L’Espanya xulesca, en èxtasi

"La polarització surt al rescat dels polítics que volen reduir els debats a esquemes simples quan aquests són complexos"

Pablo Iglesias ha donat aquest dilluns el titular del dia amb la seva sortida sorpresa de la vicepresidència del govern espanyol, una operació que deixa en crisi el gabinet de Pedro Sánchez. Deu ser molt poc el que Iglesias ha comprovat que es pot fer sent el número dos del president de l’executiu. De fet, no es pot dir que el líder de Podemos surti del primer govern de coalició havent deixat una petja indeleble i molts tindrien dificultats per recordar les seves aportacions tangibles ocupant el càrrec més elevat de tota la seva trajectòria política.

En canvi sí que és fàcil recordar algunes polèmiques que l’han envoltat, sobretot en qüestions relacionades amb l’independentisme. Iglesias és el dirigent espanyol que més ha defensat el diàleg per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat, i vistos els resultats, també és el que més ha fracassat en l’intent. A més a més, abandona el govern quan es viu la pitjor crisi sanitària del segle XXI, la Covid-19, que porta aparellada una crisi social i econòmica sense precedents. Una crisi que ha de suposar el repte més gran per qualsevol líder polític. També a tots ens convindria que fos la primera preocupació de qualsevol dirigent, com ho és per a la majoria de ciutadans, tal i com indiquen els estudis d’opinió més recents. “Un militante tiene que estar allá donde es más útil en cada momento”, ha dit el líder de Podemos. Doncs bé, aquest lloc Iglesias ha decidit que és el govern regional de Madrid.

En el seumissatge anunciant la seva marxa del govern, Iglesias critica el biparitidisme com a mecansime de repartiment del poder en l’Espanya contemporània, però ho fa precisament proposant un altre binomi, el duel entre ell i la candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, que seria la cara del bloc que va de la dreta a l’extrema dreta. Encantada de la vida, la nova lideresa popular salta a l’estrada celebrant que ha aconseguit el cap d’Iglesias (“España me debe una”).

Mentre Ayuso es frega les mans creixen els dubtes sobre l’operació de Podemos i el futur polític d’Iglesias en cas que l’estratègia anunciada falli. Sigui com sigui, la política espanyola haurà trobat el to polaritzador amb què se senten més còmodes alguns dels seus polítics, perquè la polarització surt al rescat dels polítics que volen reduir els debats a esquemes simples quan els debats són més aviat complexos: Iglesias parla d’una “batalla”, en clau bèl·lica, mentre la seva rival fixa el lema de campanya en un esperpèntic “Comunsimo o libertad“. Definitivament, disjunció que és un regal dels déus per a l’Espanya més xulesca que a partir d’ara podrà expressar-se encara més donant-se cops al pit com ho faria un orangutan en una selva.

Comentaris

  Manel 16/03/2021 6:20 pm
  España no existe,solo Madrid, Madrid, Madrid y el resto del centro de la Península que la rodea,vacía y vaciada pel xuclador de la Gran Capital de los Austrias, en medio de una meseta reseca,con un riachuelo que la atraviesa,sin mar,sin canales navegables,con interminables hileras de camiones a primera hora para aprovisionarla de viveres para su subsistència diària ,entrando por sus autopistas gratuitas,pagadas por todos nosotros y encima,como no tienen otra cosa que hacer sus políticos,que enzarzarse entre tertúlia y tertúlia haber quien la dice más gorda,resultado de ello es que nos han dejado un país con una deuda a devolver en varias generaciones y un paro juvenil el mas alto de Europa,esta és la política de Españistan,como para echar cohetes
  Ramon 16/03/2021 2:32 pm
  Segons les normes del Gran Parc Temàtic Progre dins el que ens tenen engabiats per mer interès unionista, les dretes tendeixen a ser sempre "extremes" -fins i tot en casos que ni tan sols són realment dretes-, mentre que les esquerres, en canvi, mai no en són. Les esquerres mai no són extremes. Ni ultres. Ni radicals. Ni extremistes.
  La Catalunya macarra en èxtasi 16/03/2021 2:01 pm
  Digues-li Laura Borràs i els seus mariachis. Objectiu: Confrontar amb xuleria a qualsevol cosa espanyola, fins i tot a la pròpia Catalunya.
  Doctor Strangelove 16/03/2021 10:21 am
  Quan un paio parla de la complexitat de la política, només demostra que és un simple i ximple. Quina complexitat hi ha d'haver en un món ple de batxillers, mediocres i sense estudis? Doncs cap, tros de quòniam, cap ni una, meló! Doc.
  20
  32
  Respon
   Jordi Briz 16/03/2021 11:15 am
   Qui es deu amagar sota d'aquest pseudònim. Li he llegit força comentaris i em semblava recordar que tots són desqualificacions, insults, exabruptes, burles i demés. Res de creatiu, cap aportació ideològica o pràctica. Aquest Doctor Strangelove deu ser un pobre desgraciat que s'avorreix
   34
   16
   Respon
    Art 16/03/2021 9:38 pm
    Jo t'ho explico, company. És un merda que va arrossegant-se per la premsa digital fent sempre el mateix posat. Ah i se les dona d'erudit rebaixant a tothom a "batxiller". Vaja, un pobre homenet acomplexat que no folla segur. Abans signava com Phil Phillips O també Willis. De ciumarranos o pepero segur. Ni cas
    El que es segur es que no es doctor... 16/03/2021 9:17 pm
    I dubto que sigui català...
  Narcís 16/03/2021 10:12 am
  Aquest estat mentre tingui al darrere armes .. togues .. i túniques .. sempre serà un perdonavides ! PD : ningú no n' esperi cultura/ coneixements, ni raonament, ni diàleg .. que sí simple estupiditat ben arrebossada de maldat o viceversa !
   Totes les nacions que es preïn, @Narcis .... 16/03/2021 5:15 pm
   .... tenen al darrere armes .. togues .. i túniques .. Les seves regions i províncies no.
    Narcís 16/03/2021 9:13 pm
    Òbviament .. però no pas adulterats, ço és, no pas contra població pròpia innocent fora mida així no pas democràtics que sí prepotents/ delictius per raons espúries, bastardes, d' allò més ! PD : més d' hom pot pensar ser una mena de terrorisme ( si la llei no n' és respectada per qui l' ha de defendre .. sense comentaris !
  S’han de aturar les peulles de l’extrema dreta ecspanyorda! 16/03/2021 10:01 am
  PPet, Ciudagramos i VOX VOX, son la lacra d’aquest país de merda. El primer l’arruïnat, el segon tant li fa y el tercer o acabarà d’enfonsar. Fàstic de gent! Fàstic de país!
   " la lacra d’aquest país de merda" 16/03/2021 2:55 pm
   Et refereixes a Catalunya, oi?. Aquesta regió espanyola una mica dispersa.
   17
   31
   Respon
  Miquel Àngel 16/03/2021 8:56 am
  Què li passa als paraula fatxenda? No és prou bona que heu d'anar a manllevar-ne una d'espúria? Fins a quin punt degradarem la llengua? La volem convertir en un poti-poti? En un adminicle d'una altra llengua?
  Las rejas del Palacio del Pardo 16/03/2021 6:46 am
  No hi ha res millor, pels espanyols extremats del PP i del PSOE, que s'amaguen en l'autoanomenat centre polític, que els extremats a cara descoberta, com Podemos, VOX o Cs, facin xerinola. Fins i tot a aquests hipòcrites, els hi permet fer articles tipus cortina de fum.
  Ramon 15/03/2021 11:05 pm
  Un altre que només veu extremismes en la dreta.
  Luisnomeacuerdo 15/03/2021 9:50 pm
  Los fascistas independentistas si que estáis en estado de enajenación permanente gracias a los dirigentes de la comunidad Autónoma de Cataluña, huidos, dimitidos o encarcelados por delincuentes. Espabila tío y deja de desayunar tanta agua de fuego indepe.
  55
  109
  Respon
   José Luis 16/03/2021 8:00 am
   Deja las drogas, Ñordo.
  fat boy 15/03/2021 9:35 pm
  I a nosaltres que ens importen aquestes batalletes?. Ja s'apanyaran.
   Ramon 16/03/2021 7:44 pm
   Ens importen perquè ens afecten. Ara per exemple el Tardà i el Yoyas deuen frisar perquè la província de Madrid tingui un govern d'esquerres. En canvi, als independentistes ens convé que les esquerres se la fotin... tot i que, en realitat, el sol fet de les eleccions en si mateix ja ens afavoreix. Ens afecta. Vaja si ens afecta. La nostra lluita és perquè ens deixi d'afectar tant. La nostra lluita és perquè ens sigui del tot indiferent el que pasdi a Espanya. Perquè com si demà els operen a tots.
    fat boy 16/03/2021 10:23 pm
    I es clar que si, com al 1936, "Defensar Madrid es defensar Catalunya". I aixi ens va anar, en lloc de defensar el riu Senia i el riu Cinca i deixar que es matessin entre ells, doncs no, a deixar-se matar per defensar coses que ni ens van ni ens venen i en cap cas ens convenen.

Nou comentari