El votant perplex

"El fons del problema és que estan actuant amb mecanismes antics, velles tàctiques de la negociació entre partits, en una situació nova"

Si hi ha un exercici imprescindible per a periodistes és parlar amb gent que no és periodista ni es dedica a la política ni a cap aspecte de la vida pública. Per no passar-nos de frenada. Per ser conscients del que no s’entén quan no es té la informació extra que creiem que tenim. Aquests dies tenim dades, no sempre públiques o publicables, de per què els partits implicats en la negociació d’un nou govern es comporten com es comporten. I tendim a entendre per què encara no han arribat a cap acord sis setmanes després de les eleccions. Però els votants de qualsevol dels tres partits allunyats de les fonts d’informació no ho entenen i comencen a rebre amb escepticisme el que els mitjans expliquem.

El votant independentista no és com els altres. No salta d’una banda a l’altra de l’eix nacional com ho poden fer part dels votants que es mouen només en l’eix esquerra/dreta. És persistent, malgrat disgustos, enrabiades i desenganys, perquè té un objectiu que percep com a històric i difícil. Per això, i malgrat que algunes veus menystenen el 52% al·legant que el bloc independentista ha perdut centenars de milers de vots, la realitat és que, del milió i mig de vots que s’han perdut en total per l’abstenció, els partits no independentistes n’han perdut 1.158.358 i els independentistes molts menys, 636.067. Per la mateixa raó l’electorat independentista envia un cop darrere l’altre el mateix missatge: vol que els partits que es presenten com a independentistes treballin conjuntament. I, aquesta vegada, malgrat el sorpasso d’ERC, ha deixat un marge molt estret entre republicans i JxCat, i ha fet créixer la CUP en escons perquè tingui veu i vot.

ERC i Junts saben tot això i admeten que ho saben. Tenen clar el mandat que han rebut. Cosa que afegeix perplexitat als seus votants. Si ho tenen tan clar, i si ja han fet un primer acord per a la Mesa del Parlament, què fan? Sense negar que uns i altres puguin tenir raó en aspectes parcials del debat que mantenen, el fons del problema és que estan actuant amb mecanismes antics, velles tàctiques de la negociació entre partits, en una situació nova. Relativament nova, perquè aviat farà deu anys que es va començar una etapa que, per molt que l’unionisme ho esperi cada vegada que hi ha urnes, els electors es neguen a tancar.

