Com que la memòria és curta i no sempre selectiva, la majoria d’aquells que militen en les files de l’independentisme actual no deuen recordar què passava amb el moviment amb què s’identifiquen fa només unes dècades. Superat el franquisme estricte amb la desaparició física del titular, els independentistes es comptaven amb els dits de la mà en cada cita electoral. Les opcions que se’n proclamaven –en terminologia fusteriana– no alçaven un gat per la cua. No superaven mai el llindar necessari per deixar de ser extraparlamentaris. Ni tan sols una candidatura que es va voler sòlida i confluent com Nacionalistes d’Esquerra –més aviat, sobiranista– va poder salvar la maledicció. Però no només era això. A més, cada Onze de Setembre, en una cerimònia macabra i ridícula, els independentistes aprofitaven la Diada per constatar la pròpia estupidesa i es comptaven les costelles –n’hi havia més que caps–, amb la intenció de trencar-se-les a trompades. La policia transicional se’ls mirava, aquells enfrontaments, amb gran goig i alegria. No calia estomacar-los per si de cas. Ja s’ho feien ells mateixos. Autoservei autòcton.

Paraules com “botifler”, que ara han esdevingut la tendència del moment a les xarxes, ja ressonaven aquells setanta i vuitanta a les parets de l’indret presumptament sagrat i recordatori. Si el senyor Pitarra havia deixat escrit amb ingenuïtat patriòtica que al Fossar de les Moreres no s’hi enterrava cap traïdor, els “traïdors” l’ocupaven cada any. Sempre que l’observador estupefacte fera cas de les acusacions de les faccions enervades. Els uns i els altres es regalaven un epítet que els semblava descriptiu de la condició dels rivals. Potser va arribar un any en què hi havia més “traïdors” que assistents a la pretesa reivindicació. Els insults entre “patriotes” acabaven sempre en repartiment entusiasta de punyades i puntellons.

Si la curiositat erudita para compte de l’evolució dels partits que es proclamaven independentistes, a més, qui la practique s’adonarà que, cada vegada que una d’aquelles preteses forces aplegava més de trenta militants, alguns dels guerrers tan voluntariosos ja se sentien preparats per formar una nova facció i escindir-se’n. Amb un feix d’agres acusacions amb què desqualificar els antics companys de files.

Aquesta era la trista història del separatisme postfranquista fins que, en un gir refundacional, alguns dels seus dirigents més escarmentats van decidir aplegar-se en Esquerra Republicana, fins aquell moment un partit tebi i testimonial, carregat de mòmies voluntarioses. Anys més tard, l’independentisme va trencar el límit d’aquestes sigles i va amarar quasi totes les opcions catalanistes i sobiranistes –tret d’Unió Democràtica i algun despistat més–, tant de l’àmbit polític com cívic. Van ser uns anys sense fum en què la demoscòpia certificava majories i la il·lusió s’escampava per la societat catalana. Anys en què la possibilitat real de la independència va començar a fer por de veres als seus detractors. A Catalunya i també a Espanya. O tempora o more!

L’independentisme actual, guanyador a les urnes i durant un llarg temps al carrer, ha estat derrotat, però, per la força d’un Estat que només sap exercir-ne de manera solvent quan es tracta de diluir els enemics interns. La cadena de barbaritats dissuasives que han perpetrat les institucions d’aquest Estat en nom de la sagrada Constitució ha estat tan contundent com infame. L’independentisme català, rebregat i apallissat, en lloc de reaccionar o replegar-se momentàniament per analitzar estratègies i errors, s’ha estimat més recuperar les velles tradicions. Les proclames confluents i unitàries han donat pas a l’insult, a la desqualificació i a l’exabrupte estèril.

Què guanyen els independentistes si aconsegueixen batre tots els rècords mundials de “traïdors” denunciats en les pròpies files? La impotència és exactament això. Una impotència prepotent. La d’aquells que es pensen que la força contra l’Estat només serà efectiva si denuncien els “farsants”, els “miserables” i els “botiflers” en les pròpies files. És a dir, si recuperen les velles calamitats. Òbviament, aquesta estupidesa actual ha desbordat les velles bregues entre els que defensaven candidatures unitàries i els que hi oposaven la força de cada opció independentista per separat. Faccions comunistes, socialistes i anarquistes es desbudellaven pels carrers de Barcelona a partir de l’any 36, dividits entre els partidaris de guanyar la Guerra com a prioritat i els que reivindicaven fer abans la revolució social. Els franquistes encara riuen. L’independentisme actual es baralla amb qualsevol excusa i mentrestant els seus franctiradors més eficaços disparen contra tot allò que consideren heretge.

