Estat de caos

"Mentre el TC debat si estat d'alarma o d'excepció, la població està sumida en un estat de confusió i de caos que la porta a l'escepticisme, la crispació o l'angoixa, segons els casos"

Una família que viu en un pis de 53 metres quadrats té el fill (12 anys) i la mare (vacunada) contagiats. Al pare (vacunat i que va passar la Covid al principi de la primera onada) li han dit que faci vida normal: a treballar cada dia i, potser, a transportar el virus. A la feina –que és d’una mena que no es pot fer amb teletreball–, li han fet un test d’antígens i li ha sortit negatiu, però conviu amb dos positius i el risc que el virus entri al seu cos i després passi a un altre cos és constant. Però vida normal. En un pis de 53 metres quadrats. Evidentment, amb un sol bany. Es tracta d’un cas real i d’una família tipus. I en plena cinquena onada això és el que hi ha.

En una botiga d’alimentació del barri de Gràcia, un home gran hi entra sense mascareta. L’encarregada, que el coneix pel nom, el renya, però no porta la mascareta ni a la butxaca i n’hi demana a la dependenta, que no en té per anar-ne repartint. El client marxa amb el cap cot. Un altre home de la mateixa franja d’edat entra amb la mascareta a la barbeta i l’encarregada també l’ha de renyar perquè se l’apugi. La dona esbufega. A més de treballar en diumenge, ha de fer de controladora sanitària. De seguida sorgeix el debat, una mena de guirigall en què es barregen dades mal enteses amb idees errònies i percepcions diverses.

Mentrestant els experts adverteixen que la norma de la mascareta al carrer era útil més per mantenir la guàrdia alta que per la necessitat física de dur-la en un espai obert quan no hi ha aglomeracions. Però a Madrid es neguen a rectificar. A Catalunya també es van equivocar, també es van mostrar favorables o van acceptar una certa desescalada de la qual ara es penedeixen. El conseller Argimon ho ha admès, ha reconegut que no s’haurien d’haver autoritzat els grans festivals de música sense fer seure el públic. També ha demanat al govern espanyol que recuperi la mascareta als exteriors: ni cas.

S’ha d’acceptar que el virus que causa aquesta pandèmia actua de manera tan difusa que és molt difícil localitzar i restringir els punts claus: no hi ha punts claus, tota l’activitat que fem és un perill potencial. Ni la vacuna, contràriament al que semblava al principi, ens ho arreglarà. Evita moltíssimes morts, però cada dia està més clar que no acabarà amb l’epidèmia. Quan la vacunació avançava a poc a poc, semblava que el 70% portaria el gran canvi, i ara ja ens estan avisant que ha de ser el 90% i, el que és més difícil, a tot el món. I no s’està fent el que cal perquè arribi a tot el món. De fet, el que ha anunciat la ministra de Sanitat és que ja s’està en tractes amb les farmacèutiques per a la tercera dosi aquí, mentre la primera no arribà allà.

Al TC estan molt entretinguts en una batalla entre les dues Espanyes a través de la discussió sobre si s’havia de decretar un estat d’alarma o un estat d’excepció. Però mentrestant la població –entre l’emergència sanitària i el desastre econòmic– està sumida en un estat de confusió i de caos que la porta a l’escepticisme, la crispació o l’angoixa, segons els casos.

Comentaris

  Com a serp d'estiu .... 26/07/2021 12:23 am
  .... l'article serveix. Per tota la resta t'ho podies haver estalviat, Silvia. És un nyap.
  FUERA LA OLIGOCRACIA 26/07/2021 8:57 am
  En realidad no tendria que haber debate. Solo tenemos que leer el articulo 55 para saber si es legal o no. Todos los ESPAÑOLES SOMOS SUMISOS incluido los catalanes independetista.
  Jordi (Català i Suís) 26/07/2021 3:38 pm
  L'article reflecteix la realitat a molts països i la manca d'informació correcta que rep la població i d'això en són responsables les autoritats polítiques. Cal rellegir els articles de la Dra Marina Geli a ND del febrer i mars 2020 i els comentaris del Dr Guix i del Dr. Padrós a la mateixa època per copsar la quantitat d'incompetents que tenen o han tingut càrrecs polítics. Els vaccins NO protegeixen pas del virus. Només n'eviten la malaltia greu PERÒ amb un percentatge d'ineficàcia. Dades de CH: Gener 2021 encetem la vaccinació amb BioNtech i Moderna. Juny 2021: 17 persones mortes des del gener que havien estat vaccinades. Els vaccins ARN Messenger tenen entre un 95/98% d'eficàcia. I les 17 persones mortes i totes les vaccinades que sobrevisqueren a les UCI formen part d'aquest 2/3%. I això ja fou anunciat clarament l'octubre 2020. Els soi-disant vaccins no són pas realment vaccins. No ens protegeixen pas de l'entrada del virus al nostre cos. I un vaccinat pot infectar-se i pot infectar els altres. I això fou publicat l'octubre 2020. L'altre punt és la màscara. La màscara i el distanciament social és l'única protecció contra el virus i més amb la variant DELTA. I cal que sigui la FPP2 i ben posada. I no tocar-la. I això és la Realitat. Que cal una tercera dosi és una altra collonada de les autoritats polítiques: el que cal és vaccinar-se cada 6 o 12 mesos perquè ja han verificat que el nivell d'anticossos cau després de 6 mesos de rebre el vaccí. Perquè NO és pas un Vaccí !!! Però és l'únic que tenim ara i aquí per tal de protegir-nos.
  Jordi (Català i Suís) 26/07/2021 3:43 pm
  Des del març 2020 no surto pas de casa sense la màscara FPP2. No vaig a cap bar ni restaurant. No rebem gent a casa. No viatgem amb transports públics inclosos els avions. Aquests darrers són realment un perill molt gran perquè sempre han estat plens de microbis i la gent enxampava infeccions als lavabos. Però la Humanitat vol seguir visquent com abans, anar de vacances, anar al bar a prendre una cervesa o fer festes a casa amb els amics. OK. Però la Realitat és la que tenim. I el que és evident és que les autoritats no faran pas la nostra feina que és protegir-nos al màxim. I per això cal estar ben informats.
  DesDelBrasil 26/07/2021 4:05 pm
  L'únic que protegeix del virus és la màscara. El vaccí protegeix d'emmalaltir i morir però això no pas al 100%. I això se sap des de la tardor del 2020. La duració de l'efectivitat del vaccí és variable. PFIZER/BIONTECH han declarat que el seu és de tres anys però ningú s'ho ha cregut perquè és una simple extrapolació des dels primers vaccinats l'any passat i que no té pas en compte la variant DELTA: per resistir a la DELTA calen 5 vegades més anticossos i si aquests minven al llarg dels mesos cal una altra dosi. Tot molt clar. Però això - la realitat - perturba tothom perquè tothom vol continuar visquent com abans i..... això ja no és pas possible. I pots dir que no tens pas por al virus - conec uns quants que em diuen això - però és pura arrogància humana que el virus s'encarregarà de destrossar. Aquí al Brasil tenim el Circ Total. És per escriure un llibre sencer de la Bestiesa Humana.
  Jordi Tururull 26/07/2021 8:40 pm
  umm..

Nou comentari