Comentaris

  @"D'altra banda, a ERC i a JpC ja són grandets i sabran que fer (aquesta vegada hauria de ser així) per no decebre a cap votant," 29/03/2021 9:41 pm
  Sospecho que ERC y JxCat se las arreglarán para volver a decepcionar a los votantes propios, a los ajenos y a los abstencionistas. Solos o en compañía de la CUP, tanto da.
  "El votant independentista no és com els altres...és persistent" 29/03/2021 3:56 pm
  Efectivamente. Los votantes independentistas siguen votando persistentemente a Junts y ERC y los votados siguen tomándoles el pelo persistentemente .Precisamente por eso, ERC y Junts pueden dedicar todos sus esfuerzos a lo que realmente les importa, que son las disputas por las despreciables cadiretes y las deleznables engrunes autónomiques. Eso y los ajustes de cuentas.
  Miquel A. M.Serra 29/03/2021 3:35 pm
  aquets politics lo que son un desgraciats i egoistes nomes volen el poder per a ells i ellls seus.
  Direcció caòtica 29/03/2021 2:50 pm
  Jo no soc de cap partit i veig la direcció de JxCAT altament tòxica. Juga brut i amb xantatge, i al mateix temps no explica quins són aquests esculls insalvables. Elsa Artadi a TV3 va dir que ella no manava, i que estava molt bé a l'Ajuntament... Considerant que aquesta senyora és la negociadora, és fàcil entendre que hi ha un problema molt greu a JxCAT.
  Anònims 29/03/2021 11:30 am
  El català - suís, ha fet una bona pinçellada. Mes clar l’aigua. Estem Invadits i controlats,només l’enfrontament i aixecar la DUI ens fera dur a la INDEPENCIA
   Pep 29/03/2021 7:08 pm
   Esta claro. ERC juega a tirar la piedra y esconder la mano. Así no, dicen los de Juntos.
  Votant expectant 29/03/2021 11:02 am
  La Sra. Barroso parla amb molta seguretat però, en la meva modesta opinió amb poca propietat. Diu que la situació és nova i que els votants estan perplexos. N'està segura? No pot estar-ho per pura lògica. Els votants potser veuen i viuen com es pot fer un govern pel qual els cridats a governar tinguin vocació i no tractin als electors com a illetrats, tal com va passar a l'anterior legislatura. Un govern per a quatre anys i, encara hi som a temps, que no accepti que uns "descamisats" declarin com arlets que en virtut d'un vergonyós pacte, es dedicaran a fiscalizat aital govern. La Serra del Cadí no és Sierra Maestra ni Catalujya Corea del Nord. No veig en lloc el gran èxit de la CUP; van arribr a tenir 10 escons i, "fiscalitzant" el govern d'aleshores després van passar a 4 pelats. Els electors no són minyons, pensen, més enllà de les perplexitats, més aparents que el que s'escriu. D'altra banda, a ERC i a JpC ja són grandets i sabran que fer (aquesta vegada hauria de ser així) per no decebre a cap votant, inclosos els de la CUP.
  baldiret 29/03/2021 10:25 am
  Qui apoquina els botzinaires i els creadors de maror? Vos, Doctor Amor Estrany que sembleu molt assabentat segur ho sabeu
  JOSEP UN CATALÀ EMPRENYAT 29/03/2021 3:54 am
  EL MÓN ENS MIRA ,Con els agrada dir els Partits Politics Independentistes ARA ELS MI RAN CONFAN EL RIDICUL .Podrien tenir ja President fer un NOU GOVERN . Per culpa de un sol Home no el tenin PUIGDEMONT Impedeix la investidura de Pere Aragones . Els Catalans no ban Votar per que els mandin PER ELS DEL CONSELL PER LA REPÚBLICA NO Si no per un NOU GOVERN AQUI A CATALUNYA i no desde WATERLOO Con volen els de JXCAT els ban perdre les Eleccions aquesta es la realitat LAS BA GUANYAR E.R.C. agradi o no a PUIGDEMONT
  62
  37
  Respon
  JOSEP UN CATALÀ EMPRENYAT 29/03/2021 3:54 am
  EL MÓN ENS MIRA ,Con els agrada dir els Partits Politics Independentistes ARA ELS MI RAN CONFAN EL RIDICUL .Podrien tenir ja President fer un NOU GOVERN . Per culpa de un sol Home no el tenin PUIGDEMONT Impedeix la investidura de Pere Aragones . Els Catalans no ban Votar per que els mandin PER ELS DEL CONSELL PER LA REPÚBLICA NO Si no per un NOU GOVERN AQUI A CATALUNYA i no desde WATERLOO Con volen els de JXCAT els ban perdre les Eleccions aquesta es la realitat LAS BA GUANYAR E.R.C. agradi o no a PUIGDEMONT
  70
  51
  Respon
   Baldiret 29/03/2021 3:27 pm
   ERC-PSOE i Comuns es el que cal fer👌
  Jordi (Català i Suís) 28/03/2021 11:34 pm
  La Cadena humana i les grans manifestacions "bon enfant" que empenyeren les elits independentistes a engegar els referèndums (2015 i 2017) creà entre la població un miratge: els Catalans creien que ho aconseguirien. Alguns catalano-suïssos avisàrem parents i amics a CAT que els partits independentistes no farien pas el que anunciaven perquè d'on no n'hi ha no en pot pas rajar. Són gent tova i sense trempera llevat de quatre gats que fa anys són marginalitzats. En Xirinacs fou considerat un foll per tots aquests covards i aprofitats. I tot perquè els desemmascarava. En Lluís Llach va tocar el dos fart d'ells. Malhauradament els Catalans no podran pas mai assolir la Independència perquè aquestes elits ni tan sols els han explicat que la Independència és fer fora els Espanyols: fer fora la Guàrdia Civil, la PN, els jutges, l'Exèrcit, Marina i Aire Espanyols i tots els funcionaris espanyols. No els han explicat pas que la Independència dels Catalans del Sud és la mateixa que varen obtenir parcialment els Irlandesos quan feren fora els British.
  Luisnomeacuerdo 28/03/2021 10:40 pm
  Gusiluz ha tenido un ataque de cuernos con milhaus, ya hay que ser paleto.
  Robert 28/03/2021 10:16 pm
  El problema sou els periodistes que en lloc de dir les coses pel seu nom expliqueu falornies. I sou incapaços de fer articles objectius, sempre llepant als que us donen de menjar. En quant us subvenciona ER?
  34
  54
  Respon
  Anònim 28/03/2021 9:23 pm
  Els partits mal anomenats independentistes no ho son. No volen la independència, el què volen és una poltrona , un boníssim sou i una jubilació daurada. Res més
  Narcís 28/03/2021 8:50 pm
  Deixant de banda el munt de raons per les quals Catalunya necessita sa llibertat nacional . . . qui a hores d'ara que estimi son pare i sa mare i sinó aquesta terra així tot allò patit, tot això patint i, de ben segur, tot allò que ens espera per patir sent part/ víctima d' una catalanofòbia eterna a aquest estat .. pot permetre's el luxe de negar-se a tancar aquesta etapa sense ser Estat sobirà ? PD : cap nació així deutora de sa vida i natura .. s'ho podria permetre !
  Doctor Strangelove 28/03/2021 8:47 pm
  Els votants de JxCash, ERÑ i els comunistes de la CUP, són en general incultes, vells i sense cap esperit crític, per tant tot el que dius, senyora amb un aspecte de 60 anys, és fals! Crec que tots plegats us hauríeu de cuidar una mica més físicament, car és allò de "mente sana in corpore sano" or something like this! Coi, que sou lletjos de collons! Doc.
   fat boy 29/03/2021 2:34 pm
   Tu amb qui somnies es amb la cigala del negre de Vox, oi?.
  fat boy 29/03/2021 7:41 pm
  Creu el lladre vell que tothom es com ell. I molt malament aixo de negrata, a sobre de botifler, fatxa, burro i maleducat, racista. El que et faltava per l'euro, artista.

Nou comentari