Fins a quin punt en són responsables Esquerra, Junts o la CUP? Es fa difícil i agre de dir. Segur que els uns hi contribueixen més que els altres. Potser és necessari espigolar-ne la ràbia i triar-ne els més inductors, però això només serviria per obrir més les ferides. A més, la ràbia més encesa sol provenir tant de dins com de fora. I la més estúpida pertany a faccions externes encara més petites. Com més petites, més irades. I com més ira, menys aire. És possible que tothom que es queixa tinga un punt de raó. Segur que moltes de les actuacions personals o partidistes que van anar encadenant desgràcies des del referèndum de l’1 d’octubre són criticables o reprovables. Però la manera de superar el tràngol no pot consistir en un pogrom.

Analitzades des de la serenor, moltes de les crítiques que es retrauen els uns als altres tenen sentit. És evident que cap de les alternatives independentistes actuals té la credibilitat necessària per liderar una estratègia solvent que permeta encarar un nou procés amb més garanties. Tots tenen trencades les costures. L’independentisme es mou ara entre una resignació que podria ser eterna, una decisió aparent que no passa de gesticulació i una radicalitat classista que no sap sumar complicitats. És lògic que molts independentistes se senten ara desconcertats, cansats, despagats. En tenen motius de sobra. És igualment constatable que no hi ha cap nova força política que haja estat capaç d’articular-se i oferir-se amb solvència com a alternativa a les que van liderar el Procés i ara només saben enfrontar-se, tot i que formen part del mateix govern.

Cada dia broten nous episodis d’enfrontaments estèrils i tossuts. Les veus acusatòries que marquen amb pus negre els “botiflers” i els “traïdors” se senten com en els millors temps de les trompades al Fossar de les Moreres. Potser no s’hi enterraven els traïdors al segle XVIII, però durant el XX s’hi afermaven els idiotes, que ara es multipliquen.

Ningú dins l’independentisme té la solució màgica que estalvie el patiment del moment actual. Però cap purga miraculosa farà de drecera. Haurà de passar el temps i s’hauran de consolidar els canvis que puguen tornar a fer possibles la credibilitat i l’ambició fonamentada. Mentrestant, els salvadors i els insultadors professionals només haurien de trobar el menyspreu entre la gent sensata.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a maig 28, 2022 | 20:53
  Ricard maig 28, 2022 | 20:53
  Qualsevol moviment d'alliberament nacional ha tingut moltíssim s traïdors. Si no que els ho preguntin per exemple als irlandesos. La temptació lleialista en estats que tenen tot el poder existirà sempre, també a Catalunya. Cap novetat. No som diferents.
  • Icona del comentari de: Catalunya és totalment diferent d'Irlanda a maig 30, 2022 | 18:30
   Catalunya és totalment diferent d'Irlanda maig 30, 2022 | 18:30
   Principalment perquè Catalunya no és una nació ni ho ha estat mai. Els traïdors sou vosaltres, nacionalistes. Com indicava el periodista i escriptor Joan Mañé i Flaquer (noucentista de Torredembarra): “L'esperit catalanista és no sols diferent, sinó absolutament contrari a l'esperit català”.
 2. Icona del comentari de: Català a l'escola i a tot arreu a maig 28, 2022 | 21:40
  Català a l'escola i a tot arreu maig 28, 2022 | 21:40
  Mig quilo de xerrameca, tot plegat per acabar dient que els que critiquem els botiflers som idiotes. Aquest home acabarà dirigint alguna cosa important a Madrid..
 3. Icona del comentari de: Vendetta a maig 28, 2022 | 21:43
  Vendetta maig 28, 2022 | 21:43
  Paraula de botifler
 4. Icona del comentari de: Narcís a maig 28, 2022 | 22:35
  Narcís maig 28, 2022 | 22:35
  Qui fumi zitzània entre qui són pro la llibertat de nostra nació catalana .. és obvi no ser pro aquesta ! PD : la pregunta és: com pot ser possible Rufián llancés allò contra en MHP Puigdemont .. verament, fou més que una taca d' oli ( i més, quan és el president de llei de ca nostra i qui més fa/ es mou contra la injustícia, la prevaricació, d' aquest estat ! ) !
  • Icona del comentari de: Maria a maig 29, 2022 | 09:46
   Maria maig 29, 2022 | 09:46
   La cizaña castellana es diu COGULA en català.
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 29, 2022 | 15:19
   Anònim maig 29, 2022 | 15:19
   No sé que va llençar en Rufián, el que si sabem és que va llençar en 8 segons Puigdemont, per cert, no era legítim, sinó colocat per en Mas a dit.
   • Icona del comentari de: Ferpinya a maig 29, 2022 | 22:19
    Ferpinya maig 29, 2022 | 22:19
    Una proposta d'en Mas- pero elegit com a President en el Parlament de Catalunya. Tambe va superar una mocio de confiança. I va ser el mes votat a les eleccions el 21D 2017. Perfectament legitim
    • Icona del comentari de: Si noi, a maig 30, 2022 | 11:17
     Si noi, maig 30, 2022 | 11:17
     Fuigpelmón el més votat el 21D 2017, i el més covard i/o mentider que va prometre tornar si guanyava i al 2022 encara l'esperem...
 5. Icona del comentari de: Cat a maig 28, 2022 | 23:10
  Cat maig 28, 2022 | 23:10
  Encara no hem superat l'època de "l'autoservei autòcton". En comptes de fer feina plegats, malbaratem energies i fem la feina als ñols. Tota la raó
 6. Icona del comentari de: fat boy a maig 28, 2022 | 23:56
  fat boy maig 28, 2022 | 23:56
  L'independentisme ha estat derrotat?. Al contrari, el que ha passat es que ha estat apunyalat per l'esquena. La prova esta en que nomes cal comparar les abrandades declaracions previes a les eleccions amb les abaixades de pantalons diaries que presenciem fins a dia d'avui. Uns patriotes de veritat si no tenien el que cal per defensar el poble que els ha elegit al menys haurien de tenir la dignitat de dimitir. Com aqui no plega ni Deu es segueix que son uns traidors, uns venuts, uns col.laboracionistes o pitjor, uns talps a sou dels ocupants. Consequentment, quan unes organitzacions arriben a tal grau de podridura el primer que cal fer no es ja eliminar els dirigents sino fer foc nou i acabar amb les tals organitzacions.
 7. Icona del comentari de: Ella a maig 29, 2022 | 00:19
  Ella maig 29, 2022 | 00:19
  No n'hi ha prou que ho vegem cada dia que tingui de llegir un article que m'ho recordi? Com ens distreuen de lo rellevant i pendent.
 8. Icona del comentari de: Quin pallasso! a maig 29, 2022 | 07:31
  Quin pallasso! maig 29, 2022 | 07:31
  Sanchis, reconec que tu en saps molt, d'idiotesa. Però com a historiador no vals un ral. Comparar la transició, sortint d'una dictadura i amb una coartada d'autonomisme en creixement competencial i esperançadament nacional (Pujol), amb l'actualitat d'un autonomisme moribund en reculada lingüística i nacional d'uns renegats (ERC), és no saber ni de què parles. A la transició hi havia més independentistes que ara. La diferència és que gairebé tots la consideraven una utopía, que és allò en què Pujol i la repressió soferta per aquelles generacions ho havien convertit, i electoralment imperava el pragmatisme castrant del peix al cove. És quan la sentència del TC desmunta la ficció que aquest independentisme es veu abocat a la realitat d'una única sortida de supervivència nacional. I no para de crèixer fins que novament es topa de nassos amb uns polítics que els han traït de la mà d'uns mitjans venuts al poder i d'uns pseudoperiodistes que els legitimen la traïció com a pagament per haver gaudit d'algun càrrec ben remunerat.
  • Icona del comentari de: Renegats ERC? De què? a maig 30, 2022 | 12:08
   Renegats ERC? De què? maig 30, 2022 | 12:08
   Com renegat de l'independentisme ningú pot superar al batxiller foll suspenent la DUI i fugint deixant-ho tot enmerdat, oi?
 9. Icona del comentari de: Lluis M. a maig 29, 2022 | 08:19
  Lluis M. maig 29, 2022 | 08:19
  Per desgràcia, n'hi ha prou amb llegir Josep Pla per comprovar que aquest afany per trobar suposats "traïdors" i "botiflers" és molt vell. Ja és gairebé centenari. Passa el temps i no n'aprenem.
 10. Icona del comentari de: GO HOME. a maig 29, 2022 | 09:25
  GO HOME. maig 29, 2022 | 09:25
  Torna-te'n a València a fer mal, que aquí ja n'hem rebut prou. I de pas, t'emportes l'altra valenciana, l'Albiach. Feu engúnia tots plegats.
  • Icona del comentari de: Ricard a maig 30, 2022 | 19:27
   Ricard maig 30, 2022 | 19:27
   Si ell no és català vosritè tampoc.
 11. Icona del comentari de: Junqueras el mur a la independencia a maig 29, 2022 | 09:37
  Junqueras el mur a la independencia maig 29, 2022 | 09:37
  Junqueras es odi, pur odi, EGOLATRA COM ES EL DIOS DE ERÑ. Sanchis quien te ha visto y quien te ve, rufianito drl egolatra
  • Icona del comentari de: traca a maig 29, 2022 | 11:12
   traca maig 29, 2022 | 11:12
   ferrovial.155 J.
   • Icona del comentari de: Anònim a maig 29, 2022 | 15:25
    Anònim maig 29, 2022 | 15:25
    No és aquest el de les 155 monedes, sinó qui ens va vendre en 8 segons per dialogar amb el estado putañol. Algún día sabrem quants milions va cobrar el cabró per fotre a tots els catalans i fer el ridícul més gran de la seva història.
    • Icona del comentari de: Caudillos de españa.ERÑ a maig 30, 2022 | 07:07
     Caudillos de españa.ERÑ maig 30, 2022 | 07:07
     Tens raó, als hermanitos junqueras FERROVIAL ELS VA FORRAR a canvi DE ROBAR ALS CATALANS I ESPANYOLITZARNOS COM CAL. Junqueras es el UN FRANCO VULGAR ESPAÑOL
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 29, 2022 | 15:23
   Anònim maig 29, 2022 | 15:23
   Quin problema tens? Es evident el teu odi i la teva rabia per haver quedat tercers i perdre poder per seguir robant com sempre heu fet, i preparat que cada dia us votaran menys als corrupgents i sociovergènts. A la merda!
 12. Icona del comentari de: De traïdors no ens en falten, ens governen a maig 29, 2022 | 10:03
  De traïdors no ens en falten, ens governen maig 29, 2022 | 10:03
  A l'article del Sirera aqui mateix: "compten amb la complicitat silenciosa de sectors de l’esquerra catalana que no mouran un dit per la llengua, malgrat que mai no s’atreviran a dir públicament que somien amb la seva desaparició". Qui no hi vulgui reconèixer la major de les traidories possibles és perquè n'és còmplice.
 13. Icona del comentari de: Ara ja fas com espaa negant la realitat a maig 29, 2022 | 13:10
  Ara ja fas com espaa negant la realitat maig 29, 2022 | 13:10
  traïció Violació de la fidelitat que devem a algú o a alguna cosa.
 14. Icona del comentari de: joandoménec a maig 29, 2022 | 18:48
  joandoménec maig 29, 2022 | 18:48
  Senyor Sanchis no vos atreviu a dir qui és més responsable del desastre actual. Jo ho tinc clar, ERC, i amb diferència. Llegint els dos volums del president Puigdemont ja es veu qui va ser més responsable del desastre. Per cert, les crítiques que fa a Junqueras són ben grosses i ERC no les ha desmentides. Aquestes crítiques expliquen l'odi visceral que el caps d'ERC professen contra el president legítim. No crec que haja de passar molt de temps per eixir de l'atzucac, confie en la justícia europea, en la mobilització de la gent, mobilització permanent i aixecament de la DUI congelada. Puigdemont tornarà com a president de la nova república. Algun comentarista vos retrau que sou valencià, els "blaveros" també viuen al nord.
  • Icona del comentari de: Per Joandomènech el corruptgent... a maig 30, 2022 | 11:22
   Per Joandomènech el corruptgent... maig 30, 2022 | 11:22
   El responsable del desastre actual és Fuigpelmón, un batxiller foll que mai vam votar i va fer figa suspenent la DUI en segons i fugint deixant-ho tot i tothom enmerdat. Ho va rematar prometent tornar si guanyava i encara l'esperem...
 15. Icona del comentari de: Anònim a maig 29, 2022 | 21:01
  Anònim maig 29, 2022 | 21:01
  Vaja comentari per indicar que els independentistes que encara no ens hem venut som uns exagerats, i així poder consumar la rendició i la destrucció de catalunya. Quin fàstic.
 16. Icona del comentari de: Temps de bruticia, temps del brut junqueras a maig 30, 2022 | 05:53
  Temps de bruticia, temps del brut junqueras maig 30, 2022 | 05:53
  Empastifant, embrutant, traínt, junquerisme de vergonya. ERÑ el partits dels espanyols residents venuts al Sanchez de Esoaña.Una, Grande y Ferrovial.junqueras
 17. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a maig 30, 2022 | 10:49
  Pere LLimonera i Citronell maig 30, 2022 | 10:49
  Formación, a la raza la Fantasía y el victimismo... Así claro, que N0 sea abrir los ojos y mostrar la luz y la verdad a las victimas de adoctrinamiento y la desinforman, que se convierten a si mismos en los peores verdugos fanatizados... Cotarelo es un romántico inadaptado al mundo de hoy y a su política (¿y quién no lo es, dirán muchos?), pero él, con su conocimiento, debería estar por encima de los engaños, inventos, adulteraciones, fantasías y radicalismo de los totalitarios; tratar de ver y analizar todo el panorama con un ojo mas profundo, holístico y verificador, n0 sea que vaya él también a acabar sentado en un rucio y las cosas acaben siendo fuente de "Blues" para todos... Veritats??? ... Ni veritats ni amistats... Azul... AzulOscuroCasiNegr0s tienen los 00 todos aquellos que ya están mas que hartos y mucho mas que cansados de tanta falacia, tanto invento, tanto populismo, tanta ficción, tanto sofisma y tanto supremacismo de parte de los partidos y Fieles de la Secta del Dogma de Fe del Creo que el Cotarelo sabe quien es FuigPelMón y conoce todo eso que dices de poco hay que solucionar, él descubierto todo; y "Tot era Mentida"... Ya no Cuela... "Azul eléctrica emoción" es la que siente Cotarelo con esas cosas independencieras, le recorren la espina dorsal, le bajan por las piernas y llegan hasta las bridas con que jalea a su "Rocinante" mesetario en pos de molinos movidos por la Tramontana, que él cree gigantes que acechan a sus hermanos Pirenaico-Mediterráneos... Pero N0 lo son: son Molinos... Cotarelo sabe que no es "El Caballero de la Triste Figura"; no confunde tanto las cosas como él... pero cual Amadís, o Felixmarte de Hircania, Clarián de Landanís, Palmerín de Oliva, Policisne de Boecia, Cirongilio de Tracia, Philesbián de Candaria, Florambel de Lucea o Tirante el Blanco se lanza y embiste contra formidables enemigos, que también, en muchos casos, solo están en su mente y en sus Fantasías... Y de Fantasías, ficciones e inventos anda sobrado el Nacional Catalanismo supremacista; y de gentes que ven lo que N0 es... Es lo que tienen la candidez, la credulidad, el adoctrinamiento, la abducción; el mezclar hechos y leyendas, datos con ... literario que no va mas allá de eso... El arte por el arte y la Literatura por la Literatura cuyas descargas ; porque las aventuras psicodelias y fantasiosas del Nacional Catalanismo ya no cuelan... nunca han colado, simplemente se impusieron a una buena parte de la Sociedad Catalana abusando de los Medios "Subvencionados", la propaganda Goebbeliana y la Educación adoctrinadora en Falacias e imposturas... Si n0 quieren dar el brazo a torcer y aceptar los márgenes Democráticos en Educación y Lengua, es por intereses espurios; para querer seguir controlando y manipulando a la sociedad catalana desde los despachos y llevarse el "Peix al Cove"... Y para eso conviene tener a la mayor parte posible de la sociedad adoctrinada y abducida. Y ¿qué mejor manera de controlar y manipular al pueblo que con lo mas cercano, lo que mas tira: el terruño y la Lengua; aunque sea falseándolo e inventando e impostando todo en ello, ademas de la Historia, la Cultura, el folclore, los datos económicos, sociales, etc. ? Ya se ha tirado de la manta y pero le da igual... porque, propaganda, Historia con histeria; y convertir o a la Lengua en objeto de Culto... Que al final, al cabo del tiempo , al cabo de décadas de maL uso y abuso de todo, salen talibanes enajenados que contunden todo, pero en su fanatismo y sectarismo creen poseer la certeza y verdad absoluta sobre todo... Y aparecen también defensores de causas pobres que con ingenuidad, romanticismo caduco, o quimérica enjundia y apreciación de todos los hechos, sin un análisis holístico completo y verificado real, sin levantar la alfombra ni mirar detrás de la puerta, se lanzan en apoyo de algunos que se quejan de algo o piden algo, por el simple hecho de hacerlo y ser minorías o supuestamente desfavorecidos o sometidos en algo; cuando un análisis mas profundo deja en el aire esas supuestas lacras que sufren y hasta prueba cuan canallas, sectarios, represores y abusadores son en su fanatismo y totalitarismo talibán surgido de la desinfNacional Catalanismo de patrias inventadas... Bonito ejercicio a la raza Si estas haciendo ese comentario es porque ya estas fanatizado, radicalizado como tantos separatas suprematas seguidores del Nacional-Catalanismo; porque un fanático no escucha otra opinión solo la descalifica... no tiene criterio propio, solo repite los mantras con que le han adoctrinado o lo que dice su Líder... No acepta ser interpelado, porque no entiende que otros piensan diferente; no tiene capacidad de debatir porque esta inoculado del dogma de la Fe de su Verdad absoluta... No sabe discernir información de manipulación; y sobretodo, no razona, no piensa , es un fanático, exactamente como tú... En Democracia (claro que ni los ultras de Derechas ni los ultras de Izquierda suelen ser Demócratas), los argumentos se refutan no se descalifican, ni se veja al oponente por sistema, sin ademas dar razones, ni explicar el porqué... El Procesismo es una fe; contra eso no vale ningún razonamiento, aunque siempre hay alguien, mas inteligente, mas honesto, mas reflexivo, que tras meditar se "cae del caballo"; o del 'ruc'... Así, con el tiempo y ayuda, cada vez mas están volviendo a la razón; pero siempre quedaran unas cuantas decenas/cientos? de miles, entre los 7,5 Millones de Catalanes en la secta de irredentos abducidos de la Burbuja...
 18. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 31, 2022 | 09:30
  Pere Llimonera i Citronell maig 31, 2022 | 09:30
  !Otra vez mas; y dale! ... pffff, Tr0LLete... !Que 'pesat' qu'eres TRoLL! separata supremata de patrias inventadas, deja de USURPAR mi Nombre y de escribir sandeces, y de contestar sandeces a cada comentario que hago... Pero, TRoLLete, ¿estás enamorado de mi, y me persigues??? ... eso es acoso (Stalking), y está penado por la Ley... deja de USURPAR Mi NoMBRe y el Nombre de otros para enviar copias de comentarios míos modificadas con idi0teces, para comentar sandeces y MenTiRas, TRoLL separata supremata de patrias inventadas... debes tener 12 años, o menos... Acaba los deberes del Fin de semana y dile a tus padres lo que llevas haciendo semanas y semanas (si no Meses o años), que Si tienen un mínimo de decencia y Ética, seguro que te quitan la paga y te cortan el Internet durante un par de meses al menos... Venga, TR0LLeTe adoctrinado, que es vergonzoso que el supremacismo independenciero del Nacional Catalanismo recurra ya a infantes y adolescentes inmaduros y sin ninguna Ética para intentar proseguir su Adoctrinamiento y Abducción Mediáticos... Apa, TRoLLete, Adeu!
 19. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a maig 31, 2022 | 10:38
  Pere LLimonera i Citronell maig 31, 2022 | 10:38
  Eres como Mbappé, trollete de los cojones, deja de USURPAR Mi NoMBRe y el Nombre de otros para comentar sandeces y MenTiRas, TRoLL separata supremata de patrias inventadas... . cada día sois mas listos... Apa, Adeu!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa