El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Funcionaris i polítics voltor
  • CA

2008. Festa grossa a l’economia. Hipoteques i crèdits al consum per a tothom. Disbauxa en l’àmbit privat i en les inversions públiques. Festassa del totxo. I també festa a la institució del país que representa més directament la sobirania del poble. L’escàndol de la llicència d’edat, aprovada per unanimitat per la Mesa del Parlament d’ara fa gairebé 12 anys per subvencionar les poques ganes de treballar d’alguns funcionaris certament té dos nivells de lectura. El primer, amb les ulleres de l’autonomisme acomodat del 2008, on absolutament tots els partits eren menjadores amb escassa ideologia. La principal preocupació en temps de vaques grasses era, justament, repartir el pastís.

En aquest sentit, té raó l’aleshores president del Parlament, Ernest Benach: “El context del 2008 no és el del 2022. Les coses han canviat moltíssim”. Les coses, vol dir l’economia, la moral, l’ètica, el concepte de democràcia i servei públic? Perquè lluny d’avergonyir-se, ell i tots els partits que, per unanimitat -la CUP i Cs no hi eren, però sí ICV- van acordar dilapidar una part del pressupost públic de la cambra per garantir l’esbarjo dels funcionaris que més que servir el país, volien servir-se a ells mateixos, degraden una mica més la insitució a ulls del ciutadà amb aquestes reflexions.  

Però segona lectura, més sensara, és que ni el 2008, ni el 2022 ni el 2052 no és admissible cremar diner públic per fer contents els amics. La desgràcia és que aquest és un mal arrelat als despatxos polítics d’Espanya, de Catalunya i de molts municipis. No és només cosa de la Ciutadella. Els grans partits continuen essent, en essència i amb matisos, agències de col·locació i cooptadors de poder. Fons voltor del sistema.  

No obstant, i després d’un parell de dies en què han quedat al descobert les vergonyes del sistema, el Parlament sembla que reaccionarà. Després que el desembre passat fes una reforma cosmètica per rebaixar -que no suprimir- els privilegis de la vinenta de funcionaris. La Mesa, integrada per Junts, ERC, PSC i la CUP, ha acordat una nova reforma per eliminar la llicència per edat. Bé, rectificar és de savis. Però el més preocupant és: com és possible que hagin passat gairebé dotze anys sense que a ningú no li caigués la cara de vergonya? I que encara aquests dies hi hagi qui ho justifiqui dient que eren altres temps perquè hi havia diners per fer festa grossa? La democràcia en bonança econòmica és menys democràcia? Al capdavall, els funcionaris voltor “només” s’aprofiten de la dregradació del sistema de partits amb una manca acusada d’ètica.  

Tristament, aquest episodi perllongat en el temps s’allunya molt dels valors del republicanisme i de la voluntat de construir un nou estat més just, social i sostenible que la majoria parlamentària defensa des de fa força anys.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: No hay de qué preocuparse a gener 18, 2022 | 21:20
    No hay de qué preocuparse gener 18, 2022 | 21:20
    Ahora tenemos a la Sra Borràs al frente, con su impecable historial de gestión del dinero público.
    • Icona del comentari de: David a gener 19, 2022 | 13:32
      David gener 19, 2022 | 13:32
      Doncs de moment sembla que sí. Has vist alguna sentència que confirmi que no? O com a bon adoctrinat només t'importen les paraules dels qui n'ets fanàtic?
  2. Icona del comentari de: Narcís a gener 18, 2022 | 22:56
    Narcís gener 18, 2022 | 22:56
    Ras i curt : com pot ser possible el ' periodisme ' no se n' assabentés d' això ( com de coses n' hi haurà que no sapiguem encara a hores d' ara ! ) ? PD : i .. qui hi ha fet llum ara àdhuc perquè ?
    • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 19, 2022 | 12:27
      Pere LLimonera i Citronell gener 19, 2022 | 12:27
      Siempre ha sido así, pero con algunos que lanzan Movimientos y Regímenes poco claros para quedarse ellos con todo el pastel bajo subterfugios, aun mas... Lo de siempre , vamos... Endogamia, Nepotismo, Caciquismo... todo lo que los "supuestos" Izquierdistas y Nacional-Socialistas e IndePendencieros supremacistas de Patrias-Inventadas criticaban de las derechas, criticaban de estar extendido en España, etc... resulta que ellos lo hacen en Catalunya allí donde gobiernan "MuLTipLicaDo por 10" (ENdoGamia, nEPOTISMo, CaCiqUisMo x 10 )... pero los fachas siempre son los otros...
  3. Icona del comentari de: Abstencionista a gener 19, 2022 | 08:49
    Abstencionista gener 19, 2022 | 08:49
    Aixó és molt espanyol. I a Espanya consideren que un polític que no s'aprofita del càrrec en benefici propi, que no fica la mà a la caixa, és un inútil, que no val per a polític. Vergonya?. Cap polític en té, de vergonya.
  4. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 19, 2022 | 14:47
    Pere LLimonera i Citronell gener 19, 2022 | 14:47
    ENdoGamia, nEPOTISMo, CaCiqUisMo
  5. Icona del comentari de: L'herència del dictador a gener 19, 2022 | 14:56
    L'herència del dictador gener 19, 2022 | 14:56
    Això només és la punta de liceberg. Tot el sistema polític, militar, judicial i econòmic està podrit fins al moll de l'òs. És l'herència del dictador. Famílies sencers colocades a dit en feines gairebé simbòliques per que tenen un membre dins d'un "partit", el tant per cent en obra pública a Tots els ajuntaments i de tots els "partits", les empreses de publicitat, media i diaris que viuen dels contractes amb l'ajuntament, generalitat o estado, milers de militars i polis que cobren només per ser-ho, ministeris sencers cobrant per funcions "traspassades", pressupostos de partits repartits a cabassos entre els seus. Vaig estar uns pocs mesos en política municipal i vaig fugir per cames. Plenaris farsa on no es decideix res que no siguin els sous o prevendes. És una farsa, tots pendents de cobrar per anar a reunions a escalfar la cadira i parar la ma. Fundacions extractores de tota mena. No és política, és un sistema mafiós extremadament vomitiu. Tot això només es va veure en perill amb el moviment independentista.
  6. Icona del comentari de: Quin nivel... a gener 19, 2022 | 15:09
    Quin nivel... gener 19, 2022 | 15:09
    Ernest Benach ja ha estat proclamat el cínic més gran del 2022. Apuntava maneres...
  7. Icona del comentari de: 2022 a gener 19, 2022 | 19:55
    2022 gener 19, 2022 | 19:55
    Multipliquem això, com diu l'article" per ajuntaments, diputacions, associacions, congrés, senat, governs autonòmics, parlament europeu etc.. els partits són les màfies actuals. O els senyors feudals, com ho mirem. Han passat tots aquests anys perquè els qui arriben a la festa, s'hi apunten de seguida i els que són honestos els deuen amagar la informació, no fos cas... I perquè la separació de poders no funciona. Els jutges no persegueixen aquestes bestieses perquè si volen fer carrera, millor no destapar la porqueria. Només persegueixen a qui amenaça el sistema. Com queden les investigacions per vendes de terrenys requalificats per on passaran AVES que no tenen cap justificació? Com queden els augments de sou de directius de bancs i caixes rescatades amb diners públics? I tantes més! Després no hi ha diners per pagar pensions dignes a avis que han treballat tota una vida. Fins quan aguantarem tot això?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa