Si hi ha una frase estereotipada que repeteixen els polítics d’aquest país en cada estira-i-arronsa amb els que suposadament són o han sigut socis seus –de conveniència o per força– és el “que no s’equivoquin d’adversari”. Per molt gastada que sigui l’expressió, moltes vegades és possible que tinguin raó, tot i que només veuen l’equivocació en els altres i mai a les files pròpies. Sigui com sigui, aquesta tendència a errar l’enemic s’estén a altres àmbits i es troba també en algunes investigacions dels Mossos d’Esquadra. Podria ser el cas de l’afer Cornelius, sobre el qual aquest diari publica avui la segona informació. Si la setmana passada destapàvem que la policia de la Generalitat ha convertit un atestat per una baralla entre seguidors d’equips rivals en una investigació de l’antifeixisme, ara expliquem fins a quin punt han aprofundit els agents de la Comissaria General d’Informació en la persecució d’elements de suposada perillositat del que consideren “extrema esquerra”.

Com en el sumari sobre els tuits que criticaven els pares de Canet que van imposar del 25% de castellà en una aula de P-3 –una investigació lloada com a “profusa” per la fiscalia espanyola–, els agents no estalvien recursos ni sobreinterpretació, fins a arribar a l’especulació, en l’anàlisi de piulades i perfils a les xarxes socials. En el cas Cornelius, els Mossos van encara més lluny i a l’atestat hi ha una llarga llista de fitxes ideològiques completes sobre investigats que consideren potencialment perillosos. El fitxer es confecciona a partir d’opinions, idees polítiques expressades públicament –no parlem d’adoctrinament i plans violents a la deep web– i simples símbols de la dissidència política, d’alguns dels quals el pitjor que es pot dir és que estan passats de moda.

Totes aquestes investigacions prospectives –no justificades per cap fet delictiu concret– es fan passar pel perillós carril del potencial delicte d’odi –no se sap contra quin col·lectiu vulnerable, que és el que justificaria el concepte– i recorden massa a aquella “intimidació ambiental” del judici del Procés i a procediments policials d’una altra època i un altre cos. Tenint en compte la nul·la existència d’activisme d’acció directa de l’extrema esquerra a Catalunya, fa de mal dir quin és el motor que impulsa els Mossos a aixecar una investigació d’aquesta mena, amb gran acumulació de dades personals sense una justificació clara. I és d’esperar que els comandaments s’assegurin que no hi hagi pulsions errònies ni enemics equivocats.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 23, 2023 | 09:19
    Doctor Strangelove gener 23, 2023 | 09:19
    Ja ho he dit en un comentari anterior, els autoanomenats "antifeixistes" són el principal problema de la nostra societat, més fins i tot, que els hiperventilats dirigits pel batxiller de Waterloo. Tots ens volen portar a la misèria, però aquests pro-comunistes, fins i tot ens volen eliminar! Doc.
    • Icona del comentari de: Tururut a gener 23, 2023 | 19:48
      Tururut gener 23, 2023 | 19:48
      Si entreneu una mica doctor, encara podeu ser més dropu.
    • Icona del comentari de: Pilar a gener 23, 2023 | 19:49
      Pilar gener 23, 2023 | 19:49
      Prefereixo un batxiller com jo, que un castellanoborbofatxacentralista com.......
  2. Icona del comentari de: Narcís a gener 23, 2023 | 10:05
    Narcís gener 23, 2023 | 10:05
    Amb la delinqüència que hi ha pels carrers, amb la delinqüència que hi ha de coll blanc/ a les elits, amb la delinqüència que hi ha en no pocs partits de fora , tot plegat, amb el munt de víctimes innocents de tota classe, siguin físiques, siguin econòmiques, siguin d' absència de qualsevulla seguretat, seguretat vital . . així com de terrorisme en potència i, què dir-ne, d' efectes de mateixa guerra d' Ucraïna . . . i nostra policia es preocupa, se n' ocupa , de què? de quina cosa ? de quines coses ? PD : estem ben guarnits !
  3. Icona del comentari de: hola món a gener 23, 2023 | 11:40
    hola món gener 23, 2023 | 11:40
    Hores d'ara són els mossos qui manen al Conseller i no al contrari. En molt poc temps han passat de ser una policia democràtica a una Guardia civil 2. Si no cauen caps aviat, poden ser un perill públic.
    • Icona del comentari de: No cola a gener 23, 2023 | 15:43
      No cola gener 23, 2023 | 15:43
      Em sembla que quan es van crear els mossos hi va entrar la meitat de la policia i guarra civi per cobrar més, la majoria d'extrema dreta. Durant molts anys ningú ha fet res per fer neteja del cos, el conseller té molta feina a Fer pero no la defuig com van fer tots els anteriors. O ja heu oblidat que Trapero ho tenia tot a punt per engarjolar Puigdemont?
  4. Icona del comentari de: Miren a gener 23, 2023 | 14:21
    Miren gener 23, 2023 | 14:21
    "Informes ideològics personalitzats" embolica, que fa fort. Deuen trobar a faltar allò de la brigada politicosocial del franquisme. És clar, ens trobem que els seus companys de l'Espanya amb el seu govern més progressista de la història, fan això i més encara, i aquí no passa res, millor dit la seva paraula és tan sagrada com la constitució. També està clar que el problema més greu el tenim aquí, és que ja no és el conseller d'interior, Sr. Helena, sinó el govern, un govern que governes a favor dels ciutadans que l'han votat, però, primer que no en sap, segon que no ho pot per compromisos contrets i tercer que senzillament no vol perquè creu que no és el seu problema, com es pot veure amb el cas d'Hassel.
  5. Icona del comentari de: Miren a gener 23, 2023 | 21:36
    Miren gener 23, 2023 | 21:36
    "Informes ideològics personalitzats" embolica, que fa fort. Deuen trobar a faltar allò de la brigada politicosocial del franquisme. És clar, ens trobem que els seus companys de l'Espanya amb el seu govern més progressista de la història, fan això i més encara, i aquí no passa res, millor dit la seva paraula és tan sagrada com la constitució. També està clar que el problema més greu el tenim aquí, és que ja no és el conseller d'interior, Sr. Helena, sinó el govern, un govern que governes a favor dels ciutadans que l'han votat, però, primer que no en sap, segon que no ho pot per compromisos contrets i tercer que senzillament no vol perquè creu que no és el seu problema, com es pot veure amb el cas d'Hassel

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa