El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Caganers: pocs líders mundials se n’escapen
  • CA

La tradició dels caganers està completament en auge. Enguany pocs líders mundials s’escapen de la humiliació de convertir-se en una de les figures de pessebre més típiques de Catalunya. Polítics de tots els països, des de Barack Obama, fins a Evo Morales, Cristina Kirchner o Silvio Berlusconi, ens ensenyen el cul, però també ho fan els de casa, com Ernest Benach, José Montilla o Artur Mas i els del congrés dels diputats com Maria Teresa Fernández de la Vega, José Luús Rodríguez Zapatero o Carme Chacon.

Una de les altres temàtiques sobre caganers que aquest any també ha augmentat amb noves figures és el món de l’esport. Enguany han estat reproduïts personatges com Fernando Alonso, Bojan Krkik, Raúl, Rafa Nadal, Pau Gasol o Ivan de la Peña. Ara per ara, les figuretes més venudes enguany són Obama i Messi.

La figura del caganer va aparèixer per primera vegada als pessebres catalans al segle XVIII perquè la gent assegurava que amb la seva deposició femava la terra del pessebre per a l’any següent i amb ell la salut i la tranquil•litat de cos i d’ànima que cal per fer el pessebre, amb el goig i l’alegria, que comporta el Nadal vora la llar. En definitiva, segons la tradició, si aquesta figura es posava en el pessebre portava sort i alegria i si no comportava desventura.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa