Tot està prohibit, si no es diu el contrari

"En aquesta situació d'excepcionalitat, la policia té un enorme poder discrecional, perquè pot i ha de prendre decisions immediates amb efectes directes sobre el dia a dia dels ciutadans"

La pluja de mesures de restricció de la vida social contra la pandèmia llançades aquesta setmana està requerint un gran esforç de comunicació per part de les autoritats, perquè la gent entengui què pot fer i què no pot fer des de divendres i per què. L’esforç s’està fent. Una altra cosa és si s’aconsegueix el resultat que es busca, que és que les restriccions siguin enteses i aplicades per la majoria de la població. Un dels que està fent aquests esforços és el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado. Divendres va haver de respondre a una llarga llista de consultes a El Matí de Catalunya Ràdio. I la conclusió final és que pràcticament tot està prohibit, si no es diu el contrari. Al revés del que diuen els principis bàsics del dret en una societat democràtica, en què tot el que no està prohibit està permès. Som en una situació en què tot el que no està emparat per alguna excepció explicitada està vetat. O podem ensopegar amb algun policia que ho interpreti així: té la potestat per fer-ho.

En aquesta situació d’excepcionalitat, aquest és el gran perill: els cossos de seguretat tenen un enorme poder discrecional, perquè poden i han de prendre decisions immediates que tenen efectes directes –des del desistiment forçós d’una activitat fins a una multa, o totes dues coses– sobre el dia a dia de la vida dels ciutadans, sobre qüestions quotidianes i personals que no tenen res a veure amb cap delicte. En el moment de trobar-se davant de la policia, els suposats infractors no poden al·legar res ni recórrer a cap àrbitre. Després, en tot cas, podran presentar un recurs contra la multa i entrar en un túnel burocràtic de final incert. Esclar que també hi ha l’opció de posar una espelma al sant del col·lapse de l’administració i esperar que no arribi la sanció.

El cas és que ens trobarem havent de donar a la policia tota mena d’explicacions sobre la nostra vida privada i presentant tots els suposats justificants que se’ns acudeixin –inclòs l’anomenat certificat autoresponsable– cada cop que posem un peu al carrer. No se us acudeixi anar amb el tortell de diumenge a la vista, sobretot si és d’una mida massa gran per ser consumit pel vostre nucli de convivència, perquè correu el risc de ser sospitosos d’estar anant a un dinar –sopar ja no, amb el toc de queda– clandestí. 

Encara podríem afegir a l’olla casuístiques incomprensibles: aquest cap de setmana s’ha pogut sortir del municipi, sempre que fos dins de la mateixa comarca, per anar al cementiri amb motiu de Tots Sants. Però no es podia anar al cine que potser tenies a quatre cantonades perquè estava tancat per força. Ni es podia sortir de la població per a anar a un casament, ja que no està previst en les excepcions, com es va veure obligat a admetre Sergio Delgado a la ràdio.

Som, per tant, en una invasió absoluta de la vida privada i les llibertats dels ciutadans, malgrat que se suposa que no estem confinats. Possiblement són mesures necessàries, però els governants que les decideixen –que quedi clar que són administracions de tot Europa, amb un fons idèntic malgrat les petites variacions–, farien bé de ser conscients que aquesta exigència no pot ser infinita. Quan els ciutadans accepten els límits que els imposa l’estat, a través del govern que sigui, és a canvi de tenir garantida una certa protecció social. I ara mateix, mentre la població no para d’esforçar-se, s’haurien de començar a veure ja els resultats dels esforços que se suposa que també fa l’administració, amb els impostos de tothom, sobretot en el camp de la sanitat. La improvisació és va acceptar més o menys al març, però costa molt més d’empassar set mesos després. I la fe no mou muntanyes.  

Comentaris

  JOSEP EL AVI DE CARDEDEU ..LA POLICIA CUANTO MASA LEJOS LA TENGAMOS DE NOSOTROS MOLT MILLOR HOS LO PUEDO ASEGURAR A LA POLICIA NI MIRARLA 01/11/2020 9:00 pm
  SILVIA .Jo faix cas a LUIS ENRIQUE lo que va dir ,.A LA POLICIA NI MIRARLA JE JE. Bueno el u va dir dels ARBITROS. Pero si u feu amb les POLICIAS Viureu molt millor JO BEIX LA POLICIA y faix con ellos Miro para otro lado, no los quiero ni ver..SI UN GATO NEGRO Pasa por delante mio ya me avisa ME ENCONTRARE LA POLICIA y los que traen mala suerte son LOS POLICIAS no el GATO NEGRO ..
  Luisnomeacuerdo 01/11/2020 9:44 pm
  No cabe duda en la mierdarepublika todo habría ido mejor con el plantel de dirigentes que abundan en esa comunidad Autónoma.
  Ramon 01/11/2020 9:49 pm
  Els TN de TV3 (amb tres de tripartit) són una escopinada a la democràcia. Són infinitament més similars als de la satrapia bolivariana, que als de les televisions dels països democràtics. No hi ha "ínput" que no tingui per raó de ser l'adoctrinament en favor del tripartit.
  Pues ajo y agua Ramoncete 02/11/2020 11:13 am
  Cuando estaba Pujolini también TV3% adoctrinaba a su favor, o sea al tuyo. Entonces no había quejas y ahora sí. TV3% adoctrinará menos cuando a España se la llame España y no l'Estat y cuando desaparezca el mapa de los fantasmagóricos paisoscatalans cuando se habla del tiempo.
  JOSEP EL AVI DE CARDEDEU .LES PERSONES PERJUDICADES DE AQUESTA PANDEMIA ELS MALALTS DE CANCER .QUELS ANULAN VISITAS ALS HOSPITALS QUE Y TENIAN QUE ANAR PER LA REVISIÓ.DE CANCER TAMBE MOREN CONSELLERA ALGU U TENIA QUE DIR 02/11/2020 2:22 pm
  TOT ESTA PROHIBIT ,, Si esta PROHIBIT ¿ PER QUE LA GENT NO FA CAS DE AQUESTA PROHIBICIÓ ? A Cardedeu molta GENT VA SENSE MASCARETA o Fuma al Carrers DUES COSES PROHIBIDES . Per las MESURAS CONTRA EL COVID-19 .. Lo PITJOR Es quels Policias no els multin SERA QUELS TAMBE FUMEN AL CARRER JA JA ..
  Junqueras el tripartit dels espanyols 02/11/2020 5:10 pm
  Voltetes, Solet, herrerita, tianet, molineta, etc, la capitania dela zecta er.junqueras dominen totalment tve.erc i car,readio.erc. El femer junqueras es pitjor que la tve del Arias Navarro. Junqueras un Franco de segona, vomitiu. Erc es franquisme tv3

Nou comentari