La recentralització -del tot innecessària- que ha dut a terme el govern espanyol aprofitant l’arribada ferotge del coronavirus, li ha servit per erigir-se en l’única “autoridad competente” en tot el territori espanyol, i també per jugar a blanquejar i netejar la seva pròpia imatge. No és pas el millor moment per a les crítiques, en aquests dies en què Espanya està registrant les xifres més altes de morts pel virus, però ja se li ha vist el llautó, a l’Executiu de Pedro Sánchez, que està centrant gran part dels seus esforços en guanyar la batalla pel relat.

Mentre Espanya està immersa en una crisi sanitària -i, per tant, social- com fa temps que no se’n recorda cap, el govern espanyol insisteix en posar en el centre de les prioritats l’economia -per sobre de la vida dels ciutadans-, l’esforç dels cossos policials i l’exèrcit, les compareixences públiques amb militars condecorats,… I tot això mentre ignora els presidents de comunitats autònomes que demanen mesures més dures, i alhora que compra centenars de milers de tests ràpids de coronavirus defectuosos, demostrant una gran incompetència.

Sabent-se cada vegada més dèbil i qüestionat, l’Executiu de Sánchez s’entesta en posar tots els esforços en guanyar la lluita del relat, davant de tots aquells que comencen a alçar la veu queixant-se de la nefasta gestió de la crisi per part del govern espanyol. I tot i que és una reacció i una manera de fer a la que ja ens té bastant acostumats l’Estat, aquesta vegada no sembla que li resulti tan fàcil fer que els ciutadans mirin cap a un altre costat. Ara encara estan espantats i sense saber quan se superarà aquest daltabaix, però quan tot això passi, algú haurà de respondre.

I quan arribi aquest moment, amb milers de morts pel camí, ja no li servirà al govern espanyol desviar el focus d’atenció de la gent cap a l’aplaudiment als sanitaris -els autèntics herois d’aquesta crisi sanitària-, o a les contínues peticions d’esforços, sacrificis i posteriors agraïments als ciutadans, mentre les autoritats de l’Estat continuen escollint l’economia per sobre de la vida.  

Nou comentari