir el Primer d’Octubre. La idea va ser protegir la imatge generada pels Mossos de contenció i proporcionalitat que des del cas Ester Quintana el cos havia volgut mostrar. De fet, la sentència que l’absolt reconeix amb totes les lletres un model policial decent i adient activat el Primer d’Octubre per la policia que comandava. Al capdavall, el judici també va ser un judici entre dos models policials. I el va guanyar.

Al seu llibre d’havers, Trapero també té coses que no han acabat de rutllar i cal conèixer una organització de 18.000 membres per constatar-ho. D’aquí la tria del comissari Estela amb dos segons com un jove gat vell com el comissari Eduard Sallent o la discreta intendent Rosa Bosch. Estela és un tipus respectat, hàbil, amb empatia dins el cos, endreçat i amb un punt d’autoritat que fuig de l’hiperlideratge. I sobretot, té una idea clara, possiblement, en contraposició a Trapero, la territorialitat. És a dir, aprimar Egara i engreixar les regions policials.

Estela arriba amb una panera sota el braç: noves promocions, vehicles nous, futura nova uniformitat, i sobretot, un ambient polític més normalitzat. No és ni de bon tros, l’angoixa social dels temps de Trapero o Sallent i això és clau. A més, Estela tindrà un tipus com Sallent, veritable obstinat amb la seguretat pública que ja té un pla dens i treballat per incrementar la intel·ligència policial, aprofitar les competències legals per esgarrapar feines dels altres cossos i contactes a Madrid. Més informació, més aprofitar els antenes que suposen la cinquantena de comissaries arreu de Catalunya, deixar més marge als comandaments territorials, més ciberseguretat i un canvi de paradigma amb els recursos operatius, i dotar de més prestacions l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya és l’algoritme. Un pla que sense la policia que ha deixat Trapero seria molt difícil d’aplicar. Molts encerts, perquè si vostès encerten, encertem tots. Vagin amb cura allà fora.

Comentaris

  Raül Desembre 26, 2021 | 00:54
  El problema dels Mossos no té res a veure amb la seva estructura ni la seva història, si no amb la corrupció policial que impera des dels esgraons mes baixos als seus comandament. Un cos que observa com policies atonyinen, detenen i menteixen gent i no fa res és un cos corrupte.
  Narcís Desembre 26, 2021 | 07:49
  Del Major no sé, no conec res, ni hi ha perquè . . però allò que sí sé es com solucionà/ solucionaren l' atemptat mortal d' aquells criminals .. i mereix/ mereixen tot el meu respecte i admiració ! Així mateix, com actuaren davant d' un ' referèndum oficiós ' o manifestació pacífica del sentiment d' una població ( empentada a dir la seva davant tanta malifeta de l' estat ) .. gens semblant a cos enviat per qui justament el provocà ! I, què dir-ne, de seguir cercant els responsables dels assassinats ( mentre el ' ministro del Interior ' aquell, deia ja " s'havia acabat " ! ) .. fins descobrir aquell de Ripoll .. aquell de Ripoll que deien ' treballava pel CNI ' . . . . . . . . Verament, el Major Trapero mereixeria un homenatge fora mida per la feina desenvolupada àdhuc una estàtua ( i més tenint ajut zero d' estat que hauria de protegir-nos, pitjor, en contra ! ) ! PD : algú hauria d' explicà'ns-e que volia dir en Margallo als voltants d' agost amb allò d'" algo pasará . . " o el mateix " un atentado se supera (?!) que no la independència . . " !
  Gonzalo Desembre 26, 2021 | 10:32
  Lo mejor de la trayectoria del señor Trapero fue aquel día que delante de un juez, y ante toda España, detalló como se puso en contacto con la autoridad judicial para poner a su disposición todo el cuerpo policial regional catalan. Y no solo eso, sino indicando que tenía un plan ya diseñado para, llegado el momento, ser él mismo quien detuviese y pusiese frente a un juez al mismísimo presidente de la generalidad catalana si así se lo ordenaban. Enorme, señor Trapero. Enorme. Las caras de los separatistas a partir de aquel día fueron todo un poema. Gracias señor Trapero.
  Hiperventilat Desembre 26, 2021 | 12:29
  No Gonzalgo, el millor va ser, la resolució -no de la prevenció- dels atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils, ja saps la prevenció d’Espanya va estar a l’alçada dels vostres inútils.
   Gonzalo Desembre 26, 2021 | 20:45
   Sabes que las competencias en seguridad ciudadana están transferidas a la región catalana? Sabes que aquel 17 de agosto, a las 17 horas de la tarde, no había ni un solo policía en la confluencia plaza Cataluña con ramblas? Eso también es culpa de Madrit?
   Gonzalo Desembre 26, 2021 | 20:51
   Sabes lo que le dijeron los Mossos a la juez de guardia cuando está llegó a alcanar y les dijo que quizás lo de que hubiesen tantas bombonas de butano pudiese estar relacionado con un acto terrorista? Le contestaron literalmente que ella no sabía nada. Sabes que esos mismos Mossos rechazaron la ayuda de los tedax de la GC? Sabes que un trabajador acabó gravemente lesionado al quitar los escombros de la casa de Alcanar por culpa de una bolsa de gas? Todo esto seguro que no lo sabes. Tú solo sabes ponerte un huevo frito de papel encima de la cabeza mientras berreas andapandanchia.
    Juan Desembre 26, 2021 | 21:47
    ¿Y quién era el jefe de la Región de las tierras del Ebro ante la enorme chapuza de Alcanar? (con toda la intencionalidad política de que no interviniesen fuerzas del Estado ...) Pues sí, el Sr Josep Maria Estela Ribas.
  Jordi. Desembre 26, 2021 | 16:43
  Trapero bon poli, mal catala. Voler detenir al president de la Generalitat. Va fer com el capita aranya embarca els altres i quedar lliure ell.
  Anònim Desembre 26, 2021 | 16:53
  Ha fet una part de la feina per la qual li pagàvem. Tot i que es pot entendre que al judici mires per ell mateix. No va destapar el cní el 17A. No ha fet neteja dels feixistes, ultres i neonazis que hi ha dins el cos. Fins al punt de permetre que es saludessin com bons amiguets amb els neonazis i els de mox de la placa artos. Per a vergonya de tot Europa que ha vist com si s'ha fet a alemanya per exemple, que van fer fora un cos sencer de ultres ara fa poc. Els sindicats policials, sobretot de la Brimo i arro són un altre vergonya europea. No ha fet res quant en manifestacions pacífiques hostiaven als indepes i protegien a la ultradreta. Va demanar medalletes pel narcotraficant antiindepes d'en Baena, alías tacito, i per cert no li va fer tancar la pàgina a Twitter. I després té els sants collons de demanar respecte. Per cert fa dies que busca feina a l'Ibex155 El respecte es guanya, ell ja l'ha perdut. Per tant PuesBuenoPuesMoltBePuesAdios. I no cal que torni
  Pere LLimonera i Citronell Desembre 27, 2021 | 05:55
  Las reflexiones de los supremacistas de Patrias-Inventadas son patéticas. Cataluña va; por causa de los separatistas y supremacistas, encantada de mirarse el ombligo, por el camino de la irrelevancia y el desastre económico, político y social. Me recuerda, salvando las diferencias geográficas y de una región a un país, algo a Argentina, que en los anos 50 siglo pasado, dominada por unas elites racistas y supremacistas de origen Europeo diverso, tenia mas industria, tecnología, ciencia y desarrollo que todos los demás países de Sudamérica juntos y hoy están sumidos en el desastre (mas de la mitad de la industria de Sudamérica era argentina), la irrelevancia y dependencia económica y de devenir un país del 3er mundo... Sospecho que los soberbios supremacistas de Patrias-Inventadas no lo harán, pero mas les valdría tomar nota de ello en lugar de culpar siempre y por todo a otros de lo que ellos mismos hacen mal...
  "un agent social de primer ordre en la seguretat pública universal." Desembre 27, 2021 | 06:43
  No exagere, señoría.

Nou comentari